Γεια χαρά. Θα ήθελα να ρωτήσω κάποια πράγματα σχετικά με τα κριτήρια επιλογής μίκτη. Έχω κάποια συνθ και σκέφτηκα πως καιρός πλέον είναι να κουμπώσουν σε ένα μίκτη , αλλά δεν έχω κατασταλάξει ακόμα σε ποιον . Η ερώτηση αρχικά είναι η εξής: 1 U rack stereo line mixer ή οι κλασσικοί με faders? Οι μεν line mixers είναι ακριβώς επι του θέματος, βολεύουν απο άποψης όγκου , δεν έχουν όμως eq. Άρα δημιουργείται η απορία: Υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να χρειαστεί eq για αποκλειστική χρήση synth? Προφανώς έχει να κάνει με το ρεπερτόριο, αλλά έχει τύχει σε κανέναν απο εσάς να διαθέτει απλό line mixer και επειτα να δημιουργηθεί η ανάγκη για eq? Ή το αντίθετο, κατα τη χρησιμοποίηση πλήρους μίκτη , να διαπιστώσει πως τα επιπλέον στοιχεία όπως eq,comps,fx πάνε στράφι?
Σε στερεο line mixers έχω κοιτάξει τις περιπτώσεις
behringer,
art και
tascam. Η μεν behringer έχει πολύ καλα reviews και είναι παμφθηνη. Ωστόσο έχει mono send χωρίς return ( για ποιο λογο αραγε....) κατι που σημαίνει πως το 1 κανάλι της παει στραφι ως return. Επίσης τα ποτενσιόμετρα έντασης αυξάνουν βαθμιαία
(??) . Η περίπτωση της art δεν είχε πολύ καλές κριτικές, και η tascam είναι αρκετά ακριβή για το budget μου.
Στην περίπτωση των συμβατικών μικτών είμαι ανοικτός προς όλες τις μάρκες καθώς απο όλες έχω δει καλές κριτικές: soundcraft, mackie, yamaha , allen n heath. Τα κανάλια που χρειάζομαι είναι για την ώρα 6 stereo , αλλά όλο και καποιο άλλο συνθ θα χρεθαστεί να κουμπώσει στο μέλλον . Οπότε λέω να πάω για 8 κανάλια , δηλαδή στην περίπτωση των συμβατικών 16 mono . Όμως εδώ έχουμε πολλούς προενισχυτές πχ 8 και το κόστος ανεβαίνει κατακόρυφα. Και εδώ φτάνω λίγο στο δίλλημα , γιατί θέλω αρκετά κανάλια , όμως στους συμβατικούς μίκτες στοιχεία όπως προενισχύσεις για μένα είναι περιττές.Άντε να χρησιμοποιίσω το πολυ τους 4 γιατι εχω 2 sy77 με χαμηλη εξοδο. Οι αλλες 4 προενισχύσεις όμως πιστευω είναι περιττές. Απο την άλλη στους rack line mixers οι επιλογές είναι πολύ περιορισμένες και πιθανότατα να μην ικανοποιούν τα κριτήρια.
Πιστεύω πως η ιδανική επιλογή για χρήση συνθ θα ήταν ένας stereo line mixer με τα eq's του, χωρις προενισχυτές. Μία διάταξη δηλαδή ενός συμβατικού μικτη , μόνο που τα κανάλια θα είχαν εισόδους του τύπου 1/2, 3/4, 5/6 κλπ και όχι 1, 2, 3, 4, 5/6, 7/8 κλπ... + ενισχυτες + περιττα εφε κλπ . Εαν γνωριζετε κάτι παρακαλώ ενημερώστε , εγώ δε βρήκα κάτι. Επίσης κάτι που μου φαίνεται κάπως , είναι να το οτι σε συμβατικό μίκτη πρέπει να σηκώνεις 2 fader για 1 synth και στον ίδιο μίκτη να σηκώνεις 1 fader για επίσης 1 synth...(το στερεο καναλι).
Επειδή όμως αμφιβάλλω στο κατα πόσο υπάρχει τέτοιος stereo line mixer, θα ήθελα και τη γνώμη σας , τι θα επιλέγατε στην περίπτωση που έχετε πχ 6 synth με προοπτική να προστεθούν άλλα 2 . Ποιο πρέπει να είναι το σκεπτικό/κριτήρια για την αγορά του;
Ευχαριστω