Η μεταμόρφωση του KORG M1 ξεκίνησε !

Παστίτσιός

Νέο μέλος
Πόντοι
18
Ναί, είναι γεγονός ! ;D  Το πήρα απόφαση.Το KORG M1 προορίζεται να ζήσει...και θα ζήσει ! Μιάς και το όργανο είναι αρχαίο και έχει τα σημάδια του χρόνου επάνω του,αποφασίστηκε να γίνει τέτοιο service και τέτοια αλλαγή που στο τέλος θα γίνει αγνώριστο! Η διαδικασία ξεκινάει από σήμερα και θα διαρκέσει ίσως και 2-3 μήνες !!! Τέτοιο σέρβις δεν έχει ξαναγίνει. ;D

Το πρώτο και κυριότερο είναι η λειτουργία του οργάνου.Ανοίγοντας λοιπόν για εσωτερικό καθαρισμό και διάγνωση των συστημάτων του,διαπιστώνω ότι το τροφοδοτικό του έχει κάποιους πυκνωτές (?) η οποία εχουν διαρρεύσει και θέλουν αλλαγή και καθάρισμα. Η ερώτηση είναι η εξής σε όποιον γνωρίζει.Πόσο κοστίζει περίπου ένα καινούριο τροφοδοτικό ή πόσο κοστίζει περίπου η αλλαγή των λίγων διαρρεούντων πυκνωτών (?) ;

Παρακάτω κάποιες φωτογραφίες όχι και πολύ καλές λόγω τραβήγματος μέσω κινητού.

Εμμμμμ...πώς ανεβάζω φωτογραφίες από το σκληρό μου δίσκο ;  ::)

τροφοδοτικο.jpg

τροφ_διαροή_η_όχι.jpg

τροφ_διαροή.jpg

τροφ_διαροή_2.jpg

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Μανώλης Χναράκης είπε:
1. Έχει κάποιο πρόβλημα το όργανο και γι'αυτό θέλει service ?

2. Εσύ θα το κάνεις το service ?
1.Εφόσον έχουν διαρροή κάποιοι πυκνωτές δεν πρέπει να αλλαχτούν ; αυτό είναι το πρόβλημα που έχει.

2.Όχι δεν θα το κάνω εγώ,θα το πάω σε τεχνικό να αλλάξει τους πυκνωτές και να καθαρίσει όλη τη πλάκα.

Έχω και μία ακόμα ερώτηση.Θέλω να αλλάξω και το διαφανές πλαστικό που είναι επάνω από την οθόνη λόγω των γρατζουνιών του.Αυτό το υλικό πώς λέγεται ? υπάρχει σκέτο σαν ανταλλακτικό ? ή αν πωλείται σαν υλικό ώστε να αγοράσω ένα κομμάτι και να το κοψωράψω όπως πρέπει για να μπεί εκεί που πρέπει...

Οι φωτογραφίες ανέβηκαν στην πρώτη ανάρτηση!  :)

Μου φαίνεται θα χρειαστείς 1-2 ακόμη Μ1 για spares&parts για να κάνεις αυτό που θες. Δεν κοιτάς e-bay να βρεις κανα 2-3 Μ1 να τα έχεις για ανταλλακτικά γιατί λόγω ηλικίας όλο και κάτι θα χαλάει μια το ένα μια το άλλο.

Στη θέση σου θα κοιτούσα στις αγγελίες για ένα άλλο Μ1 ένα σε καλή κατάσταση και θα κρατούσα το υπάρχων για ανταλλακτικά. Οι τιμές που τα δίνουν (200-300Ε) είναι πάρα πολύ φτηνές, δεν αξίζει να δώσεις 500Ε να φτιάξεις αυτό που έχεις πχ αν βρίσκεις το Μ1 με 300Ε.

Δε μπορώ να καταλάβω τι βρίσκεις σε αυτό το όργανο και σου αρέσει τόσο πολύ αλλά αφού το θες και σ'αρέσει πρόσεξε μη σου βγει για m3 στο τέλος! 8)

Στην δεύτερη φωτογραφία, δεν πρέπει να είναι διαρροή. Απ'ότι φαίνεται, μοιάζει πιό πολύ για κόλλα στερέωσης.

Στην τρίτη φωτογραφία, μοιάζει με διαρροή. Δεν φαίνεται καθαρά η φωτογραφία.

Στην τέταρτη φωτογραφία το ίδιο.

Στην θέση σου δεν θα το πείραζα. Θα άλλαζα αν μου το ζητούσε κάποια στιγμή ή καλύτερα εάν έκανα τις σχετικές μετρήσεις. Μόνο τότε. Μόνο οι μετρήσεις θα σου πούνε την αλήθεια.

Όσο για το πλαστικό της οθόνης, μόνο αν υπάρχει στην αντιπροσωπεία ή κάπου αλλού σε stock.

Οι γρατζουνιές είναι σχετικά φυσιολογικές, βάση της χρονολογίας - χρήσης, εκτός κι αν πρόκειται για extreme πράγματα όπου δεν μπορείς να δεις. Τι να σου πω.

Γνώμη μου, αφού δουλεύει μην το σκαλίζεις. Αφού ζεί, είναι ήδη ζωντανό :)

Μανώλης Χναράκης είπε:
Στην τρίτη φωτογραφία, μοιάζει με διαρροή. Δεν φαίνεται καθαρά η φωτογραφία.

Στην τέταρτη φωτογραφία το ίδιο.
Είναι όντως διαρροή.Αν προσέξεις δίπλα στους πυκνωτές,αυτό το καφέ,όχι της πλάκας,που φαίνεται,είναι ένας ξένος όγκος ξεραμένου υλικού που προέρχεται από τους 2 πράσινους και τον μπλέ,πυκνωτές.Τελικά αυτά πυκνωτές λέγονται ή τα λέω λάθος ;

Δεν ξέρω για τις μετρήσεις, θα το πάω στον τεχνικό να το δεί αυτό,αλλά πρέπει να καθαριστεί και να αλλαχτούν οι μισοχαλασμένοι πυκνωτές.Αν είναι μισοχαλασμένοι γιατί να μην βάλω καινούριους ;

Και μία ακόμα ερώτηση.Η επιφάνεια του οργάνου είναι σιδερένια ή από κάποιο άλλο μέταλλο?

stavros_d80 είπε:
Δε μπορώ να καταλάβω τι βρίσκεις σε αυτό το όργανο και σου αρέσει τόσο πολύ αλλά αφού το θες και σ'αρέσει πρόσεξε μη σου βγει για m3 στο τέλος! 8)
Φίλε Σταύρο, αυτό που μου αρέσει τόσο πολύ στο όργανο είναι ο καταπληκτικός ψηφιακός του ήχος σε συνθετικούς και πειραματικούς ήχους και η απλή λιτή και όμορφη επιφάνεια του οργάνου που δεν έχει 100 knobs,35 faders,500 buttons,4 data entry dials και του πουλιού το γάλα . ;D

Και μιάς και δεν παίζω σε live και το όργανο το έχω καθαρά για στουντιακές δουλειές και δεν πρόκειται να βγεί ποτέ από τη θέση του,θέλω να το κάνω όσο ωραιότερο μπορώ και να δουλεύει σαν καινούριο....και όταν ολοκληρωθεί η μεταμόρφωση,αγοράζω και ένα ακόμα Μ1...και το μεταμορφώνω και εκείνο !  ;D ;D ;D ;D

Λόλ...

εγω δεν μπορω να διακρινω καποια διαροη,μηπως αυτο που βλεπεις ειναι βενζινοκολλα η αλλο παρεμεφερες υλικο που βοηθαει στην σωστη στιριξει των πυκνωτων [η οτι ειναι] επανω στην πλακετα?

παντως παραμορφωση η φουσκωμα δεν νομιζω πως εχουν.

lifeowner66 είπε:
εγω δεν μπορω να διακρινω καποια διαροη,μηπως αυτο που βλεπεις ειναι βενζινοκολλα η αλλο παρεμεφερες υλικο που βοηθαει στην σωστη στιριξει των πυκνωτων [η οτι ειναι] επανω στην πλακετα?

παντως παραμορφωση η φουσκωμα δεν νομιζω πως εχουν.
Όπως είπε και ο Μανώλης, οι 2 καφέ πυκνωτές μάλλον έχουν κόλλα από κάτω αλλά οι άλλοι 3 (μπλέ-πράσινος) όχι μόνο έχουν διαρροή αλλά όντως είναι παραμορφωμένοι.Απλώς οι φωτό δεν έχουν καλή ανάλυση και δεν φαίνεται.Σκέψου απλά πώς είναι το αλουμινένιο κουτάκι ενός αναψυκτικού όταν το σφίγγεις με τα χέρια σου και μαζεύεται σαν να διπλώνεται.Κάπως έτσι είναι οι 2 πράσινοι...

Οι καφέ πρέπει να είναι κεραμεικοί πυκνωτές. Αυτοί δεν κάνουν τέτοια διαρροή (υγρά).

Οι άλλοι είναι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές. Αυτοί κάνουν την διαρροή που βλέπεις καθώς και ένα πιθανό "φούσκωμα".

Απλά ότι αλλάξεις από ηλεκτρολυτικούς βάλε ακριβώς τους ίδιους σε μέγεθος, σε τάση (Volt) και χωρητικότητα (Farad - μF) αλλά η θερμοκρασία να είναι 105oC αντί 85oC που μάλλον πρέπει να είναι οι δικοί σου, μάλλον.

Μανώλης Χναράκης είπε:
Οι καφέ πρέπει να είναι κεραμεικοί πυκνωτές. Αυτοί δεν κάνουν τέτοια διαρροή (υγρά).

Οι άλλοι είναι ηλεκτρολυτικοί πυκνωτές. Αυτοί κάνουν την διαρροή που βλέπεις καθώς και ένα πιθανό "φούσκωμα".

Απλά ότι αλλάξεις από ηλεκτρολυτικούς βάλε ακριβώς τους ίδιους σε μέγεθος, σε τάση (Volt) και χωρητικότητα (Farad - μF) αλλά η θερμοκρασία να είναι 105oC αντί 85oC που μάλλον πρέπει να είναι οι δικοί σου, μάλλον.
Σωστά.Ο μπλέ τουλάχιστον είναι 85 C ,οι πράσινοι το μόνο που γράφουν επάνω είναι 470K S.Αυτοί οι πυκνωτές υπάρχουν στην αγορά και σε τί τιμές  ? επίσης γιατί να μην βάλω το ίδιο 85 C αλλά να βάλω 105 ?

axtarmas είπε:
Σωστά.Ο μπλέ τουλάχιστον είναι 85 C
Αυτό φαίνεται.

οι πράσινοι το μόνο που γράφουν επάνω είναι 470K S.
Μπορεί και να μην είναι πυκνωτές. Φατσικά μου μοιάζει για πηνείο. Δες το τοπογραφικό στην πλακέτα τι γράφει C ή L ?. Η φωτογραφία δεν είναι καθαρή. Την αλήθεια θα την πει το service manual και καλύτερα απ'όλους το επίσημο τεχνικό τμήμα.-  Τρώμε τον χρόνο μας.

Αυτοί οι πυκνωτές υπάρχουν στην αγορά και σε τί τιμές  ?
Μπορεί, δεν το γνωρίζω. Όταν πρόκειται για μηχάνημα δεν αγοράζω τίποτα (κυριολεκτικά) από την αγορά, τα πιό πολλά είναι Κινέζικα αγνώστου διαλογής. Μόνο από εργοστάσιο.

επίσης γιατί να μην βάλω το ίδιο 85 C αλλά να βάλω 105 ?
Διότι ανάλογα το τροφοδοτικό που δεν το γνωρίζω, θα αντέξει παραπάνω.Το πιθανότερο είναι να βρεις στην αγορά αγνώστου διαλογής. Επειδή κατά κοινή ομολογία κάποιοι πυκνωτές που έγραφαν 105oC ήταν 105oC για κανένα μήνα και μετά έπεσαν στους 85oC. Τι να σου πω τώρα. Βγάλε συμπέρασμα μόνος σου.

Αφού θα το πας σε τεχνικό, να φανταστώ το επίσημο service, άσε τα υπόλοιπα σ'αυτούς. Αυτοί ξέρουν.

Υ.Γ.

Μην το σκαλίζεις.

Μανώλης Χναράκης είπε:
Υ.Γ.

Μην το σκαλίζεις.
Αυτό δεν το σκαλίζω,θα το σκαλίσει ο τεχνικός  ;D  απλώς ρωτάω να δώ περίπου τι θα κοστίσει...Τελικά,δεν απάντησε κανείς,η επιφάνεια του οργάνου είναι από σίδερο ή άλλο μέταλλο ? και κάτι ακόμα.Υπάρχουν στην αγορά οθόνες σαν και του Μ1 αλλά με διαφορετικό χρώμα χαρακτήρων ? το πράσινο δεν μου πολυαρέσει που έχει.Κανένα κατάστημα που να πουλάει,γνωρίζει κανείς ; αν δεν κάνω λάθος η οθόνη είναι Lcd 2 x 40 χαρακτήρες...

Μανώλης Χναράκης είπε:
Μπορεί και να μην είναι πυκνωτές. Φατσικά μου μοιάζει για πηνείο. Δες το τοπογραφικό στην πλακέτα τι γράφει C ή L ?.
Η πλακέτα γράφει L4-L3-L5 (3 είναι). Τί σημαίνει το C και τί το L ? έτσι εγκυκλοπαιδεικά ρωτάω.

Καλά το φαντάστηκα. Είναι coil (πηνείο ή φίλτρο).

Το C είναι πυκνωτής, το L πηνείο, το R αντίσταση για να μην με ξαναρωτήσεις.

Μανώλης Χναράκης είπε:
Καλά το φαντάστηκα. Είναι coil (πηνείο ή φίλτρο).

Το C είναι πυκνωτής, το L πηνείο, το R αντίσταση για να μην με ξαναρωτήσεις.
Εδώ όμως προκύπτει μία άλλη ερώτηση  ;D ;D ;D. Το πηνείο δεν μπορεί να έχει διαρροή,σωστά ? αν είναι έτσι,τότε τα 2 πηνεία που είναι γύρω από τον πυκνωτή που διέρρευσε,δεν έχουν διαρρεύσει και όλο το ξένο υλικό προήλθε από τον πυκνωτή που βρίσκεται ανάμεσα τους! Αν είναι έτσι,ο πυκνωτής έχασε πολύ...ηλεκτρολύτη ! Επειδή τα έκανε χάλια. Τα πηνεία αυτά πώς μπορούν να χαλάσουν ?

Επίσης, αν ξέρεις Μανώλη, τί επιπτώσεις στο όργανο θα μπορούσε να έχει ένας πυκνωτής σε κατάσταση προχωρημένης διαρροής ?

axtarmas είπε:
Εδώ όμως προκύπτει μία άλλη ερώτηση  ;D ;D ;D. Το πηνείο δεν μπορεί να έχει διαρροή,σωστά ? αν είναι έτσι,τότε τα 2 πηνεία που είναι γύρω από τον πυκνωτή που διέρρευσε,δεν έχουν διαρρεύσει και όλο το ξένο υλικό προήλθε από τον πυκνωτή που βρίσκεται ανάμεσα τους! Αν είναι έτσι,ο πυκνωτής έχασε πολύ...ηλεκτρολύτη ! Επειδή τα έκανε χάλια. Τα πηνεία αυτά πώς μπορούν να χαλάσουν ?

Επίσης, αν ξέρεις Μανώλη, τί επιπτώσεις στο όργανο θα μπορούσε να έχει ένας πυκνωτής σε κατάσταση προχωρημένης διαρροής ?
Αρχίζω και χάνω την υπομονή μου  >:(

Δεν ξέρω  ???

;D

Το πηνείο, εξαρτάται το πηνείο, μπορεί να καεί για παράδειγμα.

Ότι ξένο υλικό υπάρχει, απ'ότι δείχνει η φωτογραφία, είναι είτε από στερεοτικό υλικό είτε από υλικό διαρροής. Δεν το είδα από κοντά δεν μπορώ να σου πω 100%.

Ένας πυκνωτής σε κατάσταση "προχωρημένης διαρροής", μπορεί να σταματήσει να λειτουργεί ή να βραχυκυκλώσει.

Στην περίπτωση που βραχυκυκλώσει ή θα σου κάνει ζημιά στο τροφοδοτικό, λιγάκι απίθανο ή θα κάνει "μπαμ" ο πυκνωτής και θα σκάσει, και αυτό παίζει. Συνήθως μισολειτουργεί, σαν να μην υπάρχει αφού αλλάζει πρακτικά και πολλές φορές άτακτα χωρητικότητα χωρίς να κάνει σωστά την δουλειά του.

Ορισμένες από τις βασικές επιπτώσεις είναι: α) να μην είναι σωστά τα ρεύματα που πάνε στο όργανο (main board κλπ) και β) ως εκ τούτου μπορεί να μην λειτουργεί σωστά το όργανο, να κολλάει καμιά φορά, να έχει αλλοίωση στον ήχο, να έχει θόρυβο ή οτιδήποτε άλλο.

Σου τα είπα λιγάκι "παιδικά" για να καταλάβεις στο περίπου.

Τώρα τέλος. Τώρα το κλείνεις και το πας στο μάστορα. :)

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back