Ο δρόμος για την επόμενη ES 335 ειναι διαφορετικός

nasokosm

Ενεργό μέλος
Πόντοι
198
Δανείζομαι λίγο απο τον τίτλο του Argytar για να παρουσιάσω την 6η es 335 λίγο διαφορετική στην κατασκευή απο τις άλλες και πολύ κοντα στην original Gibson

Το έναυσμα το είχα λίγο πριν το lockdown όπου σε ενα Jam στο στούντιο του Panorios (ευχαριστούμε Κώστα) ειχα την ευκαιρία να ακούσω την 335 του Yameth

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν ο ήχος της στις χαμηλομεσαίες στα καθαρά όπου ήταν πλέον αυξημένες σε σχέση με τη δική μου γνωστή Ξανθιά

Οι διαφορά ήταν ακουστή και χωρίς τον ενισχυτή και με έκανε να θυμηθώ οτι η Gibson βάζει κάτω απο τα καπάκια κομμάτια έλατο για να καλύψει το χώρο έως το μπλόκ απο κελεμπέκι (το έκανα και εγώ εκτός τις τελευταίες κόκκινη και ξανθιά  (με τα σκαφτά καπάκια)

Το έλατο αυτό ειναι που ενισχύει τον ακουστικό και ηλεκτρικό ήχο στις χαμηλομεσαίες μαζί ισως με τα laminate καπάκια

Θυμήθηκα λοιπόν τα παλιά μου templates και ένα πρόσφατο που δεν είχα χρησιμοποιήσει και ξεκίνησα

Τα καπάκια ειναι 3ply laminate (και όχι σκαφτά μασίφ κελεμπέκι) με κελεμπέκι-λίμπα-κελεμπέκι  2+1,5+2 χιλ και πρεσαρίστηκαν στο καλούπι με τη βοήθεια σακούλας υποπίεσης σαν και αυτήν που βάζουν ρούχα για να τους μοιώσουν τον όγκο και να τα αποθηκεύσουν

Το μπλόκ ειναι κελεμπέκι και όχι απο μαόνι

Η κόλα titebond στην επόμενη θα βάλω hide glue

συνέχεια με οφθαλμόλουτρο

IMG_3272.JPG

IMG_3274.JPG

IMG_3275.JPG

IMG_3276.JPG

IMG_3277.JPG

IMG_3278.JPG

IMG_3279.JPG

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Τόχω κανα δίμηνο κρυμμένο στο συρτάρι 

βιαριέμαι να γράφω αλλά αν φορτώσω γράφω σεντόνια

Αφού φτιάχτηκαν τα laminate καπάκια έγιναν τα f holes με το γνωστό κόλπο του pin routing

Κόβεται ενα καλό  κομμάτι έλατο με τα νερά κάθετα ( εκπληκτικος ήχος σαν καμπάνα όταν το κτυπούσα με το δάκτυλο) και εφαρμόζεται στο καπάκι για να γίνουν οι καμπύλες

Αφού διαμορφώνεται με μιά σχετική καμπύλη κόβεται σε δέκα μικρά πηχάκια

Τα πηχάκια τρίβονται με γυαλόχαρτο πάνω στα καπάκια  ένα ένα προσεκτικά στις θέσεις που θα κολληθούν για να έχουν τις σωστές καμπύλες (αν δεν έχεις CNC αυτά κάνεις)

Κόλλημα ένα ένα -εδώ ήθελε το σύστημα go bar που κολλάω τα καμάρια στα καπάκια- με τα σφηκτηράκια,

στο μεταξύ προετοιμάζεται και το κεντρικό μπλόκ κολώντας στην άκρη μαόνι όπως πρωτοέκανε η Γίβσον

Τα καπάκια έχουν αποκτήσει αυτάκια που γίνονται οι τρύπες για τους πύρους που θα τα κεντράρουν στο καλούπι 

Κρατάνε τα καπάκια κεντραρισμένα όταν σφιχτούν για κόλημα εκεί

IMG_3281.JPG

IMG_3282.JPG

IMG_3283.JPG

IMG_3288.JPG

IMG_3290.JPG

IMG_3296.JPG

IMG_3297.JPG

Θα χαιρόμουν να δω λεπτομέρειες για το κολπο με τη σακούλα. Πάντα θεωρουσα "αντιεμπορικό" το χειροποιητο σκάψιμο archtop και σκεφτόμουν cost effective και αποτελεσματικούς, μικρής κλίμακας τρόπους να γίνει αυτό.

ΝΑΙ ! Αυτό με τη σακούλα πρέπει να μας πεις από πού το πήρες. Είχα δει σε κάποια site να το κατασκευάζουν με σακούλες για κατασκευή skateboard.

Έχω αναρρόφηση 70 λίτρων οπότε νομίζω χρειάζομαι μόνο τη σακούλα!

Επίσης να βρω καπλαμάδες. Κεντρικό μπλοκ πλαϊνά και mold τα έχω ήδη φτιάξει!

Και μια έξτρα ερώτηση: χρησιμοποίησες maple καλούπι για τους καπλαμάδες; Τι είχες από κάτω;

Ένα tutorial με τις vacuum bags θα το εκτιμούσα δεόντως!!

Θα χαιρόμουν να δω λεπτομέρειες για το κολπο με τη σακούλα. Πάντα θεωρουσα "αντιεμπορικό" το χειροποιητο σκάψιμο archtop και σκεφτόμουν cost effective και αποτελεσματικούς, μικρής κλίμακας τρόπους να γίνει αυτό.

Η κατασκευή με τα σκαφτά καπάκια απαιτεί εργατοώρες και ειναι αντιεμπορική 

δίνει όμως εξαιρετικό sustain και ομοιομορφία στην ταστιέρα γενικά αν δεν την δοκιμάσεις δεν την καταλαβαίνεις εύκολα

Tutorial: ειναι καλή ιδέα θα τη δω 

επανέρχομαι

Αν ηταν χόμπι θα δοκιμαζα ευχαρίστως. Αλλά ως επαγγελματία μπορεί να μου κλείσει το μαγαζί και το σπιτι μαζί. Αν πας για τζαζοκούτι, το μασίφ ειναι μονόδρομος. Σε semi ηλεκτρική συγχωρείται.

Να εδώ θα δούλευα το duplicarve του @HellFire με περισσή χαρά.

Ανεβάζω φωτο απο το καλούπι που χρησιμοποιώ και την φωτο με τις ισουψείς απο το νετ?

Για το καλούπι καπλαμάς κελεμπάκι 1χιλ

IMG_2901.JPG

IMG_2902.JPG

ContoursTest2.jpg

Ok, αυτό το φτιάχνουμε από κόντρα πλακέ. Μέχρι εδώ εντάξει. Μετά τυλίγουμε με τη σακούλα και αναρροφούμε; Ή πρώτα σγίγγουμε το πλαίσιο; Κολλάμε και τα τρία μαζί ή πρώτα τα δύο; Καπλαμάδες βάζουμε ενός κομματιού;

Ok, αυτό το φτιάχνουμε από κόντρα πλακέ. Μέχρι εδώ εντάξει. Μετά τυλίγουμε με τη σακούλα και αναρροφούμε; Ή πρώτα σγίγγουμε το πλαίσιο; Κολλάμε και τα τρία μαζί ή πρώτα τα δύο; Καπλαμάδες βάζουμε ενός κομματιού;
Καπλαμάδες χρησιμοποιώ δύο κομματιών γιατί το ξύλο δεν ειναι τόσο φαρδύ και το ενώνω στη μέση σαν ακουστική κιθάρα

Για να κολήσεις δύο κομμάτια καπλαμά δεν ειναι τόσο εύκολο πρέπει να τα πλανίσεις ακριβώς κάθετα και το κάνω όπως θα δεις στις πρώτες φωτό

Πρεσάρρω τα δύο κομμάτια με ένα ξύλο ευθυγραμμισμένο και όλο αυτό το τρίβω σε μία ευθεία επιφάνεια που έχω βάλει γιαλόχαρτο

οποιαδήποτε άλλη τεχνική που δοκίμασα έφηνε κενάστην ένωση των δύο κομματιών

IMG_3704.JPG

IMG_3705.JPG

IMG_3706.JPG

στην συνέχεια βάζω τα κομμάτια δύο δύο στην σακούλα αφού απλώσω κόλλα να πάει παντού

καλό ειναι να έχουν τα κομμάτια κοπεί στο σχήμα της κιθάρας και λίγο παραπάνω ώστε να μην υπάρχουν αιχμηρές γωνίες και ανοίξει καμμιά τρύπα η σακούλα

IMG_3707.JPG

IMG_3708.JPG

IMG_3709.JPG

IMG_3710.JPG

Κι εδώ ενα μικρό βίντεο

https://www.youtube.com/watch?v=t9nMCPuam9k&feature=youtu.be

Και κάποιες νέες φωτο

αφού ανναροφήσω τον αέρα βάζω και το πλάισιο και πρεσάρω ελαφρά με σφικτήρες για σιγουριά

Λεπτομέρεια στο f hole που φαίνεται το 3ply καλά κολημένο χωρίς κενά

IMG_3713.JPG

IMG_3714.JPG

IMG_3715.JPG

Θησαυρός!!! Ευχαριστούμε!!!

Μελετώ και επιστρέφω με ερωτήσεις!!!

Ευχαριστώ είπα;

Θησαυρός. Πίστευα ότι δεν μπορεί να γίνει με ταπεινά μέσα. Μας βάζεις σε mood. Πιθανολογώ ότι λόγω έλλειψης αέρα η κόλληση χρειάζεται κάποιο επιπλέον εύλογο χρονικό διάστημα; 

Για σιγουριά την αφήνω overnight

Η σακούλα ειναι μεγάλη εφεύρεση κανονικό πείραμα φυσικής

έχω ξεκινήσει καλούπι από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά χωρίς την σακούλα τζίφος

και γω δεν το πίστευα πόσο συμπαγές βγαίνει το 3ply και πόσο Καλά κολλημένο γίνεται 

η γίβσον το κάνει με την ίδια θερμαινόμενη πρέσσα των 60ties

Να προσθέσω ότι το ενδιάμεσο φύλλο  μπαίνει με τα νερά κάθετα στα  άλλα δύο, χρησιμοποίησα κορίνα  η γνωστή εταιρεία πρωτόβαζε poplar

Για σιγουριά την αφήνω overnight

Η σακούλα ειναι μεγάλη εφεύρεση κανονικό πείραμα φυσικής

έχω ξεκινήσει καλούπι από αρχαιοτάτων χρόνων αλλά χωρίς την σακούλα τζίφος

και γω δεν το πίστευα πόσο συμπαγές βγαίνει το 3ply και πόσο Καλά κολλημένο γίνεται 

η γίβσον το κάνει με την ίδια θερμαινόμενη πρέσσα των 60ties
Η κολληση είναι απίστευτη!!! Τι διαστάσεις σακούλας χρησιμοποίησες; 50x 70? Έχεις κάποιο λινκ; Πώς άδειασες τον αέρα; Με ηλ σκούπα ή με κομπρέσσορα;;

Η σακούλα κάνει 2,6€ από το διπλανό σούπερ-μάρκετ η μικρότερη που βρήκα 1x0,7

Δεν την είδες τη σκούπα του lidl στο βίντεο doctor?

Η σακούλα κάνει 2,6€ από το διπλανό σούπερ-μάρκετ η μικρότερη που βρήκα 1x0,7

Δεν την είδες τη σκούπα του lidl στο βίντεο doctor?
Δεν είδα το βίνδεο ακόμα , προσπαθώ να χωνέψω τις φωτόζ! Ευχαριστώ είπαμε;;

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back