Χαρά vs Θλίψη

• Thread starter Thread starter ez
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 30
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 5K

ez

Performance Guru
Πόντοι
1,038
'Οταν σκαρώνετε μιά μελωδία, γράφετε κάποιους στίχους ή παίζετε ένα σχήμα, ποιό απο τα δύο βρίσκετε οτι σας προσφέρει έμπνευση συχνώτερα;

Ή αλλιώς, ματζόρε ή μινόρε;

Ακόμα, πιστεύετε πως κάποιο απο τα δύο είναι "πιό έντονο" σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας;

Έχετε εντονώτερη προτίμηση ή ασυναίσθητη κλίση προς κάποιο απο τα δύο;

Κι αν ναί, γνωρίζετε γιατί; Αν θέλετε, το μοιράζεστε εδώ.

Παραθέτω δύο χαρακτηριστικά δείγματα απο την κάθε κατηγορία, ενδεικτικά.

ez είπε:
'Οταν σκαρώνετε μιά μελωδία, γράφετε κάποιους στίχους ή παίζετε ένα σχήμα, ποιό απο τα δύο βρίσκετε οτι σας προσφέρει έμπνευση συχνώτερα;

Ακόμα, πιστεύετε πως κάποιο απο τα δύο είναι "πιό έντονο" σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας;

Απλα να αναφερω κυρ Ηλια μας οτι ζουμε ελλαδα...το κλαμα το εχουμε στο αιμα μας και στα αυτια μας...οποτε εγω θα ψυφισω υπερ μινορε και με αυτο το b13 Που τοσο αποφευγουν οι τζαζοπεριεργοι ;D

Δεν αναφερομαι σε ουζακ-καταστασεις απλα σε μινορακια... ;D

Συνεχιστε να μας χαριζεται ωραιες μουσικες!!!

ez είπε:
Αυτο δεν νομιζω οτι υφισταται...Η μουσικη ειναι ενα μεσο εκφρασης οχι μονο χαρας και θλιψης αλλα και τρομου,αγωνιας,λακταρας και οποιουδηποτε αλλου συναισθηματος μπορει να νιωσει ενας ανθρωπος.αυτο το συναισθημα θα βγαλει προς τον ακροατη...αν ο καλλιτεχνης ειναι χαρουμενος αυτο θα του ειναι πιο εντονο και αυτο θα βγαλει...ομοιως και με τα αλλα συναισθηματα...

γιατρέ μου είμαι καλά ;  ??? ??? ??? έχω μια έμφυτη τάση προσ τα μινόρε  :'( :'( :'(

...ακούγοντας και το Here I go again πριν ξεκινήσω την δουλειά μου....τα μινόρε είναι η λύση στα ματζόρε...και η θλίψη ο οδηγός στην χαρά...

κύριε Ζάικο...όταν είμαι χαρούμενος δεν έχω γράψει ποτέ δυνατή μελωδία..αντιθέτως στην στενοχώρια οι δυναμικές και η ανεύρεση ενέργειας με κάνουν να γράφω δυναμικά και χαρμόσυνα.

Στα μινόρε....απλά σολάρω ή δίνω τις πλάτες μου στους εγχόρδους.

Ωραίο θέμα Ηλία. Το έχω αναλύσει αρκούντως για τον εαυτό μου. Για μένα, η θλίψη αποτελεί μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης καθώς είναι αφορμή για σκέψη και ενδοσκόπηση που με τη σειρά τους αναδεύουν τη διαδικασία της δημιουργίας.

Στις περιόδους χαράς, προτιμώ να ζω τη ζωή παρά να την παρατηρώ και να την καταγράφω.

Όσον αφορά το ματζόρε-μινόρε, δεν τα διαχωρίζω ως προς τη διάθεση. Ένα ματζόρε μπορεί να είναι κάλλιστα εξαιρετικά λυπητερό όπως κι ένα μινόρε πολύ χαρούμενο και ξεσηκωτικό.

ez είπε:

Παραθέτω δύο χαρακτηριστικά δείγματα απο την κάθε κατηγορία, ενδεικτικά.
Αναλογα τα κεφια αλλα το συνηθες που βγαινει οταν θα πιασω το οργανο ειναι

Μινορε πεντατονικη με ταση να τραβαω την τριτη μικρη (θλιψη) 1/4 πανω, και ποτε να μην ολοκληρωνεται το ημιτονιο να γινει 3η μεγαλη (χαρα)

Και καπου καπου να την κανω καθαρη ματζορε πεντα

Over Ματζορε συγχορδια

Τα ματζορομινορα (χαρμολυπη)  δλδ ;D

Φυσικα παντα υπαρχει μια εξηγηση για ολα.

Θλιψη του κερατα και φυσικα μινορε του κερατα... :)....απο τοτε που ειμαι...ευτυχισμενος... δεν εχω γραψει ουτε ενα τραγουδι της προκοπης....οπως εχει πει και ο Νιονιος "αν ημουν καλα νομιζεις οτι θα εγραφα τραγουδια?" ;D ;D 

Αν υποθέσουμε οτι η μουσικη του δυτικου κοσμου ειναι βασισμένη σε 2 είδη κλιμάκων...ματζορε μινορε...λετσ ντου δε μαθ...

ματζόρε (ionian), lydian, mixo = 3

μινόρε(aeolian), harmonic minor, melodic minor, dorian, phrygian,locrian = 6

οι πιο απλες κλίμακες...και δεν περιλαμβάνουμε blues.. περίεργες whole-tone, gypsy minor  ktl...

Γενικά όσο πιο σκατά εισαι συναισθηματικά τοσο καλύτερα γραφεις...

alexi είπε:
Γενικά όσο πιο σκατά εισαι συναισθηματικά τοσο καλύτερα γραφεις...
Μπαααα,απλά έχεις πιο πολλές επιλογές να γράψεις λυπημένα ;)

Επίσης πέρα από τις κλίμακες και τα modes μην ξεχνάμε και τη στιχουργική δουλειά.Πεσσιμιστικοί στίχοι πάνω από ματζόρε κλίμακες μάλλον δίνουν άλλο χρώμα στο τραγούδι.

Τα καλυτερα τραγουδια γραφτικαν μεσα απο γεγονοταν τα οποια προκαλουν θλιψη οποτε ....

Superfunk είπε:
....απο τοτε που ειμαι...ευτυχισμενος... δεν εχω γραψει ουτε ενα τραγουδι της προκοπης....
το έχουμε διαπιστώσει...από αυτά που ανεβάζεις ;D ;D Τώρα που θα σου έρθει η έκτακτη εισφορά...έχουμε ελπίδες ;)

alexi είπε:
Αν υποθέσουμε οτι η μουσικη του δυτικου κοσμου ειναι βασισμένη σε 2 είδη κλιμάκων...ματζορε μινορε...λετσ ντου δε μαθ...

ματζόρε (ionian), lydian, mixo = 3

μινόρε(aeolian), harmonic minor, melodic minor, dorian, phrygian,locrian = 6
Βασικα δεν ειναι ακριβως ετσι ;D

Ολες οι συμετρικες εκτος την Τ-Η ειναι μαντζορε και μαλιστα dominant....και δεν βαζεις και πολυ στανταρ κλιμακες μεσα οπως ειναι οι μιξ b9b13 μιξ b13 λυδιο b7 κλπ κλπ...

Ετσι κερδιζουν οι μαντζορε 8-7 ;D

Jazzjoker είπε:
Ωραίο θέμα Ηλία. Το έχω αναλύσει αρκούντως για τον εαυτό μου. Για μένα, η θλίψη αποτελεί μεγαλύτερη πηγή έμπνευσης καθώς είναι αφορμή για σκέψη και ενδοσκόπηση που με τη σειρά τους αναδεύουν τη διαδικασία της δημιουργίας.

Στις περιόδους χαράς, προτιμώ να ζω τη ζωή παρά να την παρατηρώ και να την καταγράφω.

Όσον αφορά το ματζόρε-μινόρε, δεν τα διαχωρίζω ως προς τη διάθεση. Ένα ματζόρε μπορεί να είναι κάλλιστα εξαιρετικά λυπητερό όπως κι ένα μινόρε πολύ χαρούμενο και ξεσηκωτικό.
Πολύ ωραία τοποθέτηση. Συνυπογράφω.

Σε κάθε περίπτωση, οποιοδήποτε ερέθισμα μπορεί να επιδράσει στη δημιουργία σου. Έστω και υποσυνείδητα πιστεύω.

Η θλιψη μού δινει εμπνευση για ορισμενα πραγματα ( στιχους, μουσικη, κειμενα, αυτοκαταστροφη, ανορεξια-καλη και η διαιτα!).

Η χαρα επισης δινει εμπνευση για ορισμενα άλλα πραγματα (χορος, τραγουδι, μαγειρικη, υπερκαταναλωση φαγητου, κειμενα διαφορετικου υφους από της θλιψης τα γραπτα)

Κυριος οδηγος ο Ερωτας που εμπεριεχει χαρμολυπη…

Συνεπως η δημιουργια εχει αφετηρια τα συναισθηματα και τα βιωματα…

Και αναλογα με τον χαρακτηρα του καθενος  είναι  και η δραση/αντίδρασή του.  Ειτε με ματζορε  ειτε με μινορε.

Πολύ ομορφο το thread κ. Ζάϊκο. Τροφή για σκέψη. Θετική σκεψη. Πάντα.

December είπε:
Κυριος οδηγος ο Ερωτας που εμπεριεχει χαρμολυπη
Δηλαδη στον ερωτα παιζουμε μονο Μιξολυδιο υφεση 13(μαντζορομινορο) ;D ;D ;D ;D

Καμενο το ξερω...

warwickplayer είπε:
Δηλαδη στον ερωτα παιζουμε μονο Μιξολυδιο υφεση 13(μαντζορομινορο) ;D ;D ;D ;D

Καμενο το ξερω...
χαχαχαχαααααααααααχαχαχαχαχααχα ;D ;D ;D  καλοοοοο

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back