DIY projects (δημιουργία booster)

JAM

Νέο μέλος
Μηνύματα
644
Πόντοι
16
Ανοίγω αυτό το τοπικ, για να μην ξεφύγουμε από το θέμα του προηγούμενου (volume box για Fender deluxe).

Θα ήθελα τις συμβουλές σας για τη δημιουργία ενός booster. Επειδή δεν ξέρω τι κυκλοφορεί έξω, θα ήθελα ένα που απλά να ανεβάζει την ένταση σε ένα στανταρ επίπεδο πάνω, καθώς και ίσως να δίνει λίγο πρίμα παραπάνω (για τα σολο κυρίως).

Ίσως κάτι τέτοιο :

http://www.netzmarkt.de/thomann/thoiw2_artikel-176002.html

πολλά θέλω ε?

 
χα σωστός

λοιπόν το rangemaster θα ανεβάσει την ένταση και θα δώσει παραπάνω πρίμα (ο ορισμός του treble booster). Το treble booster όμως δίνει και λίγο παραπάνω γκάζια.Εμένα μ'αρέσει γι αυτό και τα χρησιμοποιώ εσένα μπορεί να μη σου αρέσει.Το Rangemaster και όλοι οι κλώνοι του έχουν κάτι το vintage επάνω ενώ το original τρανζίστορ είναι λίγο δυσεύρετο.Υπάρχουν και πιο μοντέρνα ηχητικά treble booster που κατά τη γνώμη μου είναι πολύ καλύτερα(όπως αυτό που χρησιμοποιεί ο Brian May τα τελευταία έτη).

Αλλά περί ορέξεως...

Το καλό όταν φτιάχνεις το δικό σου πεταλάκι είναι ότι μπορείς να ρυθμίσεις το gain και τις συχνότητες που ενισχύει ανάλογα με τον εξοπλισμό σου.Δηλαδή για μια Gibson θες ένα booster με πιο πολλά πρίμα από μία strat που τα κατέχει από μόνη της και πάει λέγοντας...

Αν θες κάποια σχέδια ή αν θες να συναντηθούμε από κοντά να ακούσεις μερικά booster στείλε πμ.

 
Χέσε μας ρε Jam! :) Από αυτά που λες θες ένα eq πετάλι και αν θυμάμαι καλά έχεις ένα! Χωρίς πλάκα τώρα, νομίζω ότι τα πρίμα του range master ξυρίζουν! :twisted:

Electrictabs αν κανονιστεί συνάντηση θέλω και εγώ να δω τα πεταλάκια! Ψοφάω για κάτι τέτοια...

8)

 
έχω δει διάφορα σχόλια υπέρ των equalizer πχ εκτός από treble boost μπορείς να κάνεις κ mid boost, ή να κάνεις cut κάποιες συχνότητες. Μερικές απορίες:

Υπάρχει κάτι που να το κάνει ένα treble booster κ να μη γίνεται με eq;

Ένα eq pedal με 6 ή 7 bands είναι οκ για treble boost ή χρειάζεται πχ κάτι με 10;

Και αν τα eq κάνουν +/- 15dB τα treble booster πόσο μπορούν να κάνουν;

 
ναι μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα eq αντί για treble booster ως αναφορά το θέμα συχνοτήτων.Από 7 bands και πάνω είσαι ok.

παρόλα αυτά δε θα πετύχεις 100% το ίδιο αποτέλεσμα για δύο λόγους

1.τα treble booster δίνουν gain που ένα eq δεν μπορεί να δώσει

(μιλάμε πάντα όταν τοποθετηθούν πριν από το preamp)

Αυτό συμβαίνει γιατί υπεροδηγούν τις λυχνίες (ή τα solid state στοιχεία) σε παραπάνω παραμόρφωση.Σκέψου το σαν ένα πιο mild tube screamer με διαφορετική απόκριση συχνοτήτων.

2.κάποια από αυτά (κυρίως όσα έχουν τρανζίστορ γερμανίου=πιο vintage ήχο) χρωματίζουν τον ήχο πολύ χαρακτηριστικά(το λεγόμενο ooomph 8O :?: δεν υπάρχει εξήγηση πρέπει να το ακούσεις για να καταλάβεις τι εννοώ),πράγμα που επίσης δεν μπορείς να κάνεις με eq.

Όπως είπα και στον jam σκέψου το rangemaster περίπου σαν να έχεις ένα πετάλι wah σε προκαθορισμένη θέση (σχεδόν τέρμα κάτω).

 
Παιδιά αν ασχολείστε με κατασκευές ενισχυτών,πεταλιών κλπ. κατέβασα ενα zip αρχείο για guitar setup και τελικά το αρχείο είναι θησαυρός!Έχει μέσα schematics ΟΛΩΝ των γνωστών και μη ενισχυτών από λάμπα και πάρα πολλά για πετάλια,boosters,equalizers.Η κατασκευή πεταλιών πρέπει να είναι σχετικά απλή αλλά στους ενισχυτές γίνεται χαμός!Μακάρι να ήξερα πέντε πράγματα να έφτιαχνα τίποτα αλλά δυστχώς δεν ξέρω.Όποιος θέλει να του στείλω τίποτα με mail ας μου πεί.

 
Μήπως είναι έυκολο να μου στείλεις όλο το αρχείο στο e-mail μου ?

 
Η κατασκευή πεταλιών πρέπει να είναι σχετικά απλή αλλά στους ενισχυτές γίνεται χαμός!
Προσωπικά βρίσκω την κατασκευή λαμπάτων ενισχυτών περισσότερο εύκολη υπόθεση από ένα πετάλι. 8O Σε ένα δύσκολο πετάλι χρειάζεται να φτιαχτεί σωστό και μελετημένο layout διαφορετικά είτε δεν θα δουλέψει είτε θα έχει θόρυβο, κάτι που δεν διορθώνεται χωρίς νέα κατασκευή πλακέτας.

Αντίθετα οι ενισχυτές βασίζονται κυρίως στις λάμπες και έτσι τα υλικά είναι και η κατασκευή είναι συνήθως απλούστερα. Όταν δε, λαμπάτοι ενισχυτές χρησιμοποιούν solid state παραμορφώσεις κλπ, στην ουσία είναι για παράδειγμα, σα να βάζουν ένα πετάλι distortion στην προενίσχυση και κάπου εκεί είναι που αρχίζουν να αγριεύουν τα πράγματα. :x Κατά τα άλλα, θόρυβοι κλπ είναι περισσότερο εύκολο να απομακρυνθούν χωρίς γενική ανακατασκευή όλου του συνόλου.

 
toneless πολύ πιθανό,εσύ ξέρεις καλύτερα μάλλον!Εγώ δεν ξέρω καν να διαβάζω schematics!Μόνο κάνα καλώδιο και κάνα ποντεσιόμετρο ξέρω να κολλάω!Μακάρι να είχα τον χρόνο να ασχοληθώ αλλά δεν...

Πάντως έχω μια απορία.Αν φτιάξει κανείς ενισχυτή,εντάξει οι πλακέτες κλπ αλλα σε τι κουτί θα μπεί;Αυτό πρέπει να είναι το πιο δύσκολο έτσι;Τουλάχιστον για να μοιάζει με ενισχυτή κιθάρας!

 
Αυτό με το χρόνο που πες είναι πολύ βασικό :(

Πάντως για κουτί νομίζω μπορείς να πάρεις κ κουτί κανονικού ενισχυτή,

τα χει πάρει το μάτι μου στο thomann κ στο ebay αλλά δε βρήκα τώρα κάποιο λινκ, και λογικά θα υπάρχουν κ πιο φτηνές λύσεις που δε θα γράφουν πχ fender επάνω.

 
αλλα σε τι κουτί θα μπεί;Αυτό πρέπει να είναι το πιο δύσκολο έτσι;
Δεν νομίζω οτι το κουτί είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.Σίγουρα θα δυσκολεύτεις αν ψάχνεις κανένα περίεργο σχήμα ή μέγεθος,άλλα αν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία,(ένα τρυπάνι κτλ) πιστεύω ότι δεν θα κολλήσεις εκεί.Σε μια σελίδα πέτυχα έναν τύπο που είχε φτιάξει λαμπάτο ενισχυτή με κουτί άπο υπολογιστή!Λιγο στράβωμα να πάρει το σχήμα που θέλουμε,δέκα τρύπες και είναι έτοιμο.

Μακάρι να ήξερα πέντε πράγματα να έφτιαχνα τίποτα αλλά δυστχώς δεν ξέρω.
Αν ψάξεις στο ίντερνετ θα μάθεις :D .Κοίτα το συγγενικό και γειτονικό θέμα που άνοιξα.Έδωσα κάποιες άπο τις σελίδες που με βοήθησαν.¶ρχισε απο κάπου που θα σου εξηγεί τα σχέδια και το τι κάνει το κάθε στοιχείο σε αυτά.¶πο κει και πέρα ποιάνεις το θέμα που σε ενδιαφέρει.Ενισχυτές,πετάλια,μαγνήτες κτλ κτλ.

Επειδή έκανα πολλές φορές την ερώτηση "άπο που να αρχίσω;",όλοι μου απάντησαν με ενα οβερντραιβ.Ενα απλό φτιάχνεται με καμια 10αρια αντιστάσεις και ένα ολοκληρωμένο που και εύκολα και φτηνά βρισκεται στα μαγαζιά.

Αυτά τα λίγα προς το παρόν.Ότι καινούργιο μάθω θα σας το μεταφέρω αμέσως! 8)

Και ο αγώνας προς τη γνώση συνεχίζεται. :D (μπουαχαχαχα)

 
Ευχαριστώ tenzz που με προτρέπεις να ασχοληθώ αλλά δυστυχώς δεν προβλαβαίνω με τίποτα!Εδώ δεν προλαβαίνω να παίξω καλα-καλά κιθάρα,θα ασχοληθώ με "φτιάξτο μονος σου";Ευχαριστώ πάντως και καλή συνέχεια στην αναζήτηση σου!

 
Συγγνώμη για το καθυστερημένο ποστ...αλλά το DIY με έχει κάνει ξενύχτη...

Είναι πραγματικά κόλλημα...

Έχω σχεδόν ολοκληρώσει το πρώτο μου πεταλάκι (booster rangemaster) με την πολύτιμη βοήθεια του electritabs - τον ευχαριστώ πάρα πολύ !!

και επίσης έχω φτιάξει 2-3 ενισχυτάκια 1/2 W σε κουτί από 25άδας CD (με την βοήθεια του toneless (άλλαξες νικname ??) !

Σύντομα θα ανεβάσω και φώτο.

Τα σχόλια μου: το DIY είναι ωραίο και σχετικά εύκολο, ενθαρύνω λοιπόν όσους είστε στο τσακ να αρχίσετε να ασχολήστε...να αρχίσετε...και ρωτάτε...

Το booster έχει πολύ ωραίο ήχο (δεν έχω ακούσει το original για να συγκρίνω) όμως έχει λίγο θόρυβο...όποιος γνωρίζει συμβουλές περί θορύβου ας πει.

 
αξιζει τον κοπο οικονομικα να φτιαξει καποιος κατι τετοιο η μονο για την χαρα της δημιουργιας?ερχετε πολυ φθηνοτερα?

 
Η χαρά της δημιουργίας είναι όλα τα λεφτά! :lol:

Ελπίζω ο jam να μας πει πόσο του βγήκε το πεταλάκι

και πόσο ο μίνι ενισχυτής.

Πάντως, με εξαίρεση ίσως τα πεταλάκια που θα βγάλει

η behringer, είναι σαφώς πολύ πιο φτηνό το DIY.

 
το diy συνήθως βγαίνει πιο φτηνό απ ότι να το αγοράσεις καινούριο (με εξαίρεση τα behringer) αρκεί να έχεις βέβαια κάποια εμπειρία.

Τώρα το κόστος εξαρτάται από το τι θα βάλεις μέσα.Για να φτιάξεις ένα booster ,όπως αυτό που έφτιαξε ο jam, με μέτριας-καλής ποιότητας υλικά θες περίπου 20-25€,αρκεί να έχεις από πριν κολλητήρι και τρυπάνι.Σχεδόν όλα τα λεφτά είναι το κουτί και το switch.Αν βάλεις λίγο καλύτερης ποιότητας υλικά όπως λένε οι "boutique" κατασκευαστές πρόσθεσε 10-15€.

Τα booster γενικά είναι από τα πιο απλά κυκλώματα.

3-6 αντιστάσεις,2-4 πυκνωτές,1-2 τρανζίστορ,1-2 ποτενσιόμετρα.

Όσο ανεβαίνει η δυσκολία του κυκλώματος και το πλήθος των στοιχείων του φυσικά ανεβαίνει και το κόστος...

ΤΟ DIY ΑΞΊΖΕΙ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑ ΤΗΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

 
Με ενδιαφέρει για λαμπατο ενισχυτή. πόσο τις % κέρδος μπορείς να έχεις φτιάχνοντας τον μόνος σου? πχ ένας αξίας 1500 ευρω πόσο θα σου βγει αν τον φτιάξεις ? πόσο καιρό μπορεί να πάρει? που μπορούμε να βρούμε όλα τα υλικά στην Αθήνα? κάποιο βιβλίο που να βοηθήσει αρκετά έναν αρχάριο ,υπάρχει?(στα ελληνικά θα είναι καλύτερα)

Αν υπολογίσουμε και τα λάθη και τις ζημίες που μπορεί να γίνουν μέχρι να πετύχουμε το σωστό αποτέλεσμα(λόγο άγνοιας), αξίζει να πάρουμε το ρίσκο?

 
Διάβασε τα παλιότερα Γιατί οι λαμπάτοι είναι τόσο ακριβοί; και DIY electronics - Πόσο εύκολο είναι;

Ένας τύπος έχει εδώ κάτι που θυμίζει το nano zvex και λέει ότι σαν υλικά είναι το πολύ 160$.

Αλλά ο λαμπάτος σίγουρα δε θα ναι το πρώτο που θα φτιάξεις.

Προσωπικά, αν και έχω μια "συγγενική" σχέση με τα ηλεκτρονικά, η πολυπλοκότητα κάποιων κυκλωμάτων τρομάζει πολύ το μάτι μου.

Επίσης αυτό που θα διαβάσεις αρκετές φορές πριν προσπαθήσεις να

φτιάξεις κάτι, και δε θα πρέπει να ξεχνάς αν/όταν ξεκινήσεις δουλειά,

είναι ότι οι υψηλές τάσεις σε ένα ενισχυτή με μια δόση υψηλά ρεύματα

είναι θανατηφόρα :!:

Απ την άλλη, εγώ ένα μικρό eq ήθελα να φτιάξω και βγαίνει η behringer κ λέει ότι το καλοκαίρι κυκλοφορεί eq pedal με μέγιστη τιμή λιανικής 22 ευρώ...

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top