αχά...ναι...έχει βάση...E.G. είπε:@hot_sauce απο οτι ειδα απο το ιδιο μαδερι, το κοβουν στην μεση και περνουν 2 συνεχομενα κομματια για ενα σωμα. ο λογος που μπορω να σκεφτω ειναι οτι ετσι εχεις bookmatched τελικο ξυλο. απλα μια σκεψη, μπορει και να μην ισχυει
-Αν προσέξεις, τα μαδέρια δεν κόβονται στη μέση, κρατάνε το μεγαλύτερο κομμάτι και το άλλο το πετάνε(δηλ. πάει για 3-piece bodies σε solid colour μοντέλα). Ουδεμία υποψία bookmatching φυσικά αφού απλά στιβάζουν συνεχόμενα κομμάτια.hot_sauce είπε:διάφορες ερωτήσεις, όποιος ξέρει και έχει όρεξη απαντάει ;D :
-στο 1.30 περίπου δείχνει να κόβουν μεγάλα κομμάτια ξύλου στη μέση, και μετά να τα ενώνουν με άλλα "μισά" κομμάτια ξύλου...γιατί γίνεται αυτό και δεν αφήνουν το αρχικό one-piece?
και μετά χάνουν και το χρόνο να τα κολλήσουν...γιατί όλη αυτή η διαδικασία?
-τα "αυτιά" του headstock γίνονται matched λέει και μετά τα κολλάνε...τι είδους match μπορεί να γίνει σε αυτή τη διαδικασία?
αυτά! ήταν λίγες τελικά!
- Με βάση το video, ο συνολικός χρόνος, τουλάχιστον από τα κολλημένα body blanks μέχρι και πριν τη βαφή, χωρίς να υπολογίζονται οι χρόνοι αναμονής των κολλήσεων, περίπου 6 ώρες. Πάντως σε τέτοια επίπεδα παραγωγής δεν υπολογίζεται πόση ώρα χρειάζεται ένα όργανο για να κατασκευαστεί, αλλά πόσες εκατοντάδες όργανα φεύγουν από το εργοστάσιο ανά ώρα.Αλήθεια,ξέρει κανείς πόσο καιρό παίρνει μια κιθάρα να βγει απο το εργοστάσιο;Μια les paul ας πούμε.
-Δεν τελειοποιεί τα τάστα με laser.Τέτοια τεχνολογία δεν υπάρχει, τουλάχιστον ακόμα...Πάντως πολύ εντυπωσιακό video όπως και να έχει.Πολλά μηχανήματα τα ήξερα,αλλά εκείνο που τελειοποιούσε σε 10-12 λεπτά τα τάστα με laser δεν το είχα ξαναδεί..
Oι λόγοι που έχει επικρατήσει το bookmatched maple top είναι φυσικά οικονομικοί.hot_sauce είπε:αχά...ναι...έχει βάση...
αλλά έχει επικρατήσει αυτή η bookmatched εμφάνιση σε ένα top?
γιατί να μην το έχεις ολόκληρο και συνεχόμενο το μοτίβο των νερών?
δεν υποτίθεται πως είναι καλύτερο? (όσο λιγότερα κομμάτια, τόσο καλύτερα?)
ευχαριστώΠνοή και Νύξη είπε:-Αν προσέξεις, τα μαδέρια δεν κόβονται στη μέση, κρατάνε το μεγαλύτερο κομμάτι και το άλλο το πετάνε(δηλ. πάει για 3-piece bodies σε solid colour μοντέλα). Ουδεμία υποψία bookmatching φυσικά αφού απλά στιβάζουν συνεχόμενα κομμάτια.
-Υποθετικά προσπαθούν να τα 'ταιριάξουν' οπτικά. Περί ορέξεως...
κατάλαβα, σ'ευχαριστώ και σέναOι λόγοι που έχει επικρατήσει το bookmatched maple top είναι φυσικά οικονομικοί.
Το two piece maple top,δεν προκύπτει από μια επιφάνεια ξύλου που την κόψαμε στην μέση και μετά κολλήσαμε τα δύο μέρη όπως το φαντάζεται κανείς.
Το two piece maple top,προκύπτει από την τομή ενός δοκαριού maple που έχει λίγη μεγαλύτερη επιφάνεια από την μισή του καπακιού,
αλλά με τομή στο πλάι,δηλαδή σαν να κόβουμε ένα ψωμάκι για σάντουιτς στη μέση.
Αυτά τα 2 κομμάτια που προκύπτουν κάνουμε bookmatch.
Σαν να ανοίγουμε ένα βιβλίο σε μία σελίδα και να το αφήνουμε ανάποδα στον πάγκο,για αυτό λέγεται και bookmatched.
Τέλοσπάντων,όποιος δώσει βάση στο σάντουιτς θα καταλάβει. ;D
Πνοή και Νύξη είπε:-Αν προσέξεις, τα μαδέρια δεν κόβονται στη μέση, κρατάνε το μεγαλύτερο κομμάτι και το άλλο το πετάνε(δηλ. πάει για 3-piece bodies σε solid colour μοντέλα). Ουδεμία υποψία bookmatching φυσικά αφού απλά στιβάζουν συνεχόμενα κομμάτια.
-Υποθετικά προσπαθούν να τα 'ταιριάξουν' οπτικά. Περί ορέξεως...
Eίναι Radio Frequency Identication Tag που μπαίνει κάτω από την ταστιέρα ώστε να ελέγχουν αριθμητικά τις κιθάρες που βγαίνουν από το εργοστάσιο.Πνοή και Νύξη είπε:Η δική μου απορία είναι, τι ακριβώς γίνεται στο 14:20 του video?
Τώρα το ξαναείδα..Δεν πάει ο νους μου.. ???Πνοή και Νύξη είπε:-Αυτό το 'πιασα. Εννοώ από το 14:20 ως το 14:25, μόλις βγαίνει η ταστιέρα από την πρέσσα. Κάτι κάνει πάνω στα τάστα...
Πολύ σωστά τα λες οι βαφές νίτρου χρειάζονται πάνω απο μήνα για να στεγνώσουν και να μπορέσεις με το τρίψιμο -buffing να πάρεις τη γιαλυστερή επιφάνεια, γύρω στο 23λ. λέει οτι οι κιθάρες στη βαφή περνάνε 4 έως (διόρθωση) 6 μέρες για το γιαλυστερό και κανα δύο μέρες για το μάτ , εξ ού και η χαμηλότερη τιμή στα μάτ χρώματαscofield είπε:Σε βαφές νίτρου ένας μήνας χρειάζεται μόνο και μόνο για να στεγνώσει το όργανο πριν γυαλιστεί.(Οικονομακης enigma guitars)...κ ως γνωστον η gibson δεν χρησιμοποιει πολυεστερες κ πολυουρεθανες,αλλα νιτρο....
Μπορει ο Geoffrey να παραδιδει οτι βλακια του καπνισει...Κανιμώθριος είπε:Πάντως ακόμη δεν είμαι εξοικειωμένος με την ιδέα να βλέπω γυναίκα στην γραμμή παραγωγής μιας ηλεκτρικής κιθάρας και μάλιστα σε μεγάλη ηλικία..
Αν έβλεπα την κυρά Σούλα την 60άρα γειτόνισσα μου,να φεύγει κάθε πρωί με καπελάκι Gibson για να πάει στο "εργοστάσιο" θα μου φαινόταν το ίδιο κουλό όσο και ότι ο Γιωργάκης παραδίδει μαθήματα οικονομίας κια πολιτικής στο Harvard..
Δοκιμαζει με ενα λεπτο φιλερ αν καποιο ταστο προεξεχει και δεν καθησε τερμα.Πνοή και Νύξη είπε:-Αυτό το 'πιασα. Εννοώ από το 14:20 ως το 14:25, μόλις βγαίνει η ταστιέρα από την πρέσσα. Κάτι κάνει πάνω στα τάστα...
Το εργαλείο σφυροκόπτης τάστων πάντως, κορυφή.
Kαι δεν νομίζω οι δικοί μας οι μαστόροι να αρνηθούνε τέτοια βοήθεια. Εκτός και αν φοβούνται μήπως τους κλέψεις το vibe ή το modjo ;D ;D ;D .E.G. είπε:μπα στελιο, εκει θα ειναι βαρετα, κανεις το ιδιο πραγμα ολη μερα. το θεμα ειναι να εισαι το παιδι για τις δουλειες σε κανενα custom shop.
bouzoukleri είπε:Kαι δεν νομίζω οι δικοί μας οι μαστόροι να αρνηθούνε τέτοια βοήθεια. Εκτός και αν φοβούνται μήπως τους κλέψεις κάνα σκαρπέλο το vibe ή το ρούτερ το modjo ;D ;D ;D .