Πρόβλημα ακύρωσης συχνοτήτων σε studio!!!

markellos

Νέο μέλος
Πόντοι
16
studio.jpg

Καλησπέρα σας. Είμαι σε μία διαδικασία βελτίωσης του ήχου μου στο γραφείο που παράλληλα λειτουργεί και σαν στούντιο. Μετά από την τοποθέτηση των κουρτινών ο ήχος έχει βελτιωθεί σε απίστευτό βαθμό, αλλά αντιμετωπίζω ένα άλλο πολύ σημαντικό πρόβλημα, το οποίο οι γνώσεις μου δεν μου επιτρέπουν να το εντοπίσω. Κατά τον οριζόντιο άξονα και στο ύψος του αφτιού (δηλ. εκεί που βλέπετε την διακεκομμένη γραμμή στο σχήμα) υπάρχει μια απίστευτη ακύρωση των 50Hz. Δηλ. πολύ κοντά στην θέση εργασίας μου αν σηκωθώ ελάχιστα από την καρέκλα και κάνοντας λίγο πίσω, ΔΕΝ ΑΚΟΥΩ ΤΙΠΟΤΑ ΚΟΝΤΑ ΣΤΑ 50Hz!!!!!!

Δεν μπορώ να εντοπίσω το πρόβλημα, όπως δεν μπορώ να αλλάξω κατασκευαστικά και χωροταξικά τα πάντα. Ο χώρος εκτός από στούντιο λειτουργεί και σαν δημιουργίκο γραφείο οπότε πρέπει να βρω τη χρυσή λύση αισθητικής/εργονομίας.

Το συνολικό ύψος του δωματίου είναι κοντά στα 3,5m.

Υπάρχει ψευδοροφή γυψοσανίδα

Πάτωμα laminated ξύλο με ηχομονωτική επιφάνεια εσωτερικά

Στο ταβάνι (γυψοσανίδα) υπάρχει στα σημεία ανάμεσα από τις κολόνες εσοχή για κρυφό φωτισμό. Στο ταβάνι - που είναι μια μεγάλη επίπεδη επιφάνεια - δεν έχω βάλει τίποτα για ηχοβελτίωση. Η συμπεριφορά του είναι ανακλαστική στα σίγουρα.

Αυτό που με προβληματίζει είναι ότι η ακύρωση συμβαίνει ακόμα και σε πολύ χαμηλές εντάσεις, σε εντάσεις δηλαδή που θεωρώ ότι δεν μπορεί να λάβει σημαντικό αρνητικό ρόλο πχ. το ταβάνι.

Άρα υποψιάζομαι ότι ίσως να έχει να κάνει με τις διαστάσεις του χώρου, μιας και η ακύρωση συμβαίνει ΚΑΤΑ ΟΛΟ τον οριζόντιο άξονα στο συγκεκριμένο ύψος!!

Ξέρω ότι οι πληροφορίες ίσως να μην είναι αρκετές αλλά με τις λίγες γνώσεις μου δεν φανταστώ κάτι περισσότερο...

Θα εκτιμούσα κάθε συμβουλή ή υπόθεση!

Μ.Π.

Ακούγεται σάν να έχεις διαφορά φάσης....  :-\

Μόνον έτσι ακυρώνονται εντελώς φάσματα συχνοτήτων, και δή χαμηλών.

Το πρώτο που περνάει απο το μυαλό μου είναι μήπως για κάποιο λόγο έχεις συνδέσει ένα απο τα ηχεία σου με αντίστροφη φάση. ( Το + στο -).

Κάνε έναν πρώτο έλεγχο σε αυτό. Έλεγξε καί τις δύο πλευρές του καλωδίου εννοείται, και την πλευρά που πάει στα ηχεία, και αυτή που συνδέεται στον τελικό σου ενισχυτή.

Πές μας τι παίζει και βλέπουμε.

Το ίδιο θέμα υπάρχει ΚΑΙ με τα άλλα δύο σετ ηχείων που έχω. Αυτό που δεν έχω κοιτάξει είναι αν υπάρχει ξεχασμένη καμιά αναστροφή φάσης σε κάποιο κανάλι του Cubase... Λογικά πάντως δεν θα υπάρχει. Δοκιμάζω και επανέρχομαι.

-----------------------

Checked:

Από ρυθμίσεις είμαι οκ. Το πρόβλημα παραμένει. Όπως είπα παραπάνω τα ηχεία συνδέονται απ' ευθείας από την κάρτα ήχου (Lynx) διαμέσω ενός ποτενσιομέτρου (Tc-electronic Level Pilot) με καλώδια Mogami. Φαινομενικά δεν υπάρχει κάτι που θα μπορούσε να αναστρέψει τη φάση στο ένα μόνο ηχείο. Εξάλλου σωστά δεν υποθέτω ότι αν υπήρχε αυτό το θέμα θα είχα πρόβλημα και με άλλες συχνότητες?

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Με ενημέρωσε ο φίλος μου ο Λιακόπουλος ότι υπάρχει ένα παρασιτικό ζωάκι που λέγεται "πενηντακυκλοφάγος". Στο Σκλαβενίτη υπάρχει ειδική εντομοκτόνος καραμούζα που του σπάει τα #$@ και φεύγει προς το σπίτι του σκυλά γείτονα.

Να ρωτήσω από απλή περιέργεια.

Πως κατάλαβες ότι μιλάμε για 50hz;

Βάζεις γεννήτρια και μόλις φτάνεις στα 50hz ακούς κάποια dB (πόσα; ) χαμηλότερα;

pkole είπε:
Να ρωτήσω από απλή περιέργεια.

Πως κατάλαβες ότι μιλάμε για 50hz;

Βάζεις γεννήτρια και μόλις φτάνεις στα 50hz ακούς κάποια dB (πόσα; ) χαμηλότερα;
Ναι, βάζω γεννήτρια και στα 50hz στο συγκεκριμένο σημείο (που είναι πολύ κοντά στη θέση εργασίας μου) δεν τους ακούω σχεδόν καθόλου. Μόλις μετακινήσω το κεφάλι μου σε ελαφρά άλλη θέση ακούγονται κανονικά.

50hz.png

Άρα προφανώς δεν έχεις υπολογίσει σωστά τη θέση ακρόασης.

Αυτή η "ακύρωση" δεν είναι ανεξήγητη.

Μπορείς να κάνεις το εξής πείραμα.

Βάλε όποια συχνότητα θες πχ 1000hz και κάνε βόλτες στο δωμάτιο.

Θα παρατηρήσεις ότι σε πολλά σημεία θα υπάρχει αυτή η ακύρωση και αλλού ενίσχυση.

Είναι χαρακτηριστικό του ηχητικού κύματος πόσο δε μάλλον σε κλειστό και ακουστικά μη διαμορφωμένο χώρο.

Ποιες είναι οι διαστάσεις του δωματίου σου;

Μαν τα έχω κάνει τα πειράματα, όντως όπως τα λες είναι. Βέβαια έχει βελτιωθεί εντυπωσιακά το θέμα λόγω panels και κουρτινών που έβαλα πρόσφατα. Αυτό που παραμένει και είναι έντονο είναι το θέμα των 50hz. Οι διαστάσεις του δωματίου είναι 9m x 4m, όπως φαίνεται στο jpg που έχω παράθεσει στο πρώτο ποστ του θέματος. Δυστυχώς δεν μπορούν να μετακινηθούν αλλού τα γραφεία, λόγω του ότι α) είναι πολύ μακρόστενος ο χώρος και β) υπάρχουν κολόνες.

pkole είπε:
Άρα προφανώς δεν έχεις υπολογίσει σωστά τη θέση ακρόασης.

Αυτή η "ακύρωση" δεν είναι ανεξήγητη.

Μπορείς να κάνεις το εξής πείραμα.

Βάλε όποια συχνότητα θες πχ 1000hz και κάνε βόλτες στο δωμάτιο.

Θα παρατηρήσεις ότι σε πολλά σημεία θα υπάρχει αυτή η ακύρωση και αλλού ενίσχυση.

Είναι χαρακτηριστικό του ηχητικού κύματος πόσο δε μάλλον σε κλειστό και ακουστικά μη διαμορφωμένο χώρο.

Ποιες είναι οι διαστάσεις του δωματίου σου;

pkole είπε:
Οι τοίχοι είναι παράλληλοι μεταξύ τους;
Ναι, απολύτως και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει (εννοώ με γυψοσανίδα) μιας και θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα χώρου. Δεν ξέρω αν θα βοηθούσε κάτι τέτοιο http://www.thomann.de/gr/the_takustik_wds7_diffusor_8erset.htm στο ταβάνι...

markellos είπε:
Ναι, απολύτως και αυτό δεν μπορεί να αλλάξει (εννοώ με γυψοσανίδα) μιας και θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα χώρου. Δεν ξέρω αν θα βοηθούσε κάτι τέτοιο http://www.thomann.de/gr/the_takustik_wds7_diffusor_8erset.htm στο ταβάνι...
Οπότε είναι απολύτως λογικό αυτό που συμβαίνει.

Και μάλιστα με τις διαστάσεις του δωματίου αλλά και τη θέση στην οποία κάθεσαι, εξηγείται και γιατί έχεις θέμα περίπου στα 50hz.

Το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να σπάσεις την παραλληλία.

Με διαχυτές αλλά και βιβλιοθήκες, καναπέδες κλπ μπορεί κάτι να πετύχεις.

Δοκίμασε και άκου.

Αν και απ' ότι είδα έχεις πόρτες δεξιά και αριστερά σου.

Γεια χαρά.

Υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να μην μπορούν τα ηχεία σου να αναπαράγουν 50Hz.

Τα σημεία όπου ακούς 50Hz ίσως είναι θετικά στάσιμα.

Βγάλτα σε ανοιχτό χώρο (αν γίνεται φυσικά) και επανέλαβε το τεστ. Ακούγονται οι 50?

haryy είπε:
Γεια χαρά.

Υπάρχει η σοβαρή πιθανότητα να μην μπορούν τα ηχεία σου να αναπαράγουν 50Hz.

Τα σημεία όπου ακούς 50Hz ίσως είναι θετικά στάσιμα.

Βγάλτα σε ανοιχτό χώρο (αν γίνεται φυσικά) και επανέλαβε το τεστ. Ακούγονται οι 50?
Ίσως να συμβαίνει κι αυτό αν και μάλλον πρέπει να το αποκλείσουμε.

Απ' ότι είδα μιλάμε για ηχεία PA.

Οπότε υποπτεύομαι ότι στην ξεφτίλα θα κατεβαίνουν στους 50 κύκλους.

Αν όντως έχεις τσεκάρει όλες τις συνδέσεις προς τα ηχεία σου και δεν παίζει κάποια λάθος σύνδεση που να οδηγει σε ανεστραμένη φάση σε ένα ηχείο (που ούτως ή άλλως θα το καταλάβαινες και όταν απλά άκουγες μουσική) τότε είναι πρόβλημα λόγω των room modes. Είναι δηλαδή αρκετά φυσικολογικό σε έναν παραλληλόγραμμο χώρο με μη ιδεατές διαστάσεις να υπάρχουν έντονα peaks και dips σε συγκεκριμένες περιοχές που "συναντιούντε" τα διάφορα modes είτε ενισχύωντας (in phase) είτε εξασθενώντας (out of phase) συγκεκριμένες περιοχές.

Τι μπορείς να κάνεις...

Κατ'αρχάς να εντοπίσεις το πρόβλημα....κάνε μια μέτρηση με ένα μόνο (κεντρικό ας πούμε) ηχείο παίζωντας ένα sweep tone 20Hz to 20KHz και ηχογράφησε το με ένα κατά το δυνατόν flat μικρόφωνο (αν υπάρχει κάποιο διαθέσιμο sdc μετρήσεων). Δες τα αποτελέσματα ως συχνοτική απόκριση....λογικά θα παρατηρήσεις κάποια έντονα dips & peaks σε συγκεκριμένες περιοχές, πιθανότατα και σε επίπεδο οκτάβας και πρώτων και δεύτερων αρμονικών.....

Τι μπορείς να κάνεις τώρα....

Από πλευράς ακουστικού treatment μάλλον τίποτα απολύτως , τουλάχιστον όχι για τόσο χαμηλές συχνοτικά περιοχές (τόσο η απορόφησαη όσο και η διάχυση απαιτεί κατασκευές με πολύ μεγάλα μεγέθη , πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστούν σε χώρο αυτού του μεγέθους).

Θεωρητικά μπορείς να δοκιμάσεις με στοχευμένες και "κουρδισμένες" λύσεις όπως τα resonators αλλά και πάλι είναι τρομακτικά δύσκολο να καταφέρεις να πετύχεις ακριβώς το επιθυμητό αποτέλεσμα και κινδυνεύεις να επιδυνώσεις την κατάσταση.

Τι θα σου πρότεινα.....

Κατ'αρχάς θα δοκίμαζα να αλλάξω ριζικά την διαρύθμηση , τοποθετώντας τον χώρο εργασίας να "κοιτάει" στην μεγάλη σε μήκος πλευρά του δωματίου με πρόσωπο προς το παράθυρο και περίπου στα 3/4 του μήκους του , εκεί περίπου που έχεις το βελάκι "βιβλιοθήκη". Στην συνέχεια θα επαναλάμβαβα την μέτρση με τον τρόπο που σου περιέγραψα και αφού τελικά επέλεγα την θέση (σε ότι αφορά το μήκος) με τα λιγότερο έντονα προβλήματα θα κοιτούσα πως να αντιμετωπίσω τα εναπομείναντα όπως και αυτά που τυχόν θα δημιουργηθούν από την νέα θέση (flutter echo ανάμεσα στους δύο πολύ κοντινούς και παράλληλους τοίχους) και που πιθανότατα λύνοντε σχετικά εύκολα.

pkole είπε:
Ίσως να συμβαίνει κι αυτό αν και μάλλον πρέπει να το αποκλείσουμε.

Απ' ότι είδα μιλάμε για ηχεία PA.

Οπότε υποπτεύομαι ότι στην ξεφτίλα θα κατεβαίνουν στους 50 κύκλους.
Mπορεί, αλλά ας μας πει τι ηχεία έχει ο φίλος, το ότι γράφει PA δεν μου δίνει πολλές πληροφορίες

haryy είπε:
Mπορεί, αλλά ας μας πει τι ηχεία έχει ο φίλος, το ότι γράφει PA δεν μου δίνει πολλές πληροφορίες
Σίγουρα.

Γι' αυτό είπα μάλλον και δεν το έθεσα με πλήρη βεβαιότητα.

Παιδιά σόρυ, δεν μιλάω για τα PA. To θέμα είναι στον ήχο που βγαίνει από τα NEAR FIELD που συγκεκριμένα είναι ένα ζευγάρι FOCAL SOLO 6 + ένα ζευγάρι YAMAHA MSP7 και ένα ζευγάρι EDIROL.

To πρόβλημα είναι ΚΑΙ στα τρία σετ, στο σταθμό εργασίας με την κόκινη καρέκλα.

Τα PA είναι out of the subject, σορυ εγώ, δεν το διευκρίνισα.

markellos είπε:
Παιδιά σόρυ, δεν μιλάω για τα PA. To θέμα είναι στον ήχο που βγαίνει από τα NEAR FIELD που συγκεκριμένα είναι ένα ζευγάρι FOCAL SOLO 6 + ένα ζευγάρι YAMAHA MSP7 και ένα ζευγάρι EDIROL.

To πρόβλημα είναι ΚΑΙ στα τρία σετ, στο σταθμό εργασίας με την κόκινη καρέκλα.

Τα PA είναι out of the subject, σορυ εγώ, δεν το διευκρίνισα.
Φταίω κι εγώ που δεν πρόσεξα τα nearfield.

Πάντως τα focal φτάνουν μέχρι 40 κύκλους.

http://www.focalprofessional.com/en/sm6-line/solo6-be.php

Όντως, -3db στους 40 σημαίνει ότι δουλεύουν πολύ καλά στους 50. Καθαρά θέμα ακουστικής λοιπόν! :) (σόρυ αλλά δεν το κατέχω και τόσο καλά οπότε το μόνο που μπορώ να προτείνω είναι να αλλάξεις την θέση ακρόασης μέχρι να βρεις το σημείο που θα ακούς καλά)

Trending...

Νέα θέματα

Back