Πρόβλημα με σετάρισμα GIBSON σε κούρδισμα ΡΕ

karhariasgr

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Γεια χαρά

λοιπόν θέλω να κουρδίσω την Gibson σε κούρδισμα ΡΕ. Κάθεται απόλυτα η κιθάρα με την φωνή στο κούρδισμα αυτό και από το να βγάζει το λαρύγγι του ο τραγουδιστής είπα να πέσω ένα τόνο εγώ.

Το πρόβλημα μου είναι ότι δε κατάφερα το απόλυτο αποτέλεσμα. Ενώ παλιότερα είχα αλλάξει μια Fender σε ΝΤΟ τόνο, με την βοήθεια κάποιου, αλλά τώρα με αυτή έχω πρόβλημα. Στην Fender είχα χρησιμοποιήσει 13άρες χορδές και το αποτέλεσμα ήταν πολύ ικανοποιητικό.

Στην περίπτωση αυτή τώρα χρησιμοποίησα 11άρες Elixir χορδές αλλά μου ακούγεται μόνιμα λίίίίγο ξεκουρδισμένη. Πείραξα τα saddles για να αλλάξει το intonation αλλά και πάλι.

Όταν μεγαλώνεις το πάχος δε πας τα saddles προς τα πίσω, δλδ προς την γέφυρα και όχι προς την ταστιέρα?

Έλενξα φυσικά και το 8ο και 12ο τάστο να έχουν την σωστή αρμονική αλλά το κουφό είναι ότι στο 3ο τάστο δεν έχω την νότα που πρέπει να έχω.

Έχω κάνει άπειρα πειράματα αλλά τίποτα. Καμιά ιδέα? Κανένα link με οδηγίες, video κτλ? Κάπου είχα διαβάσει ότι υπάρχουν χορδές ειδικές για την μετατροπή αυτή, ισχυεί κάτι τέτοιο?

Ξέρω ότι κάποιοι θα μου πείτε "τέτοια δε τα δοκιμάζουμε μόνοι μας", "καλύτερα βρες κάποιον να στη κάνει" και μπλα μπλα μπλα, αλλά δεν είναι η λύση που χρειάζομαι αυτή την στιγμή.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων παιδιά για την όποια βοήθεια!

ένας τόνος κάτω είναι σημαντική διαφορά, δε μας λές τι χορδές φορούσες πριν, νομίζω ότι για να έρθεις στο περίπου ίσο πρέπει να βάλεις +3 χοντρύτερες, και πάλι πιθανά να θέλει πείραγμα το intonation, τώρα προς τα μπρος ή προς τα πίσω δεν είναι στάνταρ, όσο για το 3ο τάστο που λες δεν το καταλαβαίνω.

φορούσα 10άρες Elixir πάλι και τώρα έβαλα 11άρες Elixir. Είχα δοκιμάσει να ξεκουρδίσω τις 10άρες που φορούσα αλλά το αποτέλεσμα δεν ήταν και πάλι ικανοποιητικό. Οι χορδές είχαν τεντωθεί αρκετά και μετά ακουγόταν σαν ξεχαρβαλωμένες. Τώρα δεν έχω αυτό το πρόβλημα, τώρα απλά δεν ακούγονται τα ακκόρντα σωστά, ειδικά η ΛΑ (πρώην ΣΙ, 2 χορδή) δεν είναι οκ.. πως να το πω.. κάπου δεν είναι οκ.

Στο τρίτο τάστο δεν έχω την νότα που θα έπρεπε να έχω. Δλδ πχ στην 6 χορδή, στο τρίτο τάστο θα έπρεπε να έχω ΜΙ (αφού η ανοιχτή είναι ΡΕ) αλλά έχω ΜΙ πολύ κουρδισμένο. Δλδ λίγο πριν μπει το κουρδιστήρι στην ΦΑ, την δείχνει πολύ κουρδισμένη..

Πολύ μπέρδεμα.. :/

Intonation με κουρδιστήρι έκανες / ξέρεις να κάνεις;

ναι με κουρδιστήρι αλλά δε το έκανα εγώ για να πω την αλήθεια. το έκανε ο μάστορας αυτός που μου είχε κάνει κ στην Fender (σε κούρδισμα ΝΤΟ). Το intonation δείχνει να είναι οκ στις αρμονικές. "δείχνει"....

karhariasgr είπε:
Στο τρίτο τάστο δεν έχω την νότα που θα έπρεπε να έχω. Δλδ πχ στην 6 χορδή, στο τρίτο τάστο θα έπρεπε να έχω ΜΙ (αφού η ανοιχτή είναι ΡΕ) αλλά έχω ΜΙ πολύ κουρδισμένο. Δλδ λίγο πριν μπει το κουρδιστήρι στην ΦΑ, την δείχνει πολύ κουρδισμένη..

Πολύ μπέρδεμα.. :/
Αφού η ανοιχτή χορδή είναι Ρε αυτό σημαίνει ότι στο 2ο τάστο θα είναι Μι και στο 3ο Μι#(Φα).Μήπως δεν το σκέφτηκες καλά?

karhariasgr είπε:
ναι με κουρδιστήρι αλλά δε το έκανα εγώ για να πω την αλήθεια. το έκανε ο μάστορας αυτός που μου είχε κάνει κ στην Fender (σε κούρδισμα ΝΤΟ). Το intonation δείχνει να είναι οκ στις αρμονικές. "δείχνει"....
Μάθε και κάνε

να δοκιμάσεις 13αρες. στις 11αρες είναι πιθανό να μην επαρκεί η διαδρομή των saddles.

για το 3ο τάστο ίσως έχεις μπερδευτεί δές τι λένε οι παραπάνω, αλλά και πάλι μας τα λες μισά, δηλαδή το 3ο τάστο είναι λάθος και το 4ο σωστό ?

Να προτείνω να μην αλλάξεις κούρδισμα και απλά να κάνεις τρανσπόρτα τα κομμάτια? Θα σε βοηθήσει και σαν μουσικό οπότε μην το φοβάσαι!!

Καταρχήν μάθε να ρυθμίζεις το intonation  ;) και τη βέργα για να εχεις ίσιο μπράτσο.

11ρες σε κλίμακα λεσ πολ (24,75) και κούρδισμα ένα τόνο κάτω θα είναι πολύ λάσκα. Ίσως πατάς πολύ δυνατά και ανεβάζεις τη νότα. Πες μας πώς είναι το action;

Συγνώμη για την καθυστέρηση. "Δυστυχώς" βρίσκομαι σε στάδιο ηχογραφήσεων και έχω φρικάρει με την κατάσταση της κιθάρας..

Έχετε δίκαιο, αναφερόμουν στο 2ο τάστο, όχι στο 3ο, λάθος έκανα. Αυτό σχετικά με την ΜΙ που λέω ποιο πάνω. Καμία νότα, εκτός από τις κενές, δεν είναι σωστή. Παρ όλα αυτά όταν φτάνω το 12ο τάστο εκεί έχω κανονικά την κενή νότα, στο 11ο τάστο όμως δεν έχω την νότα που θα έπρεπε να έχω.

Αν κάτσω και παιδευτώ καταφέρνω ένα κούρδισμα το οποίο δυστυχώς δε θα έχει περισσότερο από 2 λεπτά διάρκεια. Με το παίξιμο θα ξεκινήσει να χάνει, ειδικά η ΣΙ (με κούρδισμα σε ΡΕ έχει γίνει ΛΑ). Αλλά και πάλι, εκείνα τα δύο λεπτά που είναι, ας πούμε, κουρδισμένη δεν έχω καλό ήχο. Ακούγεται πλαδαρός ο ήχος, δεν έχω το ηχητικό αποτέλεσμα που θέλω.

Σκέφτηκα αυτό που είπατε να βρω άλλες θέσεις, και σίγουρα θα με βελτιώσει αλλά το πρόβλημα μου είναι αλλού. Είναι τέτοια τα ακκόρντα και δύσκολα να κάτσω κ να βγάλω τα μάτια μου και τα δάχτυλα μου ώστε να βρω άλλες θέσεις. Έχουν ανοιχτές χορδές και έχουν 9άτες, 7μές κτλ.

Σκεφτόμουν να φτιάξω μια κιθάρα να είναι μόνιμα σε ΡΕ ώστε να μπορούμε να παίζουμε με το κούρδισμα αυτό.

Λέτε να δοκιμάσω 13άρες,ε? Η αλήθεια είναι ότι όταν είχα κάνει το κούρδισμα σε ΝΤΟ, είχα βάλει 13άρες και είχα καλό αποτέλεσμα. Γεμάτα ακκόρντα, καθόλου πλαδαρός ήχος και σωστό intonation.

Θενξ για την άμεση βοήθεια και για τα video. Θα τα τσεκάρω σήμερα και γενικά μέσα στο σαββατοκύριακο που θα έχω χρόνο για κάτι τέτοιο.

Κανείς από εσάς δε το έχει κάνει αυτό για να μου πει πως του ακούστηκε? Προσωπικά το έχω δει μόνο σε γνωστές μπάντες που κατεβάζουν τις κιθάρες τους 1 ή μισό τόνο. Φυσικά εκεί έχουν και τους κατάλληλους τεχνικούς από πίσω.. :/

1.Σε ΟΛΕΣ τις σωστα ιντοναρισμενες στο 12ο ταστο  κιθαρες, ΚΑΜΜΙΑ αλλη νοτα σε κανενα αλλο ταστο  δεν ειναι 100% σωστη (ειναι η φυση του οργανου τετοια ,δεν ειναι πιανο),αυτο βεβαια δεν πειραζει τους κιθαριστες εδω και....αιωνες... ;D

2.Οι 11αρες ειναι πολυ λεπτες για τοσο χαμηλο κουρδισμα στην "κοντη" κλιμακα μιας Les Paul,βαλε 12αρες/13αρες.

3.Μαθε να σεταρεις και να ιντοναρεις την κιθαρα σου σωστα καθως και να περνας σωστα τις χορδες (φυσικα θα πρεπει να αλλαξεις το nut στην κιθαρα σου αν βαλεις 12αρες/13αρες ή να φαρδυνεις τα αυλακια του)

http://www.noiz.gr/index.php?action=articles;sa=view;article=39

Superfunk είπε:
2.Οι 11αρες ειναι πολυ λεπτες για τοσο χαμηλο κουρδισμα στην "κοντη" κλιμακα μιας Les Paul,βαλε 12αρες/13αρες.
+1000

Και εφόσον τις βάλεις, φρόντισε να χαμηλώσεις λίγο τις χορδές, ώστε να μειωθεί λίγο η διαδρομή στο πάτημα για να μην ανεβαίνει ο τόνος.

δε μπόρεσα να βρω 13άρες πουθενά. Πήρα 12άρες, λέτε να γίνει δουλειά ή πάλι να έχω πρόβλημα? Αυτή την φορά θα την πάω στον Ιωαννίδη (βλ. Odyssey Bass), ελπίζω να λυθεί εκεί το πρόβλημα και να σεταριστεί σε ΡΕ κούρδισμα.. :/

τελικά με 12άρες χορδές (24άρα ΣΟΛ!!) και τον Ιωαννίδη να εχει επιμεληθεί επί του οργάνου όλα πήγαν ρολόι!!! Η κιθάρα παίζει κανονικά πλέον σε ΡΕ. :) ελπίζω καποτε να μάθω να το κάνω και μόνος μου

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back