• Το Noiz σας εύχεται χρόνια πολλά και ένα ευτυχισμένο 2025! 🎊

Ενισχυτής Μπάσου vs Ακουστικά και Κάρτα Ήχου: Εμπειρίες και Προτιμήσεις;

Απόστολος

black_sheep

Νέο μέλος
Πόντοι
16
Γεια σε όλους και χρόνια πολλά!
Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την εμπειρία μου και να ακούσω τη γνώμη σας σχετικά με τον ήχο του μπάσου. Έχω δοκιμάσει διάφορους τύπους εξοπλισμού και ρυθμίσεις και έχω καταλήξει στο εξής:

Χρησιμοποιώ έναν ενισχυτή Ampeg με ηχείο Eminence Midrange και έναν κομπρέσορα EBS. Παρόλα αυτά, όταν παίζω με ακουστικά Beyerdynamics 990 και χρησιμοποιώ το hi-z της κάρτας ήχου UR22C της Steinberg, ο ήχος που ακούω είναι πολύ πιο καθαρός, πλούσιος και με καλύπτει περισσότερο. Στην ουσία, είναι ακριβώς αυτό που θέλω να ακούω από τον ήχο μου, και το έχω παρατηρήσει και με άλλα όργανα που παίζω (όπως μπουζούκι όταν παίζει κατευθείαν πάνω σε κονσόλα).

Αυτός ο ήχος με καλύπτει πλήρως και μου δίνει την αίσθηση ότι το αποτέλεσμα είναι ακριβώς όπως το έχω φανταστεί. Παρόλο που ο ενισχυτής και το ηχείο παρέχουν έναν πολύ καλό ήχο, όταν παίζω με τα ακουστικά νιώθω ότι υπάρχει μεγαλύτερη ευκρίνεια και λεπτομέρεια στον ήχο μου.

Ρωτώ λοιπόν:​

• Ποιες είναι οι δικές σας εμπειρίες με την χρήση ακουστικών ή καρτών ήχου σε σχέση με έναν παραδοσιακό ενισχυτή;
  • Υπάρχει κάποια καμπίνα μπάσου που να μπορεί να αποδώσει ήχο αντίστοιχο με αυτόν που ακούω από τα ακουστικά μου;
  • Η χρήση του εξοπλισμού μου γίνεται σε χώρους περίπου 10-20 τ.μ.. Υπάρχει κάποια πρόταση για καμπίνα που να ταιριάζει σε τέτοιους χώρους και να προσφέρει αυτόν τον "καθαρό" ήχο;
Θα χαρώ να ακούσω τις γνώμες σας και αν έχετε προτάσεις για εξοπλισμό που συνδυάζει την ευκρίνεια του ήχου με την ένταση και την ισχύ που χρειάζομαι για τέτοιους χώρους.

Δεν υπαρχει περιπτωση σε εναν μη-ηχοδιαμορφωμενο χωρο να εχεις την ευκρινεια, η πιο σωστα τον ελεγχομενο ηχο, των ακουστικων, ΕΙΔΙΚΑ οσο αφορα το μπασο. Με τιποτα.

Απο εκει και περα, απο τη στιγμη που παιζεις μπαλα με καρτα ηχου, PC και τετοια, λογικα ειτε εχεις ηδη, η καποια στιγμη θα αποκτησεις studio monitors, οποτε αναλογα και με το μεγεθος τους η/και με την παρουσια ενος sub θα μπορεσεις να εχεις εναν αλλο τροπο ακροασης πιο φλατ και ισως πιο κοντα στα ακουστικα ΑΛΛΑ εφοσον ο χωρος σου δεν εχει φτιαχτει αναλογα, η πιθανοτητα ειναι πως στο κατω μερος του φασματος θα υπαρχουν στασιμα κλπ. Δεν ειναι απαραιτητο οτι δε θα εχεις ενα χρησιμο ηχο, ειδικα αν στοχευεις να παιζεις μεσα σε μια ολοκληρωμενη μιξη ειναι πολυ πιθανο να εχεις οντως ενα αποτελεσμα που θα σου αρεσει και θα σε βολευει περισσοτερο, αλλα οι προσδοκιες σου πρεπει να εχουν σαν οριο την ηχητικη αποδοση του ιδιου του χωρου σου.

Αν τωρα δεν σε απασχολει καποιος συγκεκριμενος χωρος, και θες απλα μια (πιο) φλατ καμπινα για να την πηγαινοφερνεις, θα σου απαντησουν οι αρμοδιοι μπασογκουρου :ROFLMAO:

Last edited:
Δεν υπαρχει περιπτωση σε εναν μη-ηχοδιαμορφωμενο χωρο να εχεις την ευκρινεια, η πιο σωστα τον ελεγχομενο ηχο, των ακουστικων, ΕΙΔΙΚΑ οσο αφορα το μπασο. Με τιποτα.
Αυτό...
Υπάρχει κάποια καμπίνα μπάσου που να μπορεί να αποδώσει ήχο αντίστοιχο με αυτόν που ακούω από τα ακουστικά μου;
Τώρα αυτό τρομερά υποκειμενικό. Το τι ακούς εσύ αγαπητέ, μπορεί να είναι άλλο από αυτό που θα ακούσω εγώ, οπότε υπάρχει ένα "θεματάκι" εδώ. Ο καθένας μας μπορεί να ακούει κάτι άλλο, ανάλογα από το τι ακούει ή δεν... ακούει 😄

Δεν ξέρω τι Ampeg έχεις, αλλά αν (υποθετικά) είναι με 15αρι ηχείο θα ακούς έναν ήχο πιο "πλαδαρό" σε σχέση με αυτόν των ακουστικών.

Έναν μικρό ba 108 έχω με 8 η 10αρι δεν θυμάμαι
Λοιπόν, μεταξύ μας, δεν θες καμπίνα... Θες ενισχυτή. ΒΑ 108, 20W με ένα 8αρι ηχείο.

Ένας practise ενισχυτής, που δεν μπορεί να σε βγάλει σε live με τύμπανα σε καμία περίπτωση και γενικότερα δεν είναι για πολλά -πολλά. Για μελέτη και για χαλαρές καταστάσεις.
Φυσικά, υπάρχουν ενισχυτές "αναλυτικοί", με λεπτομέρεια, γκάζια και ευκρίνεια.

Να υποθέσω - αν σε ερμηνεύω σωστά- ότι όταν λες ότι θες καθαρό ήχο, ο Ampeg "βρωμίζει" όταν ανεβάζεις ένταση;

ΥΓ: Απόστολε, με τι μπάσο παίζεις;

Θα επιμείνω στην αρχική "διάγνωση": Θες ενισχυτή που να καλύπτει τα προαπαιτούμενα σου. Ιδανικά γύρω στα 200W - και υπ' όψιν, όχι ότι τα θες για τους χώρους που περιγράφεις για να "κατεδαφίζεις". Για να έχεις στο 2 ή στο 3 του volume την ποιότητα του ήχου που θες.
Και κατά την άποψη μου με 12αρι ηχείο, που έχει χαμηλά αλλά δεν είναι 15αρι (που προσωπικά απεχθάνομαι αν μιλάμε για setup ενός ηχείου), αλλά θα σου δώσει και την "άπλα" στον ήχο και την ευκρίνεια, θα είσαι μια χαρά.
Και μπορείς να φτάσεις σε αυτό το αποτέλεσμα ή με compo ή με κάποιο class D πανάλαφρο κεφάλι και μια καμπίνα της αρεσκείας σου.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back