• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Stiff playing stratocaster, τι να κάνω;

Pacfan

Νέο μέλος
Πόντοι
1
Καλησπέρα σε όλους, έχω μια Fender Stratocaster Classic Series 50's η οποία αν και παίζει πολύ ωραία ηχητικά έχω την εντύπωση ότι έχει λίγο σκληρή αίσθηση με αποτέλεσμα να χρειάζεται να βάλεις μεγαλύτερη δύναμη για να κάνεις ένα bend. Έχω δοκιμάσει να τη ρυθμίσω μόνος μου και την έχω πάει και σε επαγγελματία αλλά δεν έχω δει κάποια μεγάλη διαφορά σε αυτό το κομμάτι. Υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κάνω για αυτό το ζήτημα; Χρειάζεται μήπως να μειωθεί το relief από το truss rod; Χρησιμοποιώ 9αρες χορδές οπότε δεν νομίζω να οφείλεται εκεί το πρόβλημα. Είχα ρυθμίσει παλιότερα μία πολύ φθηνή Squier η οποία ακόμα διατηρεί πολύ καλά το setup της και παίζει πολύ μαλακά. Οπότε αναρωτιέμαι τι πηγαίνει λάθος με τη δική μου κιθάρα; ?

Για να μαλακώσει το παίξιμο (bends, vibrato) πρέπει να ισιώσεις το μανίκι, δλδ να σφίξεις το truss rod ώστε να έχει σχεδόν μηδενικό relief. Έπειτα ανεβάζεις το action όσο θέλεις. 

Επίσης, θα μαλακώσει ακόμα περισσότερο εάν σετάρεις τη γέφυρα να είναι floating, καθώς θα υπάρχει η έξτρα ελαστικότητα που θα δίδουν τα ελατήρια.

Οκ κατάλαβα, είχα δει στο επίσημο οδηγό της Fender ότι για 9.5" radius το προτεινόμενο relief είναι 0.25 mm. Αν πάει πιο κάτω υπάρχει περίπτωση να έχει θέμα με fret buzz;

Εξαρτάται. Ανέβασε το action στα 1,5-2mm στο 15ο τάστο και σφίξε το truss rod μέχρι να μπαζάρουν τα πρώτα 5 τάστα. Εκεί σταμάτα, και στη συνέχεια κάνε τη τελική ρύθμιση στο action.

Οκ ευχαριστώ, το πρόβλημα είναι πως η ρύθμιση γίνεται από το κάτω μέρος, οπότε θα πάρει λίγη ώρα με το βίδωσε-ξεβίδωσε αλλά τι να κάνουμε, vitantage style σου λέει ήθελες μετά... ?

Τσέκαρε και το nut,μπορεί να είναι πολύ υψηλά κομμένο και να θέλει χαμήλωμα.

9 λεπτά πριν, Superfunk είπε

Τσέκαρε και το nut,μπορεί να είναι πολύ υψηλά κομμένο και να θέλει χαμήλωμα.

Θα το τσεκάρω κι αυτό. Μπορώ να κάνω τη ρύθμιση στο truss rod με τις τωρινές χορδές που έχω ή πρέπει να ξεκινήσω με καινούριες χορδές;

Το καλύτερο είναι με τις καινούριες... Εάν δεν έχεις σκοπό να αλλάξεις χορδές, μην αλλάξεις. Σέταρέ τη όπως είναι.

Προσοχή: Εάν αφαιρέσεις όλες τις χορδές μαζεμένες και βάλεις καινούριες, θα χρειαστουν 1-2 μέρες να επανέλθει στη θέση του το μανίκι. Εάν τις αλλάζεις μια-μια, δεν θα έχεις θέμα.

Οκ μάλλον τότε θα περιμένω για την επόμενη αλλαγή χορδών

Εάν δε σε ευχαριστεί να παίζεις, μην περιμένεις την επόμενη αλλαγή. Είναι κρίμα. Κάνε το τώρα, και αλλάζεις χορδές μια μια χωρίς θέμα, αργότερα.

Κάτι τελευταίο, που όμως επηρεάζει αρκετά την αίσθηση ενός οργάνου bolt on, είναι η γωνία του μπράτσου, καλό θα ήταν να δεί την κιθάρα κάποιος που ξέρει το ζήτημα, ίσως βοηθήσει.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Θα το τσεκάρω κι αυτό. Μπορώ να κάνω τη ρύθμιση στο truss rod με τις τωρινές χορδές που έχω ή πρέπει να ξεκινήσω με καινούριες χορδές;

Μια χαρά θα είσαι με τις τωρινές. 

Μετά αλλάζεις. 

Ευχαριστώ πολύ σε όλους για τις συμβουλές. Αγόρασα καινούριες χορδές χθες και αφού τις πέρασα μία-μία δοκίμασα να σφίξω το truss rod 1/4 της στροφής. Τώρα το relief είναι σχεδόν μηδενικό (πριν ήταν λίγο πάνω από 0.25 mm). Η διαφορά στις χορδές είναι αισθητή, ωστόσο ακόμα μου φαίνεται πως είναι κάπως σκληρές όταν πας να κάνεις bend. Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσα να κοιτάξω; Ακολούθησα το βιντεάκι για να τσεκάρω το nut και μου φάνηκε εντάξει. Υπάρχει πείπτωση να φταίνε τα ελατήρια του τρέμολο; Έχω 3 ελατήρια επάνω που πιάνουν στα 3 κεντρικά δόντια και απλώνουν σαν τρίγωνο.

Έχω 3 ελατήρια επάνω που πιάνουν στα 3 κεντρικά δόντια και απλώνουν σαν τρίγωνο.

Μεγα λάθος. 

Βάλτα ίσια. 

Αν θες να είναι floating κάνε αυτό 

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ευχαριστώ πολύ σε όλους για τις συμβουλές. Αγόρασα καινούριες χορδές χθες και αφού τις πέρασα μία-μία δοκίμασα να σφίξω το truss rod 1/4 της στροφής. Τώρα το relief είναι σχεδόν μηδενικό (πριν ήταν λίγο πάνω από 0.25 mm). Η διαφορά στις χορδές είναι αισθητή, ωστόσο ακόμα μου φαίνεται πως είναι κάπως σκληρές όταν πας να κάνεις bend. Υπάρχει κάτι άλλο που θα μπορούσα να κοιτάξω; Ακολούθησα το βιντεάκι για να τσεκάρω το nut και μου φάνηκε εντάξει. Υπάρχει πείπτωση να φταίνε τα ελατήρια του τρέμολο; Έχω 3 ελατήρια επάνω που πιάνουν στα 3 κεντρικά δόντια και απλώνουν σαν τρίγωνο.

Ποσα mm ειναι το action? Ισως χρειαζεται λιγο ψηλωμα.

Ανεβα στο 2-2.2 να δεις μηπως βελτιωθει.

Τι μαρκα χορδες χρησιμοποιεις?

Επισης, εχουν υπαρξει περιπτωσεις που η συγκεκριμενη κιθαρα  ή αλλη κιθαρα με 9αρες, ειχε πιο μαλακο παιξιμο?

Βάζω Elixir nickel plated. Δεν θυμάμαι τ συγκεκριμένη κιθάρα να είχε πιο μαλακό παίξιμο. Ωστόσο σε μία squier που είχα πάλει βάλει Elixir, μπορεί και 10αρες δεν είμαι σίγουρος, έπαιζε πολύ ωραία και μαλακά.

Trending...

Νέα θέματα

Back