O
OurDarkness
Guest
Πέραν αυτών που σωστά αναφέρει εδώ ο Νικόδημος να προσθέσω ότι οτιδήποτε δεν περιγράφεται από κάποιου είδους γραμμική σχέση είναι πάρα πολύ δύσκολο (έως αδύνατο) να προσομοιωθεί μέσω software. Στον υπολογιστή μία σχέση είναι γραμμική όταν:nikodemos είπε:- Σε ότι αφορά την προσομείωση αναλογικών fx όπως analog reverb & delay, analog modulation, tape saturation, tape echo, spring reverb κλπ νομίζω πως η σύγκριση απλά δεν υφίσταται...την απόλυτα αυτή υποκειμενική άποψη την στηριζω στην δυνατότητα που, ευτυχώς, έχω να μπορώ να διαλέξω ανάμεσα στα 2.....και σχεδόν πάντα καταλήγω στο real thing ;D...αν θέλετε και μια πιο λογική αιτιολόγιση, θα έλεγα ότι στο shaping του ήχου σε μία αναλογική εφαρμογή επιδρούν πολλοί παράγωντες, πέραν του ίδιου του FX μηχανισμού όπως τα διάφορα gain stages , ο τρόπος σχεδίασης του κυκλώματος, τα συστατικά, η κατάσταση στην οποία βρίσκεται, η λογική στις εισόδους και εξόδους (electronically ballanced transformer ballanced ή απλά unballanced!!!) κλπ κλπ..... κάτι, που προς το παρόν τουλάχιστον, δεν μπορεί να προσομειώσει το software.
το άθροισμα το επεξεργασμένων καναλιών είναι ίδιο με το επεξεργασμένο άθροισμα των καναλιών.
Συγκεκριμένα:
1. έστω ότι έχουμε 2 κανάλια και παίρνουν ένα απλό EQ το καθένα ξεχωριστά και έπειτα τα μιξάρουμε
2. μιξάρουμε τα κανάλια και κατόπιν βάζουμε το EQ.
Όταν το 1 και το 2 (γενικά) παράγουν το ίδιο αποτέλεσμα η σχέση τους είναι γραμμική. Τα περισσότερα είδη EQ είναι γραμμικά. Π.χ. tube compressors όμως ΔΕΝ είναι. Όσονα αφορά στα reverb, και κυρίως στα convolution reverb (τα οποία είναι η τελευταία λέξη της μόδας) αυτά έλειπαν για αρκετό καιρό από το προσκήνιο λόγω της μεγάλης επεξεργαστικής που καταναλώνουν. Ειδικά σε δειγματοληψίες 96 KHz, καταναλώνουν μεγάλα ποσά επεξεργαστικής ισχύος και αυτό οφείλεται στον αλγόριθμο αυτόν καθ' αυτόν. Το αποτέλεσμα τους είναι συνήθως μία ρεαλιστική (με βάση πάντα την υλοποίηση του αλγόριθμου) τοποθέτηση στο χώρο αλλά μην ξεγελιέστε γιατί το ρεαλιστικό δεν είναι απαραίτητα και κολακευτικό. Το τι ακούγεται ρεαλιστικά και το τι θα μπορούσε να υφισταθεί μουσικά δεν είναι απαραίτητα το ένα και το αυτό.
Ένας τρόπος για να καταλάβετε την ποιότητα ενός reverb είναι να αυξήσετε κατά πάρα πολύ το reverb time και να ακούσετε πολύ προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίο σβήνει το reverb. Σε κάποια reverbs από αυτά που κυκλοφορούν αδέσποτα θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει modulation (κυρίως στις υψηλές συχνότητες), θα δείτε ότι δεν σβήνει ομαλά το reverb και ότι υπάρχουν κάποιες συχνότητες οι οποίες παλεύουν να κρατηθούν στην ζωή. Κοντολογοίς, η ουρά είναι κάπως έως αρκετά τραχειά και με modulation.
Όσον αφορά στην χρήση reverb θα πρότεινα φειδώ, εκτός κι αν για αισθητικούς λόγους θα μπορούσε να μπει κάτι διαφορετικό. Σε πολλές μοντέρνες ( ;D) παραγωγές θα διαπιστώσετε ότι το reverb είτε δεν υπάρχει καθόλου είτε είναι πολύ λίγο. Λιγότερο από αυτό που φαντάζεστε και απ' ότι έχω παρατηρήσει τις πιό πολλές φορές μπαίνει στα refrain - λόγω κλιμάκωσης ας πούμε... Εναλλακτικά, όσον αφορά στην χρήση φωνητικών θα πρότεινα ένα πολύ μικρό delay, το οποίο εχω παρατηρήσει ότι δίνει περισσότερη.. καθαρότητα ίσως.
Για τις send/returns και inserts μεθόδους: Δεν είναι απαραίτητα κακή η χρήση του reverb σε ένα insert. Γιατί; Γιατί πολλές φορές το εξωτερικό εφφέ έχει την δυνατότητα ρύθμισης της ισορροπίας wet/dry - αν και πολλές φορές αυτή η ρύθμιση δεν είναι ικανοποιητική. Το reverb έχει το χαρακτηριστικό να μετακινεί τον ήχο προς τα πίσω και πολλές φορές, οι ρυθμίσεις pre-delay δεν επαρκούν για να υπάρξει το dry και in-your-face σήμα, πριν αναλάβει το reverb την δουλειά του. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να υπάρχει αρκετό από το dry σήμα για να το αντισταθμίσει αυτή την ισορροπία, οπότε είτε ένα ξεχωριστό κανάλι με το dry σήμα, είτε όπως πρότεινε ο SF.
theonik στείλε εδώ ένα μικρό κλιπάκι dry, πες μου τι reverb έχεις κατά νου και θα προσπαθήσω να το ανεβάσω με κάποιο εξωτερικό μηχάνημα.