mp3 player και τα αυτάκια των παιδιών;

Nikolas

Bafta Winner
Πόντοι
198
Μπορεί (λέω τώρα) να είναι λάθος το φόρουμ που πόσταρα, αλλά τέλος πάντων...

Τα παιδάκια μου (8 και 6) μου ζητάνε με επιμονή να ακούνε μουσική "με ακουστικά", μέσω mp3 player. Πήγαν εκδρομή και τα υπόλοιπα παιδάκια ή παίζανε με κάποιο ηλεκτρονικό παπαράκι, ή είχαν και άκουγαν μουσική...

Και αφού είμαι μουσικός μου φαίνεται λογική η αίτησή τους... Αλλά βέβαια μόλις μάθουν πως να βάζουν κομμάτια μέσα τελείωσε το θέμα... Θα μου το γεμίσουν με λος παπάρος κλπ.

Στο ερώτημά μου τώρα.

Υπάρχει κάποια έρευνα σχετικά με τη ζημιά που κάνουν οι ψίρες ακουστικά (γιατί τέτοια θα έχουν), σε μικρές ηλικίες; Και γενικότερα; Γιατί εντάξει δε περιμένω να το βάζουν και τόοοοοοσο σιγά, ότι και να τους πω.

γνώμες;

ειχα παει σε γιατρο προσφατα επειδη ειχα φοβους μηπως εχω εστω και ελαχιστη απωλεια ακοης επειδη ενας φιλος μ ακουγε δυνατα και του εβγαλε μονιμο προβλημα  :P ε με τα πολλα δεν ειχα και οταν ρωτησα για επιθυμητη ενταση μου λεει ειναι οκει οταν οι αλλοι διπλα σου δεν ακουνε και ακους μονο εσυ. οποτε το τσεκαρω ετσι  ;D

mr_davidoff είπε:
ειχα παει σε γιατρο προσφατα επειδη ειχα φοβους μηπως εχω εστω και ελαχιστη απωλεια ακοης επειδη ενας φιλος μ ακουγε δυνατα και του εβγαλε μονιμο προβλημα  :P ε με τα πολλα δεν ειχα και οταν ρωτησα για επιθυμητη ενταση μου λεει ειναι οκει οταν οι αλλοι διπλα σου δεν ακουνε και ακους μονο εσυ. οποτε το τσεκαρω ετσι  ;D
Δεν είναι και πάντα ο καλύτερος τρόπος γιατί στα ακουστικά που μπαίνουν στο αυτί (και όχι απλά κάθονται) όπως π.χ. αυτά που έχουν τα hands free των ericsson κινητών, όσο δυνατά και να το έχεις, ο ηχος δεν ακούγεται πρός τα έξω.

Όπως και να το κάνεις, η πολλή μουσική με ακουστικά δεν κάνει καλό. Πόσο είναι το καθημερινό όριο δεν γνωρίζω.

Ακριβώς αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Οι in ear "ψείρες" με το σπογγώδες υλικό που "βουλώνουν" το αυτί δεν πρόκειται ποτέ να ακουστούν στους άλλους, όσο δυνατά κι αν παίζουν. Μάλιστα, κάπου έχω διαβάσει πως ευθύνονται για πολλές βλάβες ακοής. Οι πρώτες που θυμάμαι ήταν οι "The Plug" της Koss (είχα δυο ζευγάρια πριν από μερικά χρόνια - αν κι έχουν lifetime guarantee, χαλάνε εύκολα) και μετά άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλείς και να ξεφυτρώνουν παντού. Εξακολουθώ να χρησιμοποιώ τέτοια αλλά θέλουν πολύ προσοχή.

Επισης το χειροτερο οτι υπαρχουν πατσακια τα οποια καταργουν το ανωτερο επιπεδο ηχου και δυναμωνουν σε μεγαλη κλιμακα τα mp3

bloody_sunday είπε:
Ακριβώς αυτό σκέφτηκα κι εγώ. Οι in ear "ψείρες" με το σπογγώδες υλικό που "βουλώνουν" το αυτί δεν πρόκειται ποτέ να ακουστούν στους άλλους, όσο δυνατά κι αν παίζουν. Μάλιστα, κάπου έχω διαβάσει πως ευθύνονται για πολλές βλάβες ακοής. Οι πρώτες που θυμάμαι ήταν οι "The Plug" της Koss (είχα δυο ζευγάρια πριν από μερικά χρόνια - αν κι έχουν lifetime guarantee, χαλάνε εύκολα) και μετά άρχισαν να γίνονται πολύ δημοφιλείς και να ξεφυτρώνουν παντού. Εξακολουθώ να χρησιμοποιώ τέτοια αλλά θέλουν πολύ προσοχή.
Θεωρητικά, επειδή βουλώνουν το αυτί και δεν μπαίνουν εξωτερικοί θόρυβοι (στο βαθμό που είναι αυτό δυνατό) με λιγότερα db έντασης έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Βέβαια, αυτό είναι προσωπική υπόθεση, μπορεί κάλλιστα να ισχύει το ανάποδο. Το είχα ψάξει λίγο παλαιότερα αν όντως είναι καλύτερα, αλλά δεν βρήκα κάτι τις προκοπής. Οπότε don't take my word for it.

Προσωπικά ρυθμίζω την ένταση τόσο όσο όταν βρίσκομαι σε ήσυχο σχετικά χώρο να ακούω μια χαρά. Δεν την ρυθμίζω όταν π.χ. περιμένω το λεωφορείο στον δρόμο με αυτοκίνητα να περνάνε.

Σε ιατρικές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι μακροχρόνια&πολύωρη χρήση ακουστικών σε μεγάλες εντάσεις οδηγεί σε χάσιμο συχνοτήτων στην αρχή, μερική και τέλος ολική κόφωση οπότε θέλει πολύ προσοχή στις εντάσεις&τις ώρες που φοράνε ακουστικά.

Οσο περνανε απο το χερι σου τα κομματια που "ριχνουν" μεσα στα mp3φωνα τους τα παιδακια σου,δεν τους ριχνεις μια επεξεργασια νωριτερα ωστε να κατεβει αρκετα η σταθμη τους γιατι οσο και να το κανουμε,παιδακια ειναι,η ενταση τους αρεσει πιο πολυ απο εμας και δεν θα κρατησουν ευκολα το οριο που θα τους πεις

georgekz750 είπε:
Οσο περνανε απο το χερι σου τα κομματια που "ριχνουν" μεσα στα mp3φωνα τους τα παιδακια σου,δεν τους ριχνεις μια επεξεργασια νωριτερα ωστε να κατεβει αρκετα η σταθμη τους γιατι οσο και να το κανουμε,παιδακια ειναι,η ενταση τους αρεσει πιο πολυ απο εμας και δεν θα κρατησουν ευκολα το οριο που θα τους πεις
Λοιπόν, αυτό είναι εξαιρετική ιδέα! Για 1-2 χρόνια δε θα μπορούν να βρούν mp3 μόνοι τους, οπότε τους κάνω ένα normalize στο -5 db... Και λύνεται για λίγο το πρόβλημα... χμμμ...

theoctapus είπε:
Θεωρητικά, επειδή βουλώνουν το αυτί και δεν μπαίνουν εξωτερικοί θόρυβοι (στο βαθμό που είναι αυτό δυνατό) με λιγότερα db έντασης έχεις καλύτερα αποτελέσματα. Βέβαια, αυτό είναι προσωπική υπόθεση, μπορεί κάλλιστα να ισχύει το ανάποδο. Το είχα ψάξει λίγο παλαιότερα αν όντως είναι καλύτερα, αλλά δεν βρήκα κάτι τις προκοπής. Οπότε don't take my word for it.
Δεν ξέρω τι ακριβώς εννοείς με τον όρο "καλύτερα αποτελέσματα", αλλά αυτό που μπορώ να πω (και ο λόγος που τα χρησιμοποιώ) είναι πως έχουν πολύ καλά μπάσα και μεσαία, συνήθως έχουν υψηλή ευαισθησία, και λόγω σχεδιασμού απομονώνονται οι εξωτερικοί θόρυβοι κατά ένα μεγάλο βαθμό (βέβαια, το παραμικρό άγγιγμα στο καλωδιάκι τους ακούγεται σαν... μίνι έκρηξη στο αυτί). Νομίζω όμως πως έτσι χάνεται και η αντίληψη της υψηλής έντασης, με αποτέλεσμα να τα χρησιμοποιεί κάποιος συνεχώς και δυνατά, χωρίς να καταλαβαίνει πως το επίπεδο αυτό των dB είναι απαράδεκτο για παρατεταμένη καθημερινή χρήση. Κι όλα αυτά χωρίς να αναφέρουμε καν πως το σπογγώδες υλικό μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης του αυτιού, με τον ίδιο τρόπο που ωτασπίδες μιας χρήσης θα μόλυναν το αυτί αν εχρησιμοποιούντο ξανά και ξανά.

bloody_sunday είπε:
Κι όλα αυτά χωρίς να αναφέρουμε καν πως το σπογγώδες υλικό μπορεί να αποτελέσει πηγή μόλυνσης του αυτιού, με τον ίδιο τρόπο που ωτασπίδες μιας χρήσης θα μόλυναν το αυτί αν εχρησιμοποιούντο ξανά και ξανά.
Μάλλον λέμε για διαφορετικά ακουστικά. Εγώ λέω για τέτοιου τύπου

P11393893.jpg

τα οποία έχουν μαλακό πλαστικό σαν λάστιχο. Καθαρίζονται και εύκολα.

Νομίζω όμως πως έτσι χάνεται και η αντίληψη της υψηλής έντασης, με αποτέλεσμα να τα χρησιμοποιεί κάποιος συνεχώς και δυνατά, χωρίς να καταλαβαίνει πως το επίπεδο αυτό των dB είναι απαράδεκτο για παρατεταμένη καθημερινή χρήση.
Με αυτό δεν συμφωνώ απαραίτητα. Δοκιμάζοντας άλλα (απλά) ακουστικά αναγκάζομαι να δυναμώνω το volume για να ακούω το ίδιο περίπου. Με αυτά που λέω, δεν έχεις τόσες απώλειες (γι' αυτό και τα καλύτερα μπάσα).

Απ' την άλλη θα μου πείς το γεγονός ότι δεν έχεις τόσες απώλειες μπορεί να σημαίνει ότι το αυτί σου δέχεται "περισσότερο" ήχο. Δεν ξέρω.

Εύκολη ερώτηση με εύκολη απάντηση αλλά δύσκολη εφαρμογή...

ΝΑΙ κάνει κακό αλλά άντε πείσε τον πιτσιρικά να τα χρησιμοποιεί σωστα, ιδιαίτερα όταν έχει εξωτερικούς θορύβους πχ σε εκδρομές κλπ

Αυτό με το normalise μου φαίνεται καλή ιδέα αν μπορείς να το πετύχεις και να τσεκάρεις ότι έχει αποτέλεσμα.

Επίσης κάτσε και κάν'τους κουβέντα για το τι κίνδυνο μπορεί να κρύβει το να ακούμε δυνατά τη μουσικούλα! πχ ''είναι κάτι που αγαπάμε πολύ και αν δεν προσέχουμε θα το χάσουμε γιατί όταν το ακουστικό παίζει δυνατά χαλάει το αυτάκι. Ο μπαμπάς τόσα χρόνια πρόσεχε γι αυτό ακούει ακόμα και γράφει και χαίρεται τη μουσική...''

Επίσης καλό θα ήταν κάθε μισή ώρα να κάνουν ένα δεκάλεπτο διάλειμμα και να μην ακούνε με ακουστικά πάνω από μιάμιση ώρα ημερησίως...

Αυτά ως ΩΡΛ!

Ροκ ον

Ναι, έχεις δίκιο, το αφρώδες υλικό ήταν σε αυτά της Koss. Aυτά της φωτό μοιάζουν πολύ με αυτά που έχω (ο κίνδυνος της μόλυνσης εξακολουθεί πάντως να υφίσταται).

Με το "βούλωμα" του αυτιού επέρχονται αυτά τα άσχημα που σημειώνουμε. Θα προτιμούσα ακουστικά με noise cancellation για καθημερινή χρήση, αλλά είναι ακριβά, κι έτσι έχω μείνει ακόμη στα προαναφερθέντα... αν και αυτά πιστεύω πως είναι και τα πιο επικίνδυνα. Μάλλον είναι σαφώς προτιμότερο να υπάρχει μια διασπορά/απώλεια του ήχου μακριά από το αυτί παρά ένα ακουστικό να στο βουλώνει και να "πυροβολεί" τον ήχο κατευθείαν μέσα του.

Δεν υπάρχει μια επιλογή για normalize όλης της βιβλιοθήκης στο ΙΤunes? Ή ήταν στον Windaz Media Player?

Δυστυχώς οι νέοι διατρέχουν ένα σωρό κινδύνους.

Μιλάνε με κινητά ,βλέπουν οθόνες όλη μέρα κτλ κτλ...

Οπότε ότι και να κάνεις δύσκολα τα πράγματα.

Φρόντισε τουλάχιστον να έχουν καλή διατροφή για να τους προστατεύει απο τις κακοτοπιές.  ;)

Καλή η ιδέα του georgekz750 και σε συνδυασμό με ακουστικά χαμηλότερης ευαισθησίας

θα έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.

Πάντως τα in ear ακουστικά δεν συγκρίνονται με τις κλασικές ψείρες, ειδικά στα μπάσα.

Θυμάμαι την διαφορά που άκουσα όταν αγόρασα κάποια απλά philips των 20 ευρώ σε

σχέση με τα εργοστασιακά της apple για το ipod (αυτά που έβαζαν γύρω στο 2005) τα

οποία μάλιστα ήταν γελοιωδώς ακριβά. Σε κομμάτια που είχα ακούσει πολλές φορές,

ανακάλυψα μπασογραμμές στο βάθος που μέχρι τότε δεν άκουγα.

Πολύ πιο πρακτικά, με τα διαφορετικά λαστιχάκια τους ταιριάζουν σε πολλά αυτιά και

δεν βγαίνουν κατά λάθος...άσε που σε αναγκάζουν να καθαρίζεις τα αυτιά σου πιο συχνά ;D

Tώρα έχω τα λιλιπούτεια sony mdr ex33, πολύ καλά για το 20ρικο που κοστίζουν

mdrex33_838_general.jpg

Η καλύτερη λύση ακουστικά είναι αυτή:

195317.jpg

(αναφέρομαι στον τύπο του ακουστικού)

Με τις ψείρες μπορεί να έχουν πρόβλημα (εγώ είχα)... Επίσης αυτά που μπαίνουν στα αυτιά που λέει ο bihlas κι ο octapus μου δημιουργούσαν πονοκεφάλους κι αστάθεια (προβλήματα ισορροπίας, προσανατολισμού) επειδή βουλώναν ΤΕΛΕΙΩΣ τα αυτιά μου και ένοιωθα ΠΟΛΥ περίεργα...

Ναι αλλά με βουλωμένα αυτιά μπορείς να ''παίζεις'' drums με τα δόντια σου αντί να χτυπάς

τα πόδια κάτω και να σε κοιτάνε...

τα ipod νομίζω έχουν ρύθμιση σε εσωτερικό μενού για output level για αυτούς τους λόγους.

funky_bassman είπε:
Επίσης αυτά που μπαίνουν στα αυτιά που λέει ο bihlas κι ο octapus μου δημιουργούσαν πονοκεφάλους κι αστάθεια (προβλήματα ισορροπίας, προσανατολισμού) επειδή βουλώναν ΤΕΛΕΙΩΣ τα αυτιά μου και ένοιωθα ΠΟΛΥ περίεργα...
Η αλήθεια είναι ότι είναι λίγο επικίνδυνα για άλλους λόγους. Μου έχει τύχει παραλίγο να με πατήσει αυτοκίνητο 2-3 φορές επειδή αποκόπτεσαι απ' το περιβάλλον. Τώρα περπατάω και κοιτώ πίσω λες και με παρακολουθούν.

Trending...

Νέα θέματα

Back