Δεν ξέρω τι έκανα με το snare και το piano.
μη με κάνεις να νοιώθω τύψεις που σε έβαλα σε μπελάδες... :classic_unsure: (αν και έτσι μαθαίνεις... παιδευόμενος)...
το
snare μια χαρά και σε ότι έχει να κάνει με το θέμα που έθεσα η αποστολή επετεύχθη... :classic_biggrin:
δυστυχώς όμως το πιάνο πήρε εν μέρει τη θέση του στο πρόβλημα... να θυμάσαι ότι τα
intro με ένα όργανο πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε ξέχωρα στο
mix... σκοπός είναι το μέρος του οργάνου να έχει μια "
φυσική δυναμική συνέχεια" σε σχέση με την πλήρη ορχήστρα ώστε να μην δίνεται εντύπωση ότι η δεύτερη είναι "λίγη"
συγκριτικά με το πρώτο την στιγμή που έρχεται να το ενσωματώσει...
οι τρόποι είναι αρκετοί και ενορχηστρωτικά αλλά κυρίως ηχοληπτικά και συνήθως συνδυάζονται... στην περίπτωσή μας αφού κάνεις το track του πιάνου
copy σε ένα δεύτερο χωρίζεις το intro από το υπόλοιπο... πλέον μπορείς πλέον αν θες να αλλάξεις
οκτάβα ή
δακτυλοθεσίες στο μέρος που μπαίνει η ορχήστρα ή η "κιθάρα" όταν αναλαμβάνει ρυθμικό ρόλο... επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα
high pass φίλτρο με το οποίο θα "κόψεις" το συχνοτικό μέρος που επικαλύπτεται από το μπάσο και την μπότα... αν πειραματιστείς γραμμικά με την συχνότητα και την οκτάβα αποκοπής του
eq, εύκολα θα βρεις το σημείο που το θέμα σου θα εξακολουθεί να ακούγεται "σωστά" χωρίς να ενοχλεί την
συνολική ισοροπία... αφού κατόπι ρυθμίσεις και το κατάλληλο
volume και το
fx (μπορείς να προσαρμόσεις ανάλογα τους χώρους) είσαι έτοιμος ως προς αυτό... τέλος αφού επανεξετάσεις και το volume στο intro το μόνο που έχεις να προσέξεις είναι το
compression και το
limiting στο "
master"... πολλές φορές χρειάζονται διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τα επεμβατικά μεγέθη και σε αυτό...
και βασικό... μη κουράζεις τα αυτιά σου... ξέρω ότι είναι δύσκολο να μην απορροφηθείς από το project σαν διαδικασία, αλλά αν δεν κάνεις συχνά διαλείμματα ώστε ο εγκέφαλος να "φρεσκάρει" την ροή της πληροφορίας που εκούσια
συνηθίζει (όποια μορφή κι αν έχει), από ένα σημείο (το οποίο έρχεται πάντα πολύ συντομότερα από ότι νομίζουμε) και μετά, η "
κριτική" του
αντίληψη και η
ικανότητα διάκρισης δυναμικών και συχνοτικών διαφορών τείνει να μηδενιστεί...
συμπερασματικά να επαναλάβω πως ότι σου παρατηρώ έχει να κάνει με την
προσωπική μου άποψη και δεν είσαι υποχρεωμένος να την υιοθετήσεις... αν προσέξεις πια όλο και πιο σπάνια μπαίνω στην διαδικασία να κάνω υποδείξεις για τις παραγωγές που ακούω μια και αρκετοί δείχνουν να ενοχλούνται και δεν θέλω να στενοχωρώ κανένα... με κάποιους όμως που θεωρώ ότι πάντα ζητούν το καλύτερο επιμένω... γιατί ναι μεν σε πρώτο χρόνο η πηγαία
καλή μουσική δεν έχει ανάγκη τα φτιασίδια και το συναίσθημα μιας ηχογράφησης του 30 με την BH όντως δεν θα το θυσιάσεις αναζητώντας "
δογματικά" σώνει και καλά την τελειότητα στην ηχητική αναπαραγωγή (και δεν μπορείς άλλωστε), αλλά από την άλλη καταντάει
μαζοχισμός αν έχεις αποκρυσταλλώσει βιωματικά την μαγεία που μπορεί να σου προσφέρει μια audiophile εμπειρία το να μην προσπαθείς κάθε φορά να την ζητάς
στα πλαίσια του εφικτού και αναλογικά στα μεγέθη που μπορεί να επιτευχθεί... και τα σύγχρονα μέσα το επιτρέπουν με πολλαπλάσια ευκολία από το παρελθόν... το θέμα μου πάντα, δεν είναι αν καθένας είναι ικανοποιημένος με
αυτό που έχει και θεωρεί καλό... για
τέρψη μιλάμε άλλωστε κατά κανόνα... θα βρίσκεται πάντα στο αν μπορώ να βοηθήσω όποιον θέλει το κάτι παραπάνω... και φυσικά όχι για να τον κάνω να αποκτήσει δικιά μου
οπτική αλλά στο να γνωρίσει περισσότερα ώστε η δικιά του να γίνει
πιο "δικιά" του... π.χ. ακόμα και αν εσύ μετά τις προτροπές μου (αφού τις γνωρίσεις και εφαρμόσεις) προτιμήσεις την πρώτη version μέσα από την σύγκριση, έχεις κάνει ένα
βήμα μπροστά μέσω μιας πιο εμπεριστατωμένης "
επιλογής"...
ΥΓ. κάποιος θα μου πει - καλά ρε φίλος... άντε στη κλασική μουσική να καταλάβω ότι μια καλή παραγωγή σε ένα καλό σύστημα μπορεί να έχει διαφορά και στο
συναίσθημα που θα μου διεγείρει απέναντι σε μια κακή σε ένα τρανζιστοράκι... αλλά στο blues?.. στο χύμα?... ε αυτός λοιπόν απλά δεν έχει "νοιώσει" τον γέρο μπλουζίστα να βαριανασαίνει παίζοντας δίπλα του... στο δωμάτιό του... ?
ΥΓ2 και ένα (σύνηθες) σόρυ, για το συντακτικό και το πλάτιασμα μου αλλά τέτοια ώρα τέτοια λόγια... :classic_biggrin: