DIY - Κάντε μόνοι σας το Peter Green mod

RayDTutto

Re di tutto e di nessuno
Μηνύματα
10,754
Πόντοι
98
Πρώτο και σημαντικότερο: Αυτή η διαδικασία μπορεί να καταστρέψει το μαγνήτη σας, αν κάνετε κάποια λάθος κίνηση ή κάτι είναι διαφορετικό στο δικό σας μαγνήτη από το δικό μου. Προχωράτε με δική σας ευθύνη.

Λοιπόν, καθώς σε προηγούμενο ποστ πιάσαμε την κουβέντα για το Peter Green mod , δλδ τον ένρινο εκείνο ήχο στη μεσαία θέση της Les Paul,και καθώς πάντα ήθελα να το δοκιμάσω αποφάσισα να δω τι μπορεί να γίνει.

Πήρα λοιπόν τη Les Paul copy μου η οποία στο neck έχει έναν SD Jazz άνω των είκοσι ετών και ξεκίνησα.

Καλό θα είναι η δουλειά να γίνει χωρίς χορδές αλλά αφού τις είχα καινούργιες είπα να μην τις πετάξω, Τις χαλάρωσα λοιπόν, έβαλα ένα capo d' astro και αφαίρεσα το tailpiece αφού ξεβίδωσα τις βίδες του.

Green-mod-1.jpg

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Ξεβίδωσα τις βίδες του pickup ring από την κιθάρα και μετά το αφαίρεσα από το μαγνήτη.

Green-mod-2.jpg

 
Γύρισα το μαγνήτη ανάποδα και χαλάρωσα λίγο τις τέσσερις μικρές βιδούλες από κάτω (2-3 στροφές η καθεμία).

Green-mod-3.jpg

 
Στο συγκεκριμένο μαγνήτη, η μια πλευρά ήταν ακάλυπτη και έτσι ήταν εμφανής η μαγνητική λάμα. Έβαλα ένα κατσαβίδι με επίπεδη μύτη στο κενό που υπήρχε δεξιά της λάμας και το περιέστρεψα +/-30 μοίρες δεξιά και αριστερά ώστε να ανυψωθεί λίγο το πηνίο από τη λάμα.

Green-mod-4.jpg

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
Μετά γύρισα το μαγνήτη από την άλλη πλευρά όπου είχε μονωτική ταινία και με το νύχι μου προσπάθησα να τη σηκώσω λίγο για να δω που θα πάει το κατσαβίδι ώστε να μην κοπέι κάποιο καλώδιο, καθώς αυτή είναι η επικίνδυνη πλευρά. Ήταν σχετικά εύκολο και έσπρωξα το κατσαβίδι λίγο μέσα και το περιέστρεψα δεξιά - αριστερά ώστε να σηκωθεί και από αυτή την πλευρά το πηνίο. Ευτυχώς το κερί ήταν ελάχιστο και δεν δυσκόλεψε το όλο εγχείρημα. (Στη φωτό δείχνω με το κατσαβίδι το άνοιγμα.)

Green-mod-5.jpg

 
Αφού διασφάλισα ότι δεν έβρισκα πουθενά περίεργα, έσπρωξα τη λάμα με το κατσαβίδι σιγά-σιγά από την πλευρά της μονωτικής ταινίας ώστε να βγει αρκετά από την άλλη πλευρά (0,5 - 1 cm). (το κομμάτι μέταλλο που φαίνεται κάτω από το δεξιό βέλος στη φωτό είναι μια από τις δύο βάσεις βιδώματος του μαγνήτη - η λάμα είναι έως το τέλος του δεξιού τόξου)

Green-mod-6.jpg

 
Τελευταία επεξεργασία από moderator:
ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Πριν αφαιρέσω τη λάμα, πήρα έναν ανεξίτηλο μαρκαδόρο και μάρκαρα την πλευρά που εξείχε. Αν δεν το κάνετε αυτό κινδυνεύετε να βγάλετε τη λάμα και να μην ξέρετε σε ποια πλευρά βρισκόταν ποιος πόλος, με κίνδυνο να ξανατοποθετήσετε τη λάμα μέσα όπως ήταν και πριν και ο κόπος σας να πάει τζάμπα.

Green-mod-7.jpg

 
Περιέστρεψα τη λάμα 180 μοίρες και την ξανατοποθέτησα στο μαγνήτη διασφαλίζοντας ότι ο σημαδεμένος πόλος θα βρεθεί από την άλλη πλευρά του μαγνήτη αλλά θα μπει με το σημαδεμένο μέρος να κοιτάει και πάλι επάνω (προς τις χορδές) (προσέξτε το μπλε Χ στις φωτογραφίες).

Green-mod-9.jpg

 
Ξανασφίγγουμε τις πίσω βιδούλες που είχαμε ξεσφίξει και τοποθετούμε το μαγνήτη στη θέση του.

Green-mod-10.jpg

 
Η εγχείρηση πέτυχε. Το out-of-phase του ήχου είναι σαφές και ευδιάκριτο στη μεσαία θέση. Θα βάλω κλιπς σήμερα ή αύριο. Ευχαριστώ για την προσοχή σας.

 
Εχω την εντυπωση οτι αμα γυρναγες τον μαγνητη ολοκληρο απλα θα ειχες το ιδιο αποτελεσμα :-X ::)

 
Οχι, δεν θα το ειχες. Το θεμα ειναι η θεση του μαγνητη σε σχεση με το πηνιο του. Οποτε για να τον αντιστρεψεις εχεις 2 επιλογες.

1) Αντιστρεφεις τη φορα του μαγνητη, κανωντας τη διαδικασια που περιεγραψε ο Ray.

2) Αντιστρεφεις τα καλωδια του μαγνητη. Η γειωση παει στο σημα και τουμπαλιν.

Και τα 2 approach εχουν ακριβως το ιδιο αποτελεσμα. Το approach 1 εμπεριεχει τον κινδυνο του να χαλασεις τον μαγνητη σου, το approach 2 θελει λιγο προσεκτικο wiring για να αποφευχθουν βραχυκυκλωματα, σου επιτρεπει ομως με τη χρηση ενος διακοπτη να εχεις και τους 2 ηχους.

Ο αναποδα τοποθετημενος μαγνητης στην κιθαρα του PG εχει αισθητικο και μονο effect. Οκ, θα εχει και μικρηηηηηη διαφορα λογω του οτι τα exposed polepieces κοιταν τη χορδη λιιιγο πιο κατω απο το κανονικο, αλλα μιλαμε για ψυλου πηδημα, μικροσκοπικη διαφορα.

 
ακόμα όμως δεν κατάλαβα γιατί δεν έβαζες ένα in/out phase DPDT διακοπτάκι (ή έστω push/pull pot) να κάνεις τη δουλειά σου...

και όντως, πολύ ωραία παρουσίαση, βοηθάει πολύ αν κάποιος έχει αυτό το εγχείρημα στο μυαλό του.

 
Ευχαριστώ παιδιά.

@ Μπάσο: Ήθελα τον παραδοσιακό τρόπο (και σιχάινομαι τα κολλητήρια ;) )

 
Έπεσε το θέμα την στιγμή που άλλαζα χορδές, τρομερό timing!

Θέλει λίγα λεπτά παραπάνω σε μαγνήτη με cover και κερί αλλά τελικά

ακούγεται ωραία, αξίζει. Πλέον έχει λόγο ύπαρξης η μεσαία θέση ;)

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top