webgeorge είπε:
Να ρωτήσω εδώ τι κάρτα προτίνετε ή να ανοίξω νέο thread;
εεε..
Αφού το ρώτησες ήδη...

Ας δούμε τώρα...
Θα κάνω κι εγώ τις ερωτήσεις μου, όμως, γιατί στα τυφλά δε γίνεται τίποτα!
1. Τι μουσική παίζεις; Εγώ είμαι, μάλλον του κλασσικού πιο πολύ. Αν παίζεις άλλο είδος, μπορεί τα πιάνα (VST) που θα προτείνω να μην σου κάνουν εσένα.
2. Τι Η/Υ έχεις; Ποιά είναι τα specifications? Θα αντέξει το τάδε, και το τάδε, κλπ; Ή θα κρασάρει για κάποιο παράξενο λόγο (Microsoft problems πχ...)
3. PC ή Μac? Φαντάζομαι Pc. Windows XP ή Windows Vista?
Αυτά.
Τώρα.
Για να κάνεις ηχογράφηση τον εαυτό σου να παίζει το Yamaha σου, θες τελικά 2-3 τρία πράγματα. Θες το Yamaha (σώπα....

), ένα καλώδιο midi,
το οποίο μπορεί να μπαίνει σε USB μάλιστα, άρα να μην έχεις κάρτα midi (αλλά δεν είμαι σίγουρος γιατί δεν έχω τέτοιο πράγμα, μία κάρτα, και ένα sequencer. Αυτα είναι τα απαραίτητα! Τώρα προφανώς θα καλοπίσεις τον ήχο σου με κάποιο VST, αλλά η πληροφορία ήδη θα υπάρχει στον Η/Υ σου με τα παραπάνω.
Yamaha και το καλώδιο, τα ξέρεις.
________________
Είμαι πολύ σίγουρος ότι μπορείς να συνδέσεις Midi με USB, και άρα τα πράγματα γίνονται πιο έυκολα, αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρος για το αν το YAmaha σου το κάνει αυτό... Πρέπει να ρωτήσεις λίγο τα μαγαζία για αυτό.
____________
Τώρα, σχετικά με κάρτα, υπάρχουν πολλες επιλογές, που και πάλι έχουν να κάνουν με το πόσο καλά θες τα πράγματα. Υπάρχουν κάρτες με 500 ευρώ και με 200 ευρώ και με 2000 ευρώ. Οι διαφορές μεταξύ τους αρκετές. Το πόσες εισόδους (Inputs) και εξόδους (outputs) έχουν, το αν έχουν preamps (για τα μικρόφωνα), αν έχουν phantom power (για τα πυκνωτικά μικρόφωνα), κλπ. Το άλλο πολύ συμαντικό είναι το τι ποιότητα
AD and DA converters έχουν. Α=Analogue, D=Digital. To σημα που μπορεί να πιάνει ένα μικρόφωνο είναι αναλογικό. Για να το παίξει ο Η/Υ σου, πρέπει να μετατραπεί σε ψηφιακό. Άρα AD. Μετά αφού τελειώσεις, αυτό που βγάζει ο Η/Υ σου είναι ψηφιακό σήμα, αλλά για να το ακούσεις πρέπει να ξαναγίνει αναλογικό (για τα ηχεία σου). Άρα DA. Γενικά μη νομίζεις ότι αν πάρεις μια φτηνή κάρτα θα ακούς "άσχημο" ήχο, έτσι; Οι διαφορές είναι αρκετά μικρές και για να τις ακούσεις πρέπει και τα ηχεία σου να είναι αντίστοιχα, και τα αυτία σου να έχουν την εμπειρία, κλπ. Άπλά πληροφοριακά τα λέω.
Ενδεικτικά, M-audi και Emu κάνουν φτηνές κάρτες, με λίγα προβλήματα, που έχουν και midi in, και Ι/Ο, ακόμη και εισόδους για μικρόφωνα.
http://www.thomann.de/gb/search_dir.html?sw=emu&x=0&y=0
http://www.thomann.de/gb/search_dir.html?sw=maudio&x=0&y=0
Ενδεικτικά πάντα...
________________
Μετά σειρά έχει το sequencer. Για να πάρεις το midi θέλεις ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, δε μπορείς να ανοίξεις το... word και να του πεις "παίξε εσύ μουσική"! Μέσω του sequencer θα κάνεις ότι μουσικό είναι να κάνεις στον Η/Υ σου. Αυτό θα φορτώσει τους ήχους (μέσω VST πρωτοκόλου), εκεί θα βάλει τα εφέ σου, θα διορθώσεις νότες, και τελικά θα κάνεις τη μουσική σου WAV ή mp3 για να την ακούσουμε.
Επιλογές ξεκινάνε απο αρκετά φτηνες, εώς αρκετά ακριβές (μ'αρέσει που λέω τα αυτονόητα). Οι διαφορές πολλές, αλλά είναι πιο πολύ θέμα γούστου, παρά θέμα αντικειμενικών διαφορώς...
http://www.reaper.fm/ (Τσάμπα, shareware, πρόγραμμα ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ για τα λεφτά του

Πολλές δυνατότες και το προτείνω ανεπιφύλακτα για πρώτη δοκιμή)
http://audacity.sourceforge.net/ (νομίζω ότι δεν έχει MIDI αλλά ας το αναφέρω. Τσάμπα και πάλι, αρκετά καλό wave editor (ήχου δηλ.)
http://www.steinberg.net/24_1.html (το σπίτι του Cubase Και του Nuendo. το Nuendo είναι το ακριβό αδερφάκι του Cubase και αν δεν έχεις ανάγκη τα πανάκριβα χαρακτηριστικά, τα 1500 ευρώ που κοστίζει μη τα δώσεις φυσικά. Και πειρατικό να το πάρεις, ας πούμε, πάλι δε το χρειάζεσαι. Αν κάνεις μουσική για κάποια ταινία, οκ, αλλά τότε θα έχεις τα χρήματα

Μικρή έκδοση του Cubase είναι η studio 4 και η κανονική είναι η 4. Ειναι απο τις ακριβότερες επιλογές και απο τις πιο διαδεδομένες, επίσης. Το κακό; ΔΕΝ ΕΧΕΙ trial version, άρα ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΣ να το δοκιμάσεις πριν να το αγοράσεις (try before buy).
http://www.cakewalk.com/ (το σπιτάκι του SONAR, πολύ καλό επίσης, με άπειρες δυνατότητες (όπως όλα άλλωστε) και αρκετά πιο φτηνό. Διάφορες επιλογές για το πιο πακέτο να πάρεις και trial version (αν θυμάμαι καλά)).
http://www.sonycreativesoftware.com/acidpro (Το acid pro της SONY. Δεν το ξέρω, να πω την αλήθεια, αλλά δε φαίνεται άσχημο. Δε ξέρω επίσης αν είναι μόνο για PC ή μόνο για Mac, ή και για τα δύο... Αλλά έχει trial version, άρα δοκιμασέ του

)
http://www.propellerheads.se/ (Reason)
http://www.flstudio.com/ (Fl Studio (Frutiy Loops = FL)
Logic, Pro tools, Digital Performer (DP), είναι για Mac, άρα δεν τα ξέρω, χρησιμοποιώ PC. Αν θες κάνε google, και βρες πληροφορίες για αυτά.
________________
Τελικά θα χρειαστείς και ήχους πιάνου, έτσι; Μπορεί και άλλους ήχους;
Για σολο πιάνο, πολύ καλά, όλα τους:
www.pianoteq.com
www.truepianos.com
www.garritan.com (the new Garritan Steinway).
www.soundsonline.com (the new QL Pianos, of 260 GB (!!!!!!!!!!))
http://www.synthogy.com/ (The slightly older Ivory, which is very very good)
και σίγουρα ξεχνάω κάποια.
Τα δύο πρώτα είναι προγράμματα (modules) όχι samplers, δεν έχουν ήχους μέσα. Είναι πρακτικά synths, αλλά ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ σε αυτό που κάνουν! Το pianoteq, πχ είναι 16 ΜΒ, ενώ το πιάνο του Garritan μπορεί να φτάσει τα 55 GB (55.000 MB!!!). Χρηματικά, τα πιο πολλά παίζουν στα... 200 ευρώ πάνω κάτω.
Επισκέψου τις σελίδες που σου έδωσα και ακουσε τι παίζει, να δεις τι σου αρέσει σαν ήχος. Κάποιοι έχουν και demo versions, άλλοι, όχι. Δες και τη specs πρέπει να έχει ο Η/Υ σου, και πες μας!
Αυτά...
EDIT: Αυτά είναι. Σε ρωτάνε απο που να πάρεις τσιγάρα και τους απαντάς για το πρόβλημα της ιδιοκατοίκησης στη Βούλα να πούμε... Μπράβο μου... :-[