pericles είπε:
TΩΡΑ NORD KAI XK3 Hammond καλα αλλα λιγα τι να λεμε τωρα.
Κοιτα, ολα τα νεα Hammonds (New B3 Mk2, XK/SK series) χρησιμοποιουν την ιδια sound engine, την VASE III, που κατα τα διαφορα εξειδικευμενα "test drives" ο ηχος της ειναι "truly accurate B3 replica sound".
Δεν ειναι τυχαιο που γιγαντες του hammond παιζουν ως και σε studio/albums με ρεπλικες, ακομα και ο Jimmy Smith επαιξε με New B3 στο τελευταιο του αλμπουμ, και αυτο λεει πολλα.
Η modeling τεχνολογια εχει κανει τρελα αλματα, και πλεον μπορουμε να εχουμε τον ηχο του B3 σε αστεια τιμη σε συγκριση με την τιμη ενος original B3.
Το να καταλαβει καποιος τη διαφορα μεταξυ ενος νεου μοντελου της Hammond με ενα Original Β3 ειναι απιθανο, και μονο ενας καρα-ειδικος μπορει να το κανει αυτο οταν τεσταρει "back to back" τα 2 οργανα.
Διαφορες απειροελαχιστες για το 99.9% των ακροατων/μουσικων.
Εδω ακομα και μεταξυ δυο original Β3 υπαρχει διαφορα στον ηχο, τι να λεμε τωρα?
Φυσικα, καμια ρεπλικα δεν θα ειναι ποτε σαν το original. Αυτο ειναι αδυνατον, ειτε μιλαμε για πιανο ειτε για Hammond ειτε για καποιο πνευστο κλπ.
Σκοπος ειναι η ρεπλικα να μπορει να ακουγεται οσο πιο κοντα γινεται στον original ηχο, και μετα απο αρκετες (
ανεπιτυχεις) προσπαθειες της Hammond στα 80s/90s, τα νεα μοντελα πραγματικα αξιζουν, και οπως ελεγε και το Keyboard mag για την XK series:
"Hammond took its name back".
Πραγματικα με τρωει το χερι μου να αγορασω ενα ΧΚ ή SK, μετα απο οσα εχω δει και ακουσει.
Εξαλλου, συμφωνει και ο "φιλος" μου Jon Lord
(εδω με τα SK1/SK2)
Anyway, αρκετα με τα Hammonds.
Παρακατω σας εχω μια ακομη live εκτελεση του "A Whiter Shade Of Pale" απο τους Boys Club.
Ποιοι ειναι οι Boys Club??
Καποιοι...αγνωστοι, μεταξυ των οποιων οι
Glenn Hughes, Keith Emerson και Marc Bonilla 8)
Το κομματι ηχογραφηθηκε στην Καλιφορνια το 1998 και το live κυκλοφορησε το 2009.
Δεν το βρηκα στο YouTube και ετσι το ανεβασα ο ιδιος πριν λιγο.
Boys Club - A Whiter Shade Of Pale