Μία βοήθεια για setup σε Stratocaster Deluxe

Stavros_F

Νέο μέλος
Πόντοι
18
Χαιρετώ! Σπεύδω για την βοήθεια σας όσον αφορά μία ολοκαίνουργια fender stratocaster deluxe η οποία μου ήρθε (http://www.thomann.de/gr/fender_american_deluxe_strat_hsh_olp.htm).

Θα ήθελα τη βοήθειά σας όσον αφορά το setup της. Μόλις ήρθε η κιθάρα οι χορδές πετάχτηκαν και αλλάχτηκαν με 10άρες. Έστρωσα το μπράτσο που είχε μία μικρή κλίση, και θέλω να κάνω τα παρακάτω.

1. Να ρυθμίσω το ύψος των χορδών χαμηλότερα

2. Να ρυθμίζω το tremolo όπως σε αυτό το video (

)3. Να κάνω ένα check στον intonation.

Οι ερωτήσεις μου είναι οι εξής. Με ποια σειρά να τα κάνω; Παίζει ρόλο -θα είναι πιο ορθολογικό, να ρυθμίζω πρώτα το tremolo και μετά το ύψος των χορδών ή το αντίθετο; Επίσης το ύψος θα το ρυθμίσω από τις δύο βίδες που στηρίζεται το τρέμολο ή και από τα saddles; . Με βάση την κίνηση του ρολογιού, πώς βιδώνει και πως ξεβιδώνει;

Επίσης όταν έχουμε compound radius πώς ρυθμίζω τα saddles στο tremolo; Με βάση την αρχή 9.5 ή το τέλος 14 του fretboard; Και υπάρχει κάποιος τρόπος να το κάνω εγώ; (δεν έχω κάποιο εργαλείο που να έχει τα διάφορα radius ώστε να έχω οδηγό).

Αυτά τα ολίγα, ευχαριστώ!

straight from the horse's mouth  :)

http://www.fender.com/en-GR/support/articles/stratocaster-setup-guide/

Με ποια σειρά να τα κάνω;
Relief>Tremolo set up>set the action

Με βάση την αρχή 9.5 ή το τέλος 14 του fretboard;
δεν υπαρχει κανονας,βαλε τις χορδες στο ιδιο υψος και χαμηλωνε τις μεχρι να ακουσει σοβαρο τριξιμο,συνηθως απο την πειρα μου ενα 12" με 14" radius ειναι οκ.

Yes i know! Το διάβασα παρόλα αυτά οι απορίες μου παραμένουν.. Να ανησυχώ για τα αγγλικά μου; :P Δεν αναφέρει κάποια σειρά, και επίσης θέτει συγκεκριμένες διαστάσεις, εγώ θέλω χαμηλότερο action από το προτεινόμενο της fender. Ειδικά για το ύψος των χορδών δεν με βοήθησε ιδιαίτερα, όπως και για το floating tremolo, το βίντεο είναι αναλυτικότερο και για πρώτη φορά είδα πώς το ρυθμίζεις ώστε να πετυχαίνεις συγκεκριμένο pitch shifting, δεν το διάβασα σε κανένα manual της fender αυτό που εξηγεί ο Ιταλός. Θα μου πεις ότι είναι εμπειρικό ίσως, αλλά anyway.

εγώ θέλω χαμηλότερο action από το προτεινόμενο της fender.
Ε τοτε χαμηλωσε το μεχρι εκει που αρχιζει να τριζει ΠΟΛΥ ,δεν θα σου βαλουν προστιμο....επειδη δεν ακολουθεις τις οδηγιες τους ;D

Οι deluxe εχουν εξαιρετικη ταστοδουλεια και μπορεις να εχεις ανετα πολυ χαμηλο action.

Superfunk είπε:
Ε τοτε χαμηλωσε το μεχρι εκει που αρχιζει να τριζει ΠΟΛΥ ,δεν θα σου βαλουν προστιμο....επειδη δεν ακολουθεις τις οδηγιες τους ;D
Μα αυτό θέλω να κάνω! :D Μόνο από τις βίδες να τη χαμηλώσω ή και από τα saddles; Πως μπορώ να ρυθμίσω τα radius στο tremolo; Γενικά αυτά που ρωτάω πάνω δεν τα αναφέρει στον οδηγό.

For a two-pivot model such as the American Series bridge, use your tremolo arm to pull the bridge back flush with the body and adjust the two pivot screws to the point where the tremolo plate sits entirely flush at the body (not lifted at the front or back of the plate).

Allowing the bridge to float freely (no tension on the tremolo arm) using the claw screws in the tremolo cavity, adjust the bridge to your desired angle—Fender spec is a 1/8" (3.2 mm) gap at rear of bridge. You'll need to retune periodically to get the right balance between the strings and the springs.
If you prefer a bridge flush to the body, adjust spring tension to equal string tension, while the bridge rests on the body (you may want to put an extra 1/2 turn to each claw screw to ensure that the bridge remains flush to the body during string bends).
ποιο ξεκαθαρο δε γινεται..

Πως μπορώ να ρυθμίσω τα radius στο tremolo
απο τα σελλακια φυσικα,απο εκει μονο φτιαχνεις το action & το radius

Stavros_F είπε:
Μα αυτό θέλω να κάνω! :D Μόνο από τις βίδες να τη χαμηλώσω ή και από τα saddles; Πως μπορώ να ρυθμίσω τα radius στο tremolo; Γενικά αυτά που ρωτάω πάνω δεν τα αναφέρει στον οδηγό.
Εάν θες να ρυθμίσεις το radius και δεν έχεις το εργαλείο,  σχεδιασε ένα τόξο με ακτίνα 35.5εκατοστα σε ένα χαρτόνι, κοψτο με ένα ψαλίδι και το κομμάτι που έχεις στα χερια σου και θυλυκωνει πάνω στις χώρες ειναι ο οδηγός σου για να φέρεις το radius 14".

Super κάτι τέτοιο έψαχνα. Ρύθμισα tremolo και action, μόλις τα τυπώσω θα φτιάξω και το radius.

Ευχαριστώ πολύ Hellfire και Superfunk!

Όπως προείπαν, παραπάνω, για τη ρύθμιση του tremolo.

Επίσης, δεν είναι απαραίτητο το radius gauge. Aπλά ανεβαίνεις 0,1mm ανά χορδή (από καντίνι σε μπάσσα). Έτσι, αν πχ. το action στην καντίνι είναι 1,6mm, στη μπάσσα Ε θα καταλήξει σε 2,1mm, και ως σημείο αναφοράς έχεις πάντα την κορυφή του τάστου.

Σημείωση, η 'λεγόμενη' compound ταστιέρα, είναι στην ουσία κωνική. Κατά συνέπεια, το radius στο bridge είναι πάντα μεγαλύτερο απ' ό,τι στο τελευταίο τάστο, αν θέλουμε να το πάμε γεωμετρικά σωστά. Όχι ότι θα δεις τεράστια διαφορά, αλλά θα 'ταν σωστότερο να ρυθμίσεις το radius των χορδών στη γέφυρα, στις 15-16".

Με το intonation μην πολυ-κολλάς. Η κιθάρα είναι από φύση, όργανο ξεκούρδιστο και δεν πρόκειται ποτέ να ακουστεί σωστά σε όλες τις θέσεις. Ρύθμισέ το, κατά προτίμηση, με το αυτί, και ανάλογα με το παίξιμο και τα πατήματά σου στην ταστιέρα.

Καλά παιξίματα.

Χαμηλωσε τις χορδες, και ξεκινα απο την ΜΙ να κανεις bend (εναν τονο περιπου) απο το 12ο ταστο και κατω.

Ανεβαζε το βαγονακι λιγο-λιγο μεχρι εκει που θα εχεις καθαρο ηχο(με bend) σε ολα τα ταστα.

Κανεις το ιδιο στη ΣΙ και τση ΣΟΛ,(θα δεις οτι το radius θα στο φερει η ταστιερα).

Το βαγονακι της ΡΕ ειναι στο ιδιο υψος με την ΣΟΛ,οποτε εχεις κανει τις τεσσερις χορδες.

Χαμηλωνεις τη ΛΑ και τη ΜΙ  και εισαι ΟΚ.

(Κατα τη γνωμη μου παντα)

Σου ευχομαι καλα παιξιματα.

Ευχαριστώ Thanozin και Πνοή και Νύξη. Η αλήθεια είναι ότι λόγω ότι χαμήλωσα αρκετά τις χορδές, υπάρχει σβήσιμο στα bend στη B χορδή από 15ο τάστο και κάτω. Παρόλα αυτά δεν υπάρχει στην e, οπότε θεωρώ ότι είναι λόγω radius του tremolo. Λεπτομέρειες, που διορθώνονται θα μου πεις.

Περισσότερο μου κάνει εντύπωση το εξής. Έβαλα 10άρες Rotosound Yellow, χορδές που χρησιμοποιώ αρκετά συχνά. Σε αυτή την κιθάρα μου φαίνονται πολύ πιο σφιχτές σαν να είναι μισό-ένα νούμερο μεγαλύτερες. Νόμιζα ότι θα αλλάξει μετά το setup, αλλά εξακολουθούν να έχουν σφιχτεί αίσθηση. Δεν ξέρω αν είναι το συγκεκριμένο πακέτο των χορδών που φταίει ή αν θέλει η κιθάρα ένα διάστημα να παιχτεί ρυθμισμένη για να στρώσει. Ίδωμεν!

Σημείωση, η 'λεγόμενη' compound ταστιέρα, είναι στην ουσία κωνική. Κατά συνέπεια, το radius στο bridge είναι πάντα μεγαλύτερο απ' ό,τι στο τελευταίο τάστο, αν θέλουμε να το πάμε γεωμετρικά σωστά. Όχι ότι θα δεις τεράστια διαφορά, αλλά θα 'ταν σωστότερο να ρυθμίσεις το radius των χορδών στη γέφυρα, στις 15-16".
+1000

υπαρχει και φορμουλα... ;D

a compound radius fingerboard of 10"-16", here's the math :
Length of the fingerboard from the nut to the last fret is 18.25". The offset between the smallest and largest radii of the fingerboard is six inches: 16 - 10 = 6. By dividing the actual length of the fingerboard by the offset of the radii shows how often the fingerboard increases one inch in radius for a given linear length of fingerboard: 18.25 / 6 = 3.04", which means the fingerboard radius increases an inch for every three linear inches of fingerboard.

To calculate the bridge saddle radius, the length of the cone/fingerboard must be extended mathematically to equal the scale length of the guitar, which in this case is 25.5 - 18.25 = 7.25". By dividing the imaginary fingerboard extension by 3.04, the offset that needs to be added to the largest radius of the fingerboard is determined: 7.25" / 3.04" = 2.38: 16 + 2.38 = 18.38". The radius of the saddles should be around 18.3 inches.

ή αν θέλει η κιθάρα ένα διάστημα να παιχτεί ρυθμισμένη για να στρώσει.
οι κιθαρες δεν...στρωνουν  ;D,ειναι θεμα σετ απ  ;)

Superfunk είπε:
οι κιθαρες δεν...στρωνουν  ;D,ειναι θεμα σετ απ  ;)
Ξέρω εγώ, και με τις 9άρες που είχε πάνω όταν ήρθε, περίεργη ήταν, δεν έμοιαζαν για 9... Δεν στρώνει ε; Έλεγα και εγώ μπας και με θερμοκρασία δωματίου (τουρτούριζε όταν ήρθε), με χαλαρές μπλουζιές, λαδάκια και περιποίηση να χαλάρωνε και να μου έβγαζε τον πραγματικό της εαυτό :P

Τι να κανει το....λαδι στο string tension  ???

Αν κανεις το tremolo floating θα εχεις μικροτερο string tension,αν ειναι flush με το σωμα μεγαλυτερο.

Γενικα οσο πιο σφιχτα ή περισσοτερα ειναι τα ελατηρια σε μια strat τοσο μεγαλυτερο το string tension.

humor humor ήταν :p Floating το έχω το τρέμολο, μάλιστα ακολούθησα το video που έβαλα αρχικά  και όντως βγήκε (1 ημιτόνιο στην e, 2 στη B, 3 στη G όταν τραβάς το λεβιέ).

Δεν ξέρω αν φταίει το setup ρε γμτ.. Περίεργα μας τα λέει αυτή η deluxe.

Περίεργα μας τα λέει αυτή η deluxe.
Μπα ,κατι λαθος εχεις κανει.Οι κιθαρες αυτες ειναι ΤΕΛΕΙΕΣ και παιζουν σαν βουτυρο ;)

Ο λαιμός είναι straight, το tremolo ρυθμισμένο, action χαμηλό, αρμονικές οκ, χορδές καινούργιες.. Μόνο το radius δεν έχω κάνει, αλλά και αυτό από το εργοστάσιο φαίνεται οκ, να θέλει μικροδιορθώσεις. Τι μπορεί να φταίει; Η κιθάρα είναι του κουτιού.. Παίζεται, αλλά σου αφήνει μία αγχωτική αίσθηση, το βούτυρο που είπες παραπάνω, το αντίθετο ακριβώς.

Stavro μήπως έπαιζες με μικρότερης κλίμακας κιθάρες και σου φαίνεται έτσι αυτή?? Περίεργα μας τα λες  ;D

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα