επιλογη υλικων για diy κατασκευη-βοήθεια!!

mechmg93

Μέλος
Μηνύματα
1,459
Πόντοι
36
μολις ολοκληρωσα με εναν φιλο την πρωτη diy κατασκευη-πεταλι. ετοιμαζομαι να παραγγειλω απο τον banzai τα υλικα για να το ξαναφτιαξουμε αυτη τη φορα με οτι ποιοτικοτερο μπορουμε. επειδη ειμαι ασχετος ομως θα ηθελα μια βοηθεια ως προς καποια στοιχεια του κυκλωματος, τα οποια δεν ξερω που αντιστοιχουν στο banzai.

1. χρειαζομαι 2 ειδων ποτενσιομετρα. B5K και B10K. ξερω οτι ειναι γραμμικα. θα επιλεξω οποιαδηποτε γραμμικα των 5 και 10 Kohm?? μπορει κανεις να μου προτεινει καποια ποιοτικη μαρκα γιατι δεν γνωριζω?

2. επισης χρειαζομαι κεραμικο πυκνωτη των 100nf. αυτος που πηρα απο θεσσαλονικη δεν ειναι κεραμικος(γιατι δεν ηξερα οτι απαιτει το κυκλωμα κεραμικο.) θα βρω ευκολα στην ελλαδα η να παραγγειλω απο το banzai?

3.χρειαζομαι footswitch με 6 ακιδες. μπορειτε να μου προτεινετε κατι ποιοτικο?

τελος μια ερωτηση σχετικα με το κατασκευαστικο μερος. τις διαδρομες του κυκλωματος τις εχουμε δημιουργησει με καλαϊ¨. αυτος ο τροπος ενδεικνυται η καλυτερα να χρησιμοποιησουμε καλωδιο?

ζητω σωγνωμη, αν οι ερωτησεις μου ακουγονται αστειες, αλλα ειμαι εντελως καινουριος στον χωρο των ηλεκτρονικων κατασκευων.. :oops:

 
1. Επέλεξε ποτενσιόμετρα alpha 16mm, είναι ποιοτικά και μικρά ώστε να μην έχεις μεγάλο πρόβλημα χώρου.

2. Όσον αφορά τους πυκνωτές μην περιμένεις να ακούσεις ηχητικές διαφορές...δεν χρειάζεται λοιπόν να βρεις κεραμεικό...(αν και είναι εύκολο να βρεις κεραμεικούς) . εγώ προσωπικά παίρνω από εδώ πυκνωτές και αντιστάσεις.

3. Πάρε επίσης το alpha, δοκιμασμένο και μικρό σε όγκο.

4. Οι διαδρομές αν είναι κοντινές χρησιμοποίησε καλύτερα καλάι με προσοχή μην κάνεις κάποια "ψυχρή κόλληση". Για μακρινές βάζε καλώδιο, κατά προτίμηση καλής ποιότητας (με "τρίχες") ώστε να μην κόβεται εύκολα.

Ελπίζω να βοήθησα .

 
σε πεταλια τυπου fuzz face, που χρησιμοποιουν το τρανζιστορ ac128 ποιο set(απο τα matched sets) ενδυκνειται να χρησιμοποιηθει απο αυτα των low-medium-high gain? οι διαφορες τους ειναι μεγαλες??

και μια τεχνικη ερωτηση. οταν τοποθετω ενα τρανζιστορ γερμανιου στο πολυμετρο και παιρνω ενδειξη, αυτο ειναι το gain?? αν υποθεσουμε οτι τα tranzistor δεν ειναι matched set πως θα ξερω οτι ταιριαζουν??μεχρι στιγμης κανω δοκιμες με το τρανζιστορ ac188 που ειναι ιδιο με το ac128 και επειδη εχω εγορασει ενα σωρο απο αυτα θα ηθελα να ξερω πως θα τα ταιριαξω στις δοκιμες μου πριν παραγγειλω το matched set.

θα σας ημουν ευγνωμων αν μου δινατε κανενα link να διαβασω για το matching των τρανζιστορ.

 
ενδιαφερομαι επισης να φτιαξω το tubescreamer ts-808. στο banzai εχει τα εξης kits ως προς το chip.

http://www.banzaieffects.com/product.php?productid=16132&cat=0&page=1&featured

και http://www.banzaieffects.com/product.php?productid=18233&cat=251&page=1

εχει κανεις προσωπικη εμπειρια, για το ποιο chip eιναι προτιμοτερο να χρησιμοποιηθει? εστω οτι τα παιρνω ολα και τα δοκιμαζω, με καθε αλλαγη δεν θα χρειαστει καμια τροποποοιηση στο κυκλωμα?

 
Καταρχήν πές μας ποιό κύκλωμα φτιάχνεις.

* Τα ποτενσιόμετρα δεν πρέπει να είναι και τα 2 γραμμικά, τουλάχιστον το volume Θα πρέπει να είναι λογαριθμικό... Απο ότι γράφεις θες ενα 5Κohm kai ένα 10Κohm...

* Κεραμικοί πυκνωτές υπάρχουν παντού απο όσο γνωρίζω. Σου κάνουν βέβαια, όλα τα είδη με το ίδιο μέγεθος...

*Διαδρομές πάνω στην πλακέτα, εννοείς; Αν ναι, τότε να τις φτιάχνεις με τα κομμένα ποδαράκια απο τια αντιστάσεις - πυκνωτές και καλάι.

*Heavy duty διακόπτη με 6 ποδαράκια έχει στις "τρείς γέφυρες" στη Λένορμαν σε γνωστό μεγάλο κατάστημα ηλεκτρονικών.

Α! Τίποτα δεν ακούγεται αστείο...

 
σε πεταλια τυπου fuzz face...
και μια τεχνικη ερωτηση. οταν τοποθετω ενα τρανζιστορ γερμανιου στο πολυμετρο και παιρνω ενδειξη' date=' αυτο ειναι το gain?? αν υποθεσουμε οτι τα tranzistor δεν ειναι matched set πως θα ξερω οτι ταιριαζουν??μεχρι στιγμης κανω δοκιμες με το τρανζιστορ ac188 που ειναι ιδιο με το ac128 και επειδη εχω εγορασει ενα σωρο απο αυτα θα ηθελα να ξερω πως θα τα ταιριαξω στις δοκιμες μου πριν παραγγειλω το matched set.

θα σας ημουν ευγνωμων αν μου δινατε κανενα link να διαβασω για το matching των τρανζιστορ.[/quote']

Πω...μην τρελένεσαι με κάτι τέτοια. Είναι πολύ υποκειμενικό το θέμα...

Προσωπικά προτειμώ unmatched τρανζίστορς για assymetrical clipping του σήματος...αυτό πρακτικά σημαίνει ότι το +- του peak to peak του σήματος δεν είναι ίδιο (αλλά ασύμετρο).

Γενικά asymetrical clipping = περισσότερες uneven harmonics= περισσότερο κοντά στον ήχο λαμπάτων ενισχυτών... 8)

Πάρε μερικά σε low gain που έχουν περισσότερο definition στη νότα...ρε πως το μιλάω το αγγλικό. :lol:

Δυστυχώς τα τρανζίστορ γερμανίου δεν μπορείς να τα μετρήσεις με την επιλογή hfe του πολύμετρου διότι έχουν leakage. Θες τη συσκευούλα που υπάρχει στο link που έστειλε ο Jam...διαφορετικά θα έχει λάθος μετρήσεις.

Γενικά σε όλες τις συσκευές να βάζεις το μεγαλύτερο gain τρανζίστορ τελευταίο στο path του σήματος. Όπως και να έχει πάντως είτε matched είτε όχι η συσκευή οφείλει να δουλεύει.
 
σε ευχαριστω πολυ για την απαντηση σου. οσον αφορα το πρωτο κυκλωμα, βρηκα ηδη την λυση.

το κυκλωμα που φτιαχνω αυτην τη στιγμη ειναι το tubescreamer ts-808, αλλα επειδη το να το ακουσω φανταζει αδυνατο θα ηθελα να ξερω τι θα επιλεξω απο τα τοσα διαφορετικα chips του banzai. ο καλυτερος κριτης ειναι σιγουρα το αυτι, αλλα θα ηθελα να ξερω αν σε καθε δοκιμη του chip θα χρειαζεται καμια αλλαγη στο υπολοιπο κυκλωμα. αν καταλαβα καλα αυτο το chip μπαινει σε βαση οποτε αν δεν υπαρχει καποιος τεχνικος περιορισμος θα μπορω να δοκιμασω ευκολα.

 
για τα περισσότερα ολοκληρωμένα με 8 ποδαράκια (2x OP DIP8) από το Banzai

δεν έχεις κανένα πρόβλημα να τα δοκιμάσεις αφού θα βάλεις βάση.

Μερικά από τα πιο συνηθισμένα και πολυφορεμένα για να διαλέξεις:

JRC4558D (Επανέκδοση του διάσημου chip πολλοί λένε ότι δεν είναι το ίδιο καλό με το παλιό)

RC4558P (TEXAS INSTRUMENTS, επίσης πολύ καλό chip και έχει φορεθεί σε κάποια original ts-808)

TL072IP (Προτίμησε τη low noise έκδοση)

NE5332 (είναι γνωστό για την tube-like distortion που παράγει)

TLC2262CP (TEXAS INSTRUMENTS ,το φοράει η Tech 21 σε κάποια από τα πετάλια της όπως το GT2)

 
Πριν μερικές μέρες έκανα μια μετατροπή σε ενα tubescreamer Ts9 ενός φίλου και για πολλοστή φορά δοκίμασα σχεδόν όλα τα παραπάνω κυκλώματα. Καταρχήν, το πετάλι δεν έμεινε "μαμά" αλλά πρόσθεσα μερικά μπάσα και το μετέτρεψα σε Ts808 πριν κάνω τις δοκιμές...

JRC4558D : είναι το κύκλωμα της Japan Radio Corporation, απο τότε που μετέφερε τα εργοστάσιά της το παραπάνω κύκλωμα αναφέρεται και ώς NJRC , δλδ new japan... Δοκίμασα το μαμά κύκλωμα "75558" και κατόπιν ενάλλασα αυτά της JRC, νέα και παλιά. Στο συρτάρι έχω και μερικά Nos chips της ίδιας εταιρίας. Ε λοιπόν, μου έχουν βγει τα αφτιά προσπαθώντας να ακούσω διαφορές αλλά μάταια...ίσως, και λέω ίσως με πολύ επιφύλαξη, τα παλιά JRC4558 να έχουν λίγο πιο smooth ήχο σε χαμηλές τιμές gain αλλά μετά τη μέση του ποτενσιόμετρου δεν βρήκα καμμία διαφορά.

Έχετε ανοίξει κανά παλιό ραδιόφωνο ή κάποια συσκευή της δεκαετίας '80, '90 κλπ; Θα βρείτε μέσα δεκάδες JRC4558 ...τότε ήταν το πιο φθηνό κύκλωμα ...και σήμερα είναι, απλώς υπάρχουν και φθηνότερα...

RC4558: Κάποια είναι κινέζικα, κάποια αμερικάνικα. Έχω την εντύπωση ότι έχουν μια τρίχα λιγότερο θόρυβο απο τα μαμά κυκλώματα. Ο ήχος παραμένει ίδιος...

ΝΕ5332: Xm...εδώ έχουμε κάποιες διαφορές. Το πετάλι έχει λιγότερο θόρυβο μιας και το συγκεκριμένο κύκλωμα έχει βγεί για λόγους low noise αλλά υπάρχει και μια διαφορά στον ήχο του πεταλιού. Δεν λέω αν είναι καλή η κακή, απλώς διαφορετική.

¶λλα κυκλώματα δεν θυμάμαι να δοκίμασα. Γενικά δεν υπάρχουν πολλά περισσότερα κυκλώματα με την ίδια τοποθέτηση pins και χωρίς να χρειάζεται άλλη μετατροπή το κύκλωμα. Τα κυκλώματα της Sans Amp αν θυμάμαι καλά, είναι διαφορετικά απο τα 4558, είναι περιβόητα για τον πολύ θόρυβό τους και είναι και sip.

Πολύ πιθανό κάποις να ακούσει κάποιες διαφορές σε χειροποίητο πετάλι με καλής ποιότητας υλικά αλλά στο μαμά, απλά "δεν"...

Όσον αφορά την ερώτηση περί αλλαγής κυκλώματος στις δοκιμές, όχι δεν χρειάζεται να πειράξεις οτιδήποτε. Δεν θα υπήρχε και νόημα τότε.

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top