Μπασίστες και συντηρητισμός.

Evilnye είπε:
Καλά με λεφτά να δεις για πότε ξεπερνάω κ εγώ τα άπειρα κολλήματα χαχαχ!!
Μιλάω (σχεδόν) πάντα για οικονομικά μπάσα.

Και μιλάω για δοκιμές.

Και για επιθυμίες.

Και για κολλήματα.

Δεν είπα πουθενά για να τα αποκτήσεις.

Αλλά δεν είδα και κανέναν να προσπαθεί και κάτι διαφορετικό.

Πόσα διαφορετικά μπάσα είδαμε εδώ μέσα;

Άσε για τις συνεχείς (μάλλον αφελείς) επωδούς "αν δεν είναι Fender, δεν αξίζει να το έχεις" και λοιπές ρήσεις.

Πόσοι από μας τους μπασίστες φτιάξαν κάτι διαφορετικό στη Warmoth ή σε diy φάση; Μάλλον λίγοι....

Και δεν μιλάω να βάψω, να ξύσω, τον μαγνήτη να αλλάξω και τη γέφυρα να σαβουρώσω.

Αλλά κάτι αλλιώτικο να κάνω.

Ρε συ Νίκο.............  :-\

Η αληθεια ειναι οτι οσοι μπασιστες εχω γνωρισει εχουν καποια συγκεκριμενα κολληματα, μαζι κι εγω εννοειται..

Πολλά απ'τα μπάσα που ποσταρατε ας πουμε δεν μου καθονται απλα στο ματι. Νταξει θα τα δοκιμαζα αν μου δινοταν η ευκαιρια, αλλα δεν νομιζω να τα αγοραζα ποτε.

Δηλαδη πιστευω οτι οπτικα (περα απ'το οτι και εγω ειμαι μεγαλος θιασωτης της Φεντερ εμφανισης στα μπασα) δεν θα μου κατσει ποτε το ταυρακι μπασο, ουτε ενα semi hollow, ουτε ενα Hoffner.

Απ'την αλλη λατρευω το T-bird η το 'Ray. Και δεν μ'αρεσουν τα 5χορδα οπτικα. Καλα για πανω απο 5 δεν το συζηταω καν.

Οποτε ναι κι εγω εχω κολληματα που βεβαια ειναι εμφανισιακα και δεν αφορουν τον ηχο.

Το οικονομικό κατ αρχάς είναι ένας όρος παααααρα πολύ σχετικός. Πχ στην παρούσα φάση μου και το φθηνότερο τσέχικο είναι no-no.

Κατά δεύτερον θεωρώ ότι μέχρι να "γνωριστείς" με το όργανο που έχεις, να το μάθεις, να εξαντλήσεις τις ηχητικές του δυνατότητες και να το φέρεις στα μέτρα σου, θες αρκετό καιρό να παίξεις και να μελετήσεις με το ίδιο.

Πολλές από τις "εναλλακτικές" προτάσεις είναι καθαρά εμφανισιακές. Μαζί σου. Για εμφάνιση θα αγόραζα 15 μπάσα, λεφτά βέβαια άλλο θέμα...

Κατά τ άλλα ηχητικά, θεωρώ ότι μπορείς να προσαρμόσεις ΑΡΚΕΤΑ και το όποιο μπάσο μπορεί να έχεις σε όποιον ήχο θες. Σε συνδυασμό με τον ενισχυτή κάτι γίνεται.

Οπότε όταν κάποιος ρωτάει τι μπάσο να πάρω προφανώς είναι σχετικά αρχάριος (αυτονόητο) άρα δεν υπάρχει λόγος να μπερδευτεί με 100 πράγματα, άρα ναι θα του προτείνω τα όργανα που μπορεί να βρει εύκολα να πιάσει στα χέρια του.

Η πλάκα είναι πως σε ένα άλλο θέμα που δε μπορώ να βρω (ένα του odis) είχαμε καταλήξει ότι γενικά οι μπασίστες είναι πιο ανοιχτοί σε εναλλακτικές προτάσεις. (Οι επαγγελματίες that is)

Ρε συ Νίκο.............  
οχι και ρε,οχι και ρε... ;D

Άσε για τις συνεχείς (μάλλον αφελείς) επωδούς "αν δεν είναι Fender, δεν αξίζει να το έχεις" και λοιπές ρήσεις.
αυτο ειναι η ΜΟΝΗ αληθεια οχι....αφελης επωδη..... ;D

παντως εξω απο την πλακα,οι μπασιστες νομιζω οτι ειναι ΤΡΑΓΙΚΑ λιγοτερο "συντηρητικοι" απο τους κιθαριστες,μια και σε αντιθεση με αυτους δεν παιζουν κατα 90% με 4 κιθαρες (tele,strat,les paul,es 335) αλλα εδω και χρονια σκανε μυτη με ενα καρο "τεχνολογικα εξελιγμενα"  μπασα (alembic,status,tobias,pedulla etc) αλλα και εχουν προσθεσει και χορδες!!

απλα η παντοδυναμια της Fender ειναι γεγονος στα μπασα (και τα ΜΜ & G&L Fender τα θεωρω  μια & ειναι δημιουργηματα του Leo,οπως και τα..1200 αντιγραφα που κυκλοφορυν απο κατασκευαστες οπως Lakland,A basses, etc) και οντως οι περισσοτεροι μπασιστες τα χρησιμοποιουν ,οχι ομως.... ΟΛΟΙ (οπως συμβαινει στις κιθαρες με την Gibson & τη Fender)

Διότι οι συνηθέστερες Precision, Jazz και PJ λύσεις ειναι δοκιμασμένες και καλύπτουν μεγάλο ηχητικό φάσμα.

Εχω την εντύπωση audiokosta πως το thread σου έχει να κάνει με το γιατί δεν προσανατολιζόμαστε σε άλλα ηχητικά φάσματα, γι' αυτό και προτείνεις μπάσα με πέραν απο  του συνηθησμένου τύπου μαγνήτες, όχι πως ειναι ασχημα ηχητικα αλλα σύγχρονα δεν τα 'λεγα αφού επισημαίνεις οτι ειμαστε σύγχρονο μουσικο φόρουμ.

Ας πούμε μπάσο με συγχρονο ήχο ενα Sandberg που πάλι εχει φεντεροειδή χαρακτηριστικά αλλά πιστευω ξεφέυγει απο τα συνηθησμένα

http://www.thomann.de/gr/sandberg_california_jm4_cr.htm

Αν κάποιος θέλει να πάει σε τετοιο μπάσο μάλλον θα πρέπει να δώσει και αρκέτα απο τα χρήματα του. Ποιος θα έδινε 1200 ευρώ για να δοκιμάσει ενα μπάσο, διοτι δεν θα υπάρχει σε καποιο κατάστημα στην Ελλάδα για δοκιμή; Διοτι περί δοκιμής θα πρόκειται παρά περι αγοράς.

για να ξεφυγεις απο τα συνηθισμενα μια ειναι η λυση

1 Περνεις ενα χαρτι κανεις σκιτσο

2 Περνεις τα ηλεκτρικα

3 Περνεις κλειδια και γεφυρα

4 Διαλεγεις τα ξυλα

5 πας σε μαστορα

και ετσι εισαι διαφορετικος  :o :o :o

και ενοειται οτι δεν περνεις το jazz bass kai κανεις ξεαπατικοτουρα στο χαρτι  :P :P

audiokostas είπε:
Τόσα μπάσα εκεί έξω, ας μάθουμε, ας συζητήσουμε και κάτι άλλο, διαφορετικό από τα P τα J και άντε τα PJ.
Αυτό εννοώ.

'Οσο για τα Lakland, Sandberg κλπ κλπ, δεν βλέπω γιατί προσφέρουν ηχητικά κάτι δραματικό διαφορετικό από τα original. Ποιότητα κατασκευής βέβαια είναι άλλο πράγμα.

Ασε βέβαια που έχω δει (πολλάκις) να παραγγέλνονται ακριβότερα όργανα χωρίς δοκιμή. Ασε που μπορείς να το επιστρέψεις πίσω.

Ασε που υπάρχουν 10άδες μάρκες και αξιολογότατα όργανα να δοκιμάσουμε τοπικά αλλά άντε στα "γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Leo" καθόμαστε.

Οπότε και ο μαγαζάτορας πάλι τα ίδια θα φέρει.

Ειδικά αν είμαστε μπροστά σε ένα πληκτρολόγιο και ρωτάμε συνέχεια

- "Δεν πήγα πουθενά και δεν είδα τίποτα και ακριβώς τι θέλω δεν γνωρίζω. Ποιό είναι το κατάλληλο μπάσο για μένα;" ..... Και αρχίζουμε όλοι ...........

Και βέβαια που θα πάει ο ανήσυχος νιάτος; Μέχρι το πληκτρολόγιο για να το πάρει από του Θωμά. Τόσοι το είπαν.... Και το δα και στο Utub. Δεν μπορεί να είναι λάθος.

Κατά δεύτερον θεωρώ ότι μέχρι να "γνωριστείς" με το όργανο που έχεις, να το μάθεις, να εξαντλήσεις τις ηχητικές του δυνατότητες και να το φέρεις στα μέτρα σου, θες αρκετό καιρό να παίξεις και να μελετήσεις με το ίδιο.
Καλά αυτό άστο. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του φόρουμ δεν εξαντλύουμε το 100% ούτε ενός καλοσεταρισμένου Affinity.

Άσε δε τις ανάγκες. Τις πραγματικές ανάγκες.  ;)

audiokostas είπε:
Καλά αυτό άστο. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του φόρουμ δεν εξαντλύουμε το 100% ούτε ενός καλοσεταρισμένου Affinity.

Άσε δε τις ανάγκες. Τις πραγματικές ανάγκες.  ;)
Εμ όμως εκεί είναι η ουσία... για μένα. Όλα τ άλλα να χαμε να λέγαμε...

Τελικά για να μη βαριόμαστε δηλαδή να λέμε σε αυτόν που θα πάρει τυφλά από το νετ μπάσο, πάρε ρε μεγάλε ένα sandberg πήξαμε στα φέντερ. Γιατί όχι odyssey? Πλάκα πλάκα ρε ξέρω ένα μάστορα πήγαινε, θα σου κάνει τζιτζι μπάσο. Σόρυ απλά δεν καταλαβαίνω το σκεπτικό συνολικά...

Αντιθέτως πιστεύω πως είναι πιο σωστό αυτό που κάνουμε ούτως ή άλλως τόσο καιρό. Διάβασε λίγο, πήγαινε δοκίμασε και πάρε ότι σου κάνει καλύτερα στο χέρι, τζέπη, εμφάνιση κτλ.

(Επειδή είπαμε ένα precision στον άλλο που θέλει μπάσο που να κάνει μπουμ μπουμ; ρε να δεις που παίζει με έναν που ξέρω κ του είπε τέτοια περιγραφή. Γιώργο ακούς; )

audiokostas είπε:
Ασε βέβαια που έχω δει (πολλάκις) να παραγγέλνονται ακριβότερα όργανα χωρίς δοκιμή. Ασε που μπορείς να το επιστρέψεις πίσω.
Δεν το έχω κάνει και δεν θα το έκανα. Θα προτιμούσα να πάω μια βόλτα μεχρι τον Θωμά να δοκιμάσω επιτόπου. Προσωπική μου εκτίμιση.

Ασε που υπάρχουν 10άδες μάρκες και αξιολογότατα όργανα να δοκιμάσουμε τοπικά αλλά άντε στα "γύρω γύρω όλοι και στη μέση ο Leo" καθόμαστε.
Τουλάχιστο εδώ Θεσσαλονίκη στα μουσικά μαγαζιά έχουμε πληθώρα απο διάφορες κινεζομάρκες, Squier, Fender, Ibanez, Musicman, Cort, Warwick και κανα 2 ακομα αν μου διαφέυγουν και απ ολες αυτες μόνο η Warwick προσανατολιζεται σε κατι διαφορετικό οπου εκει ξεφεύγουν και τα χρηματα μια και το πας και στο οικονομικο.

Τελικά ποιό ειναι το θέμα γιατι δεν σας καταλαβαίνω, να βρούμε κατι διαφορετικό και φθήνο αλλα με σύγχρονο ήχο;

Να γίνει προσπάθεια κάθε φορά να μην προτείνονται οι ίδιες και οι ίδιες μαρκες κατασκευαστών;

Ο καθε ενας που πιανει ενα μπάσο στα χερια του, να εκτιμίσει αυτο που εχει;

Xristos_Bass είπε:
Τελικά ποιό ειναι το θέμα γιατι δεν σας καταλαβαίνω
Να ξαναβγάλει η epiphone rivoli και να κοστίζει 300 ευρώ ;D

Πω πω  :o πάλι έγινε παρέλαση... ομορφιάς  ;D

Πάντως- άσχετα με τα... κουκλιά που πόσταραν ο Κώστας και ο Νίκος- θα συμφωνήσω με τον Κώστα... Ναι είμαστε συντηρητικοί- εγώ σίγουρα είμαι και για αυτό όσο περνάνε τα χρόνια (και για άλλους) λόγους το έχω ρίξει με τα μούτρα στα Fender  ;D.

Έπαιζα με ένα R bass- single cutaway- αυτα που αποκαλώ «φουρναρόξυλα», ηχητικά ένα υπέροχο όργανο, αλλά δεν θα το έπαιρνα με τίποτα λόγο σχήματος.

Πάντως, νομίζω ότι την τελευταία δεκαετία έχει δημιουργηθεί ένα retrospective «ρεύμα» για τα πιο vintage όργανα. Θυμάμαι ότι στα '80ς δεν γυρίζαμε να δούμε όργανο αν δεν είχε... γωνίες και φυσικά δεν ήταν... μαύρο. Στην πορεία, αν δεν είχε σχέδια και έντονα χρώματα (εποχή poser  ;D) και τελικά καταλήξαμε πάλι στο τετράγωνο ένα- Fender, Gibson και ξερό ψωμί  ;D.

Και παρότι τα μπάσα που πόσταραν τα παιδιά, δεν μου κάνουν «κούκου», θα πω ότι ότι συντηρητικός ή όχι, το καλύτερο μπάσο- καθώς πολλές φορές έχει γίνει κουβέντα του στιλ να πάρω P ή J ή κάτι άλλο; Ποιο είναι το καλύτερο;- για οποιονδήποτε, είναι αυτό που τον βοηθάει να βγάλει παραέξω τον ήχο που έχει στο κεφάλι του  ;D

Ασχέτως σχήματος, χρώματος, μοντέλου κλπ...  ;)

Terry RoscoeBeck5 είπε:
Ποιο είναι το καλύτερο;- για οποιονδήποτε, είναι αυτό που τον βοηθάει να βγάλει παραέξω τον ήχο που έχει στο κεφάλι του  ;D
+∞

Xristos_Bass είπε:
Τουλάχιστο εδώ Θεσσαλονίκη στα μουσικά μαγαζιά έχουμε πληθώρα απο διάφορες κινεζομάρκες, Squier, Fender, Ibanez, Musicman, Cort, Warwick
Όταν λες κινεζομάρκες αναφέρεσε στη Fender (Αμερικάνικη εταιρία), στην ΜΜ (Αμερικάνικη εταιρία), στην Ibanez (Ιαπωνική εταιρία), στην Cort (Κορεάτικη εταιρία) ή στην Warwick (γερμανική εταιρία)???

Όκ ναι τα Warwick είναι τέλεια μπάσα αλλά είναι τα πιο βαριά μπάσα που έχω πιάσει... Τα MM είναι ωραία μπάσα αλλά το ταβάνι που βάζω στα όργανα είναι τα 600 ευρώ μεταχειρισμένο/καινούριο οπότε δεν πρόκειται να αγοράσω ποτέ... Η Ibanez βγάζει ΜΠΑΣΑΡΕΣ αλλά αν αγοράσεις ένα και μετά θες να το πουλήσεις είτε θα το πουλήσεις στο 1/3 της τιμής του είτε θα περιμένεις μέχρι να βρεις κάναν άλλον Ibanezάκια να το δώσεις σε νορμάλ τιμή... Και τα Cort είναι τέλεια μπάσα... Ειδικά το Curbow και η σειρά Β!!! Όποιος τα δοκιμάσει μετά νομίζω τα ερωτεύεται...

funky_bassman είπε:
Όταν λες κινεζομάρκες αναφέρεσε στη Fender (Αμερικάνικη εταιρία), στην ΜΜ (Αμερικάνικη εταιρία), στην Ibanez (Ιαπωνική εταιρία), στην Cort (Κορεάτικη εταιρία) ή στην Warwick (γερμανική εταιρία)???
funky_bassman γραφω κινεζομαρκες για να μην αναφέρομαι σε stagg, cupid!! και αλλες τετοιες, αν και επρεπε ετσι να μην αναφέρω και Squier

Ε εντάξει είναι και λίγο λογικό έτσι?

Δηλαδή πόσο τον συμφέρει τον εκάστοτε μαγαζάτορα σε μια αγορά μπάσων όπως της Θεσσαλονίκης να φέρει Lakland η Sandberg? Για να μην μιλήσουμε για πιο high-end εταιρίες.

Όσο για μένα ξαναειπα οτι το κολλημα ειναι εμφανισιακο. Μου αρεσουν στο ματι καλως η κακως τα παραδοσιακα σχηματα και με ξενιζουν τα "συγχρονα". Αυτο δεν σημαινει απαραιτητα Fender, αλλα θα μπορουσε να σημαινει και SX η Lakland για να πιασω και τα 2 ακρα (ασχετα που και παλι ο συνδυασμος MM-J δεν μου καθεται καθολου καλα στο ματι, ειπαμε κολληματα..)

Αλλα γενικοτερα ασχετα με το τι μπασα προτεινονται εδω περα πολλοι μπασιστες βλεπω να χρησιμοποιουν "συγχρονα" μπασα.

Που κι εδω δηλαδη τα threads ειναι ειτε για αρχαριους που οι επιλογες ειναι περιορισμενες σχετικα και ειναι, ως επι το πλειστον, κλασικες, ειτε απο κατασταλαγμενους που βρισκονται σε διλλημμα. Οταν ρωταει καποιος Stingray η Jazz, τι να του πεις Schecter? Αφου θελει ενα απ'τα 2 (τυχαιο παραδειγμα, ετσι κι αλλιως δεν εχουν και πολυ σχεση μεταξυ τους αυτα τα 2)

Απ'την αλλη σχεδον με οτιδηποτε μπασο μπορεις να χεις οτι ηχο θες. Διπλοι σε μεγεθος J, μονοι, διπλοι που σπλιταρονται, προενισχυσεις, υπαρχουν τα παντα και μπαινουν σε οτι μπασο θες, πολλες φορες χωρις να υπαρχουν εμφανισιακες τροποποιησεις.

Τωρα αμα ειχα τοσα λεφτα, ναι θα ξεφευγα απ'τα κλασικα για να παω σε κανα Status, Pedulla η Modulus (που κι αυτα εχουν κλασικες εμφανισιακες επιρροες..) αλλα κατα ποσο θα χρειαστω ποτε τετοιο μπασο ειτε παικτικα, ειτε ηχητικα, ειτε για τα υλικα που εχουν χρησιμοποιηθει ειναι μια αλλη μεγαλη ιστορια. Μαλλον φετιχ ειναι απλα..

Προς το παρον ειμαι ευτυχισμενος με το VM Squier Jazz μου, μετα και την αλλαγη μαγνητων και την προσθηκη 'μπαταριας' αφου ειναι στα εμφανισιακα στανταρ μου και παιρνω οτι ηχο θελω, απο "παραδοσιακο" μεχρι "συγχρονο" με οτι αυτο μπορει να σημαινει..

ildottore +πολλά

Εντελώς λογικό είναι. Οι ανάγκες της αγοράς εδώ είναι απειροελάχιστες, δεδομένης και της απειροελάχιστης σκηνής και του ελάχιστα εκπαιδευμένου μουσικού και δη μπασίστα. Άρα ξαναλέω. Να χαμε να λέγαμε. Πιάστε τα βιβλία σας, ανοίξτε τα αυτάκια σας κ σκοτωθείτε στο μπασάκι που έχετε.

Και όταν η φεντερ σας έρθει και σας πει να σας κάνει signature μπάσο, πέστε όχι, γιατί είστε πολύ συντηρητική εταιρία ;D

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back