Βρήκα λίγο την ευκαιρία να ακούσω προσεκτικά τις συμμετοχές και, με την ιδιότητα του "ευροβιζιονολόγου" αλλά και τη δική μου μουσικοσυνθετική διαδρομή

, οφείλω να καταθέσω μια ψύχραιμη

ματιά. Η εμπειρία μου στις πωλήσεις και την επικοινωνία, σε συνδυασμό με τη σύγχρονη πιστοποίηση στο marketing που ολοκληρώνω αυτό το διάστημα, δεν μου επιτρέπουν να βλέπω τα τραγούδια απλώς ως μουσική, αλλά ως προϊόντα προς εξαγωγή.
Θα σταθω σε κάποια:
Good Job Nicky: Εδώ έχουμε μια περίπτωση που χαρακτηρίζεται από αξιοπρέπεια. Το κομμάτι είναι ομολογουμένως κοινότυπο, όμως είναι εξαιρετικά καλοδουλεμένο στην παραγωγή του. Ο καλλιτέχνης δεν με αφήνει αδιάφορο· υπάρχει ένα πακέτο γονιδίων και ταλέντου που είναι αδιαμφισβήτητο. Ωστόσο, ας είμαστε ρεαλιστές: δεν είναι τραγούδι για νίκη. Είναι μια συμμετοχή που μας εξασφαλίζει μια θέση στο Grand Final, πιθανότατα από τη μέση του βαθμολογικού πίνακα και κάτω. Είναι η επιλογή του "μη ρίσκου".
ΑΚΥΛΑΣ: Ως gamer, το concept με ελκύει αισθητικά, όμως εδώ εντοπίζω το μεγάλο πρόβλημα επικοινωνίας. Ο ελληνικός στίχος λειτουργεί ανασταλτικά. Μας περιορίζει δραματικά στην ευρύτητα του κοινού που πρέπει να κατανοήσει το μήνυμα άμεσα. Οι επιλογές εδώ πάσχουν από σύγχρονο marketing. Αν θέλεις να πουλήσεις σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά όπως η Eurovision, δεν μπορείς να υψώνεις γλωσσικά τείχη. Ενδιαφέρον ως σκέψη, αλλά ημιτελές ως στρατηγική.
Marseaux &
Koza Mostra:Για τη Marseaux, η άποψή μου είναι ξεκάθαρη: η χρήση του ελληνικού "Χάνομαι" ήταν λάθος, θα έπρεπε να παραμείνει αμιγώς αγγλόφωνο. Παράλληλα, ως ερμηνεύτρια τη θεωρώ κάτω του μετρίου για τις απαιτήσεις ενός τέτοιου stage. Από την άλλη, οι Koza Mostra παρουσιάζουν κάτι φιλόδοξο. Η παραγωγή είναι καλή και, αν και δεν ξέρω πώς θα κουμπώσει τελικά, εκτιμώ το concept τους. Έχει μια ταυτότητα που λείπει από άλλους.
Μέχρι στιγμής από ότι άκουσα θα πώ ότι αν θέλουμε να ξεφύγουμε από τη μετριότητα αλλά με πολύ ρίσκο, ο δρόμος είναι ένας:
Evangelia. Εδώ έχουμε το πακέτο που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Μεταμοντέρνο ethnic, εξαιρετική παρουσία και φωνητικά που είναι δουλεμένα στην εντέλεια.
Σε μια χρονιά που η Ελλάδα πάει καλά γεωπολιτικά, με επιτυχίες που φέρνουν τουρισμό και ένα κοινό στην Ευρώπη που είναι ήδη θετικά προδιατεθειμένο απέναντί μας, η Evangelia είναι το προϊόν που μπορεί να πουλήσει. Με μια υπέρ- ευνοϊκή πρόβλεψη, θεωρώ ότι με αυτή τη συμμετοχή μπορούμε να παίξουμε ακόμα και στην πρώτη εξάδα.