Ηχομόνωση γύρω από το Rode Nt1-a

ontheflow

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Καλημέρα noiz-αδες!!!

αγόρασα το rode πριν λίγες μέρες. ηχογραφούσα για αρκετό καιρό σε αυτό (vocals) σε ένα φίλο και γενικά ήμουν πολύ ευχαριστημένος!!! (γιαυτό και το αγόρασα αλώστε και αφίσα στην άκρη το t-bone m!!!  :P)

το μεγάλο πρόβλημα που είχα ώμος πάντα ήταν ο χώρος με αυτό το μικρόφωνο... επειδή είναι αρκετά ευαίσθητο για να αντιληφθεί το reverb του χορού, καθώς και διάφορους θορύβους. ακόμα και το ανεμιστηράκη του λαπτοπ μου...(την ηχογράφηση την κανό στο λαπτοπ για να μειώσω τον θόρυβο της κεντρικής μονάδας μου όπου εκεί κάνω της μίξης λόγο υψηλής επεξεργαστικής ισχύς) επειδή λιπών δεν υπήρχαν πολλά χρήματα, και για λογούς αισθητικής δεν μόνωσα ολόκληρο το δωμάτιό μου.

έφτιαξα λιπών μια κατασκευή στο φίλο μου η οποία δημιουργήθηκε από μια χάρτινη κούτα μονωμένη εσωτερικά με ricofon στην οποία μπήκε μέσα το μικρόφωνο.

ακουστικά πέτυχα αυτό που ήθελα να αποφύγω χωρίς να μονώσω όλο το δωμάτιο...

άλλα επειδή θέλω να ξανά κάνω αυτί την διαδικασία κατασκευής για το μικρόφωνο που πήρα σπίτι μου θα ήθελα την γνώμη από κάποιον που είναι περισσότερο γνώστης πάνω στο θέμα της μόνωσης και να μου πει αν είναι καλή σαν μέση λύση για αυτό που θέλω να πετύχω (μείωση αντανακλάσεων, reverb, και θορύβους γενικότερα από την ηχογράφηση.) η κάνω κακό με αυτό τον τρόπο στην ηχογράφηση και έχει επιπτώσεις σε κάτι που δεν γνωρίζω???  :-\

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Εσένα πώς σου φαίνεται το αποτέλεσμα? Αν σε ικανοποιεί, συνέχισε να το χρησιμοποιείς. Αν θες άλλες προτάσεις, υπάρχει και <A href=http://www.thomann.de/gr/se_electronics_reflexion_filter.htm>αυτή</A> η λύση, δοκιμασμένη με πολύ καλά αποτελέσματα.

Αρκει να μην ακούς την "κουτίλα". Λογικά πρέπει να ακούς τη φωνή χωρίς το χρώμα του δωματίου. Αν είναι έτσι είσαι ΟΚ.

Συνήθως δεν χρειάζεται όμως να "καπελώσεις" τον άμοιρο τραγουδιάρη με κούτες. Μια παρόμοια κατασκευή σε σχήμα Λ αρκεί. Δηλαδή κοιτάς μέσα στο Λ όταν τραγουδάς.  Υπάρχουν σχετικές αναφορές μέσα στο φόρουμ με οδηγίες κατασκευής αν το ψάξεις λίγο.

Αλλη λύση είναι αν έχεις ντουλάπα γεμάτη ρούχα, να μονώσεις το εσωτερικό της πόρτας με αφρώδες υλικό και να βάλεις το μικρόφωνο μέσα στα ...σακάκια. Γρήγορη λύση που δεν φαίνεται όταν κλείνεις τη ντουλάπα. ;D

hitman είπε:
Εσένα πώς σου φαίνεται το αποτέλεσμα? Αν σε ικανοποιεί, συνέχισε να το χρησιμοποιείς. Αν θες άλλες προτάσεις, υπάρχει και <A href=http://www.thomann.de/gr/se_electronics_reflexion_filter.htm>αυτή</A> η λύση, δοκιμασμένη με πολύ καλά αποτελέσματα.
Σαν αποτέλεσμα μου φαίνεται οκ ακουστικά. απλός ήθελα να ξέρω εν είναι λάθος σαν κατασκευή... άλλα από ότι βλέπω δεν είναι  ;D αυτό που μου πρωτινής να δω από τον thoma σκέψου ότι το έχω φτιάξη με την μονή διαφορά ότι είναι με χαρτόκουτα και κλειστό από το πάνω μέρος...  ;)

Αρκει να μην ακούς την "κουτίλα". Λογικά πρέπει να ακούς τη φωνή χωρίς το χρώμα του δωματίου. Αν είναι έτσι είσαι ΟΚ.

Συνήθως δεν χρειάζεται όμως να "καπελώσεις" τον άμοιρο τραγουδιάρη με κούτες. Μια παρόμοια κατασκευή σε σχήμα Λ αρκεί. Δηλαδή κοιτάς μέσα στο Λ όταν τραγουδάς.  Υπάρχουν σχετικές αναφορές μέσα στο φόρουμ με οδηγίες κατασκευής αν το ψάξεις λίγο.

Αλλη λύση είναι αν έχεις ντουλάπα γεμάτη ρούχα, να μονώσεις το εσωτερικό της πόρτας με αφρώδες υλικό και να βάλεις το μικρόφωνο μέσα στα ...σακάκια. Γρήγορη λύση που δεν φαίνεται όταν κλείνεις τη ντουλάπα. ;D
Sorry για αυτό το ποστ Mr.yameth γιατί μετά από ένα search μέσα στο noiz βρήκα ένα ολόκληρο θέμα που είχε πάρα πολλές οικιακές λύσεις πάνω σε αυτό που με απασχολεί... Άλλα όπως πάντα είμαι λίγο βιαστικός...(μην με παρεξηγείτε...)  :P παλιότερα ηχογραφούσα παρέα με τα "σακάκια"  ;D άλλα δεν ξέρω... ήταν λίγο ψυχοπλακωτικό το κλίμα στην ντουλάπα...αισθανόμουν λες και με είχες βάλει τιμωρία να ηχογραφήσω!!! χαχα!!!  :P επίσης και λίγο ασφυκτικό...

Δες αυτό το βίντεο στο youtube Room Acoustics 101 with Peter Freedman O Peter Freedman (το αφεντικό της εταιρείας Rode) δίνει κάποια tips σχετικά με την ηχογράφηση σε δωμάτιο και το NT1a.
Ναι το έχω δει αυτό...περιλαμβάνετε και σε ένα DVD που βρίσκετε μέσα στην συσκευασία του rode. Άλλα δυστυχώς δεν έχει ελληνικούς υπότιτλους... Δεν είμαι και τόσο κάλος στα αγγλικά πόσο μάλλον στον προφορικό λόγο...

Ευχαριστώ για της απαντήσεις σας!!!  :)

manos_m είπε:
Δες αυτό το βίντεο στο youtube Room Acoustics 101 with Peter Freedman O Peter Freedman (το αφεντικό της εταιρείας Rode) δίνει κάποια tips σχετικά με την ηχογράφηση σε δωμάτιο και το NT1a.
Εντομεταξή άσχετο αλλά θα ήθελα να χτυπήσω την μπίρα rode που βρίσκετε πίσω στο ραφή!!!  :P Και μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιριού... Μια Μπίρα rode σε κρύο ποτήρι παρακαλώ!!! χαχαχα!!!  8)

ontheflow είπε:
Εντομεταξή άσχετο αλλά θα ήθελα να χτυπήσω την μπίρα rode που βρίσκετε πίσω στο ραφή!!!  :P Και μιας και βρισκόμαστε σε περίοδο καλοκαιριού... Μια Μπίρα rode σε κρύο ποτήρι παρακαλώ!!! χαχαχα!!!  8)
δεν το έχω χρησιμοποιήσει αλλά ...

http://www.thomann.de/gr/se_electronics_reflexion_filter.htm

:)

psixanwmalos είπε:
δεν το έχω χρησιμοποιήσει αλλά ...

http://www.thomann.de/gr/se_electronics_reflexion_filter.htm

:)
Δεν λέω καλό φαίνεται και μούρικο! άλλα γιατί να δώσω 211 και όχι 20??? και να το φτιάξω με χαρτόκουτα και ricofon... εξάλλου εγώ θα το βλέπω... Δεν πιστεύω να έχει και καμιά τεράστια διαφορά σε αυτό που θέλω να πετύχω ακουστικά...βσκ έχει... 191 ευρα επιπλέον!!! χαχα!!!  :P

ontheflow είπε:
Δεν λέω καλό φαίνεται και μούρικο! άλλα γιατί να δώσω 211 και όχι 20??? και να το φτιάξω με χαρτόκουτα και ricofon... εξάλλου εγώ θα το βλέπω... Δεν πιστεύω να έχει και καμιά τεράστια διαφορά σε αυτό που θέλω να πετύχω ακουστικά...βσκ έχει... 191 ευρα επιπλέον!!! χαχα!!!  :P
ανεβασε καμια φωτο να δουμε

nanni είπε:
ανεβασε καμια φωτο να δουμε
Από βδομάδα που θα έχω μάλλον τα υλικά και θα το customαρω θα ανεβάσω σίγουρα φοτο!!! να γελάσουμε με την ταπεινή μου κατασκευή!!!  ;D

Αν όντως κάνει δουλειά με 20 ευρώπουλα δεν θα γελάσουμε καθόλου, μάλλον θα ζητήσουμε αναλυτικές οδηγίες...  ;)

hitman είπε:
Αν όντως κάνει δουλειά με 20 ευρώπουλα δεν θα γελάσουμε καθόλου, μάλλον θα ζητήσουμε αναλυτικές οδηγίες...  ;)
Έχω ξανά κάνει άλλη μια φορά στο παρελθόν την κατασκευή σε ένα φίλο που ηχογραφούσα στο rode του... ακουστικά ήμουν αρκετά ικανοποιημένος! απλός ήθελα να θέσω εδώ μέσα το θέμα για να δω μήπως είχε κάποια αρνητικά σε κάτι που δεν γνωρίζω... άλλα από ότι βλέπω και ακουστικά δεν υπάρχει. οπότε... ας την ξανά κάνουμε!!! (και με μικρότερη κούτα αυτί την φορά)

Οπότε Μόλις κάνω την κατασκευή από βδομάδα θα ανεβάσω φωτογραφίες και θα αναφέρω ακριβός τα υλικά που χρησιμοποίησα, τιμές και οδηγίες κατασκευής!!! ;)

Αν έχεις όρεξη και υλικά για πειραματισμό, δοκίμασε και κάτι αντίστοιχο με αυτό που έχεις φτιάξει, ακριβώς πίσω από σένα και το μικρόφωνο. Το nt1a απ'ότι βλέπω είναι καρδιοειδές, οπότε πιάνει όλες τις αντανακλάσεις που έρχονται από πίσω σου και λίγο πλάγια. Αν βάλεις άλλη μία παρόμοια κατασκευή, με λίγο μεγαλύτερη κούτα (ή και το ρικοφόν απ'την ανάποδη μεριά) ίσως να βοηθήσει κι'άλλο, για πιο dry ήχο.

Δοκίμασε επίσης και "τρύπιες" κούτες, ώστε να μην δημιουργείς επιπλέον αντανακλάσεις. Κόψε δηλαδή το περισσότερο χαρτόνι σε όλες τις πλευρές, και κράτα μόνο μερικά εκατοστά γύρω απ'τις γωνίες, ώστε να έχεις μόνο έναν "σκελετό", πάνω στον οποίο θα προσαρμόσεις τη μόνωση. Έτσι η κατασκευή σου θα δουλεύει και προς τις δύο κατευθύνσεις, ελαχιστοποιώντας επίσης τυχόν νέες αντανακλάσεις.

Για το αν καταστρέφεις την ηχογράφηση, μην ανυσηχείς, εφ'όσον σου ακούγεται εσένα καλά. Απλά απέφυγε να έχεις γυμνές ανακλαστικές επιφάνειες (προφανές φαντάζομαι) τουλ. 1-2 μέτρα απ'το μικρόφωνο. Θα βοηθήσει να ελαττώσεις, όσο γίνεται, τους χρωματισμούς στη φωνή. Αν δεν υπάρχει πρόβλημα καταληπτότητας των λέξεων, ή αν ο χώρος δεν είναι αρκετά "ζωντανός", δεν χρειάζεται να ασχοληθείς παραπάνω.

την φώτο δεν βλέπουμε !! αλλά απορώ ρε φίλε μόνο 20 ευρώ; εγώ θέλησα να κάνω το ίδιο και το μονωτικό υλικό μόνο αυτό κάνει 25 ευρώ .το κοματι και είναι φιξ δεν μπορείς να κόψεις όσο θέλεις εσύ ..μετά πάμε στο δεύτερο μέρος πως θα το κάνεις στρόγγυλο πίσω από το μικρόφωνο ; άρα θες κάτι σε κουρμπα ..πχ να πάρεις ένα κουβά μαύροι χρώματος και να τον κόψεις στην μέση + 15 ευρώ πάμε στα 40 ευρώ + βενζινοκολα 3 ευρώ + πινέλο 1 ευρώ + λάμες για να το στερεώσεις 4 ευρώ ας πούμε  πάμε στα 48 ευρώ ..δεν παίρνεις αυτό ...http://www.elina.gr/0050000429/flexi-screen-lite.html που είναι περίπου ίδια χρήματα να μην παιδευτής κι ολας ; ;D

αυτά που λες φίλε καλά είναι άλλα πρέπει να έχεις πιστωτική και να πληρώσεις και μεταφορικά 20 ευρώ οπότε σου βγαίνει το ίδιο με αυτό που προτινα εγώ άσε που βλέπω ότι είναι με πλαίσιο μεταλλικό και αν η βάση σου του μικροφώνου δεν είναι στιβαρή θα πέσει από το βάρος και δεν θα μπόρεση να στήριξη μικρόφωνο και αυτό το σιδερένιο πλαίσιο μαζί. :)

συγνωμη για το ξανανοιγμα του θεματος,καλως σας βρηκα κ ολας,

θα θελα να μαθω λιγα περισσοτερα πραγματα για την βελτιωση της ακουστικης

αλλα και την μονωση γυρω απτο Rode Nt1-a γιατι μολις το αγορασα και ισχυει οτι βγαζει

το reverb του χωρου...ακουγεται πολυ ασχημα και εχω να γραψω ντεμο πανω του(φωνη)

και μου δημιουργητε προβλημα.

@ ontheflow :

Νομίζω ότι  αυτές οι οικονομικότερες αντιγραφές του

SE Electronics Reflexion Filter από την Fame μπορούν να είναι μέσα στο οικονομικό budget των χρημάτων που προδιατίθεσαι να δαπανήσεις και να επιλύσουν τα προβλήματα περισυλλογής των αντηχήσεων που αντιμετωπίζεις…

Fame Mic Reflexion Screen

http://www.musicstore.com/en_EN/GRD/Fame-Mic-Reflexion-Screen-/art-REC0006460-000?recId=b91e2369-b8e1-48a1-9ee1-f2b8bd9cfe1c&campaign=EPOQ

Στα 50.60 Euro

Fame Mic Reflexion Screen MK II

http://www.musicstore.com/en_EN/GRD/Fame-Mic-Reflexion-Screen-MK-II-/art-REC0006944-000?recId=fbae02c9-9cb9-4d45-abb0-2835a0474053&campaign=EPOQ

Στα 71.30 Euro

Fame Mic Reflexion Screen PRO SET

http://www.musicstore.com/en_EN/GRD/Pro-Audio/Microphones-and-accessories/Fame-Mic-Reflexion-Screen-PRO-SET-/art-REC0007587-000

Στα 102.30 Euro

Χωρίς να χρειάζεται να προβαίνεις στις ακρότητες του να «καπελώνεις» έναν αοιδό, πόσο μάλιστα μια αοιδό με χαρτόκουτα…

(υποσημείωση Voyager: Εκτός αν η αοιδός είναι τόσο πολύ άσχημη -σαν γυναίκα...- ώστε η επίλυση σου με το χαρτόκουτο, να σου είναι για έτερους λόγους –πλην της επιλύσεως των ηχητικών προβλημάτων…- πιο επιθυμητή…)

Τελευταία επεξεργασία από moderator:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back