Πως πρέπει να κάνω export απο το DAW;

killbill

Μέλος
Πόντοι
28
Μιας και το topic αναφέρεται σε αρχάριους στη μίξη, και επειδή τώρα ξεκινάω να ασχολούμαι με το σπορ, θέτω εδώ μια πολύ πρωταρχική ερώτηση πάνω στη μίξη που αφορά τη γενικότερη διαδικασία που ακολουθείται.

Έστω ότι έχω στο DAW στο Project μου 5 midi tracks στα οποία έχω αναθέσει κάποια VST όργανα, καθώς επίσης και ένα audio track με φωνητικά.

Μέχρι σήμερα έκανα το εξής: Export σε mp3 και ΤΕΛΟΣ! ?

Επειδή σίγουρα τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αναρωτιέμαι ποια είναι η σωστή διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί για καλύτερο αποτέλεσμα; 

Για παράδειγμα, μήπως η σωστή η διαδικασία, είναι εξής:

βημα 1 Κάνω export κάθε midi track σε WAV file ξεχωριστά

βήμα 2 Φτιάχνω νέο project όπου κάνω import τα wav files

βήμα 3 Έχοντας audio tracks πλέον και όχι midi επεξεργάζομαι τα audio tracks (πχ βάζω inserts effects ή sends effects κάτι που δεν γινόταν στα Midi tracks)

βήμα 4 Αφού τελειώσω με την επεξεργασία των audio tracks κάνω export σε ένα τελικό WAV αρχείο

βήμα 5 Φτιάχνω νέο Project όπου κάνω import μόνο το προηγούμενο τελικό wav αρχείο και το επεξεργάζομαι επιπλέον

βήμα 6 ΤΕΛΙΚΟ EXPORT ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΟΙΜΟ

Μπορεί κάποιος να μου πει αν ο παραπάνω σκελετός βημάτων είναι ο ενδεδειγμένος ή αν υπάρχουν άλλα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν σε μια μίξη? Ένα πολύ γενικό πλαίσιο στο οποίο πρέπει να κινηθώ θα ήθελα να μου πείτε

Ευχαριστώ πολύ

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
δεν ισχύουν αυτά.

βασικά συσχετίζεις τα midi tracks με audio tracks και έχεις μόνο audio tracks.

Προφανώς και δεν φτιάχνεις ενδιαμέσως wav

Γενικός μπούσουλας είναι:

Ρυθμίζεις ισορροπίες όλων των tracks σε ένα stereo out track 

και στο τέλος κάνεις ένα mastering (εάν κρίνεις απαραίτητο, που σχεδόν πάντα μπορεί να είναι) στο strereo out.

Μετά κάνεις export σε mp3, wav ή ό,τι άλλο θες.

βασικά συσχετίζεις τα midi tracks με audio tracks και έχεις μόνο audio tracks.

Προφανώς και δεν φτιάχνεις ενδιαμέσως wav
Όταν λες συσχετιζεις τα midi με audio τι εννοείς? 

Τα midi tracks εχουν ουσιαστικα δεδομενα που τριγκαρουν καποια vst οργανα τα οποια ειναι αντιστοιχισμενα σε audio tracks.

Εναλλακτικα καποια daw σου επιτρεπουν εξ αρχης να φτιαξεις instrument track που ουσιαστικά εχουν midi δεδομενα και εχουν audio εξοδο.

Εγώ στο Cubase στο project μου έχω μόνο midi tracks συνδεδεμένα με vst. Δεν βλέπω να έχω ταυτόχρονα και αντίστοιχα audio tracks 

Μήπως εννοείς ότι γίνεται αυτόματα να παραχθουν audio tracks μέσα στο ίδιο το project (χωρίς να χρειάζεται δηλαδή export κάθε midi track σε audio file και μετά import των audio files σε audio tracks) που να αντιστοιχούν στα midi tracks? Αν εννοείς αυτό πολύ θα ήθελα να ήξερα πως γίνεται 

στο cubase φτιάξε instrument track με το vst που θέλεις και εκεί αντέγραψε τα δεδομένα του midi track.

Μετά δεν χρειάζεσαι το midi track.

το Instrument track συμπεριφέρεται σχεδόν όπως το midi (όσον αφορά τα δεδομένα) και έχει audio χαρακτηριστικά.

Παίζει κανονικά και βγάζει έξοδο στο stereo out όπως και τα audio

εντάξει μπορει να βγάλει και αλλού εκτός του stereo out αλλά βασικά εκεί θεωρητικά

Οκ κατάλαβα. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο, πιο βολικό και πιο ελαφρύ για το σύστημα: 

Να έχω πχ 10 midi tracks  και μόνο 1 Instrument track, όπου κάθε midi track να το έχω συνδεδεμένο και  με ένα channel (1-10) του Instruement track ή να έχω μόνο 10 Instrument tracks και καθόλου midi tracks? μήπως το να φορτώσω 10 Halion Sonic είναι βαρύ?

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
εγώ εδώ και πολύ καιρό κάνω μόνο instrument tracks.

Και ανάλογα με το κομμάτι μπορεί να έχω 10-15 instrument.

Μidi δεν φτιάνω ποτέ πιά.

Θα δεις για το βάρος εξαρτάται από ΗΥ και μνήμη. Δεν ξέρω τι έχεις

Οκ κατάλαβα. Δεν ξέρω τι είναι καλύτερο, πιο βολικό και πιο ελαφρύ για το σύστημα: 

Να έχω πχ 10 midi tracks  και μόνο 1 Instrument track, όπου κάθε midi track να το έχω συνδεδεμένο και  με ένα channel (1-10) του Instruement track ή να έχω μόνο 10 Instrument tracks και καθόλου midi tracks? μήπως το να φορτώσω 10 Halion Sonic είναι βαρύ?

Το λες πολύ σωστά. Ειδικά με το Halion, που μπορείς να φορτώσεις σε κάθε slot κι άλλο ήχο και μετά να τους αναθέσεις σε midi channels, είναι πιο τακτοποιημένο να έχεις ένα [1] Halion, και 10 midi tracks να το ταΐζουν.

Μετά είναι το θέμα. Γιατί αν έχεις το pro, κάνεις απλά ένα render in place, και στα κάνει όλα αρχεία ήχου. Δέκα; Δέκα! Δύο; Δύο. Και πειράζεις ξεχωριστά μετά τις πηγές σου.

Αλλά αν έχεις το elements, δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Πρέπει να τα κάνεις export έεεενα έεεενα όπως το είπες.

Από την άλλη, όπως λέει κι ο dimsonic, δεν μπορείς να παραγνωρίσεις την ευκολία του instrument track, που στα δίνει όλα νοικοκυρεμένα έτοιμα. Όμως αν ο υπολογιστής αρχίζει και κλάνει πατάτες από τα πολλά halion, τι να το κάνεις;

Θα πρέπει αυτή την απόφαση να τη λαμβάνεις ανα project κατ εμέ. Η αν μπορείς, να "πακετάρεις" τα συναφή όργανα σε ένα instance του halion. Π.χ. αν θες να γράψεις ένα section brass που θα έχει ήχους: τρομπέτα-τρομπόνι-τενόρο σαξόφωνο- brass ensemble -sax ensemble, θα μπορούσες όλα αυτά να τα τρέξεις σε 1 instrument track, ώστε να υποστούν την ίδια επεξεργασία σε επίπεδο ήχου. (κι ας είναι 5-6 midi κανάλια.)

Αυτά. Ρε τι τσιφούτηδες είναι δε βάζουνε ένα render in place στο elements...?

το render in place είναι απίστευτη ευκολία, αν και παλιότερα θυμάμαι είχα βρεί έναν τρόπο να το κάνω, νομίζω με ένα null bus ή κάτι τέτοιο, αλλά ήταν διαδικασία.

Επίσης, πολύ ωραία δουλειά γίνεται και με τα additional outputs του κάθε plug-in.

Η αν μπορείς, να "πακετάρεις" τα συναφή όργανα σε ένα instance του halion. Π.χ. αν θες να γράψεις ένα section brass που θα έχει ήχους: τρομπέτα-τρομπόνι-τενόρο σαξόφωνο- brass ensemble -sax ensemble, θα μπορούσες όλα αυτά να τα τρέξεις σε 1 instrument track, ώστε να υποστούν την ίδια επεξεργασία σε επίπεδο ήχου. (κι ας είναι 5-6 midi κανάλια.)

Πολύ ενδιαφέροντα και χρήσιμα αυτά που παρέθεσες, δεν τα γνώριζα, αλλά  εγώ έχω το Elements που το πήρα με την αγορά κάρτας ήχου...

Αυτό όμως που αναφέρεις με το πακετάρισμα παραπάνω, με ενδιαφέρει πάρα πολύ. Δεν μπορώ όμως να το βρω πως γίνεται.

Στο Instrument track μπορώ να του ορίσω μόνο ένα κανάλι (1-16) από το οποίο θα πάρει ήχο και άρα να ακούγεται ένα όργανο μόνο. Αν επιλέξω ANY δεν ακούγεται τίποτα και έτσι δεν μπορώ να το κάνω να παίξει ταυτόχρονα 2 ή περισσότερα όργανα όπως αναφέρεις. Κάτι κάνω λάθος μάλλον αλλά δεν ξέρω πως γίνεται...

Φίλε killbill, επισυνάπτω ένα project για να το ανοίξεις και να δεις τι έχω κάνει στην πράξη. (Πρόσεξα όσο μπορούσα να ισχύουν οι ήχοι και στο elements όσο μπορούσα, μην χάσουμε πολλά στη μετάφραση. Έχω βάλει και ίδια χρώματα μεταξύ midi καναλιών και outs του οργάνου για να είναι πιο παραστατικό, αλλά μάλλον τα χρώματα θα χαθούν.)

Σημεία άξια αναφοράς:

1) Μπορούμε να έχουμε δύο tracks που παίζουν στο ίδιο κανάλι. Τι εξυπηρετεί. Μπορείς να γράψεις το αριστερό χέρι του πιάνο ξεχωριστά από το δεξί, ή να γράψεις 3 μονοφωνικά tracks που θα πηγαίνουν στον ίδιο ήχο. Μπορεί να είχες πχ την παρτιτούρα μιας τρομπέτας και ενός τρομπονιού, να τις έγραφες σε 2 ξεχωριστά tracks, και αυτά να παίζονταν μετά από έναν [1] γενικό ήχο "brass".

2 tracks στο ίδιο midi κανάλι.jpg

2) Ένα Midi κανάλι μπορεί να ταΐσει πολλούς ήχους. Τι εξυπηρετεί. Μπορείς να έχεις ένα [1] track που έχει μία μελωδία, και αυτή να πηγαίνει ταυτόχρονα σε όσους ήχους έχεις φορτώσει. Έχεις φορτώσει Βιολιά, Χάλκινα, Φλάουτο και Πιάνο στο Halion και τα έχεις βάλει τα όργανα να ακούνε στο κανάλι 1;; Ε, αν φτιάξεις ένα midi track και το ονομάσεις μελωδία, και το βάλεις να παίζει στο κανάλι 1, θα ακούγονται βιολιά, χάλκινα, φλάουτο, πιάνο.

Ένα midi κανάλι ταΐζει δύο ήχους.jpg

3) Individual outputs

Μπορείς να ενεργοποιήσεις τα individual outputs. Από το μενού δεξιά, τις ενεργοποιείς, και στα πεδία στο mix τις αναθέτεις.

Τι σημαίνει αυτό; Λες του plugin ότι αυτό το slot (που έχει τον τάδε ήχο) θέλω να το βγάζεις στην κονσόλα σαν ξεχωριστό κανάλι. Το οποίο κανάλι αν δεις στη φωτογραφία, μπορείς να του βάλεις και insert και eq και ό,τι θες. Είναι ένα κανάλι ήχου. Τα midi κανάλια που είναι αριστερά (1,2,3,4,5,6) απλά παρέχουν τις πληροφορίες στο 1 Halion. Από εκεί εμείς διαλέξαμε πού θα παίξει τι, και βγάλαμε στην κονσόλα τα κανάλια ΉΧΟΥ πλέον 1+2,3,4,5,6,7.

Activate Outputs.jpg

mixer με outputs.jpg

Μπορείς να κάνεις σχεδόν ό,τι θες. Αρκεί να ξεκαθαρίσει στο μυαλό σου η διαδρομή των πληροφοριών μέσα στο πρόγραμμα. Ελπίζω να σε βοήθησε έστω και λίγο αυτή η μικρή παρουσίαση.?

Προβολή συνημμένου killbill.zip

Ουάου! Ε όχι και μικρή παρουσίαση! Με βοήθησες όχι έστω και λίγο αλλά πάρα πολύ.  Πιο αναλυτικά και κατανοητά δεν γινόταν.

Είχα πλήρη άγνοια για αυτά! Λύθηκαν όλες οι απορίες μου! Δεν έχω λόγια υποκλίνομαι! :)

Ουάου! Ε όχι και μικρή παρουσίαση! Με βοήθησες όχι έστω και λίγο αλλά πάρα πολύ.  Πιο αναλυτικά και κατανοητά δεν γινόταν.

Είχα πλήρη άγνοια για αυτά! Λύθηκαν όλες οι απορίες μου! Δεν έχω λόγια υποκλίνομαι! ?

Τίποτα! Όταν βλέπω ανθρώπους να έχουν όρεξη να ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό και σκαλώνουν στα άχαρα τεχνικά θέματα μου τη βιδώνει αφάνταστα και θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ. ?

Τίποτα! Όταν βλέπω ανθρώπους να έχουν όρεξη να ασχοληθούν με κάτι δημιουργικό και σκαλώνουν στα άχαρα τεχνικά θέματα μου τη βιδώνει αφάνταστα και θέλω να βοηθήσω όσο μπορώ. ?
βλέπω πνευστά και μια και μόλις πρόσφατα έφτιαξα τα πρώτα μου πνευστά σε κομμάτι μου φαίνεται θα κατεβάσω και εγώ το προτζεκτ

βλέπω πνευστά και μια και μόλις πρόσφατα έφτιαξα τα πρώτα μου πνευστά σε κομμάτι μου φαίνεται θα κατεβάσω και εγώ το προτζεκτ
Είναι μαϊμού!!! Δεν έχει πνευστά πνευστά. Απλά ήταν από τα λίγα συμβατά patch μεταξύ elements και pro.?

Εννοείται ότι μουσικά το 8μετρο δεν έχει καμία αξία, απλά ήθελα να μπορεί να δει ο bill από τα meters τι παίζει που.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back