Ηχεία - Ενισχυτής

Κώστας Εγγλέζος

Νέο μέλος
Πόντοι
8
Καλησπέρα!

Έχω 2 ηχεία 90 Watt RMS με αντίσταση 8 ohm και ένα αυτοενισχυόμενο κονσολάκι 2x60 Watt RMS επίσης στα 8 ohm. Δεν είναι καμιά μάρκα της προκοπής (ούτε τα ηχεία ούτε η κονσόλα), αλλά η χρήση που θα κάνω είναι απλή (ενίσχυση stage piano μέσα στο σπίτι).

Αν τα συνδέσω θα έχω πρόβλημα λόγω της διαφοράς στα Watt ή απλά τα ηχεία δε θα πιάσουν τη μέγιστη απόδοσή τους;

Μπορεί να καεί ο ενισχυτής; Τι άλλες επιπτώσεις μπορεί να έχει;

Αν δε σας κουράζω, απαντήστε μου, παρακαλώ.

Ευχαριστώ.

δεν θα έχεις πρόβλημα, και ναι δεν θα αξιοποιήσεις στο μέγιστο τα ηχεία σου ως προς ένταση, αλλά τη δουλειά σου θα την κάνεις καλά, 2*60WRMS για πιάνο στο σπίτι δεν είναι καθόλου λίγα

Οταν ηθελα να παρω καμπίνα - κεφαλή ενισχυτή ρωτησα τι να κοιταξω....

ο ενισχυτης με τα ηχεια πρεπει να εχουνε διαφορα στα watt 30%.

Δεν ρωτησα γιατι (εχω και τα δικα μου προβληματα),

Νομιζω εισαι υπερκομπλε με 120 watt για σπιτι, αν σκεφτεις οτι εγω με 40 watt παιζω με λογικο  ;D ντραμμερ παρεα!!!!

επειδη δεν εχω ιδεα απο stage pianos, προσεξε τις εισοδους - εξοδους mono stereo μην τις μπερδεψεις και δεν εχεις ηχο στο ενα ηχειο... με πιανεις ??? εχω κανει παρομια πατατα με κιθαρα και εψαχνα το γιατι εναγωνίως  ;D

Όχι δεν υπάρχει πρόβλημα,( απλά τα ηχεία δεν θα παίζουν και πολύ καθαρά…)

Για το σπίτι μια χαρά είναι!!

saviola είπε:
ο ενισχυτης με τα ηχεια πρεπει να εχουνε διαφορα στα watt 30%.
Να πούμε ότι το ιδανικό είναι,  τα watt του ενισχυτή να είναι ένα ποσοστό 75 -- 125% επάνω από τα watt των ηχείων(γιατί έτσι μόνο θα παίζουν καθαρά)...

Όχι ότι θα έχεις πρόβλημα.

Παιδιά, ευχαριστώ για τις απαντήσεις.

Βέβαια, πρέπει να πω ότι με μπέρδεψαν λίγο αυτά τα ποσοστά 30% και 75-125%.

Τι εννοείτε;

Είπα ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα…

Το ιδανικό είναι αυτό που είπα και πιο πάνω τι δεν κατάλαβες gdevelek??

Σε λίγες εκδηλώσεις – live έχεις πάει χωρίς να παίζουν καθαρά τα ηχεία??

costaseglezos είπε:
Βέβαια, πρέπει να πω ότι με μπέρδεψαν λίγο αυτά τα ποσοστά 30% και 75-125%.

Τι εννοείτε;
Αυτό που λέω εγώ είναι ότι τα watt του ενισχυτή πρέπει να κυμαίνονται μεταξύ 75 – 125%

Π.χ. σε ένα ηχείο 250 watt, καλό θα ήταν να βάλεις ενισχυτή 430 με 540 watt…

Όχι ότι με κάτι άλλο θα έχεις πρόβλημα, αν προσέξεις βέβαια οτι δεν ανάβουν clip του ενισχυτή… (εννοείτε με watt ισις αντιμετώπισης, χωρίς να έχουν μεγάλη απόκλιση)

Αυτό το ωραίο ότι πρέπει ο ενισχυτής να είναι 75%-125% πάνω από τα ηχεία σε ισχύ "για να παίζουν καθαρά", θες να μου το κάνεις λίγο λιανά;

Γιατί δεκαετίες τώρα που ασχολούμαι ερασιτεχνικα με το θέμα δεν το εχω δει ή ακούσει πουθενά, σε περιοδικά/άρθρα παραδοσιακά ή ιντερνετικά...

Κι έχω και ενισχυτή 90 βατ με ηχεία 150 βατ, και πρόβλημα "καθαρότητας" δεν έχω κανένα... Κρυστάλλινο ήχο ακούω...

Κι εδώ δεν μιλάμε για live, όπου υπεισέρχονται δεκάδες άλλες παράμετροι, μιλάμε για περιβάλλον δωματίου, με ενίσχυση πιάνου...

Με την ευκαιρία εξήγησέ μας και τι σημαίνει "watt ισις αντιμετώπισης, χωρίς να έχουν μεγάλη απόκλιση"...

gdevelek είπε:
Με την ευκαιρία εξήγησέ μας και τι σημαίνει "watt ισις αντιμετώπισης, χωρίς να έχουν μεγάλη απόκλιση"...
Αυτό που εννοώ είναι, να είναι κάτι λογικό να μην βάλει σε ένα ηχείο 250w ενισχυτή 2000w.

Δεν θα σχολιάσω κάτι άλλο και δεν θα προσπαθήσω να σε πείσω για κάτι διαφορετικό, αφού εσύ ο ίδιος έχεις βάλει παρωπίδες στον εαυτό σου. Την ίδια συζήτηση την έχουμε κάνει και σε άλλο θέμα...

sokinx είπε:
Την ίδια συζήτηση την έχουμε κάνει και σε άλλο θέμα...
...και θα την ξανακάνουμε και στο μέλλον, φοβάμαι...

Προς τον ΟΡ που θέλει να κατατοπιστεί:

Ενισχυτή ισχύος μεγαλύτερης από του ηχείου μπορείς να βάλεις, αλλά  όχι γιατί διαφορετικα το ηχείο "δεν  θα παίζει καθαρά"  ::) αλλά απλά και μονο εφόσον θέλεις να μεγιστοποιήσεις την ένταση που αυτό μπορεί να σου δώσει, και πάντα λαμβάνοντας το ρίσκο πως θα το κάψεις (οδηγώντας τα μεγάφωνα σε διαδρομές που δεν μπορούν να κάνουν) και σε κάθε περίπτωση καταπονώντας το ηχείο και μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του.

Δες κι αυτό το κείμενο που βρήκα στα γρήγορα

http://www.google.gr/url?q=http://www.communitypro.com/files/literature/tech%2520notes/POWER_RATINGS_TECH.pdf&sa=U&ei=xT1FT4f8NMHC0QWb-_zyAw&ved=0CBgQFjAD&sig2=9IIKHMQRwMLfrjzEyxdcCw&usg=AFQjCNFstRrAtxbEY58lkaZe7rSadfkl0Q

sokinx ελπίζω να trollαρεις...Ευχομαι δηλαδή!Γιατί αυτά που λες εκτός από ότι να ναι, είναι και επικίνδυνα...Και όχι τίποτα άλλο, θα τα γράψεις σε κανένα θέμα που δεν θα το πάρει χαμπάρι κανένας και λυπάμαι το παιδί που θα ακούσει τις "συμβουλές" σου!

Το χειρότερο βέβαια είναι ότι είσαι αδιόρθωτος...Έχω βρεθεί μέχρι στιγμής σε δύο τουλάχιστον threads που λες τις ίδιες ασυναρτησίες και παρά την προσπάθεια που κάνει κόσμος για να σου εξηγήσει τα λάθη σου, εσύ δεν καταλαβαίνεις!Τις παρωπίδες λοιπόν τις έχεις εσύ...Και στην συγκεκριμένη πείρπτωση γίνονται πολύ επικίνδυνες αν, όπως έχεις πει μάλιστα, θέλεις να ασχοληθείς και με την ηχοληψία!

Ευχαριστώ παίδες!

Απ' ότι έχω καταλάβει από τις (λογικές) απαντήσεις, ισχύει ότι αφού:

ohm ενισχυτή = ohm ηχείων και

watt ενισχυτή < watt ηχείων

δε θα υπάρχει πρόβλημα, απλώς τα ηχεία δε θα πιάσουν το 100%.

:) :) :) :) :)

gdevelek είπε:
αλλά απλά και μονο εφόσον θέλεις να μεγιστοποιήσεις την ένταση που αυτό μπορεί να σου δώσει, και πάντα λαμβάνοντας το ρίσκο πως θα το κάψεις (οδηγώντας τα μεγάφωνα σε διαδρομές που δεν μπορούν να κάνουν) και σε κάθε περίπτωση καταπονώντας το ηχείο και μειώνοντας τη διάρκεια ζωής του.
Σωστός!!

sokinx αυτά που λες δεν ισχύουν....

Λοιπόν πιστεύω το μυστήριο λύθηκε. Διάβασε ο νέος το:

Using an amp with some extra "headroom" will help assure that only clean, undistorted power gets to your speakers.

...και ΝΟΜΙΖΕΙ πως αυτό σημαίνει πως τα ηχεία παίζουν "πιο καθαρά" με ενισχυτή διπλάσιας ισχύος

Πρόσεξε φιλαράκο, να το καταλάβεις και να το θυμάσαι στο εξής:

Αυτό που σου λέει ο ποιητής, είναι πως αν βάλεις ενισχυτή ίσης ισχύος με τα ηχεία, και ΑΝ τον τσιτώσεις στο 95%-100% στα ποτενσιόμετρα, θα παραμορφώσει/κλιπάρει, και θα δώσει στο ηχείο παραμορφωμένο σήμα. Αντίθετα αν επιλέξεις ενισχυτή σαφώς ισχυρότερο, τότε θα τον σετάρεις να παίζει στο 70% π.χ., και εκεί θα δίνει καθαρό σήμα, και το ηχείο δεν θα έχει πρόβλημα.

Αν όμως τον ενισχυτή ίσης ισχύος τον σετάρεις ΚΑΙ αυτόν στο 70%, ΔΕΝ θα παραμορφώσει, και ΔΕΝ θα έχεις ΚΑΝΕΝΑ πρόβλημα, απλά τα ηχεία δεν θα παίζουν όσο δυνατά μπορούν να παίξουν.

Και στο συγκεκριμένο θέμα του ΟΡ, δεν θα υπάρξει ΚΑΜΙΑ ανάγκη να τερματίσει τον ενισχυτή των 2*60, για να ενισχύσει ένα πιάνο μέσα σε δωμάτιο σπιτιου.

Trending...

Νέα θέματα

Back