Fender Tremolo Arm

elavd

Googlelavd
Πόντοι
38
Τις τελευταίες μέρες, δε ξέρω τι με έπιασε (ίσως άκουσα πολύ Jeff Beck :D ) και αποφάσισα να βιδώσω το τρέμολο στην stratocaster μου. Από όταν την πήρα ειλικρινά δεν το είχα δοκιμάσει ποτέ γιατί απλά δεν το χρειαζόμουνα.

Δοκιμάζοντας και εγώ να κάνω τα τρελά μου τραβήγματα με το τρέμολο, συνειδητοποίησα ότι ενώ το βίδωσα μέχρι όσο πήγαινε, έβλεπα ότι είχε "μπόσικα", σαν η τρύπα να ήταν μεάλη για αυτό το τρέμολο. Επίσης κατά τη διάρκεια του "diving" :) ακούω από τις χορδές κάτι τριξίματα, κάτι χράτσα χρούτσα και δε ξέρω που οφείλονται.

Τέλος φανταζόμουνα πριν το βιδώσω (και από ότι έχω δει κατά καιρούς σε διάφορα video) ότι το "τέρμα" του βιδώματος θα ήταν έτσι ώστε το τρέμολο θα στεκότανε σε μια σχεδόν οριζόντια θέση. Στη δική μου περίπτωση, η οριακή θέση στην οποία το τρέμολο παραμένει ακίνητο είναι άσχετη (προς τα πίσω) και δε με βολεύει να το έχω απλά να κρέμεται και να πηγαίνει πέρα δώθε.

Και ερωτώ:

α) Μπας και μου έδωσανν λάθος tremolo arm όταν την αγόρασα; (έχω Μεξικάνικη strat με gold hardware);

β) Υπάρχει τρόπος να το βιδώσω και να μένει στη θέση που θέλω εγώ?

Το τρέμολο ποτέ δεν παραμένει στην οριζόντια θέση βιδωμένο στο τέρμα. Η σωστή τοποθέτηση είναι όπως το έχεις βάλει εσύ τώρα, και επηρρεάζεται από τον νόμο της βαρύτητας και όποτε θες να το χρησιμοποιήσεις το φέρνεις εκεί που θες !

μια χαρά το έχεις βάλει το τρέμολο,το wobble είναι φυσικό για τις vintage style strat σαν τη δική σου,αφού ο Hendrix δεν είχε πρόβλημα δεν θα έχεις και εσύ,αν σε πειράζει πολύ βρες ενα ελατηριάκι από στυλό για να αντικαταστήσεις αυτό που έχασες όταν αφαίρεσες το τρεμ από την κιθάρα σου (βάλτο στην τρύπα & θα είσαι οκ) καλά έκανες και ξαναέβαλες το τρεμ ,τι να την κάνεις τη strat χωρίς αυτό... :?:

αν σε πειράζει πολύ βρες ενα ελατηριάκι από στυλό για να αντικαταστήσεις αυτό που έχασες όταν αφαίρεσες το τρεμ από την κιθάρα σου (βάλτο στην τρύπα & θα είσαι οκ) καλά έκανες και ξαναέβαλες το τρεμ ' date='τι να την κάνεις τη strat χωρίς αυτό... :?:[/quote']
Ποιο ελατηριάκι εννοείς ότι έχασα;;

Το τρίξιμο που ανέφερα σας φαίνεται φυσιολογικό? Μήπως οφείλεται στο ότι ανέβασα το σετ μου από 9άρες σε 10άρες και το nut μου δεν είναι ακόμη κατάλληλα κομμένο;

όταν αγόρασες την κιθάρα θα πρεπει να είχε ενα μικρό πορτοκαλί αυτοκόλητο πάνω στην τρύπα που μπαίνει το τρέμολο,για να μην χάνεις το ελατηριακάκι που είχει μέσα για να συγκρατεί κάπως το tremolo arm,μη σκάς και χωρίς αυτό λειτουργεί μια χαρά ΟΛΟΙ οι strat players το χάνουν & δεν το αντικαθιστούν ποτε :D

Πρέπει το ελατηριάκι που είναι μέσα στην τρύπα να είναι σε καλή κατάσταση (και να είναι ακόμα μέσα φυσικά, γιατι πέφτει εύκολα).

Μπορείς να το αγοράσεις απο τον Καγμάκη που φέρνει ανταλακτικά για fender. Μια καλή ιδέα για να μην πέφτει όταν ξεβιδώνεις το τρέμολο, είναι να το βουτήξεις σε λίγη βαζελίνη πρίν το βάλεις. Το τρέμολο δεν θέλει σφίξιμο τέρμα, απλώς να έρθει κάπως σφιχτό στην θέση που είναι το χέρι σου.

όταν αγόρασες την κιθάρα θα πρεπει να είχε ενα μικρό πορτοκαλί αυτοκόλητο πάνω στην τρύπα που μπαίνει το τρέμολο' date='για να μην χάνεις το ελατηριακάκι που είχει μέσα για να συγκρατεί κάπως το tremolo arm,μη σκάς και χωρίς αυτό λειτουργεί μια χαρά ΟΛΟΙ οι strat players το χάνουν & δεν το αντικαθιστούν ποτε :D[/quote']Καλά τώρα τα πήρα :evil: γιατί δεν το έχασα εγώ αλλά ο καραγκιόζης που πρωτοέκανε setup στην κιθάρα γιατί με το που την πήρα την άφησα για setup και μου την έδωσε χωρίς αυτοκόλλητο αλλα με πολλά κουσούρια... (αλλά αυτό είναι μια άλλη πολύ πονεμένη ιστορία που κάποια στιγμή ίσως τη γράψω γιατί δε θέλω να το αφήσω να περάσει έτσι...)

Αυτό το ελατήριο τι ακριβώς κάνει? Δεν αφήνει το tremolo arm να πολυ-κουνιέται (πώς το είπαμε; Wobble;;; :lol: ) μέσα στην τρύπα?

Το τρέμολο εγώ το χρησιμοποιώ μια στροφή πριν σφίξει. Χαλαρό κάτω και όταν θέλω να το χρησιμοποιήσω το σηκώνω με τα δάχτυλά μου. Έχω την εντύπωση ότι θέλουν σετάρισμα τα ελατήρια στην κιθάρα. Είναι σφιχτή η κιθάρα ή μπορείς να σηκώσεις το μεταλλικό μέρος με το χέρι σου; Ελπίζω βέβαια να μην κάνεις dives αλλά Vai. Η strato θέλει μαλακά πράγματα, μισό το πολύ έναν τόνο κατά τη γνώμη μου.

Είναι σφιχτή η κιθάρα ή μπορείς να σηκώσεις το μεταλλικό μέρος με το χέρι σου; Ελπίζω βέβαια να μην κάνεις dives αλλά Vai. Η strato θέλει μαλακά πράγματα' date=' μισό το πολύ έναν τόνο κατά τη γνώμη μου.[/quote']Όχι ιδιαίτερα σφιχτή...Πριν που δεν είχα το τρέμολο και ήθελα να κάνω ένα μικρό bend down πχ το έκανα με το χέρι κουνώντας λίγο το bridge.

Ούτως ή άλλως δεν παίζω a la Vai... :lol:

Μπορεί να είμαι λάθος αλλά νομίζω ότι πρέπει να είναι σφιχτή. Τουλάχιστον όταν τη δίνω για σετάρισμα μου τη φτιάχνουν αρκετά σφιχτή.

Μπορεί να είμαι λάθος αλλά νομίζω ότι πρέπει να είναι σφιχτή. Τουλάχιστον όταν τη δίνω για σετάρισμα μου τη φτιάχνουν αρκετά σφιχτή.
Δηλαδή το bridge είναι "κολλημένο" πίσω? Ακουμπάει σχεδόν το σώμα της κιθάρας? Με αυτό τον τρόπο δεν μπορείς να κάνεις "σηκώματα" αν κατάλαβα καλά.

"Σηκώματα" στη χορδή κάνεις. Υπ΄όψιν, δουλεύω εννιάρες. Πτώσεις με αλεξίπτωτο στο τρέμολο δεν κάνεις. Και όταν λέω σφιχτό δεν εννοω τσιμέντο. Μια ιδέα πριν.

Οι εργοστασιακές ρυθμίσεις της Fender για τη strat (με 9αρες ή δεκάρες) είναι με 3 ελατήρια και με το πισω μερος της γέφυρας να απέχει περίπου 4 χιλιοστά απο το σώμα.Ετσι έχεις μαλακό και ευχρηστο τρέμολο και μπορείς να "παίξεις" εύκολα μαζί του κανοντας και ανεβάσματα αλλα και κατεβάσματα.

Πολλοί κιθαρίστες (μεταξύ των οποίων και εγω) προτιμούν να εφάπτεται το πίσω μερος της γέφυρας πάνω στο σώμα για περισσότερο sustain & το σημαντικότερο για να αποφέυγουν το συνολικό ξεκούρδισμα της κιθάρας αν σπάσει μια χορδή αλλα και γενικότερα για περισσότερη σταθερότητα στο κούρδισμα (βεβαια έτσι δεν μπορείς να κάνεις ανεβάσματα αλλα μόνο κατεβάσματα)

Εννοείται ότι όσο περισσότερα ελατήρια βάλεις τόσο πιο σκληρό (& σταθερό) θα είναι το τρεμολό σου.

Το σύστημα αυτό της fender με το βιδωτό τρέμολο είναι πολύ αίσχος.Ασε που έχει και κάποιο κενό όταν το έχεις στη θέση παιξίματος με αποτέλεσμα να μπαλατζάρει που είναι πολύ άσχημο.Το καλύτερο σύστημα το έχω δεί στην προηγούμενη κιθάρα που είχα: wilkinson(by gotoh) tremolo στο οποίο βάζεις το arm μεσα και μετά το σφίγγεις σε όποια θέση θέλεις και με όποια σκληρότητα θέλεις με ένα allen κλειδάκι και είναι τέλειο!Είναι πραγματικά έξυπνο και απλό σύστημα και αναρωτιέμαι γιατί δεν το έχουν βάλει και οι άλλοι κατασκευαστές.Ούτε κενά ούτε τίποτα.Πάντως για μένα το πάν στο τρέμολο είναι το σήκωμα και όχι το dive,για να μπορείς να κάνεις vibrato με αυτό το ιδιαίτερο ηχόχρωμα που δίνει το τρέμολο.

και εγω φιλε μου αν και δεν εχω παιξει με wilkinson εχω ακουσει τα καλυτερα και σκεφτομουν να βαλω κατι τετοιο στην strat μου απλα φοβαμαι λιγο για τον ηχο.το οτι θα αλλαξει ειναι σιγουρο απλα δεν ξερω αν θα ειναι προς το καλυτερο η προς το χειροτερο.παντως ξερω οτι ειναι top.παιζει και ο αγαπημενος μου κιθαριστας με αυτην την γεφυρα gotoh 1088 αν δεν κανω λαθος(SCOTT HENDERSON :wink: )

Γουστάρεις Scott Henderson,ε;Κάλη φάση!

Το tremolo αυτό πραγματικά είναι ότι καλύτερο μεταξύ floyd και standard.Κάνει ότι και το floyd εκτός από τα ανεβάσματα που έγω το μέγιστο που μπορούσα να ρυθμίσω την κιθάρα ήταν να ανεβαίνει 2 τονους στην E την μπάσα και ένα τριημιτόνιο στην G.Δεν ξέρω όμως ρε γαμώτο άν τα γνήσια wilkinson(οχι by gotoh) έχουν αυτό το σύστημα με το allen.Αν είναι πάντως 2 point το τρέμολο σου στην strat θα μπαίνει κατα πάσα πιθανότητα.

θα δειξει...εχω ηδη στειλει mail στην warmoth να ρωτησω αυτο ακριβως για να παραγγειλω και θα μου πουν ελπιζω...ο henderson δεν ξεκολλαει το χερακι του πανω απο το τρεμολο οταν παιζει... :wink:

Το κακό από ότι διάβασα εδώ είναι ότι δεν ταιριάζει σε όλες τις strat. Πχ εγώ έχω την Fender Deluxe Super-Strat και μάλλον δεν κάνει...

εγω εχω την standard...αρα μαλλον ειμαι οκ με βαση αυτα που γραφει :wink:

εγω εχω την standard...αρα μαλλον ειμαι οκ με βαση αυτα που γραφει :wink:
Τυχεράκια! :D

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back