όλο το λειτουργικό τους βασικά και τα προγράμματα
Άν ήσουν Θεσσαλονίκη θα στα έκανα εγώ όλα δωρεάν, προκειμένου να μην τα κάνεις μόνος σου (λες ότι δεν έχεις εμπειρία) ή ακολουθώντας ελλιπείς οδηγίες με τηλεεκπαίδευση. Μισή δουλειά = καμία δουλειά. Στα λέω με εμπειρία από το 1985. Βρές έναν τοπικό φίλο που ξέρει ή το συνοικιακό συνεργαζόμενο κατάστημα να στα κάνει και να στα διδάξει.
Στο backup τα διεθνή best practices λένε ότι πρέπει να έχεις
3 αντίγραφα της δουλειάς σου (των προσωπικών σου δεδομένων) και ότι το λειτουργικό είναι αναλώσιμο (εκτός αν υπάρχει απαίτηση zero dead time). Τα 3 αυτά αντίγραφα, αν πρόκειται για δουλειές που αλλάζουν συχνά, είναι συνήθως κυλιόμενα (δεν γίνονται κάθε τέρμινο συγχρόνως τρία αντίγραφα, υπάρχουν πάντα οι δύο παλαιότερες εκδόσεις για το ενδεχόμενο μαλακιών που συνήθως όλοι κάνουμε, π.χ. σβήσιμο σημαντικού αρχείου).
Αν είναι απλώς αποθήκη παλαιών εργασιών που δεν τις δουλεύεις πιά, φροντίζεις να έχεις ένα σετ 3 ίδιων αντιγράφων
σε διαφορετικά μέρη (συρτάρι, χρηματοκιβώτιο, ντουλάπα σε δεύτερο σπίτι) και ένα σετ 3 αντιγράφων των τρεχουσών εργασιών σε διαφορετικά επίσης μέρη. Τώρα που τα στικάκια είναι φτηνά, μπορείς να τα κάνεις όχι σε δίσκους αλλά σε sticks, πάντσ όμως σε μεταλλικά κουτιά και αυτοκόλλητες ταμπέλες με ημερομηνίες.
Για το λειτουργικό αρκεί να έχεις ένα κλώνο του συστήματος με όλα τα προγράμματα που χρησιμοποιείς. Ο σκοπός του είναι να βγάλεις τον προβληματικό και να βάλεις το backup στη θέση του και να είσαι έτοιμος για δουλειά σε μισή ώρα. Αν τα έχεις όλα μαζί στον ίδιο δίσκο (και τις δουλειές στο 'My Documents') είναι μαθηματικώς βέβαιο ότι θα τα χάσεις κάποτε
και τα δύο, και το λειτουργικό και τα άσματα. Τουλάχιστον ξεχώρισε τις δουλειές να είναι
σε δεύτερο δίσκο (και δεν εννοώ δεύτερο partition).
ΟΜΩΣ όλα τα παραπάνω ΔΕΝ έχουν κανένα απολύτως νόημα αν:
α) δεν ελέγχεις τακτικά το filesystem, ιδιαίτερα μετά από crash ή διακοπή ρεύματος (checkdisk, το λειτουργικό ΔΕΝ το κάνει αυτόματα)
β) δεν έχεις εγκατεστημένο το Hard Disk Sentinel που θα σε προειδοποιήσει για ενδεχόμενο hard πρόβλημα (με έστω και ένα (1) bad sector πρέπει
άμεσα να κάνεις αλλαγή δίσκου!) και
γ) αν δεν έχεις UPS στα μηχανήματα. Το 90% των προβλημάτων στους δίσκους προέρχεται είτε από γηρατειά των δίσκων είτε από πρόβλημα στο ρεύμα όπως διακοπή, και ακόμα χειρότερα,
αποκατάστση της διακοπής. Το UPS θα προστατεύσει το τροφοδοτικό και κατά συνέπεια τους δίσκους από τις διακοπές και υπερτάσεις (π.χ. κεραυνός).
Αυτά είναι μόνο η αρχή, και δεν είναι το ήμισυ το παντός. Το να ξέρεις τα ονόματα των προγραμμάτων που χρησιμοποιούν οι επαγγελματίες δεν αρκεί. Είναι σαν να λές ότι επειδή δουλεύεις Photoshop είσαι γραφίστας.