Η πολυθρονα και οι ασκησεις......

antouan_z

Μέλος
Πόντοι
36
Mε αφορμη ενα πολυ σοφο κατ εμε ποστ του φιλου takis σε προηγουμενο thread….θα ηθελα να ρωτησω οσο και αν ακουγεται γραφικο...Μελετατε καθολου;;Και αν ναι...Τι και πως.....

Ποιοι ειναι οι προσωπικοι σας στοχοι οσο αναφορα το παιξιμο και οχι τον εξοπλισμο;;

Τι πιστευετε οτι σας λειπει στο περιεργο αυτο παζλ που στο μυαλο σας δημιουργει εναν καλο κιθαριστα;;

Πραγματικα θα ηθελα να ακουσω τι και πως μελετανε ολοι οι φιλοι του Noiz…γιατι μεχρι τωρα εχω μαθει μεχρι και τι ξυλο εχει η πολυθρονα της γιαγιας τους..χωρις αυτο να μειωνει ουτε την γιαγια αλλα ουτε και την πολυθρονα..

Μηπως τσαμπα βασανιζω το κορμακι και τα δαχτυλα μου που ακομα παλευω με ασκησεις και θεωριες;;

Σας Αγαπω.......

Προσωπικα ΔΕΝ μελεταω για τον απλο λόγο οτι ειμαι απασχολημενος με το να παιζω,να γραφω και να ...παραγω (εκ του "παραγωγος")

Χρονος (& διαθεση) για μελετη δεν μου απομένει και αλλωστε το ειδος της μουσικης που παιζω απαιτει περισσοτερο ΗΧΟ & αισθητικη παρα τρομερη τεχνικη :lol:

Με θεωρια δεν ασχολουμαι πλεον γιατι 15 χρονια στο ΕΘΝΙΚΟ ωδειο (πιάνο-θεωρητικα) με έπρηξαν! :twisted: :lol:

Παντως μεσα απο το παιξιμο και το ΑΚΟΥΣΜΑ πολλης & ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗΣ μουσικης το παιξιμο μου βελτιώνεται κάθε μερα,οχι τοσο πολυ απο πλευρας ταχυτητας,αλλα περισσοτερο απο πλευρας φραζαρισματος,ρυθμου &...ποιοτητος :wink: (ισως ολα αυτα να ειναι απλα..ΠΕΙΡΑ)

Ποτε-ποτε το άκουσμα ενος "διαφορετικου" "νεου" κιθαριστα με ωθει να τον "μελετησω" π.χ τελευταια φορα το έπαθα αυτο με τον τρομερο Manuel Galban τον οποιο οταν τον ακουσα στη συνεργασια του με τον Ry Cooder καθησα και τον εμαθα απ'εξω!!

Μετα προσπαθω να προσαρμοσω αυτα που "εμαθα" στο ΔΙΚΟ μου στυλ & μουσικη :wink:

Κατι που επισης κανω ειναι να ΑΠΟΚΛΕΙΩ καποια πραγματα απο το παιξιμο μου για να ΑΝΑΓΚΑΣΤΩ να "ψαχτω" αλλου,στα πλαισια αυτα π.χ εχω ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ τελειως να χρησιμοποιω ΠΕΝΤΑΤΟΝΙΚΕΣ κλιμακες οπως και "μπλουζ" κλιμακες :wink:

Παντως οσο περνάνε τα χρονια τοσο ..λιγοτερες νοτες σε..αργότερη ταχυτητα παιζω :lol: σε λιγο μάλλον θα γινω μπασίστας :!: :lol:

Παντως οσο περνάνε τα χρονια τοσο ..λιγοτερες νοτες σε..αργότερη ταχυτητα παιζω :lol: σε λιγο μάλλον θα γινω μπασίστας :!: :lol:
κορυφαιο!!! :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

κι εγω δεν προλαβαινω να μελετησω πολυ σχολειο-μαθηματα-πολυωρες προβες στο μαγαζι ξενυχτι/δουλεια-οικοδομη εν οψει γαμου-δανειο και τα συναφη ολων αυτων.... :twisted:

παντως προσπαθω να μπω στην φιλοσοφια της ηλεκτρικης καθ οτι ασχολουμαι με αυτη τα 4 τελευταια χρονια.πριν μ ειχαν πρηξει κι εμενα στα ωδεια με θεωριες αρμονιες αντιστιξεις φουγκες μουγκες κλπ.απλα προσπαθω να παρακαλαω κανα cd αδικο στο νησι να φερει κανα alpbert king να ακουσω μπας και ξεστραβωθει το....αυτι μου! :lol:

τα δυο μοναδικα συν που μου καταλογιζω ειναι το αρκετα εξασκημενο και καλο αυτι (οντας επτανησιος) και η τεχνικη που μου προσφερε η μελετη του διπλωματος στην κλασσικη κιθαρα.αυτα...

Μετρονόμος και συνεχής επανάληψη σε κλίμακες, arpeggios και ρυθμική.

Αυτί, ταμπλατούρα, παρτιτούρα για εκμάθηση κομματιών.

Ιδιαίτερη μελέτη σε τεχνικές που θεωρώ ότι υστερώ. (tapping, mutting π.χ. )

Η πολυθρόνα χρησιμεύει κι αυτή σε άλλου είδους μελέτη. :wink:

εγω ειμαι πιο προσυλωμενος στο να φτιαξω ενα κοματι δομη και τα υπολοιπα παρα να κατσω να μελετησω ολη την ωρα καποια θεωρια και τα υπολοιπα,αυτο το κανω μετα οταν ειναι να βρω καποιο solo και με τι κλιμακες θα ασχοληθω και λοιπα.φυσικα εννοειται οτι οσο μπορω παιζω συνεχεια οτι κατσει πανω στην ταστιερα απο solo licks μεχρι αρπισμους αν δεν εχω καποια ιδεα για κοματι στο κεφαλι μου. That's my story

Ενας συγχρονος ΘΟΥ-ΒΟΥ.....να ζησετε!!!
χαχαχαχαχαχααχχχχχ!!!!! να σαι καλα ρε φιλε!!! εκανες και χαμογελασα μεσα στα αγχη μου!!!! :lol: :lol:

αντουαν, εγώ μετά απο 2 χρόνια ημι-παραίτησης απο τα μουσικά (όπου έπαιζα απλώς καμμια μελωδία που μου άρεσε πχ μία στο τόσο) και έναν ακόμα μετά πλήρους παραίτησης λόγω υγείας, ξανάρχισα να παίζω με πρόγραμμα βιβλία και σημειώσεις εδώ και ένα μήνα.Αυτή τη στιγμή βαριέμαι να στα πω αναλυτικά αλλά αμα θες θα σου γράψω που είμαι και τι κάνω (δεν είμαι και μεγάλος τεχνίτης ε, βασικά πράγματα κάνω τώρα).

Θα σου πω όμως μια διαφορετική φιλοσοφία απο αυτή του superfunk που προσπαθεί να σε παρασύρει στην dark side. Εμένα δεν με ενδιαφέρουν τα κομμάτια τελικά. Δεν με νοιάζει καν να μάθω να παίζω ένα ολόκληρο, εκτός αν δεν υπάρχουν πολλές επαναλήψεις απο την αρχή μεχρι το τέλος(υπάρχουν αναπτυσσόμενες τέλος πάντων), έχει συνεχώς φοβερές μελωδίες, και φοβερό ήχο, και αυτό γίνεται μόνο στην κλασσική :). Επίσης ποτέ δεν με ενδιέφερε το κοινό :). Στην ηλεκτρική λοιπόν, για μένα όλη η ιστορία είναι να πορώνεσαι, να ξεσπάς. Και αυτό γίνεται με σόλα με ωραίες μελωδίες αλλά και ξεσπάσματα ταχύτητας ή βρώμας, και γρήγορες ρυθμικές.Μιλάμε λοιπόν για hard rock και metal :).

Οπότε για να βγάζεις μόνο τα σόλα και τις ρυθμικές φράσεις που σου αρέσουν, να τα παίζεις με άνεση και πόρωση, η τεχνική είναι ο νο1 παράγοντας, δεν υπάρχει σύνθεση, δεν υπάρχει μυαλό, δεν υπάρχει τέχνη, μόνο πρωτόγωνη σεξουαλική καφρίλα :). ΒΕΒΑΙΑ, μετά μπαίνει το δημιουργικό κομμάτι, όπου πάλι είμαι του "βγάζω τζιγκλάκια" δηλαδή με νοιάζει το ωραίο ρεφραίν, η μελωδία που σου κολλάει πάνω απο το ακριβώς κατάληλο προγκρέσσιον. Εκεί, πάλι μετράει το μυαλό, η πείρα σου, και οι θεωρητικές σου γνώσεις, και η τεχνική καθόλου, ή πολύ λίγο θα σε βοηθήσει. Οπότε κι εκεί μελέτη θέλει. Το feeling ο ωραίος σουπερ-ντουπερ ήχος και οι καλές μετρημένες παραγωγές, η ικανότητα να παίζεις με μπάντες και να είσαι συνεργατικός, ωραίες είναι, αλλά όχι για μένα όμως :)

ΕΥΓΕ!!

Χωρις πλάκα πρωτη φορά βλέπω κάποιον να ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ καποια πράγματα & να εξηγεί ΑΠΟΛΥΤΑ γιατι παίζει οπως παίζει!!

Μακαρι να ειχαν και αλλοι την ειλικρινεια σου φιλε μου!! :wink:

(Βεβαια με αυτες τις πεποιθησεις μην τολμήσεις και ..πλησιάσεις μπάντα!! :lol: )

ε σιγά, δεν είναι κάτι για το οποίο ντρέπομαι... 8)

ήμουνα σε μία μπάντα φίλε superfunk, και υπάρχει ένας λόγος για να μπει ο οποιοσδήποτε σε μπάντα για ενα - δυο χρόνια: μαθαίνεις πολλά, και είναι και σαν λέσχη, αλληλεπιδράς με ανθρώπους με τα ίδια ενδιαφέροντα. Τώρα το να βγεί το κομμάτι τέλεια και να το παίξεις μπροστά σε κοινό, και οι 40 πρόβες τη βδομάδα όταν έχεις πάρει πια ότι ήταν να πάρεις, πιστεύω οτι είναι μόνο για τους μούσικούς και όχι γι αυτούς που αναζητούν μόνο την απόλαυση, οπότε ναι, πλέον αποφεύγω τις μπάντες, εκτος αμα είναι για καμια σειρά τζαμαρισματων σε προβάδικα, κάτι σαν ομαδική μελέτη δηλαδή.

Πολύ ωραίο θέμα...

Μετά από κάποιο καιρό που με είχα πείσει να μελετώ συστηματικά, πλέον βαρέθηκα. Και αυτό γιατί δεν είδα φως.

Για να μην παρεξηγηθώ, όντως παίζω καλύτερα από παλιά, αλλά βλέπω πως για να παίξω αυτά που θέλω, χρειάζεται πολυυυυυς χρόνος, όρεξη και διάθεση για μελέτη...

Έτσι πλέον παίζω σχεδόν καθημερινά τουλάχιστον 1 ώρα, αλλά από μελέτη μόνο αυτή στον ΑΝΤ1 ξέρω (που ούτε και αυτή βλέπω γιατί δουλεύω το πρωι) :lol:

Εννοειται οτι δεν πρεπει να ντρεπεσαι καταρχην μονο και μονο που ασχολησαι με την μουσικη σε τιμα & σε κανει ανωτερο ανθρωπο!!

Το "προβλημα" ξεκιναει με πολλους "closet guitar players" που απλα δεν παιζουν με μπαντες και μελετανε ολη την ημερα σπίτι τους,οταν ερθει η ωρα να παίξουν με "ετοιμη" μπαντα,εκει γινεται το ελα να δεις απο την..παρεξηγηση.

Το εχω δει να συμβαινει πολλες φορες,ειναι αλλωστε και σημειο των καιρων,στην ..εποχη μου (1821 δηλ :lol: ) ΠΡΩΤΑ καναμε τη μπαντα και ΜΕΤΑ μαθαιναμε να παίζουμε επηρεασμενοι απο το πανκ,τωρα αλλάξανε τα πράγματα με αυτες τις περίεργες μουσικες με τις πολλες νοτες!! :lol:

απο την μερια μου εγω, θα ελεγα πως μαλλον εχω σταματησει να μελεταω για αρκετο διαστημα...δεν ξερω...απλα εχω την αισθηση πως δεν μου χρειαζεται αυτη τη στιγμη...αυτο που κανω ειναι να βαζω αρκετη μουσικη και να προσπαθω να καταλαβω πως στα κομματια σκεφτεται καποιος που παιζει εκει.(δε μιλαω μονο για rock και αλλα τετοια σατανιστικα :lol: ).

αυτο που κηνυγαω αυτον τον καιρο και μπορω να πω πως μου λειπει, ειναι η φρασεολογια και αποδωση μελωδιας.(οχι μπλιμπλικολογια...αυτο το εχω μελετησει αρκετα :lol: ).

τωρα αλλάξανε τα πράγματα με αυτες τις περίεργες μουσικες με τις πολλες νοτες!! :lol:

σατανιστικα πραγματα...δε λες τιποτα :lol:

Xμμμμ..nuno μου εδωσες αφορμη για να αναφερθω σε ενα τρυπακι που πεφτουμε ολοι μας σχετικα με αυτα που θελουμε να παιξουμε και δεν μπορουμε...

Λοιπον..δυστυχως η αληθεια ειναι οτι ακουμε κατι και μετα πλακωνομαστε να το μαθουμε....αλλα μολις αυτο συμβει μας ειναι αχρηστο..γιατι δεν κολλαει τελικα στο υφος μας!!Λοιπον αλλο τι μας αρεσει να ακουμε και αλλο τι μπορουμε να παιξουμε..

Καραγουσταρω κιθαριστες shred δεκαετιας 80 αλλα οσο και αν μελετησα δεν μου βγαινει το γαμ..δι..και αν μου βγει..δεν μου παει..!!!πχ μελετουσα επι ενα χρονο arrpegios και ναι τα καταφερα να ακουγονται σαν νερο...εεε και μετα τι;;πουθενα εκτος μερικων περιπτωσεων δεν μου χρησιμευουν....ξεσκιστηκα στην πενα σαν αυνανας...εεεε..παλι δεν ειχε νοημα γιατι το πολυ να την περασω για 3-4 μετρα...την παρατησα λοιπον!!

Αυτος ο μπουσουλας των τεχνικω και καλα προδιαγραφων που πρεπει να εχει ενας οποιοσδηποτε κιθαριστας ειναι πραγματικα ο ευνουχισμος των ταλεντων...και δυστυχως πολλα παιδια δεν θα καταλαβουν ποτε ποσα αξιζαν αφου θα εχουν καταπιαστει με πραγματα που επιβαλλουν αορατοι αγραφοι νομοι...

Εχω ακουσει παιδια να παιζουν μπλουζ και να κλαινε μανουλες..ενω με το που αρχιζουν τα και καλα shred μου πεφτει το σαγονι και το αντιστροφο παντα...

Το θεμα ειναι οτι δεν εχουν το αυτι να κρινουν που ακουγονται κιθαριστες και που βιολιτζηδες...

Εγώ πάλι βρισκόμουν ανέκαθεν σε απόσταση ασφαλείας από την έννοια "συστηματική μελέτη". Απλά βαριόμουν και βαριέμαι. Το γεγονός ότι είμαι αυτοδίδακτος & ότι ουδέποτε μελέτησα ουσιαστικά, το πληρώνω καθημερινά. Το άρπισμα σίγουρα κάπου θα σκαλώσει, σε κομμάτια με απλή συνοδεία ακκόρντων είμαι λιγάκι κάγκουρας, τη τσούλα τη ματζόρε κλίμακα δεν εννοώ να τη μάθω κλπ κλπ.

Μακάρι να είχα την όρεξη, γιατί χρόνος υπάρχει... :cry:

Από την άλλη βέβαια, αφού έχω την απόλυτη κιθάρα (SG), τί το σκαλίζουμε...

Οφθαλμίατρε μου εσύ!

@Antouan: Μια χαρά το καινούριο avatar...

Εγω απο πλευρας μελετης εχω απλα καταληξει σε καποιες ασκησουλες και θεματα για πιανο, απλα για ζεσταμα και να μην σκουριαζω. Απο κει και περα παντως να σταθω σε ενα-δυο σημεια που καπως αναφερθηκαν και πιο πριν.

Πρωτον, και η καθημερινη τριβη με το αντικειμενο σε βαθος χρονου φερνει αποτελεσματα, και απο κει που δεν το περιμενεις. Σε μενα το ειδα αυτο σε οτι αφορα την αισθηση ρυθμου, οταν αρχισα να ηχογραφω κομματια στο pc με μετρονομο. Καμια σχεση με συστηματικη μελετη κλπ., αλλα διαφορα ειδα, και μεγαλη μαλιστα.

Δευτερον, μελετη δεν ειναι απαραιτητα ανεβοκατεβασματα σε κλιμακες, tapping, arpegios κλπ., αλλα και καποια απλα πραγματα που κακως τα παιρνουμε δεδομενα, οπως ποσο καθαρα ακουγονται τα ακορντα μας π.χ. Δηλαδη φιλε Earendil, εγω στη θεση σου δεν θα εκανα τιποτα παραπανω απο το να κανω αρπισματα στην κιθαρα χαζευοντας ΤV. Ουτε tabs ουτε τιποτα. Οι ωρες που εχω φαει παιζοντας μ*&%κιες στα πληκτρα μπροστα στο χαζοκουτι ειναι απειρες, και στο τελος της ημερας εχω δαχτυλα αιθερια :lol:

Πραγματικά αυτό με την τηλεόραση παίζει. Εγώ συνήθως παίρνω την κιθάρα και παίζω απλές κλιμακες (κυρίως χρωματική) βλέποντας τηλεόραση. Δεν ξέρω βέβαια αν προσφέρει κάτι παικτικά, αλλά σίγουρα καπνίζω λιγότερο :lol:

Πλέον μου χει γίνει συνήθεια. ¶μα κάτσω να δω τηλεόραση και δεν έχω την κιθάρα στο χέρι κάτι μου φταίει.

Trending...

Νέα θέματα

Back