Steel και Aluminum δίνουν τους κοντινότερους ήχους με το stock tailpiece, μάλλον είναι και αυτοί που κολακεύουν λιγότερο τη συγκεκριμένη κιθάρα. Αν τα unplugged δείγματα είναι όντως στο ίδιο επίπεδο έντασης (δεν είμαι σίγουρος), τότε σίγουρα οι διαφορές βγαίνουν περισσότερο unplugged και "θαμπώνουν" όταν μπει ο ενισχυτής στην εξίσωση. Περιμένω με ενδιαφέρον να διαβάσω πώς φαίνονταν όλες αυτές οι διαφορετικές εκδοχές στο χέρι.
Και να παραδεχτώ πως δεν περίμενα να ακούσω διαφορές αυτού του επιπέδου με αλλαγή μόνο του tailpiece. Δε λέω ότι είναι η μέρα με τη νύχτα, εντάξει, για παραλλαγές του ίδιου πράγματος μιλάμε, αλλά απ' την άλλη ο καυγάς γίνεται για ένα κομμάτι ντενεκέ ? που θεωρητικά παίζει μόνο στατικό ρόλο...
A, ευκαιρία να ρωτήσω κάτι που μου έκανε πάντα εντύπωση όποτε έπεφτα πάνω στη halon: πώς και δε φτιάχνουν wraparound;
Καλημέρα,
του το έχω αναφέρει πολλές φορές αλλά ακόμη προσπαθεί να προλάβει παραγγελίες και να κάνει R&D στο χρόνο που περισσεύει, ήδη είναι αρκετά busy το εργαστήρι με παραγγελίες ως επί το πλεί από εξωτερικό.
Φαντάζομαι θα το δούμε κάποια στιγμή.
Τεμπέλιασα ίσως λίγο με τον ακουστικό ήχο γιατί δεν έβρισκα πυκνωτικό και είναι με το μικροφωνάκι του κινητού.
Εδώ έβαλα την ένταση στο imovie στο ίδιο ακριβώς επίπεδο αν και η απόστασή μου από την κάμερα μπορεί να έχει κάποιες μικροδιαφορές οπότε.... υπάρχει κάποιο bias εδώ.
Η καθαρά υποκειμενική μου άποψη:
Δεν περίμενα να κάνει μεγάλη διαφορά αλλά έκανε κάποια διαφορά.
Άρχισα με το να αλλάξω το Ζαμακ με αλουμίνιο και έπαθα shocκ: H κιθάρα ενώ άνοιξε συχνοτικά , ψόφησε σε ένταση.
Μετά δοκίμασα το steel που ήταν σχεδόν ίδιο σε ένταση με το stock zamak αλλά πιο πλούσιο σε αρμονικές.
Έπειτα το Phosphor Bronze (Νομίζω μόνο ο Halon το προσφέρει) με ανατίναξε! Περισσότερη ένταση πολλές αρμονικές. Κάτι μεταξύ steel και brass.
Το brass είχε ίδια ένταση με το Phosphor Bronze αλλά πιο ζεστό ήχο.
Το αλουμίνιο ψόφιο σε ένταση αλλά σκαστό και αέρινο.
Το Τιτάνιο.... δεν μπορώ να το περιγράψω ακριβώς. Πιο πολύ σκάσιμο , 80% της έντασης του Zamak ωραία μεσαία, το πιο κοντινό από όλα σε ήχο ακουστικής κιθάρας, αν αυτό σας λέει κάτι.
Το zamak το προτίμησα σε σχέση με το aluminum.... αλλά σε Les Paul (άλλη κουβέντα αυτή), κέρδιζε κατά κράτος. Άρα παίζει ρόλο και η μάζα σώματος της κιθάρας.
ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΜΜΑΤΙ που δεν ανέφερα:
Το κάθε tailpiece έχει άλλο βάρος:
Aluminum 26gr!
Titanium 53 gr
Zamak 88 gr
Steel 90gr
Phosphor Bronze 105gr!
Brass 96gr
Και από τις διαφορές στη μάζα μπορεί κανείς να περιμένει διαφορές στον ήχο!
Στο χέρι θα έλεγα ότι η αίσθηση είχε να κάνει πιο πολύ με τον ηλεκτρικό ήχο. Δεν ήταν ακριβώς πιο σκληρό ή μαλακό, αλλά η συχνοτική απόκριση σε οδηγούσε σε διαφορετικό feel παιξίματος. Αν δε βγάζει νόημα με συγχωρείτε.....