news Πρόβλημα με μικρόφωνα σε ναό

Reverbfun2025

Νέο μέλος
Πόντοι
3
Καλησπέρα και συγχαρητήρια για την σελίδα σας.

Ζητώ συγγνώμη προκαταβολικά για το ''σεντόνι'' αλλά το πρόβλημα είναι σύνθετο.

Σε έναν Ναό (μεγάλο) με ηχεία παλαιότατα, τοποθετήθηκε προ τριετίας νέα μικροφωνική με μία κονσόλα behringer αν δεν κάνω λάθος η οποία ελέγχεται ηλεκτρονικά μέσω τάμπλετ.

Στο ένα αναλόγιο, υπάρχει σε κρεμαστή βάση ενσύρματο μικρόφωνο-πουράκι (δεν θυμάμαι την μάρκα του, ίσως sennheizer ή κάποιο σαν το Carol Sigma Plus 4). Υπάρχει επίσης παραδίπλα σε επιδαπέδια βάση ένα ασύρματο μικρόφωνο sennheizer δυναμικό XSW 2-835 B.

Στο απέναντι αναλόγιο υπάρχει εξωτερική μικρή κονσόλα άσχετη και ανεξάρτητη με την παραπάνω, στην οποία είναι συνδεδεμένα δύο δυναμικά μικρόφωνα Shure SM58 LCE και η κονσόλα αυτή είναι συνδεδεμένη με μόνιτορ που είναι μπροστά στο αναλόγιο αυτό και κοιτάει προς τον ψάλτη.

Να σημειώσω ότι στα presets των ρυθμίσεων του τάμπλετ για το πουράκι έχουν βάλει gate στο -59 db, dynamic στο -23 db, ένταση στο +6,5 (με το 10 να είναι το τέρμα) low-cut και κάπως ενισχυμένες τις υψηλές συχνότητες

Πρόβλημα 1ο: Το ασύρματο μικρόφωνο sennheizer διαρκώς μικροφωνίζει με τα απέναντι μικρόφωνα, μόλις ανεβούν λίγο η ένταση και οι ψηλές συχνότητες του eq.

Πρόβλημα 2ο (προσωπικά για την δική μου φωνή): Το τελευταίο διάστημα των 15 ημερών αυτών και τα δύο μικρόφωνα (πουράκι και ασύρματο) όση ένταση και να δώσω, όσο και να ενισχύσω τις ψηλές συχνότητες, νιώθω σαν κάτι να πατάει φρένο στην φωνή μου και δεν με αφήνει να ''δώσω'' ένταση, με αποτέλεσμα ακόμα και σε άδειο ναό να ακούγεται αδύναμη η ένταση και με ''ταβάνι''. Έβγαλα το gate τελείως και πειραματίστηκα με το dynamic. Κάπως βελτιώθηκε η κατάσταση αλλά όχι εντελώς. Προ διετίας όμως με την ίδια εγκατάσταση, εάν ανέβαζα την ένταση στο +6 με 7 και με λίγο eq στις υψηλές έβγαινε πολύ καλό αποτέλεσμα. Πλέον είναι κουραστικό για την φωνή.

Να σημειώσω ότι προ μίας εβδομάδας σε άδειο ναό και όλως παραδόξως με το ίδιο πουράκι μικρόφωνο, έβγαλα μία ώρα ακολουθίας χωρίς να κουραστώ και με πολύ καλή και γεμάτη αίσθηση του ήχου.

Οποιαδήποτε γνώμη και βοήθεια για το τι μπορεί να συμβαίνει και για πιθανές λύσεις είναι ευπρόσδεκτη.

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων.

Να προσθέσω ότι οι ρυθμίσεις της κονσόλας behringer ελέγχονται απο το ταμπλετ μέσω της εφαρμογής X AIR. Με το ίδιο πουράκι που ανέφερα στο πρώτο μήνυμα, έψαλλα σε άλλο ναό πολύ πιο μικρό χωρίς να ξέρω τι κονσόλα έχουν εκεί.

Καλησπέρα @Reverbfun2025 και καλωσόρισες.

Δεν ξέρω καθόλου τις ρυθμίσεις που έχετε στην κονσόλα, αλλά μήπως υπάρχει κάποιος compressor ρυθμισμένος λάθος; Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει και feedback και μειωμένη απόκριση στις δυναμικές της φωνής.

Κατά τ' άλλα μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια πράγματα:

1. Βρείτε τη συχνότητα του μοκροφωνισμού κάνοντας frequency sweep: Κόψτε μόνο τη συγκεκριμένη συχνότητα μερικά db (notch).

2. Πειραματιστείτε με την τοποθέτηση των μικροφώνων: βρείτε το όριο στο οποίο μικροφωνίζουν τα μικρόφωνα, εντοπίστε ποιο από αυτά έχει το σοβαρότερο θέμα και αλλάξτε του θέση/διεύθυνση.

3? Δοκιμάστε μικρόφωνα με καλύτερο rejection: αν μπορείτε δοκιμάστε δυναμικά υπερκαρδιοειδή και καρδιοειδή.

Καλησπέρα @Reverbfun2025 και καλωσόρισες.

Δεν ξέρω καθόλου τις ρυθμίσεις που έχετε στην κονσόλα, αλλά μήπως υπάρχει κάποιος compressor ρυθμισμένος λάθος; Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει και feedback και μειωμένη απόκριση στις δυναμικές της φωνής.

Κατά τ' άλλα μπορείτε να δοκιμάσετε κάποια πράγματα:

1. Βρείτε τη συχνότητα του μοκροφωνισμού κάνοντας frequency sweep: Κόψτε μόνο τη συγκεκριμένη συχνότητα μερικά db (notch).

2. Πειραματιστείτε με την τοποθέτηση των μικροφώνων: βρείτε το όριο στο οποίο μικροφωνίζουν τα μικρόφωνα, εντοπίστε ποιο από αυτά έχει το σοβαρότερο θέμα και αλλάξτε του θέση/διεύθυνση.

3? Δοκιμάστε μικρόφωνα με καλύτερο rejection: αν μπορείτε δοκιμάστε δυναμικά υπερκαρδιοειδή και καρδιοειδή.

Καλώς σας βρήκα.
Ευχαριστώ για την απάντηση.

Έχω κι εγώ την αίσθηση ότι κάτι δεν πάει καλά με τον compressor και το gate το οποίο σήμερα το έβγαλα εντελώς και ήταν καλύτερα όπως και τον compressor που το πήγα στο -10 db.

Στο ασύρματο όπου υπάρχει ο μικροφωνισμός, εάν χαμηλωθεί η ένταση ή εάν μηδενιστούν οι ψηλές, ή εάν τραβηχτεί προς το εμπρός, σταματά ο μικροφωνισμός οφείλω να σημειώσω.

Ωραία. Άρα η λύση είναι πιο ήπιος compressor, πιο στοχευμένο κόψιμο συχνοτήτων ώστε να κοπούν μόνο οι προβληματικές και όχι όλες οι υψηλές και καταλληλότερη τοποθέτησή.

Στη θέση σας θα συμβουλευα να έρθει ένας ηχολήπτης να βελτιώσει όλες αυτές τις συνθήκες και να σας προτείνει και καταλληλότερα μικρόφωνα.

Πιθανότατα δε θα στοιχίσει κατι φοβερό.

Με την ευκαιρία, επισυνάπτω μία φωτο με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει (όχι από εμένα), μήπως βοηθήσει περισσότερο.

Attachments

• ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.jpg
    ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ.jpg
    277.9 KB · Εμφανίσεις: 0
Με την ευκαιρία, επισυνάπτω μία φωτο με τις ρυθμίσεις που έχουν γίνει (όχι από εμένα), μήπως βοηθήσει περισσότερο.
Για τις ρυθμίσεις του compressor δεν μπορούμε να πούμε κάτι, καθώς δε γνωρίζουμε πόσα db κόβει. Αυτό έχει να κάνει με το σήμα που δέχεται. Μια καλή ρύθμιση για μένα θα ξεκινούσε από τα -3db για πιο ήπιο αποτέλεσμα και θα έφτανε στα -6db για πιο δραστικό συμμάζεμα. Πάνω από αυτό είναι υπερβολή κατ' εμέ.

Για τις ρυθμίσεις του eq, αυτό που βλέπουμε είναι αδρές πινελιές, που πιθανότατα έχουν να κάνουν με γενικά χαρακτηριστικά χώρου/μικροφώνων. Από τη στιγμή που υπάρχουν μικροφωνισμοί, πρέπει να γίνουν στοχευμένα στενά και βαθιά κοψίματα (notches) στις συγκεκριμένες προβληματικές συχνότητες.

Για τις ρυθμίσεις του compressor δεν μπορούμε να πούμε κάτι, καθώς δε γνωρίζουμε πόσα db κόβει. Αυτό έχει να κάνει με το σήμα που δέχεται. Μια καλή ρύθμιση για μένα θα ξεκινούσε από τα -3db για πιο ήπιο αποτέλεσμα και θα έφτανε στα -6db για πιο δραστικό συμμάζεμα. Πάνω από αυτό είναι υπερβολή κατ' εμέ.

Για τις ρυθμίσεις του eq, αυτό που βλέπουμε είναι αδρές πινελιές, που πιθανότατα έχουν να κάνουν με γενικά χαρακτηριστικά χώρου/μικροφώνων. Από τη στιγμή που υπάρχουν μικροφωνισμοί, πρέπει να γίνουν στοχευμένα στενά και βαθιά κοψίματα (notches) στις συγκεκριμένες προβληματικές συχνότητες.
Καλημέρα σας.
Θα κοιτάξω όλα όσα μου είπατε.
Ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back