new product Behringer Klon Overdrive

Νέα προϊόντα
Σχόλια;
"It Has Never Been Authorized by Me": Klon Centaur pedal creator Bill Finnegan files lawsuit against Behringer owner MusicTribe over cheap copy

"I have never been consulted in any way about this pedal, it has never been authorized by me, and I have never had any involvement whatsoever in its design, production, or marketing."

“Not just another clone but instead a blatant counterfeit of Klon’s legendary pedal”: Klon creator Bill Finnegan is suing Behringer over the design of its Centaur Overdrive

179333_0_wide_ver1749160922.jpg

Έχουν βγει πολλά, Archer, RYRA, Centura, Tumnus , etc. Τώρα ποσο καλύτερο είναι το original απ΄ αυτά, δεν ξέρω. Αν είναι κιόλας.

Ναι το αντεγραψαν, ναι μοιαζει με το original, ναι είναι κατακριτέο αλλά εγώ που το αγόρασα και το δοκίμασα σας λέω ότι έχει πολύ ωραίο ήχο (δεν ξερω πόσο κοντά στο original, δεν έχω 5000 να το δοκιμάσω).
Και για εμένα που αγοράζω κιθάρες και gear βασιζόμενος πολύ στην εμφάνιση, μου αρέσει να το βλέπω.

Πόσο κάνει λέει το original?
5.000 ευρώ σε πέταλο?
Καλύτερα να πάω σε έναν ιππόδρομο,να βρώ το πιό γέρικο και καχεκτικό άλογο και να πώ ναί,νάτο το γκανιάν,να του απαγγείλω απόσπασμα από τoν Coelho για να του τονώσω το ηθικό και να τα ποντάρω όλα επάνω του.

Θα έχω απολαύσει τουλάχιστων μία συναρπαστικά δραματική ιπποδρομία,όπου ο αστραχάν θα μου τρώει 1.000 ευρώ στα 20 μέτρα,κάτι το οποίο θα καταγραφεί και σαν την μεγαλύτερη κατανάλωση ανα 100 μέτρα στον πλανήτη εκθρονίζοντας όλα τα υπερηχητικά αεροσκάφη,από το να πάρω μιά ηχητική απάτη με αυτά και μέσο της αυθυποβολής να νομίζω ότι ακούω και πράγματα.

Ε τώρα το ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγοράζουν την αντιγραφή,απο κάτι που εξ αρχής αποτελεί μία κοροιδία,τί να πώ.

Δεν έχω δοκιμάσει τις handwired εκδόσεις, αλλά έχω εμπειρία με το KTR.

Ήχος

Το κύκλωμα του Klon θεωρείται – δικαίως κατά τη γνώμη μου – ένα από τα κορυφαία clean boosters που έχουν φτιαχτεί ποτέ. Πρόκειται για έναν τρόπο να βελτιώσεις τον χαρακτήρα του ενισχυτή χωρίς να χαθεί τίποτα από το ηχητικό του φάσμα. Είτε σε καθαρό Fender για blues είτε σε τελικιασμένο Boogie για metal, το Klon προσθέτει σώμα, έλεγχο και παρουσία. Πολλοί λένε ότι “φέρνει τον ενισχυτή πιο κοντά σου” – και αυτό είναι ίσως ό,τι πιο ακριβές μπορεί να ειπωθεί. Ως overdrive δεν έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Τιμή

Η εμπορική πολιτική του Bill Finnegan είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένη στη δημιουργία συλλεκτικής υπεραξίας. Παράγει ελάχιστα κομμάτια, διαθέσιμα αποκλειστικά μέσω δημοπρασιών στο eBay χωρίς "Buy It Now". Αυτό διασφαλίζει τεχνητή σπανιότητα και ενισχύει τη μεταπωλητική αξία. Πρακτικά, λίγοι αγοράζουν ένα αυθεντικό Klon για να το χρησιμοποιήσουν. Οι περισσότεροι το βλέπουν ως επενδυτικό αντικείμενο – και, αντικειμενικά, για 30 χρόνια έχει αποδώσει καλύτερα από πολλές μετοχές ή κρυπτονομίσματα. Οπότε στην ουσία δεν πρόκειται για εργαλείο αλλά για επενδυτικό προϊόν.

Ηθική

Ο Finnegan υποστηρίζει πως η μοναδικότητα του ήχου οφείλεται σε συγκεκριμένες σπάνιες NOS δίοδους. Αν αυτό ισχύει, κατανοώ εν μέρει τη στρατηγική των περιορισμένων κυκλοφοριών και των δημοπρασιών. Γιατί να μην επωφελείται ο ίδιος από τη ζήτηση, αντί να καρπώνονται τη μεταπώληση όσοι απλώς περιμένουν σε λίστες – όπως συμβαίνει με boutique πετάλια, μαγνήτες κ.λπ.;

Ωστόσο, αυτό το αφήγημα κατέρρευσε με την κυκλοφορία του KTR. Από τη στιγμή που υπάρχει φθηνότερη εκδοχή με τον ίδιο ήχο, το Klon είναι απλά μια συλλεκτική φούσκα επιπέδου Beanie Babies για guitar-flippers και όχι για μουσικούς.

Behringer Centaur

Η Behringer χρησιμοποίησε το όνομα "Centaur", το οποίο είναι καταχωρημένο trademark του Finnegan για χρήση σε guitar pedals. Το αν μπορεί αυτό το trademark να σταθεί νομικά είναι ένα ζήτημα. Η Behringer έχει πλούσιο ιστορικό σε τέτοιες υποθέσεις και το νομικό της τμήμα πιθανότατα ενέκρινε τη χρήση με πλήρη επίγνωση των συνεπειών. Αν τελικά φανεί ότι δεν προκαλείται ουσιαστική σύγχυση στο κοινό, τότε πιθανόν δεν υπάρχει νομικό έρεισμα στην αγωγή.

Το δικό μου Klon

Έχω το Analog Design Audio Model 6+. Οι κατασκευές του Μιχάλη είναι σχολαστικές σε βαθμό εμμονής, και κάθε του υλοποίηση εμπνέει απόλυτη εμπιστοσύνη. Δεν ακολουθεί απλώς το κύκλωμα – το βελτιστοποιεί. Ο ήχος του Model 6+ είναι, χωρίς ίχνος υπερβολής, εφάμιλλος ή και ανώτερος του KTR. Και το σημαντικότερο για μένα: πωλείται σε ξεκάθαρη τιμή και είναι φτιαγμένο για να παίζεται.

Πολλά έχουν γραφτεί για τις "μαγικές" διόδους του Klon αλλά όπως λές και εσύ με την άφιξη του KTR (αν όχι ήδη με τους 500 άλλους κλόνους) αυτό κατάρευσε. Μάλιστα θυμάμαι να διαβάζω σε πολύ έγκυρη πηγή ότι οι δίοδοι πρακτικά δεν συμμετέχουν στο κύκλωμα παρα μόνο όταν το gain είναι 3/4 και πάνω, οπότε οι φημισμένοι clean boost / eob ήχους του Klon σίγουρα μόνο εκεί δεν οφείλονται.

Προσωπικά έχω ένα Electroharmonix Soul Food που με καλύπτει σε τέτοιου στύλ ήχους (εξάλλου δε με απασχολεί και ιδιαίτερα αν είναι ο πιο ακριβής κλώνος ενός πεταλιού που δεν έχω παίξει ο ίδιος, it sounds fine).

Τι κοινο εχουν το the dark side of the moon, το Led Zeppelin IV, το Are you experienced, και μυρια οσα κλασσικα αλμπουμ και live events;

Ολα αυτα εγιναν πριν κυκλοφορησει το klon με την μοναδικη διοδο, που περιεχει τους μαγικους μπλε και πρασινους κοκκους και διπλασιο αμμονιαζολ. :ROFLMAO:

Αυτα για τα περι ηχου, στα περι επενδυσης I summon @LK

Η εμπορική πολιτική του Bill Finnegan είναι ξεκάθαρα προσανατολισμένη στη δημιουργία συλλεκτικής υπεραξίας.
Θα μπορούσε βέβαια να συνεχίσει την πολιτική του αυτή και απ' την άλλη να ζητήσει royalties από την Behringer για να κονομήσει χοντρά κι από κει.

Έτσι κι αλλιώς το αγοραστικό κοινό που θα πάει στην Behringer δεν θα αγόραζε το ορίτζιναλ και μια κόπια (καλή ή κακή) δε θα έκανε ζημιά στη συλλεκτικότητα του ορίτζιναλ.

Ήξερα εδώ και πολύ καιρό την ιστορία του αυθεντικού Klon,αλλά γενικά τέτοιες ιστορίες ποτέ δεν με έψηναν..
Πριν λίγα χρόνια επισκέφτηκα έναν φίλο,μου έδειξε έναν κλώνο του Klon ο οποίος τότε σύμφωνα με όλα τα reviews ήταν ο πιο κοντινός στον αυθεντικό.
Το κατά πόσο ισχύει αυτό δεν θα το μάθω ποτέ.
Το δοκίμασα,το παρήγγειλα και πρόκειται πραγματικά για ένα πολύ καλό πετάλι με την φιλοσοφία και την όψη του αυθεντικού

IMG_20250608_124650.jpg

Έτσι κι αλλιώς το αγοραστικό κοινό που θα πάει στην Behringer δεν θα αγόραζε το ορίτζιναλ και μια κόπια (καλή ή κακή) δε θα έκανε ζημιά στη συλλεκτικότητα του ορίτζιναλ.

Για μένα όση ζημιά κάνουν οι Chibson στις Gibson,άλλο τόσο κάνουν οι Klon κλώνοι στο αυθεντικό.
Κάνεις από όσους πήραν τον κλώνο θα τα έσκαγαν για το αυθεντικό..

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back