Αχ τι καλά... θα τα χώνω στα Mac ώστε να παρασύρω τον πάντα πληροφορημένο Aiolos να συμμετέχει.
Βρε τρελέ, εγώ είπα ότι τα Samplitude/Sequoia είναι τα πιο προσιτά από τα high-end (για το blade επιφυλάσσομαι καθότι δεν ξέρω). Επίσης είπα ότι το Sonar είναι το καλύτερο από τα "γενικής χρήσης" DAW, δεν είπα ότι είναι επαινέσιμο για τον ήχο του (ο οποίος έχει βελτιωθεί στη νέα έκδοση, έχε υπ' όψιν σου). Το Logic είναι γνωστό για τον ήχο του, αλλά αυτός ο ήχος δεν οφείλεται στα Mac καθότι (όπως είπε και ο boukaw) τον είχε πριν μονοπωληθεί από την Apple (και ευτυχώς δεν τον έχασε). Τα ProTools επίσης δεν οφείλουν τον ήχο τους στην Apple και βέβαια τρέχουν επίσης στα PC, μη το ξεχνάς - τώρα τα ετοιμάζουν και για Vista.
Η διαφωνία μου έχει να κάνει βέβαια με το απαράδεκτο πρόγραμμα που ακούει στο όνομα Digital Performer και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν έχει εκείνη την εκτίμηση στην αγορά του Post Production που του αποδίδεις (εσύ και η διαφημιστική του μπροσούρα...). Αντίθετα, με πραγματική λύπη σε ενημερώνω ότι αυτό το μερίδιο αγοράς το έχει το Nuendo, απλά το Digital Performer ευτύχησε να χρησιμοποιηθεί στο soundtrack του Matrix (το οποίο αναφέρεται από τη Motu μόνο και μόνο για την εμπορική του επιτυχία διότι κατά τα άλλα δεν είναι και τίποτε το ιδιαίτερο ούτε ηχητικά ούτε συνθετικά).
Εν' πάσει περιπτώσει η ουσία είναι αυτή που είπες: ότι αγοράζοντας ένα PC έχεις τη δυνατότητα να μείνεις με αρκετά χρήματα ώστε να επενδύσεις σε ένα βασικό (έστω) σύστημα monitoring. Τώρα, αν κάποιος έχει τα μικρόφωνα, τους προενισχυτές, τους τελικούς, τα ηχεία, τα δωμάτια, τις μονώσεις, τις κουρτίνες, τα πολύφωτα και τα μπαράκια που χρειάζεται το στούντιό του, τότε... ας πάρει και Mac..
Αλλά εδώ είναι που αρχίζει (για την Apple) το δύσκολο μέρος της συζήτησης διότι υπάρχουν δύο δεδομένα: α) ότι ΔΕΝ ασχολούνται όλοι οι επαγγελματίες μαζί της (για την ακρίβεια το ποσοστό της στους επαγγελματίες δεν είναι πολύ μεγαλύτερο από το ποσοστό της στους ερασιτέχνες) και β) ότι καθώς περνάει ο καιρός αντί να εξειδικεύει το marketing της ώστε να στοχοποιεί τους επαγγελματίες το γενικεύει μέσα από (απαράδεκτου ύφους, κατά τη γνώμη μου) τηλεοπτικές διαφημίσεις για να κερδίσει περισσότερους ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ.
Εσύ βρε Aiolos (στρατηγό άνεμο θα σε λέω

) έχεις δει ποτέ σου ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ επαγγελματικό να διαφημίζεται σε μόνιμη βάση από την τηλεόραση; Γιατί (π.χ.) δεν υπάρχουν τηλεοπτικές διαφημίσεις της Genelec (για να αναφέρουμε μία μάρκα που την ξέρουν όλοι

. Απλά, ο Jobs προσπαθεί να πείσει τους ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ να ψωνίσουν, και τα 8 από τα 10 μοντέλα είναι χτισμένα για να καλύπτουν ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΕΣ ανάγκες, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και μοντέλα με επαγγελματικές προδιαγραφές.
Εγώ δεν λέω ότι τα Mac δεν είναι καλά μηχανήματα: λέω ευθαρσώς ότι είναι φανταστικά μηχανήματα. Το πρόβλημά μου είναι ότι πάνω στη δοξασία ότι "είμαστε για μερακλήδες και επαγγελματίες" έχει κτιστεί μία παρανοϊκή τιμολογιακή πολιτική. Αν είχε κτιστεί πάνω σε τεχνολογική ανωτερότητα, αν είχε κτιστεί στη λογική του πως θα προστατεύσουμε τους πελάτες από απαράδεκτες μονοπωλιακές πρακτικές (τις οποίες είναι οι πρώτοι που υποστηρίζουν), αν είχε κτιστεί στην υπόσχεση φθηνών ανταλλακτικών ή πραγματικά μακροπρόθεσμης τεχνικής υποστήριξης θα έπαιρνα Mac και εγώ, αλλά έτσι όπως έχουν τα πράγματα δεν χρειάζομαι έξωθεν καλή μαρτυρία του πόσο επαγγελματίας και μερακλής είμαι - και μάλιστα τόσο ακριβά πληρωμένη.
Άντε όφη, όποτε εμφανίζεσαι είσαι με ένα μήλο στο στόμα...