CD rip format?

Οδυσσέας Παππάς

odis13

Βινταζολάγνος
Μηνύματα
6,571
Πόντοι
2,548
Helloz!

Επειτα απο ενα search σε παλαιοτερα θεματα ειπα να παρω και μερικες ακομα γνωμες. Την πλειοψηφια του χρονου μου, ακουω μουσικη απο τον υπολογιστη μου. Εχω λοιπον σχεδον ολη τη συλλογη CD μου περασμενη στον υπολογιστη. Ομως για λογους χωρητικοτητας/συμβατοτητας με το mp3 player κλπ τα περισσοτερα ειναι σε mp3 ή σε wav με σχετικα χαμηλη δειγματοληψια.

Επειδη λοιπον απεκτησα εναν σχετικα μεγαλο εξωτερικο σκληρο, σκεφτομαι να αρχισω να δημιουργησω ψηφιακα αντιγραφα των CD μου (ισως και τα βινυλια σε καποια φαση, αλλα εχουμε ακομα για αυτο) σε οσο το δυνατοτερο υψηλη ποιοτητα. Size does not matter! (no pun intended  ;D ;D ;D).

Το θεμα ειναι, σε τι φορματ να τα αντιγραψω? .flac? wma lossless? κατι αλλο? Και με ποιο software?

Ακου ιδεες/προτασεις.

 
Πέρνα τα στο cubase και κάν' τα export σε .wav/44100. Θα είναι ακριβώς όπως στο CD!

 
.flac οπωσδήποτε, είναι ο μόνος συμπιεσμένος lossless codec (καλά, όχι ο μόνος, αλλά σίγουρα ο πιο διαδεδομένος καθώς είναι free)

Δες κι αυτο

http://en.wikipedia.org/wiki/Flac

As a lossless scheme, FLAC is also a popular archive format for owners of CDs and other media who wish to preserve their audio collections. If the original media is lost, damaged, or worn out, a FLAC copy of the audio tracks ensures that an exact duplicate of the original data can be recovered at any time. An exact restoration from a lossy archive (e.g., MP3) of the same data is impossible. FLAC being lossless means it is highly suitable for transcode  e.g. to MP3, without the normally associated transcoding quality loss. A CUE file can optionally be created when ripping a CD. If a CD is read and ripped perfectly to FLAC files, the CUE file allows later burning of an audio CD that is identical in audio data to the original CD, including track order, pregaps, and CD-Text. However, additional data present on some audio CDs such as lyrics and CD+G graphics are beyond the scope of a CUE file and most ripping software, so that data will not be archived.
The European Broadcasting Union (EBU) has adopted the FLAC format for the distribution of high quality audio over its Euroradio network.
 
Το flac ειναι loseless αμα θυμαμαι καλα. Τωρα για το wma loseless, δε ξερω κατα ποσο ειναι οντως loseless.

Επισης, σε flac βγαινει 30+mb το καθε αρχειο.

Παντως, αν δεν εχεις καποιο hi-end ηχοσυστημα για το pc, θα σου ελεγα απλα mp3 320kbps.

Αν παντως δε σε νοιαζει καθολου καθολου το μεγεθος, το καλυτερο ειναι τα wav. Αλλα μετα σιγουρα θα αρχισεις να εχεις θεμα με το μεγεθος ;D

 
Ενα λινκ για συγκρίσεις το οποίο έχει και άλλα στο τέλος:

http://flac.sourceforge.net/comparison.html

Εγώ είχα καταλήξει στο εξής για την συλλογή μου (δεν έχω ξεκινήσει ακόμα όμως):

Κάθε cd θα τρώει μια αντιγραφή σε iso αυτούσιο σαν αρχείο και μετά μετατροπή σε .flac. Τον καιρό που τα κοίταγα κατέληξα οτι ο αλγόριθμος του flac είναι πολύ απλός και καλός, δηλαδή πολύ καλό ratio συμπίεσης με αστεία επιβάρυνση στο CPU για το playback.

Ο μόνος λόγος που δεν αποφάσισα να τα κάνω κατευθείαν wav ήταν γιατί δεν είχα βρει κάποιον player που να υποστηρίζει database με wav αρχεία ώστε να διατηρεί τίτλους, κλπ.

Απ'ότι είδα στα γρήγορα το WMA lossless είναι γύρω στις 4 φορές πιο βαρύ από το flac και δεν υποστηρίζεται από αρκετά hardware ακόμα (αν είναι αυτό κάτι που σε ενδιαφέρει).

 
Nαι, το wav με υψηλη αναλυση ειναι μια επιλογη. Το μεγεθος βεβαια θα ειναι ψιλοτεραστιο...εχω χωρο, αλλα δεν ειναι και απειρος.

Κατα τα αλλα τεινω προς το flac. To wma lossless ειναι καλο, σιγουρα καλυτερο απο το απλο, αλλα δεν ειναι (νομιζω) οσο "καθαρο" οσο το flac.

Οσο για το ηχοσυστημα, δεν ειναι τιποτα τρομερο. Ειναι ομως μια αξιοπρεπης καρτα ηχου και ενα σετ φτηνα μονιτορακια...σε Α/Β test του ιδιου αρχειου σε flac και mp3 format, η διαφορα ειναι εμφανεστατη.

Εκτος αυτου, θελω αυτη η συλλογη να λειτουργησει και σαν backup των CD μου σε υψηλη ποιοτητα...δε θελει και πολυ να αποδημησει εις κυριον καποιο cd, και μετα θα μεινω με τα αντιγραφα που εχω τωρα (mp3 κλπ).

Το wma lossless οντως δεν υποστηριζεται απο πολλα hardware. Το mp3 player μου πχ δε το υποστηριζει, αν και υποστηριζει πολλα αλλα αρχεια. Αν ηταν πιο συμβατο θα το χρησιμοποιουσα και ως default για την τωρινη συλλογη.

Προτασεις για software για να γινει η δουλεια κανεις? Αν ειναι καποιο που λειτουργει και σαν βιβλιοθηκη, ακομα καλυτερα. Εδω και καιρο βολευομαι με το windows media player, οποτε δε ξερω τι κυκλοφορει...

 
Jasemeister είπε:
Ο μόνος λόγος που δεν αποφάσισα να τα κάνω κατευθείαν wav ήταν γιατί δεν είχα βρει κάποιον player που να υποστηρίζει database με wav αρχεία ώστε να διατηρεί τίτλους, κλπ.
Προτασεις για software για να γινει η δουλεια κανεις? Αν ειναι καποιο που λειτουργει και σαν βιβλιοθηκη, ακομα καλυτερα. Εδω και καιρο βολευομαι με το windows media player, οποτε δε ξερω τι κυκλοφορει...
Winamp is your friend ;D.

Θα σε ξενισει λιγο στην αρχη, αλλα μη μασας...

Εκτος αυτου, θελω αυτη η συλλογη να λειτουργησει και σαν backup των CD μου σε υψηλη ποιοτητα...δε θελει και πολυ να αποδημησει εις κυριον καποιο cd, και μετα θα μεινω με τα αντιγραφα που εχω τωρα (mp3 κλπ).
Αμα θες backup των cd για λογους ασφαλειας, καν'τα iso, ή εστω wav.

Σαν iso θα εχεις και το cd text (σε οσα εχουν), και γενικα θα ειναι το cd αυτουσιο,

 
Το καλό είναι πως όλο και περισσότερος κόσμος ψάχνει τρόπους να φύγει από την μπούρδα το mp3. Άλλωστε το mp3 δημιουργήθηκε γιατί υπήρχε ανάγκη για μικρα μεγέθη λόγο μικρής χωρητικότητας δίσκων και ταχυτήτων στο ιντερνετ. Τώρα και τα δυο είναι σχεδόν απεριόριστα.

το flac είναι το μέλλον! Μακάρι να αρχίσουν να κυκλοφορούν και συσκευές που το υποστηρίζουν! Πχ αν υπήρχε κάποιο στερεοφωνικό για αυτοκίνητο θα είμουν ευτυχισμένος!  ;D

 
Έχει όντως σημασία (α) η συμβατότητα με τα μέσα αναπαραγωγής, (β) το ηχοσύστημα που θα το αναπαράγεις. Έχεις δει όντως σημαντική διαφορά Oδυσσέα στο σύστημά σου μεταξύ flac kai 320kbps mp3 με highest quality και constant bitrate (όχι variable)? Θα με ενδιέφερε πολύ να μου μεταφέρεις τις εντυπώσεις σου (όχι μόνο εσύ, όλοι).

Από software, εδώ και αρκετά χρόνια για όλες τις ανάγκες για rip ή μετατροπή χρησιμοποιώ το Easy CD DA Extractor (http://www.poikosoft.com/), αν και είμαι σίγουρος πως κάποιος συνφορουμίτης θα μπορεί να προτείνει ένα αξιοπρεπέστατο freeware πλην του Winamp που το βρίσκω λίγο δύσχρηστο.

 
Τελευταία το flac υποστηρίζεται από όλο και περισσότερα hardware...ευτυχώς.

Από τα τέλη του '90 δούλευα πάντα με 320kbps constant mp3 και η διαφορά είναι ουσιαστική. Όταν ακούς flac είναι ακριβώς το ίδιο με το audio cd. Ενας εύκολος τρόπος να καταλάβεις τη διαφορά είναι να εστιαστείς στα πιατίνια ενος κομματιού τη μια στο mp3 και την άλλη στο flac/audio cd.

Νομίζω το mediamonkey ήταν αρκετά καλή επιλογή τότε που τα κοίταξα σε λεπτομέρεια.

 
Πολύ ενδιαφέρον... δεν έχω ασχοληθεί με το flac και νόμιζα ότι το φαινόμενο των "πιατινιών" είναι εμφανές μονάχα σε χαμηλότερα bitrates!

 
εγώ flac χρησιμοποιώ μονο για rip απο ηλεκτρονική μουσική που ξέρω οτι χρησιμοποιούν όλες τις συχνότητες που γινεται να ακουστούν ;D

γενικά για την μουσική μου χρησιμοποιώ .ogg format.

πάντως το οτι μπορείς πλέον σε ένα φορητό σκατουλάκι να έχεις 4 GB χώρο δε σημαίνει πως ειναι ευκαιρία να το φορτώσεις με flac, λίγη διαφορά θα κάνει, αν σκεφτεις με τι ακουστικά και σε ποιους χωρους το χρησιμοποιείς.

οι υψηλές συχνότητες των πιατινιών, αφού επιβιώσουν το κόψιμο λόγω format, πρεπει να περάσουν απο ακουστικάκια, να νικήσουν εξωτερικούς θορυβους, για να φτασουν σε ένα κουρασμένο αυτί λόγω ακουστικών που μπορεί να μην τις προσέξει κιόλας επειδή γυρίζει κουρασμένο απο τη δουλεια

 
Ωραιο μικρο & ελαφρυ προγραμματακι που κανει τα παντα ακομη και mastering ειναι το Goldwave. Δεν ειναι απολυτα free αλλα σας επιτρεπει να κανετε τα παντα.

http://www.goldwave.com/

 
bloody_sunday είπε:
Πολύ ενδιαφέρον... δεν έχω ασχοληθεί με το flac και νόμιζα ότι το φαινόμενο των "πιατινιών" είναι εμφανές μονάχα σε χαμηλότερα bitrates!
Τότε που ξεψάχνιζα την υπόθεση "mp3 bitrates" άκουγα σχετικά εύκολα τη διαφορά μεταξύ 256 και 320 kbps στα πιατίνια (είχα σαν demo piece το Birth of Venus Illegitima από Therion).

 
Τα πιατινια, ειδικα το hi-hat, ειναι απο τα καλυτερα σημεια (imho) για να συγκρινεις αρχεια ηχου.

Το συστημα που εχω αυτο τον καιρο στον υπολογιστη μου ειναι λιτο και απεριτο (sic), μια E-Mu 0202 και ενα ζευγαρι Edirol MA-7.

Υπαρχει οντως μια διαφορα μεταξυ του υψηλου mp3 και του flac. Ειδικα σε συγκριση με το χαμηλοτερο bitrate mp3 και wma που εχουν αρκετα απο τα αρχεια μου, η διαφορα ειναι ακομα πιο εμφανης.

Δε μιλαμε φυσικα για καποια τρελη διαφορα, λογω συστηματος δεν αναδεικνυεται και τοσο πολυ. Εφοσον ομως, εστω και σε αυτο το συστημα γινεται αντιληπτη και εχω τη δυνατοτητα να απολαμβανω αυτο το μικρο εξτρα, γιατι οχι?

Παιρνωντας ενα flac αρχειο και μετατρεποντας το σε mp3, μου φαινεται σαν να "εχασε" λιγο η ηχογραφηση σε ακουστικο βαθος, σαν να "θολωσε" ελαφρως η στερεοφωνικη εικονα (θεε μου, ακουγωμαι σαν εκεινους τους περιεργους στα περιοδικα, χεεεεεεεεελπ).

Τωρα το κατα ποσο αυτο οφειλεται σε πραγματικη ανωτεροτητα του flac και κατα ποσο σε αυθυποβολη κλπ δε ξερω...Αλλα αφου ακουω διαφορα, ή πιστευω οτι ακουω διαφορα, so be it!

 
bloody_sunday είπε:
...πλην του Winamp που το βρίσκω λίγο δύσχρηστο.
Το οτι ειναι δυσχρηστο το Winamp το ακουω απο παρα πολλους (παροτι αυτη η αποψη με βρισκει αντιθετο, ισως επειδη το εχω χρονια και χρονια :P).

Πραγματικα ομως, αξιζει να ασχοληθει καποιος μαζι του με υπομονη και να το μαθει.

Παιζει τα παντα! Εχει visualizations(αν ειναι σημαντικο για καποιον), τρομερο media library, υπηρεσιες για audio και video streaming, ripper, manager για φορητες συσκευες (φλασακια, mp3, ipod), και, και, και...

Συν, οτι βρισκεις σε plugin παααρα πολλα πραγματα (αν δεν αρκεισαι σε αυτα που εχει ηδη).

Αμα καποιος του δωσει λιγο προσοχη, δυσκολα θα χρησιμοποιησει διαφορετικο player μετα.

Ξαναλεω οτι δε μπορω να εντοπισω το που βρισκεται η δυσκολια του, αλλα τονιζω οτι το χρησιμοποιω απο την εκδοση 2 (τωρα ειναι στην 5.57), οποτε ισως το μαθαινα μαζι με την εξελιξη του.

Οποιος ασχοληθει δε θα απογοητευτει.

ΥΓ: Τωρα που το ξαναδιαβαζω, ειναι σα να κανω promotion :P

 
Οποιοδήποτε lossless codec θα ακούγεται πάντα σαν το πρωτότυπο μιας και δεν χάνουμε δεδομένα απ'το αρχείο για να το συμπιέσουμε. Γι'αυτό και τα μόνα μέτρα σύγκρισης μεταξύ αυτών των αλγορίθμων είναι η απαιτούμενη υπολογιστική ισχύς για την συμπίεση και την αποσυμπίεση και η υποστήριξηαπό hardware.

Οποιοδήποτε lossy codec "πετάει" κομμάτια του αυθεντικού αρχείου για χάρη της μεγαλύτερης συμπίεσης οπότε ουσιαστικά αλλιώνει το αρχείο που θέλουμε να αναπαράγουμε. Όσο χαμηλότερη η συμπίεση και όσο πιο προσεγμένος ο αλγόριθμος τότε τόσο πιο δύσκολο είναι να διακρίνουμε τη διαφορά.

Δεν είναι ιδέα σου, η διαφορά είναι εκεί και ακούγεται από όλους. Εκτός αν το πρωι η μαρμελάδα έπεσε στ'αυτιά και όχι στο ψωμί. Τότε me so solly  ;D

 
DaveMurrayJr είπε:
Το οτι ειναι δυσχρηστο το Winamp το ακουω απο παρα πολλους (παροτι αυτη η αποψη με βρισκει αντιθετο, ισως επειδη το εχω χρονια και χρονια :P).
Βρε κι εγώ το χρησιμοποιώ 12 χρόνια τώρα, απλά τώρα τελευταία έχει γίνει λίγο κουλουβάχατο...

 

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back
Top