Gilad Hekselman lick από το This Just In.

Εμένα λόγω μπάσου στο τέλος το αυτί μου κλειδώνει αυτόματα σε C και το αντιλαμβάνεται σα τονική.
Ισως πάλι και η ίδια η h-w να μου δημιούργησε αυτή τη σχέση και να το αντιλήφθηκα έτσι.

Ολα τα υπόλοιπα, παίζοντας τα,  χωρίστηκαν στο αυτί μου σε locrian και h-w.

Αρμονικά πολλά θα μπορούσαν να είναι αλλά το ερώτημα που μου γεννήθηκε παίζοντας/αναλύοντας το είναι το αν έχει περισσότερο νόημα να σκέφτεσαι αμιγώς τροπικά ή αρμονικά σε τέτοιες περιπτώσεις.

Θα μου πεις, του καθένα ο εγκέφαλος όπως λειτουργεί καλύτερα....
Τόσο η αρμονική σκέψη(δηλαδή η υπέρθεση συγχορδιών που έχουν μεταξύ τους λειτουργική σχέση) όσο και η  modal(δηλαδή η υπέρθεση άλλων κλιμάκων/τονικών κέντρων ελεύθερα, χωρίς λειτουργική σχέση) είναι valid τεχνικές για χρωματικό παίξιμο. Για κάποιον που παίζει bop, ξέρει το ρεπερτόριο και έχει ψηθεί με την σχετική φρασεολογία, είναι μάλλον φυσικό να κινείται με αρμονικό τρόπο, πχ ο Stern. Τον Gilad δεν τον πολυξέρω, δεν μπορώ να βγάλω κάποιο συμπέρασμα για το πως σκέφτεται. Υπάρχουν στιγμές, όπως είπα πχ ακριβώς πριν το line που συζητάμε, όπου ξεκάθαρα παίζει σε άλλα τονικά κέντρα. Από την άλλη, το voice leading στο line είναι μάλλον τονικό, δηλαδή η κίνηση Fm-C7-Fm είναι textbook-θα μπορούσαμε να πούμε πως οι 4 νότες πριν το μι δείχνουν Gm7b5, άρα έχουμε ένα πλήρες ii-V-i.

Σχετικά με την πρώτη παρατήρηση, είναι ενδιαφέρον να βρούμε την αρμονική ταυτότητα του line, και χωρίς την αναφορά του μπάσου.

 Γενικά μιλώντας, η κουβέντα έχει πλάκα και σίγουρα όλοι κάτι μαθαίνουμε. Καλό είναι τα σχόλια να είναι αρκετά σαφή ώστε να καταλαβαίνουμε όλοι, κυρίως δε,  εκείνοι που δεν είναι απολύτως εξοικειωμένοι με το θέμα που συζητάμε.

 
Επισυνάπτω μερικές ιδέες για το πως μπορεί κανείς να δημιουργήσει υλικό για μελέτη από το line. Τα παραδείγματα είναι σε C/Am ώστε να μην έχει δικαιολογία ο Φώτης. ?

- Η 4η, 5η, 6η και 7η νότα του line αναλύουν ένα Gbadd#4, δηλαδή μια ματζόρε συγχορδία στην οποία έχει προστεθεί η #4. Έχω γράψει όλα αυτά τα arps όπως εμφανίζονται σε C , σε 3 οκτάβες με το ίδιο fingering να επαναλαμβάνεται σε κάθε οκτάβα. 

-Η δεύτερη ιδέα, προεκτείνει το προηγούμενο, προσθέτοντας ακόμα ένα ίδιο μια 7η πάνω(διατονικά). Όποιος έχει παίξει το line θα αναγνωρίσει ένα μεγάλο μέρος του. 

-Το προηγούμενο, sequenced μέσα στη σκάλα.

Μερικές, μόνο, ιδέες... ?

Προβολή συνημμένου Practice Material from G.H. line.pdf

 
Τα παραδείγματα είναι σε C/Am ώστε να μην έχει δικαιολογία ο Φώτης. ?


Τα βλέπεις Φώτη?

Μ' αυτά που κάνεις, κρατάς την τάξη πίσω.

Το είπες στον npap ή όχι ακόμα?

Κανόνισε να διαβάσεις λίγο, γιατί σε λίγο θα μας βλέπεις όλους να τρώμε παγωτό και θα ζηλεύεις, γιατί δεν θα σου παίρνει ο npap.

 
 Τα είδα και τα έπαιξα στην κιθάρα Στράτο μου.... Γιατί ως γνωστόν χωρίς το όργανο μας στα χέρια μας, δουλειά δεν γίνεται.

Κάτι ψιλοκατάλαβα πάντως...
Αυτό είναι το πνεύμα. Η ιδέα είναι πως, βρίσκεις κάτι που σου αρέσει, θεωρείς χρήσιμο κλπ, βρίσκεις δαχτυλοθεσία που σου κάνει και το μεταφέρεις σε όλες τις βαθμίδες της σκάλας. Έτσι, αυτό το κάτι γίνεται πολλαπλά χρήσιμο. Ή ακόμα για να δουλέψει κανείς πάνω στην τεχνική, μελετώντας κάτι που θα μπορεί τελικά να χρησιμοποιήσει και σε πραγματικές συνθήκες, και όχι απλά drills. 

(Σε ένα μάθημα με τον Fuze του ζήτησα να μου δώσει καμία άσκηση για να δουλέψω το legato μου-μου έδωσε lines του Charlie Parker  ? )

 
Ψήνεστε για καμμιά κιθαροσυνάντηση?

έστω και μέσω Skype ή κάτι άλλο

 
Ψήνεστε για καμμιά κιθαροσυνάντηση?

έστω και μέσω Skype ή κάτι άλλο
Πλάκα θα είχε. Από κοντά, χλωμό. Ιντερνετικά, για κουβεντούλα, θα μπορούσαμε ίσως να το στήσουμε.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top