Flatwounds - νέα αγάπη

stamkosk

Μέλος
Πόντοι
78
Βρε μπράβο, μετά από τόσα χρόνια ταλαιπωρίας με roundwound strings στο μπάσο (ουσιαστικά για να γλυτώσω το υψηλό κόστος αγοράς των Flatwounds), βρήκα επιτέλους την υγειά μου.

Αγόρασα και τοποθέτησα πρώτη φορά Flatwounds.

Αποτέλεσμα; Τέρμα ο πόνος στα δάχτυλα από το συνεχές τρίψιμο με τις χορδές, τέρμα ο ενοχλητικός θόρυβος των δακτύλων στα γλυστρίματα που υπερ-μεγεθύνεται από τους μαγνήτες και δεν χρησιμεύει και πουθενά, τέρμα τα υπερβολικά πρίμα που δεν ταιριάζουν με το όργανο και τη φύση του και κυρίως τέτοια βελτίωση στις χαμηλές και τον γενικότερο όγκο που ακόμα δεν την πιστεύω.

Αν υπάρχουν ομοιοπαθείς που κι εκείνοι το σκέφτονται, ας τους δώσουν μιά ευκαιρία, αξίζει...

Στα θετικα να προσθεσεις οτι δεν θα χρειαστει να τις ξανααλλαξεις ποτε και οτι με το χρονο ο ηχος τους θα γινεται ολο και καλυτερος.
Ποιες εβαλες;

Τις πιό φτηνές λόγω πορτοφολιακής στενότητας, fender 9050
Πολύ καλές είναι, μην θεωρείς ότι χάνεις κάτι επειδή είναι φτηνότερες. Την επόμενη φορά, σε 20 χρόνια :) , μπορείς να δοκιμάσεις άλλες. Παίζουν μεγάλες διαφορές από μάρκα σε μάρκα αλλά είναι θέμα γούστου.

Μετα απο το influencing περι των flatwound του μεγαλυτερου influencer στο noiz, του αξεπεραστου του μακαριτη του Superfunk, εβαλα τις chrome της Daddario στο μπασο, μετα απο ερευνα οσο αφορα το οτι ηταν πολυ ευκολοπαικτες σε φαση να μην εχουν πολυ tension, διοτι τα καημενα μου τα δαχτυλακια ειναι ταλαιπωρημενα απο τα διαφορα αισχη σε αλλα οργανα και δεν ειμαστε για περιπετειες.

Απο αποψη παιξιματος μια χαρα, αλλα η πραγματικη αποκαλυψη ηταν ο ηχος. Το μπασακι μεταμορφωθηκε, αλλα το σημαντικοτερο ηταν οτι οι διαφοροι θορυβοι, τα σκρατς τα γκλιν γκλον κλπ εξαφανιστηκαν εντελως. ΟΚ, οταν παιζεις καφριλες ισως δε σε απασχολουν αυτα, αλλα με το που πεσουν οι τονοι σε πιο clean παιξιματα και τετοια ειναι πραγματικα σωτηρια οι flat, αλλο επιπεδο προσφυσης.

Ειχα και παλιοτερα επαφη, με αφορμη καποια vintage μπασα, επαφη με flat χορδες, αλλα δεν ειχα συνειδητοποιησει το ποσο μεγαλο μερος του κλασσικου μπασοηχου οφειλεται στις φλατ. Οταν τις εβαλα στο jazz μου, απο επιθετικο σχεδον metal ηχο επαιρνα πλεον ενα γλυκισμα, που ταιριαζει σε καθε smooth ακουσμα. Αν οι προτιμησεις καποιου ειναι περισσοτερο προς το smooth παρα στο aggressive, πρεπει οπωσδηποτε να τις δοκιμασει.

'Ενα απο τα πιο παρεξηγημένα πράματα στο χώρο του μπάσου είναι οι flatwonds - οτι είναι τέρμα μουντές, ότι κάνουν μόνο για άταστα κλπ κλπ. Ενώ στην πραγματικότητα έχουν πολλά να δώσουν σε πολλά είδη και στυλ μουσικής, και τελείως διαφορετικό feel που πολλοι προτιμούν (και εγώ μέσα).

Και σίγουρα δεν είναι μόνο για άταστο μπάσο, ίσα ίσα παίζει και το αντίθετο επιχείρημα!

Απλά χωλαίνουν σε spanky aggressive ήχους. 'Εχουν πολύ έντονο χαρακτήρα που δεν είναι για τα πάντα.

'Ενα απο τα πιο παρεξηγημένα πράματα στο χώρο του μπάσου είναι οι flatwonds - οτι είναι τέρμα μουντές, ότι κάνουν μόνο για άταστα κλπ κλπ. Ενώ στην πραγματικότητα έχουν πολλά να δώσουν σε πολλά είδη και στυλ μουσικής, και τελείως διαφορετικό feel που πολλοι προτιμούν (και εγώ μέσα).

Και σίγουρα δεν είναι μόνο για άταστο μπάσο, ίσα ίσα παίζει και το αντίθετο επιχείρημα!

Απλά χωλαίνουν σε spanky aggressive ήχους. 'Εχουν πολύ έντονο χαρακτήρα που δεν είναι για τα πάντα.

Στο άταστο αν θέλεις ήχο παστόριους δεν γίνεται με φλατ. Γενικα και εγώ πιστεύω ότι μπορούν να βγάλουν πολλούς ήχους οι φλατ απλά για κάποιο λόγο δεν κυκλοφορούν πολύ, ίσως το κόστος.

Παίζω μόνο Precision, πένα αλλά και δάκτυλα αν χρειάζεται. Δοκίμασα flat δυο φορές: Πρώτη φορά ήταν οι D'Addario Chromes. Τις κράτησα μια μέρα, τις έβγαλα και τις πέταξα. Η δεύτερη ήταν οι LaBella Deep Talkin' Bass. Tις έβαλα και δεν τις ξαναέβγαλα ποτέ. Έχω αγοράσει τα τελευταία δέκα χρόνια τρία σετ: Το πρώτο το άλλαξα γιατί χάλασε σε ένα σετάπ με το βάλε-βγάλε. Το τρίτο το πήρα σε περίπτωση που χρειαζόταν μετά από κανα σετάπ και είναι ακόμη στη θήκη του αχρησιμοποίητο.

Rotosound στο μπάσο,D'addario στην κιθάρα.
Στην κιθάρα δέν κάνουν για όλους.
Αν είσαι Riffάκιας και Chug,σκοτώνουν και ότι καλύτερο για ηχογράφηση,σε ένα 80s style σόλο π.χ με τρεξίματα και ακροβατικά στην ταστίερα,είναι εντελώς ακατάλληλες.

Ειχα έναν ενδοιασμό πρίν τις χρησιμοποιήσω στην κιθάρα για τον λογο που αναφέρω παραπάνω,μέχρις ότου ο εγκέφαλος μου στείλει ένα μήνυμα στα εισερχόμενα,για να απομακρύνει και την τελευταία αμφιβολία που είχα στο άν τελικά τις αγοράσω,το οποίο διαβάστηκε μέσα στο κατάστημα την στιγμή που τις κοιτούσα και αν θυμάμαι καλά έγραφε "αφού εσύ βρέ μαλάκα,ούτως η άλλως δέν μπορείς να παίξεις γρήγορα και να κάνεις ακροβατικά,οι χορδές θα σου φταίνε"?...και κάπως έτσι τις έβαλα και είμαι πολύ ευχαριστημένος.

Είχα δοκιμάσει και εγώ flatwound για κανά χρόνο σε ένα J bass που είχα και αργότερα πάλι για αντίστοιχο διάστημα σε ένα P που έχω τώρα. Είναι υπέροχες και με κάνουν να παίζω πιο smooth αλλά να είμαι ειλικρινής και τις δύο φορές που έβαλα πίσω roundwounds μου άρεσε τόσο το σκάσιμο και τα πρίμα που δίνουν και δεν ξανάβαλα flats 👀

Είχα δοκιμάσει και εγώ flatwound για κανά χρόνο σε ένα J bass που είχα και αργότερα πάλι για αντίστοιχο διάστημα σε ένα P που έχω τώρα. Είναι υπέροχες και με κάνουν να παίζω πιο smooth αλλά να είμαι ειλικρινής και τις δύο φορές που έβαλα πίσω roundwounds μου άρεσε τόσο το σκάσιμο και τα πρίμα που δίνουν και δεν ξανάβαλα flats 👀
Εντάξει, δεν είναι παράλογο και αυτό. Για κάποιο λόγο έχουν επικρατήσει οι round. Το ιδανικό είναι να έχεις και τις 2.

Άταστα μπάσα με ζωγραφισμένα τάστα υπάρχουν? Γιατί στο μέλλον θα ήθελα ένα αλλά όχι για μικροτόνους, απλά για το γλυκό του sliding από και προς τις στάνταρντ νότες.

Άταστα μπάσα με ζωγραφισμένα τάστα υπάρχουν? Γιατί στο μέλλον θα ήθελα ένα αλλά όχι για μικροτόνους, απλά για το γλυκό του sliding από και προς τις στάνταρντ νότες.
Ναι, κυρίως με ζωγραφισμένα τάστα κυκλοφορούν.

Το ιδανικό είναι να έχεις και τις 2.
Στο ίδιο μπάσο.
Αν εννοείς με χρώματα,τώρα στις 15 πλησιάζει της παναγίας,αναλόγος την ενορία,υπάρχει περίπτωση να βρείς κάτι.
Τα περισσότερα παίρνουν 4 ΑΑ,είναι active δηλαδή.

Πλάκα κάνω,ψάξε Lined Fretless.

Στο ίδιο μπάσο.
1786102289567.png

Καλα αυτό είναι το τέλειο. :ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back