Tele/Esquire on a diet!!

The Genius Loci

Δυνατό μέλος
Πόντοι
638
Κάποια στιγμή είχα βρει ένα θέμα στο tdpri όπου συζητείτο το πόσο ελαφριά μπορεί να γίνει μια Tele/Esquire με solid σώμα (όχι thinline, chambered, κλπ). Δυστυχώς δεν μπορώ να το βρω τώρα...

Πιθανότατα ο Superfunk είναι ο πλέον κατάλληλος να απαντήσει, αλλά θα ήθελα γνώμες και από όλους τους Tele-freaks του φόρουμ.

Πρώτον, πόσο ελαφριά μπορεί να γίνει μια Tele, μιλάμε σε επίπεδα τελευταίων σταδίων ανορεξίας.

Και δεύτερον, κατά πόσον είναι θεμιτό κάτι τέτοιο και με τι hardware, μαγνήτες, κλπ θα μπορούσε να συνδιαστεί για να αποδώσει ένα συγκεκριμένο ακουστικό αποτέλεσμα.

Shoot!  ;D

Δεν είμαι βέβαιος για το τι είδους απάντηση/συζήτηση ψάχνεις. Αν εννοείς πόσο ελαφριά μπορεί να προκύψει μια tele θα πήγαινα στη warmoth και θα έκανα sort τα σώματα με βάση το βάρος και θα έβρισκα το ελαφρύτερο. Βάλε και ένα λεπτό μανίκι (σκέτο maple) με single acting trussrod (νομίζω γράφει βάρος) και το τυπικό vintage hardware + μαγνήτες.

Κάπου εκεί λοιπόν θα βρίσκεται το μικρότερο πιθανό βάρος.

Αν αρχίσουμε να ρουτάρουμε / τρυπάμε κλπ νομίζω οτι περνάμε στη "λογική" του hollow.

harilatron είπε:
Δεν είμαι βέβαιος για το τι είδους απάντηση/συζήτηση ψάχνεις. Αν εννοείς πόσο ελαφριά μπορεί να προκύψει μια tele θα πήγαινα στη warmoth και θα έκανα sort τα σώματα με βάση το βάρος και θα έβρισκα το ελαφρύτερο. Βάλε και ένα λεπτό μανίκι (σκέτο maple) με single acting trussrod (νομίζω γράφει βάρος) και το τυπικό vintage hardware + μαγνήτες.

Κάπου εκεί λοιπόν θα βρίσκεται το μικρότερο πιθανό βάρος.

Αν αρχίσουμε να ρουτάρουμε / τρυπάμε κλπ νομίζω οτι περνάμε στη "λογική" του hollow.
Το έχω σκεφτεί, αλλά οι επιλογές της Warmoth, υπό τη λογική "συνταγής" δυστυχώς δεν επαρκούν.  ;)

Αν θυμάμαι καλά στο thread του tdpri που αναφέρομαι, μιλούσαν για Sugar Pine σώματα, μπράτσο ΧΩΡΙΣ truss rod (που στις πρώτες Esquire όντως ίσχυε), κλπ.

Περισσότερο το βλέπω σαν "άσκηση επί χάρτου" αν θέλεις, αλλά με την "προστιθέμενη αξία" του να συζητηθεί πως θα ακουγόταν και τι θα εξυπηρετούσε ένα τέτοιο όργανο.  ;)

Ο ez (που μάλλον δεν έχει δει το θέμα!) έχει μια τέτοια Tele, όχι hollow, που πρέπει να ζυγίζει κάτω από 2 κιλά (!!!).

Ξεκινάω τη συζήτηση για επιλογές ξύλων με πληροφορία-ερώτηση: υπάρχει ένα ξύλο που λέγεται Paulownia και χρησιμοποιείται στην Ανατολή για κατασκευή μουσικών οργάνων εδώ και χιλιετίες.

Λέγεται λοιπόν πως είναι ένα από τα πλέον ελαφρά (επιπέδου βάρους... μπάλσα) που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε τέτοιες κατασκευές, και πράγματι το Guitar Mill το έχει (είχε?) διαθέσιμο. Επίσης στο Guitar Fetish υπάρχουν τέτοια σώματα έτοιμα. Η ερώτηση είναι αν κάποιος έχει χρησιμοποιήσει ή έχει εμπειρία απ'αυτό το ξύλο.

Χμ...μου ερχεται στο μυαλο η Yamaha RGX A2. Δε ξερω ομως αν το υλικο του σωματος υπαρχει στο εμποριο, ωστε να μπορεσει καποιος να φτιαξει ενα tele σωμα.

odis13 είπε:
Χμ...μου ερχεται στο μυαλο η Yamaha RGX A2. Δε ξερω ομως αν το υλικο του σωματος υπαρχει στο εμποριο, ωστε να μπορεσει καποιος να φτιαξει ενα tele σωμα.
Αν θυμάμαι καλά όμως είναι από κάποιο τύπου μπάλσα ξύλο, με "αεραγωγούς" ανοιγμένους, δηλαδή champered κατά κάποιο τρόπο.  ;)

The Genius Loci είπε:
Αν θυμάμαι καλά όμως είναι από κάποιο τύπου μπάλσα ξύλο, με "αεραγωγούς" ανοιγμένους, δηλαδή champered κατά κάποιο τρόπο.  ;)
Noμιζω οι "αεραγωγοι" ειναι σχετικα μικροι σε διαμετρο, ισα ισα για καλυτερη διαδοση του ηχου (λενε). Το κυριο σκεπτικο ειναι οτι εχεις ενα σωμα απο παναλαφρο softwood (τυπου μπαλσα) με καπακι-πλατη απο κανικο hardwood (για να μη διαλυεται).

Νομιζω θα εχει ενδιαφερον σε τελε εφαρμογη, με η χωρις αεραγωγους.

odis13 είπε:
Noμιζω οι "αεραγωγοι" ειναι σχετικα μικροι σε διαμετρο, ισα ισα για καλυτερη διαδοση του ηχου (λενε). Το κυριο σκεπτικο ειναι οτι εχεις ενα σωμα απο παναλαφρο softwood (τυπου μπαλσα) με καπακι-πλατη απο κανικο hardwood (για να μη διαλυεται).

Νομιζω θα εχει ενδιαφερον σε τελε εφαρμογη, με η χωρις αεραγωγους.
Διάβασα τώρα για κάποιες ανάλογες εφαρμογές, σώμα "σάντουιτς" με paulownia σαν... "γέμιση" και δύο κομμάτια pine εξωτερικά.

Σημειωτέον ότι η paulownia -το δέντρο- μεγαλώνει με εξωφρενικούς ρυθμούς. Κάποιος έλεγε για 6 μέτρα ύψος μέσα σε ένα μόλις χρόνο!  :o

http://en.wikipedia.org/wiki/Paulownia

Θα πάρω να φυτέψω στον κήπο μου φαίνεται!!  ;D

για μαγνητες , θα μπορουσαν να μπουν οι lace alumitones που εχουν το βαρος απο ενα pickup cover μονο . το θεμα ειναι γιατι θες να κανεις μια τοσο ακραια ελαφρια κιθαρα ?

Ksekourdistos είπε:
για μαγνητες , θα μπορουσαν να μπουν οι lace alumitones που εχουν το βαρος απο ενα pickup cover μονο . το θεμα ειναι γιατι θες να κανεις μια τοσο ακραια ελαφρια κιθαρα ?
Μα, αυτό είναι ένα από ερωτήματα του thread: τι ήχο έχει και τι ανάγκες εξυπηρετεί μια πολύ ελαφριά κιθάρα (εκτός από τη σωτηρία της μέσης του παίκτη).

Νομίζω σ'αυτό μπορούν να απαντήσουν πραγματικά μόνο όσοι έχουν μια τέτοια. Με την ευκαιρία, νομίζω μπορούν να μπουν στη συζήτηση και εμπορικά πετυχημένες κιθάρες, όπως οι Parker Fly (οι παλιότερες τουλάχιστον, απ'όσο θυμάμαι, κοντά στα 2 κιλά βάρος...).

Η τεχνική sandwich μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορα υλικά, το θέμα είναι αν μπορούμε να

θεωρήσουμε solid το αποτέλεσμα. To πιο ελαφρύ που μπορώ να σκεφτώ θα ήταν φελιζόλ

τυλιγμένο με ανθρακονήματα... αλλά ποιός θα το φτιάξει?

edit: σαν αυτό αλλά με carbon αντί για πλαστικό και φελιζόλ στη θέση της... χιονάτης ;D

cocaine-guitar.jpg

Έχω μια τελε με σώμα pine που ζυγίζει λίγο παραπάνω απο 2 κιλά. Θα μπορουσε να ήταν ελαφρύτερη γιατι έχει πανω της fatback warmoth pro neck.

Είναι ΠΟΛΥ βολικό που είναι τόσο ελαφριά, αλλα μετά απο κάποια χρόνια μαζί της, και κάμποσες δοκιμές με μαγνήτες, μπορώ να πώ ότι τη προτιμώ μόνο για overdriven ήχους. Όταν θέλω "γεμάτους καθαρούς ήχους" πάω στην άλλη τέλε μου (alder) με αντίστοιχο περίπου μπράτσο, όπου άν και κάπως βαριά, είναι καλύτερη η άτιμη!

Επίσης κρίνω ότι η pine τα πάει καλύτερα με hot μαγνήτες. Κατι που δεν περίμενα.

Αντίθετα θα ήθελα να δοκίμαζα χαμηλής εξόδου μαγνήτες σε ένα πιο βαρύ σώμα. Μια τέλε απο μαόνι ας πούμε (ολόκληρη) ;D.

bihlas87 είπε:
Η τεχνική sandwich μπορεί να εφαρμοστεί με διάφορα υλικά, το θέμα είναι αν μπορούμε να

θεωρήσουμε solid το αποτέλεσμα. To πιο ελαφρύ που μπορώ να σκεφτώ θα ήταν φελιζόλ

τυλιγμένο με ανθρακονήματα... αλλά ποιός θα το φτιάξει?
Ο συλλογισμός σου ξεκινάει από την παραδοχή ότι το υλικό του σώματος δεν παίζει ρόλο στον ήχο. Η οποία αντιλαμβάνομαι ότι είναι της μόδας στο noiz αλλά ατυχώς δεν συμφωνούμε όλοι.  ;)

Αν το "κέλυφος" της κατασκευής δεν μπορεί να πάλλεται ελεύθερα (επειδή π.χ. είναι κολλημένο στο εσωτερικό μαλακό υλικό) τότε μπορεί -νομίζω- να θεωρηθεί solid η κατασκευή. Σε μια υποθετική κατασκευή με carbon πάνω σε φελιζόλ ή κάτι αντίστοιχο θα έπρεπε να ενισχυθεί και το neck pocket.

H tele μου είναι πολύ ελαφριά. Είναι από alder αλλά έχει ένα καπάκι από redwood. Θα ψάξω εκείνη τη ζυγαριά και θα γράψω βάρος.

The Genius Loci είπε:
Ο συλλογισμός σου ξεκινάει από την παραδοχή ότι το υλικό του σώματος δεν παίζει ρόλο στον ήχο.
Δεν λέω κάτι τέτοιο, εκτός αν θεωρούμε υλικά μόνο τα ξύλα, δεν ανέφερες κάτι τέτοιο

όμως στο θέμα. Θεωρείς τα σώματα του guitarfetish που ζυγίζουν ~900gr απ ότι λένε,

κατάλληλότερα επειδή είναι κσύλα, ενώ το συνθετικό sandwich ακατάλληλο για κιθάρα?

Πραγματικά δεν κατάλαβα τι εννοείς με το παραπάνω.

The Genius Loci είπε:
Ξεκινάω τη συζήτηση για επιλογές ξύλων με πληροφορία-ερώτηση: υπάρχει ένα ξύλο που λέγεται Paulownia και χρησιμοποιείται στην Ανατολή για κατασκευή μουσικών οργάνων εδώ και χιλιετίες.
Αυτό το ξύλο το χρησιμοποιεί η Dean στις φτηνές της κιθάρες:

http://www.nakas.gr/ecomnakas/nakas2006/Default.asp?Static=243&Product=112929&Category=1758

bihlas87 είπε:
Δεν λέω κάτι τέτοιο, εκτός αν θεωρούμε υλικά μόνο τα ξύλα, δεν ανέφερες κάτι τέτοιο

όμως στο θέμα. Θεωρείς τα σώματα του guitarfetish που ζυγίζουν ~900gr απ ότι λένε,

κατάλληλότερα επειδή είναι κσύλα, ενώ το συνθετικό sandwich ακατάλληλο για κιθάρα?

Πραγματικά δεν κατάλαβα τι εννοείς με το παραπάνω.
Κατά πρώτον, ναι, μιλάω μόνο για ξύλα και όχι "κσύλα", που δεν έχω υπόψιν μου τι είναι ακριβώς.

Κατά δεύτερον δεν έχω πρόβλημα με τα συνθετικά υλικά, κάθε άλλο μάλιστα και είμαι πάντοτε περίεργος να μαθαίνω εξελίξεις σ'αυτό τον τομέα της οργανοποιίας, που θεωρώ πολύ ενδιαφέροντα. Για κάποιο λόγο πάντως τείνω να αμφιβάλω ότι το φελιζόλ έχει τις προδιαγραφές να συμπεριληφθεί σε τέτοιου τύπου αναζητήσεις.

Φαντάζομαι πως το pawlonia θα είναι τόσο μαλακό που θα υπολείπεται αρκετά σε ακαμψία

έναντι των παραδοσιακών ξύλων, το sandwich θα είναι σίγουρα πιο άκαμπτο. Άσχετα με το

αν σου γεμίζει το μάτι, θεωρητικά θα ήταν πολύ καλή λύση αν πρωταρχικός σκοπός ήταν

η ελαχιστοποίηση του βάρους, αν είσαι διατεθειμένος να... προδώσεις την παράδοση.

bihlas87 είπε:
Φαντάζομαι πως το pawlonia θα είναι τόσο μαλακό που θα υπολείπεται αρκετά σε ακαμψία

έναντι των παραδοσιακών ξύλων, το sandwich θα είναι σίγουρα πιο άκαμπτο. Άσχετα με το

αν σου γεμίζει το μάτι, θεωρητικά θα ήταν πολύ καλή λύση αν πρωταρχικός σκοπός ήταν

η ελαχιστοποίηση του βάρους, αν είσαι διατεθειμένος να... προδώσεις την παράδοση.
Ναι λέγεται ότι είναι αρκετά μαλακό, με την ίδια βέβαια λογική που είναι και το pine (δηλαδή, δεν αντέχει εύκολα σε χτυπήματα, κλπ). Ο Ron Kirn έχει φτιάξει μερικές Tele/Strat απ'αυτό το ξύλο, και υποστηρίζει ότι ακούγεται φανταστικά, διαθέτοντας έναν πολύ δυνατό και ανοιχτό ακουστικό τόνο. Ωστόσο προτείνει να χρησιμοποιούνται inserts από κάποιο σκληρό ξύλο για κάποια κρίσιμα μέρη, π.χ. εκεί που πιάνουν τα post του τρέμολο.

Επίσης οπτικά απ'όσο έχω δει σε φωτό δεν είναι ό,τι καλύτερο, οπότε χρειάζεται οπωσδήποτε κάποιου τύπου βαφή, η οποία βαφή αυξάνει το βάρος.

Kάποια στιγμή πρίν 1-2 χρόνια ήμουν έτοιμος να κάνω γαργάρα τα 50$ της αποστολής

(όσο το ίδιο το σώμα :-\) και να παραγγείλω το surf green για low budget tele, μου

φαινόταν τρομερά ελκυστικό - ενδιαφέρον το concept ''κιθάρα κοντά στα 2 κιλά''.

Φοβόμουν όμως το ενδεχόμενο neck diving, διότι μπορεί να μου καθόταν βαρύ μπράτσο

και το το ακύρωσα. Αν είχαν πιο λογικά έξοδα αποστολής πάντως είμαι σίγουρος ότι

κάποιος από εδώ θα αγόραζε τέτοιο σώμα.

bihlas87 είπε:
Kάποια στιγμή πρίν 1-2 χρόνια ήμουν έτοιμος να κάνω γαργάρα τα 50$ της αποστολής

(όσο το ίδιο το σώμα :-\) και να παραγγείλω το surf green για low budget tele, μου

φαινόταν τρομερά ελκυστικό - ενδιαφέρον το concept ''κιθάρα κοντά στα 2 κιλά''.

Φοβόμουν όμως το ενδεχόμενο neck diving, διότι μπορεί να μου καθόταν βαρύ μπράτσο

και το το ακύρωσα. Αν είχαν πιο λογικά έξοδα αποστολής πάντως είμαι σίγουρος ότι

κάποιος από εδώ θα αγόραζε τέτοιο σώμα.
Μιλάς για GFS σίγουρα. Τα έξοδα αποστολής πάντως, αν βάλεις μέσα και hardware, δεν είναι παρανοϊκά. Πλήρωσα περίπου 30 ευρώ πριν μερικούς μήνες μόνο και μόνο για hardware + electronics που κόστιζαν όλα μαζί κάτω των 100, οπότε νομίζω είναι κάτι που απλά το αποδέχεσαι...

Δεν ξέρω για το neck diving... Ένα μπράτσο ζυγίζει κάτω από 1 κιλό λογικά, δε πα να είναι και 1" ροπαλο.

Το πρόβλημα με το GFS είναι άλλο. Τα συγκεκριμένα σώματα είναι όλα βαμμένα, και μπορώ να πω από δική μου εμπειρία (την οποία θα περιγράψω προσεχώς, ήδη μερικοί συνφορουμίτες ξέρουν για... ποια Tele μιλάω  ;D) πως σε τόσο φτηνά απωανατολίτικα κομμάτια, το ΒΑΡΟΣ και μόνο της βαφής είναι εξωφρενικό. Μάλλον τα ΒΟΥΤΑΝΕ στη μπογιά.  ::) Καλά, για "αναπνοή του ξύλου" ούτε λόγος...  ;D ;D

Και επίσης δεν ξέρεις πόσα κομμάτια θα είναι... Βλέποντας και το κιτ που έχει ο Jay, μάλλον τρία, αλλά κανείς δεν ξέρει. Για να βγαίνουν τόσο φτηνά, πιθανώς είναι (κακο)-κατασκευασμένα από διάφορα κομμάτια που "περισσεύουν"...  ::)

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back