Υπάρχει το Αμερικάνικο για τους οπαδούς της μπύρας, R&R, ρεβέρ, Νικολαΐδης, φλιπεράκι και Κουρδιστό (local αρχαίο biliardadiko) to Γαλλικό για τους λάτρες του άβακα και της "τσογλανιάς" που έχει και υπάρχει και το snooker για τους πραγματικούς παίχτες. ;D
Παρακολουθούσα αρκετό snooker στην ΜΒ, στην αρχή για να με παιρνει ο ύπνος έτσι σιγά που μίλαγαν και αργά που παίζαν, μέχρι που κατάλαβα πως παίζεται και τι χρειάζεται και πορώθηκα.
Δεν έχανα αγώνα του "robot" Davies (ο καλύτερος αλλά παλούκι σκέτο), Jimmy White, Hendry, Parrott, Griffiths κλπ κλπ.
Κάποια στιγμή αποφάσισα να επιχειρήσω και εγώ να παίξω.
Έπαθα μια ζημιά όμως όταν είδα το τραπέζι. Για να καταλάβετε, το Αμερικάνικο (σε ft) είναι 9X4,5 και το snooker είναι 12Χ6 (λόγος 2:1 και στα δύο). Δηλαδή κατά 30% μεγαλύτερο !! Συν του ότι υπάρχει και συγκεκριμένη σειρά που πρέπει να παιχθούν οι μπάλλες και αν παιχθούν με την ιδανική σειρά πετυχαίνεις και περισσότερους πόντους.
Παρεμπιπτόντως μου έγινε και μια ανάλυση στις στέκες (που είναι μακρύτερες από του μπιλιάρδου, με μικρότερο και πιο στρογγυλεμένο tip και είναι σπαστές στα 3/4 του μήκους για να παίρνουν επέκταση), τα ξύλα τους (και όμως προτιμείται ash από maple) και τις μάρκες τους (που να θυμάμαι τώρα).
Οι δυο-τρεις απόπειρές μου απέδειξαν ότι είμαι πολύ πιο επιδέξιος τηλεθεατής από παίχτης. :-[
Απλώς, μετά το snooker, βαριόμουν να βλέπω Αμερικάνικο.