Συγνώμη για τη μακροσκελή έκθεση που ακολουθεί, αλλά έχω ντέρτια.
Νομίζω ότι ο καθένας έχει την δική του αίσθηση για το τι ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές του «μουσικού». Είναι μάταιο να επιχειρηματολογούμε στο ποιος είναι και ποιος δεν είναι μουσικός εφόσον η ορολογία θα μας διαψεύσει όλους. Και μάλλον βλέπω ότι έχουν μπερδευτεί 3 όροι μέχρι τώρα: του
μουσικοσυνθέτη, του
μουσικού και του
παραγωγού μουσικής. Ίσως αν ο καθένας ορίσει αυτά να τελειώσουν οι διαφωνίες σας. Για εμένα, για παράδειγμα, ο
μουσικοσυνθέτης είναι αυτός που δημιουργεί πρωτογενείς μελωδίες. Ο
μουσικός είναι αυτός που παίζει κάποιο μουσικό όργανο, δηλαδή μπορεί να αναπαράγει μία μελωδία. Ο
παραγωγός είναι αυτός που επεξεργάζεται μουσικά κομμάτια διαμορφώνοντας ένα συγκεκριμένο ηχητικό αποτέλεσμα. Ο DJ τώρα, εξ’ορισμού επιλέγει μουσική και την μιξάρει. Δεν είναι καταρχήν μουσικός.
Το πρώτο θέμα είναι κατά πόσον το πικάπ ή ένα σύστημα με laptop μπορούν να χαρακτηριστούν ως μουσικά όργανα. Εγώ θα έλεγα «όχι» ακολουθώντας την παραδοσιακή αντίληψη, καθότι για εμένα, ένα μουσικό όργανο πρέπει να μπορεί να αναπαράγει μία μελωδία... σε realtime

. Αν για παράδειγμα δώσω μία παρτιτούρα σε έναν DJ και μου την παίξει, τότε θα θεωρήσω τον εξοπλισμό του ως «μουσικό όργανο» και τον ίδιο «μουσικό».
Το DJing θέλει δεξιοτεχνία, ναι, όπως και η ζογκλερική επίσης. Δεν σημαίνει ότι ως δεξιοτέχνης ο DJ είναι και μουσικός. Αν και εφόσον εισάγει δικά του στοιχεία, εγώ τον χαρακτηρίζω
παραγωγό μουσικής και σαν τέτοιο τον κρίνω. Και όπως υπάρχουν καταπληκτικοί παραγωγοί που έχουν αναδείξει συγκροτήματα και τραγούδια έτσι υπάρχουν και καταπληκτικοί DJ-παραγωγοί. Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ένα κομμάτι που μπορεί να ακούγεται μάπα, στα χέρια ενός παραγωγού (όχι κατ’ανάγκη DJ) μπορεί να ακουστεί super.
Ερώτηση: υπάρχει DJ-παραγωγός που να κάνει αυτά τα καταπληκτικά που αναφέρετε σε αναλογική μουσική (rock, jazz, metal…) και χωρίς την χρήση λουπών και effects αλλά με μουσικά μόνο στοιχεία; Αν ναι, τότε είναι τέχνη, καθότι τα effects και οι λούπες κολλάνε εύκολα και παντού, νομίζω. Ίσως όλα αυτά να εξηγούνται επειδή δεν είμαι fun της καθαρά ηλεκτρονικής μουσικής, οπότε δεν μου κάνουν και αίσθηση οι παρεμβάσεις των DJάδων σε ηλέκτρο-είδη. Ίσως πάλι χρειάζεται να το ψάξω περισσότερο.
Ο φίλος μου ο
Maxos μου είχε στείλει πρόσφατα μία δικιά του άποψη για το Song 1 του Noiz, λυπάμαι που τον ξεμπροστιάζω έτσι στεγνά 8) , αλλά μου φάνηκε καταπληκτικό σαν σύλληψη. Αυτό τον κάνει παραγωγό αλλά όχι μουσικό στη συγκεκριμένη περίπτωση (όχι ότι δεν είναι μουσικός ο άνθρωπος). Ελπίζω να το ολοκληρώσει και να το ανεβάσει σύντομα. Σε αυτές τις περιπτώσεις απλά πιστεύω ότι ο ρόλος του παραγωγού είναι εξίσου σημαντικός με αυτόν του μουσικού ή του συνθέτη. Ίσως ο παραγωγός έχει την πολυτέλεια της τεχνολογίας και του χρόνου να πάρει ένα κομμάτι, να το γυρίζει ανάποδα, να το κόβει να το ράβει να του αλλάζει τα μάτια και όπου του κάτσει. Ίσως πάλι ο παραγωγός έχει το άλλοθι ότι σου ξανα-προσφέρει κάτι που έχεις συνηθίσει να το ακούς, αλλά με άλλο ηχόχρωμα, πράγμα που από μόνο του δημιουργεί ευχάριστο συναίσθημα. Πάντως χωρίς την τεχνολογία, οι παραγωγοί θα είχαν πρόβλημα.
Όλα αυτά όμως είναι υποκειμενικά και βασίζονται στο τι εκτιμάει ο καθένας πάνω σε αυτά που ακούει. Εγώ για παράδειγμα, δεν θεωρώ μουσικοσυνθέτες ούτε μουσικούς αυτούς που αναπαράγουν και μιξάρουν λούπες (γραμμένες από τρίτους). Τους θεωρώ παραγωγούς μουσικής, καθότι, με τα δικά μου κριτήρια, παράγουν μουσική αλλά δεν είναι μουσικοί ούτε και η μουσική που παράγουν είναι πρωτογενής. Επίσης, δεν θεωρώ μουσικοσυνθέτες αυτούς που και μόνοι τους παραδέχονται ότι ένα κομμάτι που έγραψαν και μπορεί να ακούγεται καταπληκτικό φτιάχτηκε μέσα σε 5 λεπτά με την χρήση Plug-ins τελευταίας τεχνολογίας. Δεν μου κάνει καμία αίσθηση διότι που είναι ο κόπος του μουσικού; Γενικά, δεν μου προκαλεί κανένα ενδιαφέρον κάτι το οποίο θα ακούσω και θα καταλάβω ότι στερείται κόπου. Προσωπικό βίτσιο.
Γεράσιμος