Ερωτηση για αναβαθμιση ηχειου

Νέκκων ὁ Θεσσαλονικεῦς

Nekkon

Gretsch addict 🎸
Πόντοι
1,558
Καλησπέρα και χρονια πολλά στην online παρέα.

Έχω έναν stock Bassbreaker 30r ο οποίος μου αρέσει, όμως πιστεύω ότι θα μπορούσε να ωφεληθεί ηχητικά απο ενα καλύτερο ηχείο καμπίνας.

Τώρα φοράει το στοκ Celestion V-type (νομίζω κινεζικο) με τα εξής χαρακτηριστικά:

Nominal diameter 305mm / 12in
Power rating 70W
Rated impedance 8Ω or 16Ω
Sensitivity 98dB
Chassis type Pressed steel
Magnet type Ceramic
Magnet weight 0.88kg / 31oz
Voice coil diameter 1.75in / 44mm
Voice coil material Round copper
Frequency range 70-5000Hz
Resonance frequency, Fs 75Hz
DC resistance, Re 7.3Ω or 12.9Ω

Σκέφτομαι να βάλω αυτο για λίγο πιο smooth καθαρούς και ελαφρώς overdriven ήχους

Το οποίο αν καταλαβαίνω καλά ταιριάζει σε impedance, ίντσες απλα εχει παραπάνω dB

Nominal diameter 305mm / 12in
Power rating 90W
Rated impedance 8Ω or 16Ω
Sensitivity 100dB
Chassis type Pressed steel
Magnet type Alnico
Voice coil diameter 1.75in / 44mm
Voice coil material Round copper
Frequency range 75-5000Hz
Resonance frequency, Fs 75Hz
DC resistance, Re 6.7Ω & 13.1Ω

1) Πειράζουν τα 20 watt παραπανω;
2) Στο βάθος του ηχείου υπάρχει διαφορά, το creamback ειναι κατά 4.3 εκατοστά βαθυτερο. Αυτό σημαίνει ότι το ηχείο πλησιάζει περισσότερο προς τις λάμπες. Εχω προβλημα;

Ευχαριστώ πολύ!

Επίσης, οπότε πωλητής γράφει στην αγγελία ότι το ηχείο ειναι άστρωτο. Πρακτικά τι σημαίνει αυτο; Να παίζω σιγα;

Το 70αρι στοκ ηχείο για αυτόν τον ενισχυτή είναι πολύ μικρό όπως και το δεύτερο. Βάλε ένα 150αρι να παίζεις τέρμα άνετα.

Και το συγκριτικό απο την ιστοσελίδα της celestion

Screenshot_20251229_152658_Chrome.jpg

Screenshot_20251229_152709_Chrome.jpg

Screenshot_20251229_152720_Chrome.jpg

Το 70αρι στοκ ηχείο για αυτόν τον ενισχυτή είναι πολύ μικρό όπως και το δεύτερο. Βάλε ένα 150αρι να παίζεις τέρμα άνετα.
Είναι καλό για τον ενισχυτή τόση μεγάλη διαφορα;

Με προβληματιζουν τα 4.3 εκατοστά επιπλέον βάθος γιατί πίσω απο το μαγνήτη ειναι οι λυχνίες. Πρέπει να ανοίγω να μετράω βέβαια, αλλα αν πλησιάσει ο μαγνήτης στις λαμπες αυτο ισως ειναι θεμα

20251229_153059.jpg
20251229_153119.jpg

Αυτό Νεκτάριε νομίζω δε το γλυτώνεις, βγάλε τη γρίλια να κάνεις ένα μέτρημα να είσαι σίγουρος.

Όσο για τα watt να ξέρεις ότι δεν επηρεάζεται αρνητικά κάπως ο ενισχυτής, δεν χρειάζεται (και βασικά δεν πρέπει) να είναι ταιριασμένα. Τα ohm να είναι σωστα και απο εκεί και πέρα θες απλά το wattage του μεγάφωνουν (ποσα βαττ δηλαδη αντέχει πριν γίνει τηγανήτα) να αρκεί να καλύψει το μέγιστο πιθανό wattage που μπορει να του ταίσει ο ενσχυτής σου (το οποίο μπορεί να είναι σε spike και παραπάνω απο τα ονομαστικά watt, οπότε βάζουμε λίγο έξτρα για ασφάλεια).

Κάπου έδω θα έλεγε και ο SF για το κλασσικό combo μικρού Fender ενισχυτή (πχ Deluxe) με γομάρι cast Electro-Voice μεγάφωνο (200/300 watt ανάλογα το μοντέλο)...

Καλησπέρα @Nekkon.

Κατ' αρχάς το μεγάφωνο αυτό είναι Alnico. H ηχητική του υπογραφή από τα clips που έχω ακούσει είναι πιο κοντά στα παλιά Fane και Altec Alnico και λιγότερο κοντά στα κλασσικά Celestion έχει δηλαδή τα ιδιαίτερα πρίμα των Alnico αλλά πολύ λιγότερα μεσαία και "σπάσιμο".

Αν σου αρέσει ο ήχος του Santana στα 60s, τότε σίγουρα θα σου αρέσει και το Alnico Cream. Αν σου αρέσουν τα πρώτα album των Beatles, έχεις κάποιες πιθανότητες, όπως κι αν παίζεις jazz.

Αν όμως αυτοί οι ήχοι δε σου λένε πολλά, τότε πρέπει να σε προειδοποίησω ότι μπαίνεις σε περίεργα μονοπάτια. Χάνεις σε σκάσιμο και τα μεσαία σου μετατοπίζονται προς τα πίσω. Δεν είναι τυχαίο ότι ελάχιστοι χρησιμοποιούν Alnico κι οι περισσότεροι από αυτούς σήμερα παίζουν με Blue, άντε Gold στο τσακιρ κέφι...

Τα watt είναι μια χαρά, δεν συνυπογράφω σε καμία περίπτωση το μεγάφωνο τέρας=ηχάρα. Ίσα ίσα που το θεωρώ από τα μεγαλύτερα blanket statements που έπαιξαν διαχρονικά σε αυτό το forum.

Όσο για το άστρωτο: τα Alnico είναι διαβόητα για το πόσο μπορούν να ξύνουν out of the box και το ποσό δύσκολα στρώνουν. Θες ένα 24ωρο σε πολύ δυνατή ένταση, αν μπορείς να το αφήσεις σε κάποιο studio με ένα mp3 player σε λούπα, θα είσαι βασιλιάς. Αλλιώς ίσως πάρει αρκετό χρόνο.

🫨 γίνεται αυτο; Δηλαδή να παίζω και backing tracks?
Όταν στρώνεις το μεγάφωνο δε σε ενδιαφέρει η ποιότητα αναπαραγωγής. Σε ενδιαφέρει να δουλέψει ο κώνος σε ένα ευρύ φάσμα συχνοτήτων.

Ενα 75 Creamback θα ήταν η δική μου επιλογή.Σωστά όσα γράφει ο @kpeyos παραπάνω.

Για το στρώσιμο.
Eίχα βάλει σε φίλο που είχα επισκεφτεί πρίν χρόνια στην ισπανία και καθώς αυτός έλειπε στην σχολή,το έστρωσα στο σπίτι του για 4 - 5 ώρες.
Οταν μπήκε του λέω "ρε σύ,το μεγάφωνο σκοτώνει,εδώ βγήκαν οι απέναντοι στο μπαλκόνι και έλεγαν κάτι για τον ήχο",απλά μετά μου εξήγησε οτι αν δέν έπαιζα τσίτα όλη την ώρα,θα άκουγα όλη την πρόταση που ήταν Hijo de puta.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back