Πόσοι ήταν οι 12 θεοί του Ολύμπου?

Nikolas

Bafta Winner
Πόντοι
198
ρε παιδιά,

Κοντεύω να τρελαθώ!

Ο γιός μου έφτασε στην Τρίτη τάξη και πλέον κάνει ιστορία. Και το βιβλίο της ιστορίας, είναι ΤΟΣΟ ΚΑΛΑ γραμμένο (θα το βρω κάποια στιγμή Online για να σας το δείξω) που δε καταλαβαίνει κανείς ποιός είναι στη δωδεκάδα, αφού αναφέρει τουλάχιστον 14!!!!

Το Internet είναι επίσης γεμάτο διάφορες πληροφορίες που δεν συμπίπτουν πάντα.

Τελικά ΠΟΙΟΙ είναι οι δώδεκα? Προφανώς διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή αλλά πρέπει να υπάρχουν κάποιοι κεντρικοί!

Δίας

Ποσειδώνας

Άρης

Ερμής

Ήφαιστος

Απόλλωνας

(Διόνυσος)

(Άδης/Πλούτωνας)

Ήρα

Αθηνά

Αφροδίτη

Άρτεμη

(Δήμητρα)

(Εστία)

Αυτοί σε παρένθεση είναι που υπάρχει το πρόβλημα. Δε συμφωνεί το wiki (πχ) με άλλες σελίδες και το βιβλίο... επίσης δε βοηθάει.

Είναι μπαρούφα το όλο θέμα, και μάλλον άχρηστο, αλλά μου έχει καρφωθεί να δω τι τρέχει τελικά (όχι τίποτα άλλο... για να μπορώ να λέω ιστορίες στα παιδιά που με ρωτάνε και μου σπάνε τα νεύρα).

Ιδέες;

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ο ΑΔΗΣ ηταν στον κατω κοσμο,οποτε χλωμο να ηταν στα 3 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ υψος  ;D

Η ΕΣΤΙΑ δεν ηταν θεα του Ολυμπου ηταν...σπιτικια θεα....

Ο Διόνυσος δεν ειναι στην 12αδα. Απλα ήταν ένας πολυ αγαπητός θεός.. :P

Δεν ήταν Ολύμπιος θεός απλα εμφανίζεται σε κάποιες σκηνές μαζι τους.

Τοτε καλυτερα ειναι να μεινουμε σε αυτο

Στην πραγματικότητα οι αρχαίοι Έλληνες δεν είχαν κάποιο συγκεκριμένο δωδεκάθεο, αλλά υπήρχαν μεγάλοι και μικρότεροι θεοί και άλλοι που λατρεύονταν τοπικά π.χ. ο Δίας, ο Ποσειδώνας και ο Άδης ήταν οι μεγαλύτεροι θεοί, ενώ ο Διόνυσος ήταν μικρότερος θεός.Το δωδεκάθεο είναι έννοια που σχηματίστηκε από δυτικούς λόγιους τον 16ο-17ο αιώνα και έχει εμφανιστεί με διάφορες συνθέσεις ανάμεσα σε 14 θεούς.
που ειναι και το πλεον σωστο  ;)

Superfunk είπε:
Ο ΑΔΗΣ ηταν στον κατω κοσμο,οποτε χλωμο να ηταν στα 3 ΧΙΛΙΟΜΕΤΡΑ υψος  ;D

Η ΕΣΤΙΑ δεν ηταν θεα του Ολυμπου ηταν...σπιτικια θεα....

Σωστός. Ο Άδης ήταν ο άρχων του Κάτω Κόσμου- άρα εκτός βουνού  :)

Η Εστία όμως είναι στην Δωδεκάδα. Το ίδιο και η Δήμητρα.

Ο Διόνυσος αν και γιος του Δια ( και σημαντική θεότητα) δεν είναι στο Δωδεκάθεο.  

Οπότε βγάζουμε από την λίστα Άδη-Διόνυσο και είμαστε ΟΚ  :D

Νικολα,η δωδεκαδα:

Nikolas είπε:
Δίας

Ποσειδώνας

Άρης

Ερμής

Ήφαιστος

Απόλλωνας

Ήρα

Αθηνά

Αφροδίτη

Άρτεμη

Δήμητρα

Εστία
Eπισης να σου πω οτι,το κατα τ αλλα προχειροφτιαγμένο βιβλιο της Γ' ταξης,στη σελιδα 11 που αναφερει τους ΑΝΤΡΕΣ θεους,απλα στην τελευταια παραγραφο αναφερει οτι υπηρχαν και αλλοι πολλοι θεοι.

Οπως και στη σελ. 15 που μιλαει για τις γυναικες,στις τελευταιες 4 σειρες λεει το ιδιο:''Πολλες αλλες...''

Οι 12 ειναι οι παραπανω συμφωνα με αυτα που ειναι κατα το 90% αποδεκτα απο τους ερευνητες της αρχαιας ελληνικης ιστοριας και μυθολογιας αλλα και αυτο που μαθαιναμε χρονια τωρα.

Για μια ακομα φορα η βικιπαιδεια λεει μπουρδες οπως και αρκετες αλλες φορες(που για καποια πραγματα ειμαι σιγουρος..νομιζω.. :D)

Terry RoscoeBeck5 είπε:
Σωστός. Ο Άδης ήταν ο άρχων του Κάτω Κόσμου- άρα εκτός βουνού  :)

Η Εστία όμως είναι στην Δωδεκάδα. Το ίδιο και η Δήμητρα.

Ο Διόνυσος αν και γιος του Δια ( και σημαντική θεότητα) δεν είναι στο Δωδεκάθεο.  

Οπότε βγάζουμε από την λίστα Άδη-Διόνυσο και είμαστε ΟΚ  :D

ενα βιβλιο μυθολογιας που εχω εχει τον Αδη στην δωδεκαδα..ειναι και λογικο,ολοκληρος κατω κοσμος δεν θα αντιπροσωπευεται απο ενα ολυμπιο θεουλη..?ο Αδης συμφωνα με εγκυρες πηγες,πηγαινοερχοταν στον Ολυμπο και στα ταρταρα..η Εστια δεν ηταν ολυμπια θεα.. 8)

[quote author=freerock1974 link=topic=195156.msg686966#msg686966

Οπως και στη σελ. 15 που μιλαει για τις γυναικες,στις τελευταιες 4 σειρες λεει το ιδιο:''Πολλες αλλες...''

Αν κατάλαβα καλά, η σελίδα 15 , του βιβλίου, γράφει για εμένα.  

Αν ναι, καλα λέει. ''Πολλες αλλες...''

Δεν είναι σωστό να αναφέρουμε ονόματα και να εκθέτουμε κόσμο....

;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Superfunk είπε:
Τοτε καλυτερα ειναι να μεινουμε σε αυτο

που ειναι και το πλεον σωστο  ;)
Βασικά δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε κατι συγκεκριμένο μιας και μιλάμε για μυθολογία που δεν μπορει να απαντήσει στο "γιατι".

1. Δίας

2. Ήρα

3. Αθηνά

4. Ποσειδώνας

5. Απόλλων

6. Άρτεμις

7. Δήμητρα

8. Ήφαιστος

9. Ερμής

10. Άρης

11. Πλούτωνας

12. Αφροδίτη

Το παραπάνω είναι το δωδεκάθεο. Εστία και Διόνυσος που αναφέρθηκαν, είναι κατώτερης κλάσης θεοί (made in mexico) και δεν ανήκουν στη δωδεκάδα.

Δίας, Πλούτωνας, Ποσειδώνας, Εστία, Δήμητρα και Ήρα ήταν τα παιδιά του Κρόνου και της Ρέας. Τα τρία αγόρια ήταν η "ισχυρή τριανδρία" αλλά και οι γυναίκες, αν και προερχόμενες από την Κρόνια θρησκεία και ως εκ τούτου "καλύπτουν" μόνο βασικές ανάγκες (γη, σπίτι, γάμος)  δεν θα μπορούσαν να πηγαίνουν πίσω σε σπουδαιότητα.

Μπορεί να κάνω λάθος αλλά προσωπικά δεν έχω δει καλύτερο καλύτερο βιβλίο από το The Greek Myths του Robert Graves αναφορικά με την αρχαιοελληνική μυθολογία.

Οι Θεοί στο βιβλίο της ιστορίας ε; Τυχαίο;
Τι περιμενες,στα Βαλκανια ανηκουμε οποτε μοιραιo εiναι.....ενα σημαντικο μερος της...διδασκομενης ιστοριας μας να ανηκει στην.....μυθολογια... ;D...μετα αφου μεγαλωσουμε καποιοι την ψαχνουμε λιγο παραπανω και μαθαινουμε και τα πραγματικα γεγονοτα...

Παλι καλα να λες ,που να δεις τουρκικα,αλβανικα και σερβικα σχολικα βιβλια...‘ιστοριας‘ ;D  

Jazzjoker είπε:
11. Πλούτωνας
Oχι Σπυρο,οχι Κωστα..

Ειναι αλλο πραγμα οι 12 Θεοι του Ολυμπου και αλλο οι ''Ολυμπιοι''(κατοικοι του Ολυμπου ή με στενη συγγενεια με τον...πολυγαμο Δια...)

Ο Πλουτωνας ηταν Ολυμπιος(αδερφος του Δια),αλλα ζουσε στον κατω κοσμο.

Αν δεχτουμε δε οτι η Εστια ειναι στους 12(ηταν σιγουρα)ποιον αντρα βγαζετε εξω?Τον Κουτσο γιατι ηταν αμπαλος? ;D

Επισης,προς Νικολα,το τι εχει γραψει ο καθε ιστορικος ας μη συγχεεται με το ΤΙ ειναι αποδεκτο με το (να το κανει Διας);D Παιδαγωγικο Ινστιτουτο...

Και βεβαια θα ψαξουμε,θα ερευνησουμε,θα εχουμε ενστασεις,αλλα εδω η ερωτηση ειχε να κανει με το βιβλιο της Γ' ταξης.Νομιζω. :)

Συμφωνώ κι εγώ με το Σταύρο. Ο Πλούτωνας δεν υπολογίζεται στους 12 θεούς του Ολύμπου. Η Εστία είναι στη θέση του στον πίνακα που παρέθεσε ο Jazzjoker παραπάνω.

freerock1974 είπε:
Ο Πλουτωνας ηταν Ολυμπιος(αδερφος του Δια),αλλα ζουσε στον κατω κοσμο.
Δεν λέω κάτι διαφορετικό

Αν δεχτουμε δε οτι η Εστια ειναι στους 12(ηταν σιγουρα)ποιον αντρα βγαζετε εξω?Τον Κουτσο γιατι ηταν αμπαλος? ;D
Δεν αποδέχθηκα πουθενά το όριο των 12  ;)΄

Μόνο 12 και Ολύμπιοι είναι μία προσπάθεια (Αμερικανιά) απλοποίησης ενός πολύπλοκου θεολογικού/μυθολογικού ιστού........ me thinks :)

Παιδιά είμαι σχεδόν σίγουρος ότι ο Πλούτωνας (αδελφός του Δία και του Ποσειδώνα παρεμπιπτόντως) είναι μέσα και η Εστία έξω. Ρώτησα και μια φίλη φιλόλογο καθώς και την ανιψιά μου που τα έχει σχετικά πρόσφατα. Τώρα τι να πω. Μπορεί να τα έχουμε διδαχτεί λάθος.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back