- Πόντοι
- 48
επειδή έχω κολλήσει και αδυνατώ να βρω κάποια άρθρα γύρω από το στρώσιμο{πώς λέγεται στ αλήθεια το στρώσιμο στα αγγλικά; με τι keywords να αναζητήσω βιβλιογραφία;}
παραθέτω μερικές φράσεις από το θέμα http://www.noiz.gr/index.php?topic=167300.msg405436#msg405436
τι εννοούμε "στρωμένο"; Πως το αντιλαμβανόμαστε; Πως γίνεται το "καλο στρώσιμο";
Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλλέσει μόνιμη αλλαγή σε ένα πιάτο; {δε μιλώ για βλάβες}
Αν αγοράσω ένα καινούριο πολύ καλό ακριβό χειροποίητο πιατίνι, αξίζει τον κόπο να το δώσω σε κάποιον τζαζίστα με καλό touch να μου το στρώσει; Πόσον καιρό πρέπει να το παίζει αυτός για να "στρωθεί ωραία";
προσοχή: ας προσπαθίσουμε αυτό το θέμα να μη γίνει πόλεμος τύπου κουρδισμένων ξύλων!
παραθέτω μερικές φράσεις από το θέμα http://www.noiz.gr/index.php?topic=167300.msg405436#msg405436
kapdrums είπε:μεγαλο ρολο παιζει πως ειναι στρωμενο το οργανο,ποιος και πως το εχει παιξει...ειδικα στα πιατα ειναι προφανες με το πρωτο χτυπημα αν το πιατο εχει στρωθει ομορφα(απο εναν παιχτη με καλο touch)..
και επαναλαμβάνω τα αρχικά μου ερωτήματα:Ειχα δει μια εκπομπη για το μουσειο στραντιβαρι,και μου ειχε κανει εντυπωση που ενας 'μπαρμπας' επαιζε με καθε βιολι ετσι ωστε να διατηρηται σε αριστη κατασταση.
τι εννοούμε "στρωμένο"; Πως το αντιλαμβανόμαστε; Πως γίνεται το "καλο στρώσιμο";
τον όρο touch ας πούμε ότι τον καταλαβαίνω. Φυσικά και συμφωνώ ότι αλλιώς χτυπάς {"κρούεις"} το κάθε όργανο {πιατίνια, τύμπανα, κουδούνες, μπλοκς κλπ}. Κάποιοι πάιχτες μπορεί να κοπανάνε άτσαλα, με πανκ αισθητική, ένα πιάτο. Και σίγουρα τότε το πιατίνι ακούγεται περίεργα, διαφορετικά, "ο κρότος καλύπτει το χρώμα του" {τι είπα ο ποιητής}. Αν το επόμενο χτύπημα γίνει απαλά και σωστά τότε θα νιώσουμε το χαρακτήρα, την "καλή πλευρά" του πιάτου...το στρωσιμο εχει να κανει με το ποσο καλος ειναι ο παικτης...δυστυχως ενα πραγμα που λειπει απο πολλους ντραμερ ειναι το καλο touch...και ειδικα στα πιατα...αυτο που ειναι βασικο να ξερει κανεις ειναι πως δεν χρησιμοποιεις το ιδιο χτυπημα στα τυμπανα και στα πιατα...πολλοι παιχτες παιζουν τα πιατινια τοσο δυνατα και ατσαλα που το οργανο χανει την οποια αρμονια του....και δεν ειναι κατι τεχνικο να σου εξηγησει κανεις,ειναι μια αισθηση...
Τι είναι αυτό που μπορεί να προκαλλέσει μόνιμη αλλαγή σε ένα πιάτο; {δε μιλώ για βλάβες}
Αν αγοράσω ένα καινούριο πολύ καλό ακριβό χειροποίητο πιατίνι, αξίζει τον κόπο να το δώσω σε κάποιον τζαζίστα με καλό touch να μου το στρώσει; Πόσον καιρό πρέπει να το παίζει αυτός για να "στρωθεί ωραία";
προσοχή: ας προσπαθίσουμε αυτό το θέμα να μη γίνει πόλεμος τύπου κουρδισμένων ξύλων!