Καθαρισμός Ταστιέρας σε ΜΜ (Maple χωρίς λούστρο)

• Thread starter Thread starter om
  • Start date Start date
  • Last post Πρόσφατη δραστηριότητα Πρόσφατη δραστηριότητα:
  • Απαντήσεις Απαντήσεις: Απαντήσεις 31
  • Εμφανίσεις Εμφανίσεις: Εμφανίσεις 7K

om

Νέο μέλος
Πόντοι
18
Τι πρέπει να χρησιμοποιήσω για να καθαρίσει? Το ξύλο είναι εντελώς γυμνό και με τον καιρό λερώνεται. Σε ένα φορουμ βρήκα αυτό:

http://www.musicroom.com/se/ID_No/0438717/details.html

Mήπως είναι καλύτερα lemon oil?

160c093.jpg

30hx0sg.jpg

Νομίζω ότι η maple ταστιερα δεν παίρνει ούτε lemon oil.

edit: τώρα είδα το λινκ, τετοιο conditioner είναι για rosewood/ebony ταστιέρες, δε σου κάνει.

Μπορείς να πάρεις ένα σετ καθαριστικών για οργανα (εγώ έχω ένα με Fender brand) για καθαρισμα από τη μπιχλα και γυαλισμα... Το εντελώς γυμνό βέβαια με ανησυχεί, οπότε αν σου λέω βλακείες ας με διορθώσει κάποιος. Πάντως ένα χερι βερνικι πρεπει να το έχει, για προστασια και μόνο...

Όχι πολλά ΜΜ μπάσα είναι έτσι, χωρίς τίποτα.

Το εντελως γυμνο maple ειναι αυτοκτονια. Η MM δε χρησιμοποιει finish, αλλα ενα μιγμα λαδιου/κεριου, παραδεχομενη μαλιστα οτι ακομα κι ετσι τα μπρατσα της ειναι πιο ευαισθητα σε αλλαγες υγρασιας σε σχεση με finished μπρατσα.

Τσεκαρε εδω κι εδω.

Δες εδώ το FAQ:

http://www.ernieball.com/faq_content.php?subjectcode=mm_basses

Q: How do I maintain the neck on my new Music Man bass?
A: For everyday cleaning, use a small dose of high-grade lemon oil. For the fretboard, use Ernie Ball Wonder Wipes Fretboard Conditioner. If the neck is very dirty, give us a call or email us at [email protected].

Since the neck is finished only with gunstock oil and wax blend, it is more susceptible to humidity changes. An occasional truss rod adjustment will halp keep your bass playing factory-new. If you are getting fret buzz (plugged in only, of course) raise the action by turning the trussrod wheel counter-clockwise, to lower the action turn it clockwise.

An infrequent dose of gunstock oil will help to keep the neck maintained; we recommend and use Birchwood-Casey Tru-Oil, but any good quality gunstock oil will work. Clean neck first. Use a small amount of Tru-oil, leave it on for 5 minutes, then wipe it off with a paper towel. Then apply Birchwood-Casey Gunstock Wax. Be sure to douse the paper towel with water before disposing of it! Read the wax and oil manufacturer's instructions regarding disposal of these used paper towels.

Birchwood-Casey products are available at most sporting goods or gun stores, or direct. Their web address is http://www.birchwoodcasey.com.

Rosewood fingerboards should not be treated with gunstock oil; instead they should be treated with a high grade of lemon oil.

For cleaning, try using the same high grade of lemon oil to clean the entire neck, both maple and rosewood fretboards. Keep in mind that if the dirt or grease has been worked into the wood, it cannot be removed except by sanding it down, which we do not recommend unless exercised with extremely fine sandpaper (1200-1600 grit), and even then very sparingly. It is better to keep it clean in the first place. Washing your hands first helps!

Some discoloration after many hours of playing is normal on unfinished necks.

Be sure to follow all of the manufacturers recommended safety precautions when using any of these oils or waxes.
Άρα αυτό που είπα:

Νομίζω ότι η maple ταστιερα δεν παίρνει ούτε lemon oil.

edit: τώρα είδα το λινκ, τετοιο conditioner είναι για rosewood/ebony ταστιέρες, δε σου κάνει.

Μπορείς να πάρεις ένα σετ καθαριστικών για οργανα (εγώ έχω ένα με Fender brand) για καθαρισμα από τη μπιχλα και γυαλισμα... Το εντελώς γυμνό βέβαια με ανησυχεί, οπότε αν σου λέω βλακείες ας με διορθώσει κάποιος. Πάντως ένα χερι βερνικι πρεπει να το έχει, για προστασια και μόνο...
είναι fail!

Νόμιζα ότι το conditioner στο λινκ είναι σαν ένα Jim Dunlop που έχω, Fretboard Conditioner (for rosewood/ebony).

Άρα στο λινκ του scafferbfg και του Nikoubis θα δεις ακριβώς τι πρέπει να κάνεις.

Αποψή μου είναι να την πάς να σου την περάσει κάποιος μάστορας τουλάχιστον sealer.

Έτσι όπως είναι έχει πόρους και αν τραβήξει δύσκολα θα καθαρίσει.

Άλλα στη συγκεκριμένη είναι δηλημα....πάντως είναι κρίμα να λερώσει... :(

full shred είπε:
Άποψή μου είναι να την πάς να σου την περάσει κάποιος μάστορας τουλάχιστον sealer.

Προς θεού όχι sealer με κάθε bent που θα κάνεις και θα ακουμπάει η χορδή στο ξύλο θα έχεις και κομμάτια λευκής σκόνης.

Το sealer είναι  ιδιαίτερα  εύκολο να ξυθεί ακόμα και με το νύχι. Πέρνα την ένα Tung oil και καθάρισες.

Διάβασα το λινκ, όμως το thomann έχει αποσύρει το σετακι της ΜΜ που λέτε και δε μπορω να το βρώ! Αν είναι εύκολο πείτε μου πιο άλλο μπορώ να πάρω απο αυτή τη σελίδα:

http://www.thomann.de/gr/cleaning_agents.html

αφου θα παραγγείλω σύντομα απο αυτο το μαγαζί!

Ακόμα, το ghs fast fret

http://www.thomann.de/gr/ghs_fast_fret.htm

το οποιο το εχει ηδη φίλος τι ακριβως κανει? μπορει να βοηθησει?

Φίλε om, διάβασε σε παρακαλώ προσεκτικά αυτό που σου πρότεινε ο συνάδελφος παραπάνω:

http://www.noiz.gr/index.php?topic=165362.0

Διάβασέ το ΟΛΟ όμως, έτσι?  ;)

Εκεί θα δεις και που μπορείς να βρεις το σετάκι που ψάχνεις... στα οπλοπωλεία.  ;)

Για τον καθαρισμό, η ΕΒΜΜ έχει βγάλει και τα wonder wipes που είναι εμποτισμένα πανάκια, απ'ότι λένε με πορτοκαλέλαιο.

full shred είπε:
Αποψή μου είναι να την πάς να σου την περάσει κάποιος μάστορας τουλάχιστον sealer.

να μην εμπιστευτει δλδ τη ΜΜ που εχει ετσι το οργανο, και να εμπιστευτει καποιο μαστορα...

fuZZed είπε:
να μην εμπιστευτει δλδ τη ΜΜ που εχει ετσι το οργανο, και να εμπιστευτει καποιο μαστορα...
Σωστό. Η αλήθεια είναι πως χιλιάδες όργανα της εταιρείας σε όλο τον κόσμο, εδώ και δεκαετίες, δεν έχουν πάθει τίποτα, αν τα προσέχεις λιγάκι.  ;) Και μιλάμε για συνθήκες υγρασίας και με εναλλαγές θερμοκρασίας πολύ πιο ζόρικες από τις δικές μας.

Ελάχιστοι πηγαίνουν και περνούν το μπράτσο βερνίκι, χάνουν όμως έτσι την αίσθηση που μόνο ένα μπράτσο EBMM έχει.  ;)

Gunstock oil λεγεται αυτο που  εχουν  τα περισσοτερα maple fingerboards, maple necks της ΜΜ.

Πηρα μια MM Axis Supersport προσφατα, η οποια  και το neck και το fingerboard ειναι unfinished, δηλαδη με gunstock oil. Εχει αρχισει και σκουρενει λιγο με τον καιρο, αλλα αυτο ειναι το ωραιο, θελω  οι κιθαρες μου να φαινονται και να ειναι χρησημοποιημενες. Μ' αρεσει πολυ αυτο, αλλωστε δεν ειναι παρα εργαλεια, δεν θα τις  βαλω σε καμια εκθεση.

Αν ομως θες να την κρατησεις καθαρη την ταστιερα σου, θα σου προτεινα  να την καθαριζεις μετα απο καθε φορα που παιζεις με ενα στεγνο πανακι, επισης μην κανεις χωματουργικες εργασιες πιο πριν και μην αλλαξεις τα λαδια απ το αμαξι(καθαρα χερια).

Μην βαλεις πανο mambo jumbo καθαριστικα ουτε βερνικια.

Δε με πειράζει που η ταστιέρα μαυρίζει σιγά σιγά, το μπάσο μου μεγαλώνει και αποκτά πιο vintage look με τον καιρό (θα μου θυμίζει όσα περάσαμε μαζί  ;D) ούτε περιμένω να γίνει ξανά όπως οταν το έβγαλα απο το κουτί! Απλά θέλω όσο μπορώ να το διατηρώ για να μη γίνει ολόμαυρο! Οπότε θα πάρω αυτό το λάδι για τα όπλα!!! :P

Infernalgr είπε:
Αν ομως θες να την κρατησεις καθαρη την ταστιερα σου, θα σου προτεινα  να την καθαριζεις μετα απο καθε φορα που παιζεις με ενα στεγνο πανακι, επισης μην κανεις χωματουργικες εργασιες πιο πριν και μην αλλαξεις τα λαδια απ το αμαξι(καθαρα χερια).

Μην βαλεις πανο mambo jumbo καθαριστικα ουτε βερνικια.
Ισα ισα δεν ιδρώνω καθόλου στα δάκτυλα και παίζω πάντα με καθαρά χέρια απλά δε γίνεται να αποφύγω την παραμικρή φθορά. Ευχαριστω

om είπε:
Δε με πειράζει που η ταστιέρα μαυρίζει σιγά σιγά, το μπάσο μου μεγαλώνει και αποκτά πιο vintage look με τον καιρό (θα μου θυμίζει όσα περάσαμε μαζί  ;D) ούτε περιμένω να γίνει ξανά όπως οταν το έβγαλα απο το κουτί! Απλά θέλω όσο μπορώ να το διατηρώ για να μη γίνει ολόμαυρο! Οπότε θα πάρω αυτό το λάδι για τα όπλα!!! :P
Μην ξεχασεις την βουρτσα  ;D ;D ;D ;D ;D

322-325-327-330-335-338-341-345-350.jpg

μπορεις  να την κανεις και Scallop μ αυτα  ;D

Infernalgr είπε:
Πηρα μια MM Axis Supersport προσφατα, η οποια  και το neck και το fingerboard ειναι unfinished, δηλαδη με gunstock oil. Εχει αρχισει και σκουρενει λιγο με τον καιρο, αλλα αυτο ειναι το ωραιο, θελω  οι κιθαρες μου να φαινονται και να ειναι χρησημοποιημενες. Μ' αρεσει πολυ αυτο, αλλωστε δεν ειναι παρα εργαλεια, δεν θα τις  βαλω σε καμια εκθεση.
Μ'αρέσεις.  ;D

Welcome to the EBMM club.  ;D

Είχα ανεβάσει και παλιότερα φωτό της δικιάς μου, που, στα 9 περίπου χρόνια ζωής έχει αποκτήσει ένα απολύτως "vintage tint".  ;D Καμμιά φορά μάλιστα μου τη σπάει που το μπράτσο στην 25th Anni. φαίνεται τόσο άσπρο. Στη φωτό φαίνεται η διαφορά.

Με λίγα λόγια μην τρελλαίνεστε, το untreated maple μπράτσο θα σκουρήνει σίγουρα, με λίγη προσοχή και περιποίηση θα αποφύγετε τη μπίχλα και το μαύρισμα.

ASS_and_25th.jpg

@ The Genius Loci:

anniversary 25th... πωω... τι κουμπι μου πατησες τωρα....

κουκλες και οι 2!

Nα και η δικη μου.

28312_1470759406551_1160583075_31372881_6590098_n.jpg

28312_1470759326549_1160583075_31372879_4361211_n.jpg

28312_1470759206546_1160583075_31372878_3176378_n.jpg

Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Παρόμοια θέματα

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back