Ώπα παιδιά, μισό λεπτό γιατί ο φίλος tsakolis θα μπερεδευτεί ως εκεί που δεν πάει. Σκοπός είναι να κάνει τη δουλειά του με όσο το δυνατόν λιγότερο έξοδα.
1. Αν αγοράσει εξωτερικό δίσκο με thunderbolt το μόνο που θα κερδίσει είναι η χρησιμοποίηση της θύρας που διαθέτει το laptop. Από εκεί και πέρα θα χάσει σε χρήματα (θα αγγίξει το κόστος που περιγράφει για το οποίο δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος). Συνεπώς, για εμένα, απορρίπτεται αν μάλιστα σκεφτούμε τη δουλειά που θέλει να κάνει, η οποία δεν είναι ιδιαίτερη απαιτητική, όχι τέτοια τουλάχιστον που δεν μπορεί να την προσφέρει ένας SSD με usb 3.
2. Για τοποθέτηση δίσκου m2 έχει δύο επιλογές. Είτε επίσημη αντιπροσωπεία (κόστος όσο περιγράφει, 600Ε χοντρικά), είτε third party κατασκευαστής, από τους οποίους μόνο η owc προσφέρει συμβατή λύση. Ό,τι άλλο και να πάρει δεν θα αναγνωριστεί από το laptop. Μαγκιές της apple

;D 8)
3. USB 3 είναι η καλύτερη και φθηνότερη λύση. Το μόνο που θέλει προσοχή είναι το καλώδιο σύνδεσης (ή το εξωτερικό kit στο οποίο θα μπει ο σκληρός) να υποστηρίζει το UASP πρωτόκολλο. Με usb 3 το μόνο που θα περιορίζει κάποιον στην ταχύτητα είναι ο ίδιος ο σκληρός. Με άλλα λόγια, με έναν SSD samsung EVO ας πούμε και usb3 σύνδεση θα διαβάζει και θα γράφει σε ταχύτητα πάνω από 400mb / secs. Δεν θες κάτι άλλο.
Για να έχεις μία εικόνα, ο φίλος @Holystone που είναι χαρούμενος από το δικό του laptop διαβάζει και γράφει με ταχύτητα 230mb/secs περίπου και σηκώνει ολόκληρο λειτουργικό με εφαρμογές (το είχα κάνει σε macbook pro late 2008, οπότε γνωρίζω πολύ καλά

)
4. Έγραψα και παραπάνω, εξαρτάται τί δουλειά θες να κάνεις. Αν θες φορητότητα, ο usb 3 εξωερικός SSD θα χρειάζεται extra κουβάλημα. Συνεπώς, μία sd card για τις εφαρμογές σου (όπως αυτή που προτείνει ο φίλος @ThisIsSparta είναι μια χαρά). Συγκριτικά όμως, η ταχύτητα που θα πάρεις με SD card είναι πολύ καλύτερη από τον HDD με usb 2 που υποθέτω πως έχεις. Απεναντίας, είναι αρκετά μικρότερη από τον usb 3 ssd
Στην θέση σου, για να μην μπλέξω με εγγυήσεις και κόστος αυξημένο, θα πήγαινα σε SSD με usb 3 σύνδεση. Βασικά, για να σου δώσω και πάλι μία εικόνα, έχω αυτή τη στιγμή τα windows 10 σε εξωτερικό σκληρό usb 3 (samsung evo) κι όταν θέλω windows bootάρω από τον usb 3 εξωτερικό SSD και κάνω ΤΑ ΠΑΝΤΑ. Πίστεψέ με λοιπόν, για να ανοίγεις τις εφαρμοργές σου δεν θα έχεις κανένα απολύτως πρόβλημα.
;D
tsakolis είπε:
Πραγματικά είναι η πρώτη μου επαφή με Mac και είμαι πολύ ευχαριστημένος αλλά με τη λεφτά που θέλει για να βάλεις ssd προτιμώ ΝΔ το δώσω και να πάρω ένα καλό Windows laptop....
Έλα τώρα. Μην μου τα μπερδεύεις. Θα το πουλήσεις και για να πάρεις αντίστοιχο μηχάνημα σε specs (ssd, 8gb ram, retina) θα χρειαστείς πάνω από 1000Ε. Μην συγχύζεσαι. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ούτε να βάλεις ssd με 600Ε ούτε να πουλήσεις το μηχάνημα. Δες τα παραπάνω προσεκτικά