Ποιοτικά καλώδια adat

pkole

Μέλος
Πόντοι
38
Ήθελα να ρωτήσω τη γνώμη σας (αν γίνεται να συνοδεύονται και από προσωπική εμπειρία) όσον αφορά ποιοτικά καλώδια adat τουλάχιστον 10 μέτρων.

Μια πρόχειρη αναζήτηση που έκανε με προσανατόλισε στα εξής καλώδια:

http://www.plaisio.gr/Peripherals/Connectivity/Cables/Audio-Video-Cables/Turbo-X-Cable-Optical-Fibre--10M-HCOD70MM10M.htm

http://www.gpanagopoulos.com/eshop/professional-audio/audio-accessories/cables/adat-toshlink/alva-ok1000-10m.html

http://shop.klotz-ais.com/cgi-bin/quickorder/lshop.cgi?action=showdetail&wkid=1303407040-6279&ls=e&nc=&rubnum=mi.premade.home.toslink&artnum=FO_TT&file=&gesamt_zeilen=&p8=

Αν κάποιος μπορεί να δώσει τα φώτα του σε σχέση με τις παραπάνω επιλογές ή να προτείνει κάτι καλύτερο, θα ήμουν ευγνώμων.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων.

Αυτά δεν είναι καλώδια με την έννοια χαλκός κλπ όπως τα κοινά καλώδια. Αυτά είναι οπτικές ίνες.

Οπότε να φανταστώ ότι η ερώτησή σου έχει να κάνει με την ποιότητα κατασκευής και όχι με την ποιότητα στον ήχο. Σωστά;

Μανώλη πολύ σωστά το διευκρίνισες.

Είχα σκοπό να το κάνω εγώ αλλά υπέθεσα ότι είναι αυτονόητο (ή μήπως όχι;  ;D)

pkole είπε:
... υπέθεσα ότι είναι αυτονόητο (ή μήπως όχι;  ;D)
Όχι δεν είναι καθόλου αυτονόητο. Εδώ μέσα δεν διαβάζουμε μόνο εγώ κι εσύ, αλλά πολύς κόσμος που αρκετές φορές είναι ... εκτός. Οπότε όπως καταλαβαίνεις...

Τώρα σχετικά με αυτό που ρωτάς, αν και πολλά είναι τα μέτρα που θέλεις (10Μ), καταλαβαίνω τον λόγο, πιστεύω όμως ότι δεν θα έχεις πρόβλημα.

Τώρα τι να σου πω, οπτική ίνα είναι. Όσο καλή και να είναι σαν κατασκευή, θέλει την προσοχή της, ειδικά στα βύσματα αλλά και κατά μήκος της, έτσι ώστε μην τσακίσει από κάνενα "ατύχημα". Εγώ στη θέση σου θα έπαιρνα την πιό φθηνή αλλά με καλά βύσματα.

Γιατί δεν ρωτάς και στην Tascam (Ελίνα), αυτοί σίγουρα θα έχουν. Δεν χάνεις τίποτα να ρωτήσεις.

Υ.Γ.

Αν δεν κάνω λάθος, συγχώρεσέ με, κάποτε είχα δει κάποια βύσματα γιά οπτικές ίνες, που κόβεις μόνος σου όσα μέτρα θες οπτική ίνα και τα τοποθετείς σε αυτά τα βύσματα. Όμως δεν θυμάμαι για να σου δώσω περισσότερες πληροφορίες.

Ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

Αν έχει και κάποιος άλλος κάτι να προσθέσει, είναι ευπρόσδεκτος.

Επαναφέρω αυτό το θέμα γιατί ήρθε η ώρα να αγοράσω τα καλώδια.

Μου έχουν μπει "ψίλοι στα αυτιά" ότι μπορεί με 10 (ίσως και 15) μέτρα μήκος να έχω πρόβλημα (συγχρονισμού, jitter και γενικότερα αξιοπιστίας).

Άλλοι λένε ότι δε θα έχω κανένα πρόβλημα, άλλοι λένε ότι έχει σχέση με την ποιότητα κατασκευής του καλωδίου, άλλοι λένε ότι πάνω από 5 μέτρα είναι επίφοβο.

Αν κάποιος έχει δουλέψει adat καλώδια τέτοιου μήκους με επιτυχία και χωρίς προβλήματα, ας δώσει τα φώτα του και τις προτάσεις του (μάρκες, τιμές κλπ).

Μανώλης Χναράκης είπε:
ΕΛΙΝΑ ΑΒΕΕ, 3ης Σεπτεμβρίου 59, 10433, Αθήνα, τηλ. 210-8830311 έως 14
Έχω υπόψη μου την Ελίνα, αλλά πρώτον δε φέρνει καθόλου καλώδια adat (τουλάχιστον όχι στο μήκος που θέλω) και δεύτερον θα ήθελα κάποιος που το έχει κάνει να μου πει τη γνώμη του.

Οι άνθρωποι στην Ελίνα δεν έχουν σχετική εμπειρία (όχι γενικά, μιλάω για τα adat καλώδια).

Όπως και να 'χει σ' ευχαριστώ.

Παναγιώτη θεωρητικά τουλάχιστον οι οπτικές ινες μπορούν να μεταφέρουν απροβλημάτιστα δεδομένα σε τεράστιες αποστάσεις. Υποθέτω πως το adat protocol δεν θα διαφέρει....

Η ποιότητα κατασκευής (του περιβλήματος κατά βάση) σίγουρα παίζει ρόλο καθώς τα συγκεκριμένα καλώδια είναι επιρεπή στα "τσακίσματα" οπότε αν πρόκειται να ακολουθήσεις "δύσκολες" διαδρομές είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις πιο στιβαρά και με κατάλληλη επένδυση καλώδια. Επίσης στα φθηνότερα καλώδια (όπως αυτά που συνήθως συνοδεύουν τις αντίστοιχες συσκευές) τα ακροφύσια είναι κακής ποιότητας και χαλάνε εύκολα.

Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει αρκετά διαφορετικά είδη και σίγουρα στο ηχητικό μέρος δεν υπήρχε κάποια διαφορά κάτι που δεν ίσχυε και στην αντοχή στον χρόνο....

nikodemos είπε:
Παναγιώτη θεωρητικά τουλάχιστον οι οπτικές ινες μπορούν να μεταφέρουν απροβλημάτιστα δεδομένα σε τεράστιες αποστάσεις. Υποθέτω πως το adat protocol δεν θα διαφέρει....

Η ποιότητα κατασκευής (του περιβλήματος κατά βάση) σίγουρα παίζει ρόλο καθώς τα συγκεκριμένα καλώδια είναι επιρεπή στα "τσακίσματα" οπότε αν πρόκειται να ακολουθήσεις "δύσκολες" διαδρομές είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσεις πιο στιβαρά και με κατάλληλη επένδυση καλώδια. Επίσης στα φθηνότερα καλώδια (όπως αυτά που συνήθως συνοδεύουν τις αντίστοιχες συσκευές) τα ακροφύσια είναι κακής ποιότητας και χαλάνε εύκολα.

Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει αρκετά διαφορετικά είδη και σίγουρα στο ηχητικό μέρος δεν υπήρχε κάποια διαφορά κάτι που δεν ίσχυε και στην αντοχή στον χρόνο....
Σε ευχαριστώ για την απάντηση.

Η θεωρία δίνει technical maximum μέχρι 10 μέτρα.

http://en.wikipedia.org/wiki/TOSLINK

Copy από το παραπάνω link:

TOSLINK may use inexpensive 1 mm plastic optical fiber, or it can use higher quality multistrand plastic optical fibers or even quartz glass optical fibers, depending on the desired bandwidth and application. TOSLINK cables are usually limited to 5 meters in length, with a technical maximum[1] of 10 meters, for reliable transmission without the use of a signal booster. However, it is very common for interfaces on newer consumer electronics (satellite receivers and PCs with optical outputs) to easily run over 30 meters on even low-cost ($0.75/m) TOSLINK cables.

Όσο για την αντοχή στο χρόνο, πιστεύω ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα.

Τα καλώδια θα είναι μέσα σε ανεξάρτητο καναλάκι σχεδόν σε ευθεία (3 μικρές στροφές θα κάνουν).

Θα πάρω ότι πιο ποιοτικό βρώ (ποιοτικά ακροφύσια και ει δυνατόν glass και όχι πλαστικό) κι ο Θεός βοηθός.

Το πολύ πολύ να μη μου κάνουν και ή θα μπω σε νέα έξοδα (προέκταση multi) ή θα κάνω πατέντα να μειώσω το απαιτούμενο μήκος σε 5 μέτρα(μη ρωτήσεις πως, δεν ξέρω).

Παναγιώτη από όσο ξέρω το πρωτόκολο μεταφοράς Toslink είναι αρκετά διαφορετικό από το adat protocol παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούν το ίδιο βύσμα και καλώδιο.

Θεωρητικά οι οπτικές ίνες έχουν δυνατότητα να μεταφέρουν δεδομένα σε πολύ μεγάλες αποστάσεις απροβλημάτιστα τουλάχιστον για συγκεκριμένα bandwidth και bitrate.....ειλικρινά δεν ξέρω καθόλου αν αυτό αυτό ισχύει για το adat protocol (αλλά σίγουρα δεν ισχύει για το Toslink όπως είπες και εσύ). Δεν έτυχε να χρησιμοποιήσω ποτέ καλώδια Lightpipe μεγαλύτερα από 5 μέτρα και έτσι δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη....

Νικόδημε νομίζω ότι μάλλον έχεις δίκιο.

Διαβάζοντας το παρακάτω link, επιβεβαιώνονται τα λεγόμενά σου.

http://en.wikipedia.org/wiki/Fiber_optic

Το link μιλάει για 1050 μέτρα.

Single-mode fibers are used for most communication links longer than 1,050 meters (3,440 ft).

Μακάρι να πετύχει γιατί με γλυτώνει από πολλά έξοδα και κόπο.

Λοιπόν προς ενημέρωση των ενδιαφερομένων, τελικά παρήγγειλα τα παρακάτω καλώδια μήκους 15 μέτρων έκαστο (κι ο Θεός βοηθός ;D).

http://www.mutec-net.de/

Μόλις τα παραλάβω και τα δοκιμάσω, θα ενημερώσω.

Ελπίζω το επόμενο post μου σε αυτό το θέμα να είναι μονολεκτικό: "Δουλεύουν!!!" ;D

Λοιπόν, χθες ήρθαν τα καλώδια.

Πριν λίγη ώρα τελείωσα με την τοποθέτηση και.....όλα λειτουργούν άψογα.

Κανένα απολύτως πρόβλημα ;D

Highly recommended.

δυστυχως δεν ειχα διαβασει πιο πριν το ποστ σου αλλιως θα σου ελεγα οτι εχοντας δοκιμασει οπτικη ινα σε αποσταση 10 μετρων δεν ειχα κανενα απολυτως προβλημα

η οπτικη ινα αυτη την στιγμη στην αγορα ειναι οτι πιο γρηγορο υπαρχει και μιλαμε για τρελες ταχυτητες μεταφορας δεδομενων (ακριβως ποσο δεν θυμαμαι αλλα μπορω να το ψαξω αμα θελεις) αρα το μονο προβλημα σου θα ηταν η "κουρμπα" που θα μπορουσαν να κανουν διοτι ως γνωστον εχουν καποιο ειδος γυαλιου μεσα

αφου τα καταφερες παλι καλα και μπραβο ;D ;D ;D

Μανώλης Χναράκης είπε:
Αν δεν κάνω λάθος, συγχώρεσέ με, κάποτε είχα δει κάποια βύσματα γιά οπτικές ίνες, που κόβεις μόνος σου όσα μέτρα θες οπτική ίνα και τα τοποθετείς σε αυτά τα βύσματα. Όμως δεν θυμάμαι για να σου δώσω περισσότερες πληροφορίες.
δεν κανεις λαθος αλλα εχουν σταματησει να το κανουν αυτο οι μαστορες και δη ενας ιδιωτης - οταν κοβεις την οπτικη πρεπει να την κοψεις σαν να την εχει περασει λειζερ απο ταινια επιστημονικης φαντασιας για να μην εχεις προβλημα - αλλιως το οποιοδηποτε "τσακισμα" στην ακρη του καλωδιου εμποδιζει την σωστη και γρηγορη μεταφορα των δεδομενων

δεν συμφερει να κανεις κατι τετοιο την στιγμη που το κοστος εχει πεσει τοσο πολυ και βρισκεις αρκετα μετρα "ετοιμα" καλωδια στο εμποριο - αυτο θα το κανει καποιος που θελει κοντα στα 500 μετρα οπτικης straight απο την πηγη στην μοναδα - τυπου καμερες παρακολουθησης - αρα σε αυτην την περιπτωση "αυτος" δεν σκεφτεται το κοστος

πανο.......ποσο σου πηγαν τα καλωδια μαζι με τα μεταφορικα ??? υπαρχει λογος που σε ρωταω

Trending...

Νέα θέματα

Back