το ελατήριο των μπάσο χορδών έχει «κοντύτερο» μήκος
το αντίθετο συμβαίνει, το claw στη μπάσα μεριά είναι πιο μακριά από το trem block.
Δεν θα μπω σε ένα debate "γραφικής ερμηνείας αδαούς" ενός φυσικού φαινομένου. Όποιος θέλει μπορεί να μελετήσει και να διαβάσει λεπτομέρειες. Σε κάποια γωνιά ένας επιστήμονας φυσικός, μας διαβάζει και γελάει.
To ξέρουμε πολύ καλά ότι στη λειτουργία του μουσικού οργάνου κυκλοφορεί τόσο hype και τόση μπούρδα, ίσως περισσότερη απ' όση μπορούμε να καταναλώσουμε. Κάποιες φορές είναι χαριτωμένη, κάποιες είναι θεμιτή (έχω πιάσει πολλές φορές τον εαυτό μου να θέλει να πιστέψει κάτι, να το εφαρμόζω, να μην έχω τα αποτελέσματα που φανταζόμουν, όμως αυτό να έχει επηρρεάσει ψυχολογικά το παίξιμό μου ή τον κάλο που έχω στον εγκέφαλο, εν πάσει περιπτώσει και να το εφαρμόζω παρά την όποια λογική μου διαπίστωση). Από ένα σημείο και μετά το πολύ snake oil γίνεται γραφικό, και άλλες επικίνδυνο (μόνο για το όργανο, ευτυχώς).
Αυτό το βίντεο με τον Verheyen που κυκλοφορεί χρόνια τώρα στο ιντερνετ αποτελεί παράδειγμα. Δεν θα το ερμηνεύσω ξανά, το έχω κάνει πιο πριν στο thread, και μέρος του debate μας αφορά αυτό το βίντεο.
Τα περι tension μπάσων και πρίμων χορδών, μπορεί κάποιος να τα βρει εύκολα googl-άροντας (.ο,τι δηλ. το tension μπάσας Ε και καντίνι e είναι πανομοιότυπο -πχ 7μιση κιλά σε .010 set). H πληροφορία βρίσκεται εκεί έξω, είνια εύκολα διαθέσιμη. Σε γενικές γραμμές υπάρχει ίση κατανομή tension σε όλες τις χορδές (από 7 μέχρι 8 κιλά- το 1 κιλό διαφοράς είναι αμελητέο και στην κατάσταση αδράνειας και στην κίνηση του trem).
That said, κι έχοντας λυθεί και τα χίλια-τριακόσια σαράντα θέματα που μπορεί να έχει μια κιθάρα, κι αφού της έχουμε φορέσει ένα ποιοτικό τρέμολο, μπορούμε να πειραματιστούμε με την κλίση των 10μοιρών στο claw και τη διαφορά στο feel του tension της τάξης του 5% (πραγματικό) ή 30%(ιδεατό)
peace
και λίγο διάβασμα: (δεν το συνιστώ, είναι μακροσκελές και απαράδεκτα επιστημονικό-για να δανειστώ φράση πολιτικού γίγα του τόπου μας)
https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0184803