Πώς μπορώ να γίνω τεχνικός ήχου/ηχολήπτης στην Ελλάδα

nephlix

Νέο μέλος
Πόντοι
3
Καλησπέρα!
Παίζω πολλά χρόνια μουσική και θα ήθελα να μπω και στον χώρο της μουσικής τεχνολογίας/ηχοληψίας. Δεν έχω κάποια εμπειρία με το θέμα, αλλά θα ήθελα πολύ να μάθω και στο μέλλον να δουλέψω σε κάποιο στούντιο ή σε live events.

Το θέμα που έχω είναι ότι δεν γνωρίζω κανέναν στον χώρο που μπορεί να με καθοδηγήσει ως προς το πώς μπορεί κανείς να ξεκινήσει σε αυτό το χώρο στην Ελλάδα . Οι σπουδές/πτυχία είναι σχετικές/απαραίτητες/χάσιμο χρόνου; Η εμπειρία στην πράξη παίζει μεγαλύτερο ή λιγότερο ρόλο και αν μεγαλύτερο, που μπορώ να απευθυνθώ για "μαθητεία" μη έχοντας προηγούμενη προϋπηρεσία; Μήπως πρέπει απλώς να πιάσω ένα πρόγραμμα και να το μάθω πολύ καλά; Να διαβάσω κάποιο βιβλίο;

Η προσωπική μου αναζήτηση δεν με έχει βοηθήσει να καταλήξω. Οι σχετικές σχολές βρίσκονται εκτός Αθηνών, τα ΙΕΚ ζητάνε δίδακτρα αγνώστου μεγέθους, που δεν ξέρω αν κάνουν δουλειά εν τέλει ή αν είναι πεταμένα λεφτά και οποιαδήποτε άλλη πηγή έχω βρει για το πώς να ξεκινήσει κανείς την ενασχόληση με την μουσική τεχνολογία και ηχοληψία είναι ξένη και το πιο πιθανό να μην ανταποκρίνεται στα ελληνικά δεδομένα.

Η όρεξη για ενασχόληση και μάθηση είναι μεγάλη αλλά τα λεφτά δεν είναι απεριόριστα και δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω. Υπάρχει κανείς που μπορεί να με βοηθήσει/να με παραπέμψει;

Στο forum υπάρχουν επαγγελματίες του ήχου που σίγουρα θα έχουν να σου πούνε περισσότερα. Εγώ αυτό που έχω να πω με την ιδιότητα του μουσικού που συναναστρέφεται ηχολήπτες είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν τους βλέπω και πολύ χαρούμενους.

Οι τιμές στα studio έχουν παραμείνει ίδιες τα τελευταία 25 χρόνια και παρόλα αυτά οι περισσότεροι ερασιτέχνες κάνουν δουλειά μόνοι στους στο σπίτι. Υπάρχουν φυσικά πιο επαγγελματικές καταστάσεις, αλλά στην Ελλάδα είναι μετρημένες στα δάκτυλα: τίποτα studio για σκυλάδες, touring με σκυλάδες τα καλοκαίρια, σκυλάδικα, κι από κει και πέρα καμιά τηλεοπτική παραγωγή εξωτερική που μπορεί να πληρώνει συμπαθητικά.

Η κατάσταση στο εξωτερικό, αν θες να ξενιτευτείς, ίσως να είναι λίγο καλύτερη, αλλά όχι πολύ. Βλέπεις πλέον και κορυφαία ονόματα ηχοληπτων του παγκόσμιου χώρου κι έχουν καταλήξει youtubers για να βγει το μεροκάματο.

Εγώ σαν νέος άνθρωπος δε θα ξεκινούσα εύκολα να γίνω ηχολήπτης. Από την άλλη είμαι φύση συντηρητικός, μου αρέσει η ασφάλεια και το σταθερό μεροκάματο. Εσύ έχεις τη δική σου ζωή, μπορείς να πάρεις τις αποφάσεις σου.

Μέχρι να απαντήσει κάποιος γνωστής,θα προσθέσω ότι είχα βρει μια σχολή στο Μοσχάτο αλλά ρε φίλε ήταν πανάκριβη τοτε

Ειναι δυο ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικα ζητηματα που θιγεις:

Το πρωτο ειναι το να "μπεις" στο χωρο της μουσικης τεχνολογιας, να δεις δηλαδη τι παιζεται σε αυτον τον τομεα. Λες οτι παιζεις πολλα χρονια μουσικη, δεν αναφερεις βεβαια τι οργανο και τι μουσικη. Σε καθε περιπτωση, θα παρεις μια καλη ιδεα του τι παιζεται με τη μουσικη τεχνολογια, ηχογραφοντας με το συγκροτημα σου ή ακομα και σκετο το οργανο σου ( με καποιους backing ηχους ισως) αν δεν υπαρχει γκρουπ, σε ένα στουντιο. Δε χρειαζεται να γραψεις ολόκληρο δισκο :ROFLMAO: ενα demo 2- 3 κομματιων σε ενα μεσαιου μεγεθους στουντιο ειναι υπεραρκετο για να παρεις μια ιδεα, και δε θα σου στοιχισει υπερβολικα. Εξηγησε στον ηχοληπτη το βασικο λογο που μπαινεις στη διαδικασια, και αν ειναι συνεργασιμος θα μπεις αρκετά στο νοημα. Και θα σου μεινει και μια ποιοτικη καταγραφη του παιξιματος σου, win win κατασταση ;)

Αυτο ειναι το πρωτο ζητημα. Το δευτερο ζητημα ομως που θιγεις ειναι το να κανεις επαγγελματικα τη δουλεια του ηχοληπτη. Εδω το ζητημα δεν ειναι αν θα πας σε σχολη, που ειναι λογικο να πας για να παρεις καποιες βασεις αλλα και για να μπορεσεις να κανεις και πρακτικη εξασκηση ωστε να σου εμπιστευτει καποιος στο μελλον καποια θεση. Το θεμα ομως ειναι, εχει προοπτικες επαγγελματικης αποκαταστασης αυτος ο χωρος; Η γνωμη μου ειναι πως δεν ειναι και οτι πιο ορθολογικο μια τετοια επιλογη, και ιδιαιτερα με τις τρεχουσες εξελιξεις τα πραγματα φαινονται να πηγαινουν προς το χειροτερο. Αλλα οπως και να εχει, σκεψου αυτο πρωτα, το αν δηλαδη αξιζει να δωσεις καποια χρονια απο τη ζωη σου με την προοπτικη να κανεις αυτο το επαγγελμα.

Και επειδη αυτα τα επαγγελματα ειναι πρωτα απο ολα μερακι, ξεκινα απο το να γραψεις σε κανα στουντιο οπως σου προτεινα, και στην πορεια βλεπεις.

Ειναι δυο ΕΝΤΕΛΩΣ διαφορετικα ζητηματα που θιγεις:

Το πρωτο ειναι το να "μπεις" στο χωρο της μουσικης τεχνολογιας, να δεις δηλαδη τι παιζεται σε αυτον τον τομεα. Λες οτι παιζεις πολλα χρονια μουσικη, δεν αναφερεις βεβαια τι οργανο και τι μουσικη. Σε καθε περιπτωση, θα παρεις μια καλη ιδεα του τι παιζεται με τη μουσικη τεχνολογια, ηχογραφοντας με το συγκροτημα σου ή ακομα και σκετο το οργανο σου ( με καποιους backing ηχους ισως) αν δεν υπαρχει γκρουπ, σε ένα στουντιο. Δε χρειαζεται να γραψεις ολόκληρο δισκο :ROFLMAO: ενα demo 2- 3 κομματιων σε ενα μεσαιου μεγεθους στουντιο ειναι υπεραρκετο για να παρεις μια ιδεα, και δε θα σου στοιχισει υπερβολικα. Εξηγησε στον ηχοληπτη το βασικο λογο που μπαινεις στη διαδικασια, και αν ειναι συνεργασιμος θα μπεις αρκετά στο νοημα. Και θα σου μεινει και μια ποιοτικη καταγραφη του παιξιματος σου, win win κατασταση ;)

Αυτο ειναι το πρωτο ζητημα. Το δευτερο ζητημα ομως που θιγεις ειναι το να κανεις επαγγελματικα τη δουλεια του ηχοληπτη. Εδω το ζητημα δεν ειναι αν θα πας σε σχολη, που ειναι λογικο να πας για να παρεις καποιες βασεις αλλα και για να μπορεσεις να κανεις και πρακτικη εξασκηση ωστε να σου εμπιστευτει καποιος στο μελλον καποια θεση. Το θεμα ομως ειναι, εχει προοπτικες επαγγελματικης αποκαταστασης αυτος ο χωρος; Η γνωμη μου ειναι πως δεν ειναι και οτι πιο ορθολογικο μια τετοια επιλογη, και ιδιαιτερα με τις τρεχουσες εξελιξεις τα πραγματα φαινονται να πηγαινουν προς το χειροτερο. Αλλα οπως και να εχει, σκεψου αυτο πρωτα, το αν δηλαδη αξιζει να δωσεις καποια χρονια απο τη ζωη σου με την προοπτικη να κανεις αυτο το επαγγελμα.

Και επειδη αυτα τα επαγγελματα ειναι πρωτα απο ολα μερακι, ξεκινα απο το να γραψεις σε κανα στουντιο οπως σου προτεινα, και στην πορεια βλεπεις.
Παίζω κιθάρα και πλήκτρα, κυρίως ξένο αλτ ροκ, απλώς δεν το ανέφερα γιατί δεν το θεώρησα σχετικό.

Τα ακούω όλα αυτά περί επαγγελματικής αποκατάστασης, αλλά την ίδια στιγμή ποια θα ήταν μια ορθολογική επιλογή; Να γίνω κι εγώ IT? Ούτε τις γνώσεις και τα πτυχία έχω, ούτε το ενδιαφέρον ιδιαίτερα. Καλώς ή κακώς, οι τέχνες πάντα καταλήγουν παραγκωνισμένες, αλλά εμένα η μουσική μου αρέσει, όπως και σε όλους εδώ. Το πτυχίο πανεπιστημίου μου είναι 100% άχρηστο (κοινωνιολογία), οι μουσικές σπουδές μου κοστίζουν, προσπαθώ κι εγώ να τα βγάλω πέρα όπως μπορώ. Χρόνια από την ζωή μου θα χρειαστεί να φάω ανεξαρτήτως γιατί δεν με περιμένει κάτι έτοιμο. Αυτή τη στιγμή, η μουσική είναι το πιο ξεκάθαρο "θέλω" που έχω, γι'αυτό και θέλω να δω πως να πορευτώ.

Όσο για το στούντιο, κρατάω την συμβουλή σου, ίσως μου δώσει μια καλύτερα εικόνα της διαδικασίας μουσικής παραγωγής. Έχω και μερικές δικές μου προσπάθειες, αλλά η καθοδήγηση από κάποιο ειδικό θα ήταν πολύτιμη νομίζω.

Νομίζω ότι θα καταλήξεις και εσύ στο συμπέρασμα ότι η χώρα δεν προσφέρεται για να κάνει κανείς τα όνειρα του πραγματικότητα, κοντά είσαι όπου να 'ναι φτάνεις. Έχουμε όμως ωραίες παραλίες και ήλιο, πρέπει να το δεις λίγο ''ολιστικά'' το θέμα

Θα σε ρωτησω καποια πραγματα που θεωρω εγω σημαντικα, που απομακρυνονται λιγο απο το mindset αυτης της χωρας και που κατα την γνωμη μου ευθυνονται ποσοστιαια για αυτην την πραγματικοτητα.

• Ακους μουσικη? ποσες ωρες την ημερα? Αντεχεις χωρις?
  • Σαρεσει το tinkering? να καταλαβεις γιατι κατι δουλευει?
  • Σ'αρεσουν/ασχολεισαι με τα ηλεκτρονικα, την ψηφιακη θεωρια, τους υπολογιστες, τα μουσικα οργανα?
  • Αν κατι χαλασει, θες να το φτιαξεις η να το αντικαταστησεις?
  • Σου αρεσει να υπηρετεις το οραμα καποιου αλλου? Εισαι καλος στο να τον πιανεις?
  • Ειναι η ηθικη ικανοποιηση κατι που σε τρεφει σε βαθμο που κανει την καλοπεραση / ανετη ζωη αδιαφορη?
  • Δικαιωνει ενα καλο τελικο αποτελεσμα την κακουχια/κακοπεραση για σενα?

Κοινως, εχεις το μικροβιο μας? Αν πιστευεις πως ναι, μην ακους κανεναν, ακολουθα το ενστικτο σου. Δουλεια μια χαρα υπαρχει, αρκει να εισαι ΚΑΛΟΣ. Πολυ καλος. Αυτο το επαγγελμα δεν ειναι για half-assery.

Alex

Κοινως, εχεις το μικροβιο μας?
Αυτό. Χωρίς αυτό δεν πας πουθενά.

@nephlix απο τα λεγόμενα σου καταλαβαίνω ότι ψάχνεις να βρεις τον δρόμο σου, να τοποθετηθείς.
Η ηχοληψία δεν είναι αντικείμενο τύπου "Τι να κάνω? πάντα μαρεσε η μουσική, θα γίνω ηχολήπτης". Πολλοί πήγαν σε σχολή με αυτό το σκεπτικό και είτε δεν κατάφεραν τίποτα, είτε κατάφεραν κάτι και απογοητεύτηκαν. Απαιτεί φοβερή εξειδίκευση για να έχεις πιθανότητα να τα καταφέρεις.

Δουλεια μια χαρα υπαρχει
Αρκετή για να βιοποριστεί κάποιος (με τα σημερινά δεδομένα);

Σχετικό/άσχετο: δουλεύοντας πολλά χρόνια στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα σου έλεγα να πληρώσεις (επενδύσεις στον εαυτό σου), για να εκπαιδευτείς.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back