Eπειδή, λόγω ιδιότητας, το έχω λίγο ψάξει το θέμα, αλλά μόνο στα πλαίσια που αφορούν τις Η.Π.Α (ευλόγως, ό,τι reference υπάρχει διαδικτυακά, εκεί αναφέρεται), να αναφέρω δυο-τρία πράγματα που κατάλαβα (αν κατάλαβα σωστά) ;D
Αν θέλω να αγοράσω κιθάρα από την Αμερική, και αυτή περιέχει πχ rosewood (γιατί περί αυτού έχει γίνει ντόρος, λόγω της ένταξης όλων των ειδών του στα λεγόμενα είδη που κινδυνεύουν) δεν χρειάζεται να κάνω τίποτα. Υπεύθυνος για την έκδοση άδειας ( το διαβατήριο αφορά μόνο συνοδευόμενα όργανα για προσωπική κι όχι εμπορική χρήση, πχ πώληση ή συμμετοχή σε διεθνή έκθεση) είναι ο πωλητής.
Αν θέλω να πουλήσω όργανο σε χώρα εκτός ΕΕ (που να διέπεται όμως της Σύμβασης Διεθνούς Εμπορίου Προστατευόμενων Ειδών Πανίδας και Χλωρίδας aka CITES) πρέπει να προμηθευτώ τις κατάλληλες άδειες από τον αρμόδιο φορέα. Το υπουργείο περιβάλλοντος συγκεκριμένα. Εδώ βέβαια περιπλέκονται τα πράγματα πχ για περιπτώσεις αποστολής οργάνου για επισκευή αλλά ας μην το μπλέξουμε άλλο, ούτε εγώ το έχω ξεκάθαρο...
Αν θέλω να ταξιδέψω με το όργανό μου, πρέπει να προμηθευτώ διαβατήριο μουσικού οργάνου (το οποίο προφανώς περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες περιγραφές, πηγές, φωτογραφίες, σειριακό αριθμό κλπ...) Αν το όργανο είναι παλιό, ίσως χρειαστεί η εκτίμηση-με υπογραφή- από κάποιον ειδικό ή η παραπομπή σε ιστοσελίδες που δείχνουν την προέλευση, χρονική και τοπική. Στο Αμέρικα, αυτό κοστίζει 75 δολλάρια και κάνει από 45 μέχρι 90 ημέρες για να εκδοθεί. Έχει ισχύ για τρία χρόνια. Αυτό ως πληροφορία για τους χιλιάδες Έλληνες μουσικούς που ταξιδεύουν κατά κύματα στην Αμερική για συναυλίες

Υπάρχει περίπτωση να μην μου ζητηθεί τίποτα, αν το όργανο ταξιδέψει ως χειραποσκευή (στα πλαίσια του household ή personal effect permit, μια συνθήκη που λέει ότι οι χειραποσκευές δεν υπόκεινται σε έλεγχο, δεδομένου πάντα ότι είναι νόμιμα αποκτηθείσες...τρέχα γύρευε. Αυτή η συνθήκη επίσης δεν ισχύει παντού).
Από πλευράς οργανοποιών, όσοι έχουν στοκ από ξυλεία, η οποία προορίζεται για όργανα που θα πωληθούν εκτός Ευρώπης, πρέπει να καταγράψουν λεπτομερώς και να εκδόσουν άδεια για ό,τι απόθεμα έχουν σε τέτοια είδη. (Αρκετά θολό ακόμη). Επίσης, οργανοποιοί μπορούν να πάρουν γενική άδεια, για όλα τα όργανα που σκοπεύουν να εξάγουν για τα επόμενα τρία χρόνια, με το τριπλάσιο της τιμής μιας μεμονωμένης άδειας. Κι αυτό για τις καραβιές οργάνων που φεύγουν σωρηδόν προς Ανατολάς και προς Δυσμάς. ;D
Αναμένω κάποιες διευκρινίσεις ως προς το θέμα, αλλά και χρειάζομαι επιπλέον εκπαίδευση όσον αφορά όλες τις περιπτώσεις γιατί μπαίνει σε πιο βαθιά νομικίστικα νερά. Οι περισσότερες γνώσεις μου στο θέμα, προέρχονται από τον
http://johnthomasguitar.com/, λάτρη της κιθάρας, νομικό, συγγραφέα και εξπέρ σε ό,τι έχει να κάνει με μουσική, μουσικά όργανα και νόμους.
Alter είπε:
αποτι λεει για ιδιωτες με οργανο κατω απο 10 κιλα rosewood δεν εχεις θεμα
Αυτό ισχύει για μη εμπορικές αποστολές (όχι για συνοδεία), πχ να στείλεις το όργανο κάπου για επισκευή ή να στείλεις το όργανο και να ταξιδέψεις αργότερα για μια συναυλία φερ' επείν. Απλά δεν συγκεκριμενοποιεί αν πρόκειται για 10kg όλο το πακέτο ή το όργανο να περιέχει 10kg rosewood πχ ( George Harrison, εσείς? )
Το σίγουρο πάντως είναι, είτε σε περίπτωση πώλησης, είτε σε περίπτωση που ταξιδεύει κάποιος με το όργανο, τα πράγματα δεν έιναι πλέον τόσο απλά.