axtarmas είπε:
Το roland fantom είναι δυνατό όργανο και έχει βάθος σε επεξεργασία ήχων και πολλά διαφορετικά δείγματα για να χτίσει τους ήχους του ο πληκτράς από το 0 και παίρνει και κάρτες επέκτασης ήχων(ακόμα περισσότερα δείγματα).Στην θέση του θα καθόμουν να ασχοληθώ με το όργανο και την σύνθεση ήχου με αυτό και θα έφτιαχνα τους ήχους που θα έψαχνα με αυτό αφού έχει τρομερές δυνατότητες.Γιατί να μπλέξετε με λάπτοπ όταν έχετε ένα τέτοιο όργανο στη διάθεση σας ;
Με δεδομένο ότι το thread έχει κλείσει τριετία, μάλλον έχει βρεθεί κάποια άκρη στο θέμα.
Please ρε παιδιά, ας διαβάζουμε και καμιά ημερομηνία...
@killbill
Πρώτον, πρέπει να επισημάνω ότι το "αρμόνιο" δεν είναι σωστός όρος για να περιγράψει το setup ενός πληκτρά. Αρμόνια έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε τα arrangers (και μόνο) ενώ ένα πληκτράδικο rig μπορεί να αποτελείται από synthesizers, stage pianos, arrangers, organs κλπ.
Στο ερώτημά σου, παραθέτω περιληπτικά μερικούς λόγους για τους οποίους βλέπεις τους πληκτράδες να έχουν 2 ή 3 ή 4 όργανα επί σκηνής:
1) Ποικιλία ποιοτικών ήχων. Ένα μοντέρνο workstation μπορεί να βγάλει ό,τι ήχο θέλεις με τουλάχιστον αξιοπρεπή ποιότητα αλλά σίγουρα είναι προτιμότερο από ηχητικής άποψης να έχεις ένα dedicated όργανο αν σε ενδιαφέρει μια συγκεκριμένη ηχητική κατηγορία (π.χ. να έχεις ένα VA synth για τους ηλεκτρονικούς ήχους).
2) Ποικιλία στα κλαβιέ. Με την παραπάνω λογική, είναι καλύτερο να έχεις ένα synth-action κλαβιέ για τα πληκτράδικα παιξίματα, ένα hammer-action κλαβιέ για τα πιανιστικά, ένα waterfall κλαβιέ για τα organs και πάει λέγοντας.
3) Μεγαλύτερη ευελιξία. Αν και μπορείς να "χωρίσεις" ένα κλαβιέ σε ζώνες και να αναθέσεις διαφορετικό ήχο σε κάθε ζώνη, ένα επιπλέον όργανο σου δίνει τη δυνατότητα να ελαχιστοποιήσεις τον αριθμό των σπλιταρισμάτων και να σου δώσει μεγαλύτερο εύρος πλήκτρων ανά ήχο. Χώρια τη λιγότερη δουλειά που χρειάζεται σε επίπεδο προγραμματισμού των patches.
4) Διαφορετικό ηχητικό χαρακτήρα των οργάνων. Έχεις ένα Korg M3 και ένα Yamaha Motif. Και τα δύο είναι όργανα ίδιας φιλοσοφίας αλλά τα γουστάρεις και τα δύο εξίσου οπότε δεν μπορείς να αποφασίσεις ποιό από τα δύο θα βγάλεις στο live. Τι κάνεις τότε; Σωστά, βγάζεις και τα δύο και ησυχάζεις. 8)
5) Πινελιά. Υπάρχουν κάποιοι που βγάζουν ένα εξτρά όργανο στο live μόνο και μόνο για 2-3 συγκεκριμένους ήχους ή για ένα riff σε 2 κομμάτια.
Και σίγουρα υπάρχουν και άλλοι λόγοι να βγάλει κανείς πολλά πλήκτρα επί σκηνής, απλά τώρα πήρες μια ιδέα.
EDIT: Εννοείται ότι οι παραπάνω λόγοι εμπίπτουν στα πλαίσια της προσωπικής αντίληψης περί ήχου και πρακτικότητας. Δεν σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να βγάζουμε ό,τι έχουμε στα live, ούτε ότι είναι κατάπτυστοι όσοι προτιμούν να βγάλουν ελαφρώς κατώτερη ποιότητα ήχου προκειμένου να γλιτώσουν το κουβάλημα μερικών δεκάδων κιλών.