θυμαστε στιχους τραγουδιων ?

Απόστολος

black_sheep

Νέο μέλος
Πόντοι
18
ρε παιδια συμβαίνει με κανεναν αλλον,  δεν μπορώ να θυμηθω  στίχους τραγουδιων με τιποτα ακομα και αν το βλέπω και το τραγουδαω για 500 φορες.. τι γινεται μπας και εχω  αλτσχαιμερ και ειμαι και νεο παλικαρι ?  ;D

Κι εγω...  ;D υπάρχουν τραγούδια που τα έλεγα 25 χρόνια κουτσά - στραβά και σήμερα άντε να θυμάμαι ένα κουπλέ και το ρεφρέν. Ακόμα και μετα από επισταμένη μελέτη το αποτέλεσμα δεν είναι το αναμενόμενο.

Εχω την εντύπωση πως κάποιοι από εμάς παραδίνουμε σημασία στη μουσική και χάνουμε στον στίχο. Με δέος παρακολουθώ τον κόσμο που σιγοτραγουδάει στις συναυλίες... :'(

Είχα μια γκόμενα που ήξερε ΟΛΑ τα τραγούδια. ΟΛΑ! Μισή φορά να το είχε ακούσει από ένα μισάνοιχτο παράθυρο αυτοκινήτου που περνούσε, το ήξερε. ΟΛΟ. Και την υπόλοιπη δισκογραφία του τραγουδιστή. Και των συγγενών του...

Μου κατέστρεφε το ηθικό...

Αμα πρεπει να το εξασκησεις, πρεπει.

Εγω λογω δουλειας θυμαμαι κομματια που ελεγα πριν απο 15 χρονια, και πολλα απο αυτα ισως να ειχα να τα πω απο τοτε.

Μαλλον ο "σκληρος" χωραει πολλα ε?

παντως κι εγω θα ηθελα να μην χρειαζεται να τα θυμαμαι, fuckin' bugger

Στο γυμνάσιο άκουγα μόνο maiden (σοβαρότατα μιλάω, επί 2 χρόνια άκουγα ΜΟΝΟ

maiden) οπότε τα έχω εμπεδώσει, ήταν μέρος της ανάπτυξης μου, και τότε δεν ήξερα

τι σημαίνουν οι μισοί στίχοι. Μετά απο 10 χρόνια ακόμα τους θυμάμαι και εκτός των

στίχων μπορώ να μουρμουρήσω και ολόκληρα σόλο, η ζημιά ήταν εκτεταμένη...

Θα έλεγα πως θυμάμαι στίχους.

Το δυστύχημα είναι πως θυμάμαι τους στίχους από όλα τα τραγούδια των 80s με τα οποία μεγάλωσα...

Βέβαια, πάντα θυμάμαι τους στίχους των δικών μου τραγουδιών (sic).

Θα έλεγα πως θυμάμαι,ειδικότερα ελληνικούς στίχους.Το "κακό" είναι πως θυμάμαι και στίχους τραγουδιών,που δε με αρέσουν. :P

Το θέμα είναι να θυμάσαι στίχους διαφημίσεων, χαζά παιδικά τραγουδάκια που έλεγες μικρός, τους στίχους της εισαγωγής από την αγαπημένη σου σειρά και πάει λέγοντας.

Γενικά αν ασχοληθώ να μάθω στίχους θα τους μάθω και θα τους θυμάμαι.

And when i'm dead and gone and snow's puring down,

i'm burried and covered peacefull under millions of stars

cold winter nights cold winter dreams

reflecting the sound of my heart

is my taste of freedom

τσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσ !!!!

μπράβο μου, εύγε μου, φτου μου

και ξανά τσσσσσσσσσσ.................

Προσωπικα δεν εχω προβλημα στο να θυμαμαι στιχους..... Και νομιζω οτι με μια διαφορετικη προσεγγιση μπορει κανεις να εχει θεαματικα αποτελεσματα.

Πρεπει δηλαδη να προσπαθεις να κατανοησεις βαθια τα λογια του κομματιου,να τα φανταστεις δηλαδη σαν εικονες και οχι σαν ακουστικα ερεθισματα - αρθρωσεις της γλωσσας. Να το διαβασεις ξανα και ξανα, να ταξιδεψεις (νοερα ;D) στην εποχη - περιοχη - συνθηκες που αναφερεται, να ξεχαστεις ρεμβαζοντας συνειρμηκά με το βλεμμα αφηρημενο στο χαρτι....  Αν π.χ. μιλαμε για το γνωστο λαϊκό ασμα "Χατζηκυριακειο" λεει

απο βραδυς ξεκινησα,μ΄ενα παλιο μου φιλο.....

Για το Χατζηκυριακειο  .....

Που΄χει ρετσινα δροσερη,και ομορφα κοριτσια......

ΚΛΠ.  Το τραγουδι αυτο μπορει διαβαζοντας το να σε κανει να αφαιρεθεις σκεφτομενος ενα παλιο κολλητο σου, που εχετε χαθει, "α,ρε, τι να κανει αυτος τωρα....."  . Ή να σκεφτεις το Χατζηκυριακειο.... "που ειναι αυτο? στον Πειραια." " Αχ,Περαία μου" (Φωτοπουλος), ή "Γαβροι, &*%$α" ;D  (παραδειγμα δινω,μην αρπαχτει κανεις) ή "ρετσινα ε; Καλη ειναι αλλα σαν το κρασι - ουζο - ρακη που εχουμε εδω στη Θεσσαλια ( Λακωνια - Θρακη - Κρήτη ή οπου να ναι) δεν ειναι.    Για τα ομορφα κοριτσια,το τι συνειρμους μπορει να κανει κανεις το ξερετε μονοι σας :D....

Νομιζω δηλαδη οτι πολλοι απο μας εχουν αφομοιωσει αυτη την παπαγαλιστικη νοοτροπια του σχολειου, που μονο κακο κανει τελικα. Καθε τραγουδι ομως ειναι μια ιστορια. Απ την αλλη,ισως τα στιχακια απο τη διαφημιση μενουν στο μυαλο γιατι δεν ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ κανεις να τα μαθει,και το μυαλο λειτουργει αυθορμητα και ανεμποδιστα, αφηνοντας τη μνημη να κανει τη δουλεια της. Οταν ομως προσπαθουμε να μαθουμε στιχους για μια προβα πχ ή μια εμφανιση και υπαρχει ενα σχετικο - συχνα ασυναισθητο - αγχος,τοτε λογω καταναγκασμου ξυπναει η "σχολειοπαπαγαλία" 8) με τα γνωστα αρνητικα αποτελεσματα....

Σωστο σε βρησκω Σαντσο !!!  Καθε τραγουδι ειναι μια ιστορια που για να την μεταφερουμε σωστα πρεπει πρωτα να την καταλαβουμε....

Εγω με τα Ελληνικα ασματα δεν εχω κανενα θεμα και ευτυχως δυστηχως μου καθονται αμεσως στο μυαλο.

Τον τελευταιο χρονο που ξαναμπηκα σε μπαντα μπλουζοροκ εχω ενα μικρο θεματακι με τους στιχους αλλα ειναι πιστευω ξεκαθαρα λογο χρονιας αποχης χαχαχα...Αλλα με τον παραπανω τροπο ολα ξεκαθαριζουν ποοοολυ γρηγορα.

Εγώ θυμάμαι απ'εξω το Lady In Black, αλλά δεν θυμάμαι το trooper που το έχω ακούσει 100άπλσιες φορές παραπάνω απ'το προηγούμενο.

Θέλω γιατρό? ;D

Πέρα απ'τη πλάκα, ούτε εγώ θυμάμαι και πολλά απο στοίχους (και αν χρειαστεί έχω...το αναλόγιο χαμηλά και με δυνατό φως λόγο "σταρβάρας" ;D ), λόγο του οτι εστιάζω στην κιθάρα πρώτον και δεύτεον έχω τραγουδιστή, οπότε δεν το έχω και πολύ άγχος να θυμάμαι στοίχους.

WilliamSats είπε:
Εγώ θυμάμαι απ'εξω το Lady In Black, αλλά δεν θυμάμαι το trooper που το έχω ακούσει 100άπλσιες φορές παραπάνω απ'το προηγούμενο.

Θέλω γιατρό? ;D
Να σου συστήσω έναν  ;D

Προσωπικά πάντα άκουγα και θυμόμουν στίχους από κομμάτια που μου αρέσαν, γι αυτό και με τραβούσαν πολλές φορές μπάντες με διαφορετικό και ιδιαίτερο στίχο (αλλά με ενίοτε πιο αδιάφορη μουσική). Εξυπακούεται ότι δεν είναι εντελώς απαραίτητο να είναι 'ψαγμένος' ο στίχος σε ένα κομμάτι για να μου αρέσει - αρκεί να μην είναι κιτς (για τα δικά μου γούστα).

philosophos είπε:
And when i'm dead and gone and snow's puring down,

i'm burried and covered peacefull under millions of stars

cold winter nights cold winter dreams

reflecting the sound of my heart

is my taste of freedom

τσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσσ !!!!

μπράβο μου, εύγε μου, φτου μου

και ξανά τσσσσσσσσσσ.................
ελα μωρη Acceptαρααααααααααααααααα :)

Να προσπαθήσεις να παίξεις μπάσο, να προσπαθήσεις να μην φαλτσάρεις, να ακούς τη μπότα πίσω σου, να προσέχεις και τους δίπλα σου και το κομμάτι στιχουργικά να μη σου κάνει κλικ με τίποτα. Που να θυμηθείς στίχους;

Αντε να τραγουδήσεις και κανα Dylan  :o

Αμα έχει στιχουργικά στακάτο ρυθμό, έχει ειρμό και το γουστάρεις, είναι πολύ καλύτερα.

Η εξάσκηση βοηθάει στο να επιλέγεις πότε τραγουδάς χωρίς να σκέφτεσαι τι είπες. Μηχανικά.

Αλλά πρέπει να υπάρχουν τεχνικές που θα εφαρμόζουν οι ηθοποιοί. Κάποτε (πριν πολλάαα χρόνια) κάτι μου λεγε ένας φίλος ηθοποιός, ανάμεσα σε κουβέντες για τεχνικές αναπνοών και Στανισλάφσκι αλλά μέσα στο Groovy με κάτι βότκες στο μυαλό και κορίτσια στα μάτια, τι να θυμάμαι τώρα.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εξαρτάται και τους στίχους βέβαια...π.χ. άντε να θυμάται κανείς το Come Together ή το I am a Walrus... ;D

EDIT: H το Babe I'm on Fire του Cave :P

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
yameth είπε:
Εχω την εντύπωση πως κάποιοι από εμάς παραδίνουμε σημασία στη μουσική και χάνουμε στον στίχο. Με δέος παρακολουθώ τον κόσμο που σιγοτραγουδάει στις συναυλίες... :'(
έτσι ακριβώς. Υπάρχουν τραγούδια που έχω ακούσαι κι έχω γρατζουνίσει δεκάδες φορές και θυμάμαι το 10%

Παντως το να τα παίζεις σε κόσμο βοηθάει. Αυτά που λέω στη δουλειά γενικά τα θυμάμαι χωρίς σκονάκι :)

Trending...

Νέα θέματα

Back