σταθμη πιεσης του ηχου ειναι η... πιεση του ηχου.
και η πιεση του ηχου ειναι στατικη πιεση (static pressure) οτι και η βαρομετρικη . (απλα η πιεση του ηχου ειναι μεταβαλομενη , γιατι αλλιως καθε μερα μολις ξυπνουσαμε θα ακουγαμε και εναν ηχο αναλογα με την βαρ πιεση ..
![Smile :) :)](https://cdn.jsdelivr.net/joypixels/assets/8.0/png/unicode/64/1f642.png)
)
to decibel δεν ειναι μοναδα μετρησης ηχου .(ειναι αλλα οχι μονο του ηχου)
ειναι ενας τροπος για να εφρασουμε μεγεθη που εχουν τεραστια νουμερα και πολλα μηδενικα ή δεκαδικα και να τα κανουμε να μοιαζουν ποιο χειροποιαστα(εκφραζοντας τα σε λογαριθμικη κλιμακα).
σε decibel μπορεις να εκφρασεις οτι θελεις αρκει να επιλεξεις ενα σημειο αναφορας. γιαυτο δε μετραμε μονο ηχο αλλα και ηλεκτρισμο (dbm dbu klp) .
Αν δεν ειχαμε το decibel θα μιλουσαμε με εκατομυρια βατ ανα τετραγωνικο μετρο (οκ θα τα απλοποιουσαμε λιγο) , δε θα μπορουσαμε να κανουμε ευκολα συγκρισεις , θα επρεπε να κανουμε προσθαφαιρεσεις αναλογα με την δυναμικη περιοχη ενος μεσου , ενω τωρα λες κοψε 6db και σε καταλαβαινουν ολοι(και βολευει και στα sliders kai ta knobs η λογαριθμικη κλιμακα...).
παντως τον ορο βαρομετρικη πιεση τον ανεφερα για να βαλω στην κουβεντα το οτι στην ουσια η μεταδοση του ηχου στον αερα ειναι εναλλαγες στην βαρομετρικη του πιεση(κατι που σιγουρα το ξερεις).
ενα μικροφωνο δηλαδη ειναι ενα .. βαρομετρο που μετραει μεταβολες πιεσης.
Δε ξερω, εγω οταν ακουω spl εχω αυτο στο νου μου, περα απο το οτι το μετραμε οπως το μετραμε.(και την βαρομετρικη αμα θες την μετρας με βαττ ανα τετραγωνικο μετρο)