Δεν έχω δοκιμάσει τις handwired εκδόσεις, αλλά έχω εμπειρία με το KTR.
Ήχος
Το κύκλωμα του Klon θεωρείται – δικαίως κατά τη γνώμη μου – ένα από τα κορυφαία clean boosters που έχουν φτιαχτεί ποτέ. Πρόκειται για έναν τρόπο να βελτιώσεις τον χαρακτήρα του ενισχυτή χωρίς να χαθεί τίποτα από το ηχητικό του φάσμα. Είτε σε καθαρό Fender για blues είτε σε τελικιασμένο Boogie για metal, το Klon προσθέτει σώμα, έλεγχο και παρουσία. Πολλοί λένε ότι “φέρνει τον ενισχυτή πιο κοντά σου” – και αυτό είναι ίσως ό,τι πιο ακριβές μπορεί να ειπωθεί. Ως overdrive δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.
Τιμή
Η εμ
πορική πολιτική του Bill Finnegan είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένη στη δημιουργία συλλεκτικής υπεραξίας. Παράγει ελάχιστα κομμάτια, διαθέσιμα αποκλειστικά μέσω δημοπρασιών στο eBay χωρίς "Buy It Now". Αυτό διασφαλίζει τεχνητή σπανιότητα και ενισχύει τη μεταπωλητική αξία. Πρακτικά, λίγοι αγοράζουν ένα αυθεντικό Klon για να το χρησιμοποιήσουν. Οι περισσότεροι το βλέπουν ως επενδυτικό αντικείμενο – και, αντικειμενικά, για 30 χρόνια έχει αποδώσει καλύτερα από πολλές μετοχές ή κρυπτονομίσματα. Οπότε στην ουσία δεν πρόκειται για εργαλείο αλλά για επενδυτικό προϊόν.
Ηθική
Ο Finnegan υποστηρίζει πως η μοναδικότητα του ήχου οφείλεται σε συγκεκριμένες σπάνιες NOS δίοδους. Αν αυτό ισχύει, κατανοώ εν μέρει τη στρατηγική των περιορισμένων κυκλοφοριών και των δημοπρασιών. Γιατί να μην επωφελείται ο ίδιος από τη ζήτηση, αντί να καρπώνονται τη μεταπώληση όσοι απλώς περιμένουν σε λίστες – όπως συμβαίνει με boutique πετάλια, μαγνήτες κ.λπ.;
Ωστόσο, αυτό το αφήγημα κατέρρευσε με την κυκλοφορία του KTR. Από τη στιγμή που υπάρχει φθηνότερη εκδοχή με τον ίδιο ήχο, το Klon είναι απλά μια συλλεκτική φούσκα επιπέδου Beanie Babies για guitar-flippers και όχι για μουσικούς.
Behringer Centaur
Η Behringer χρησιμοποίησε το όνομα "Centaur", το οποίο είναι καταχωρημένο trademark του Finnegan για χρήση σε guitar pedals. Το αν μπορεί αυτό το trademark να σταθεί νομικά είναι ένα ζήτημα. Η Behringer έχει πλούσιο ιστορικό σε τέτοιες υποθέσεις και το νομικό της τμήμα πιθανότατα ενέκρινε τη χρήση με πλήρη επίγνωση των συνεπειών. Αν τελικά φανεί ότι δεν προκαλείται ουσιαστική σύγχυση στο κοινό, τότε πιθανόν δεν υπάρχει νομικό έρεισμα στην αγωγή.
Το δικό μου Klon
Έχω το
Analog Design Audio Model 6+. Οι κατασκευές του Μιχάλη είναι σχολαστικές σε βαθμό εμμονής, και κάθε του υλοποίηση εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη. Δεν ακολουθεί απλώς το κύκλωμα – το βελτιστοποιεί. Ο ήχος του Model 6+ είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, εφάμιλλος ή και ανώτερος του KTR. Και το σημαντικότερο για μένα: πωλείται σε ξεκάθαρη τιμή και είναι φτιαγμένο για να παίζεται.