Από ηλεκτρικό σε ακουστικό σχήμα

gkourmoul1

Amateur Musician
Λύσεις
1
Πόντοι
2,213
Την αλλη βδομαδα εχω, σαν guest, ενα λαιβ. Θα παιξω/τραγουδησω με ακουστικη 20 τραγουδια απο το ροκ ρεπερτοριο μου. Θα ειμαστε δυο ακουστικες κιθαρες και τυμπανα με σκουπες. Χαλαρα, καλοκαιρινα, πραγματα με εντονους εναλλακτικους ρυθμους και γκρουβαρισμα. Τα λοιπα μελη ειναι επαγγελματιες.

Σκεφτομουν την μεταβαση, με την δικια μου μπαντα, σε ακουστικο mode. Ροκ ρεπερτοριο πιο χαλαρο και χιπικο. Σαν εναλλακτικη το σκεφτομαι, καθως τωρα το καλοκαιρι στις παραλιες που παιζουμε, εχει περαση. Το ηλεκτρικο mode το προχωραμε ετσι και αλλιως.

Πως στηνομαστε? Ο μπασιστας αγοραζει ακουστικο μπασο, ή παιζει με δευτερη ακουστικη? Ο ντραμερ τι χρειαζεται? Εμεις ειμαστε (καρα)ερασιτεχνες.

ΑποψΙς παρακαλω....

Την αλλη βδομαδα εχω, σαν guest, ενα λαιβ. Θα παιξω/τραγουδησω με ακουστικη 20 τραγουδια απο το ροκ ρεπερτοριο μου. Θα ειμαστε δυο ακουστικες κιθαρες και τυμπανα με σκουπες. Χαλαρα, καλοκαιρινα, πραγματα με εντονους εναλλακτικους ρυθμους και γκρουβαρισμα. Τα λοιπα μελη ειναι επαγγελματιες.

Σκεφτομουν την μεταβαση, με την δικια μου μπαντα, σε ακουστικο mode. Ροκ ρεπερτοριο πιο χαλαρο και χιπικο. Σαν εναλλακτικη το σκεφτομαι, καθως τωρα το καλοκαιρι στις παραλιες που παιζουμε, εχει περαση. Το ηλεκτρικο mode το προχωραμε ετσι και αλλιως.

Πως στηνομαστε? Ο μπασιστας αγοραζει ακουστικο μπασο, ή παιζει με δευτερη ακουστικη? Ο ντραμερ τι χρειαζεται? Εμεις ειμαστε (καρα)ερασιτεχνες.

ΑποψΙς παρακαλω....
Αν ειναι να στηθει με  ακουστικες αντι για   ηλεκτρικες κιθαρες  θα γινει πιο ατμοσφαιρικο - παρειστικο- ο μπασιστας δεν νομιζω οτι  ειναι αναγκη να αλλαξει τιποτα κ να μπει σε εξοδα.

Βασικα ενα αcoustic σχημα για τετοιες φασεις ειναι ακουστικες κιθαρες - μπασο {ορθιο η ηλεκτρικο λιγη σημασια εχει} αλλα η μεγαλη διαφοροποιηση ειναι στα τυμπανα.

Θεωρω καλο για ακουστικες φασεις ειτε να γινει με καχον/ κρουστα  η με μικρα κοκτειλ σετ κ ο drummerνα παιξει ειτε  με rods η σκουπες στην καλυτερη,  για να κρατηθει το συνολικο volume χαμηλα.

Να διευκρινισω.. Μιλαμε για Ροκ σωστα?

Γιατι αν μιλησουμε για κατι τετοιο ακουστικο -  θεωρω ζωτικης σημασιας το ορθιο μπασο.

Για ποπ/ροκ/ρεγκε μιλαμε.

Ο ντραμερ θα πραξει τα δεοντα.

Ο κιθαριστας ειναι ενας (εγω) και θα παιζει με ηλεκτρακουστικη ή με ηλεκτροκλασικη.

Ο μπασιστας να παιζει μπασο ή κιθαρα? 

Με ποια επιλογη θα υπαρχει "καλυτερος" ηχος?

Για ποπ/ροκ/ρεγκε μιλαμε.

Ο ντραμερ θα πραξει τα δεοντα.

Ο κιθαριστας ειναι ενας (εγω) και θα παιζει με ηλεκτρακουστικη ή με ηλεκτροκλασικη.

Ο μπασιστας να παιζει μπασο ή κιθαρα? 

Με ποια επιλογη θα υπαρχει "καλυτερος" ηχος?

ο καλύτερος ήχος εξαρτάται από το πού είναι καλύτερος ο 3ος παίκτης.

Αν είναι δυνατός μπασίστας να παίξει μπάσο.

Αν είναι δυνατός κιθαρίστας να παίξει μπασοκίθαρο, αν και αυτό είναι ακόμα πιό δύσκολο, αλλά θα γεμίσει καλύτερο

Ο 3ος παιχτης δεν εχει καποια ιδιαιτερη δυναμη. Κιθαρα μετρια, μπασο οκ για αυτα που κανουμε. Και επειδη παιζει μονο μπασο τελευταια χρονια, μαλλον πως θα το συνεχισει και με ακουστικο σχημα. Εξαλλου, ιδια τραγουδια, πανω κατω, θα λεμε με διαφορετικο τροπο παιγμενα.

Θα δοκιμασουμε και με 2η ακουστικη και θα δουμε πως θα παει.

Εαν υπηρχε δυνατοτητα για ακουστικο μπασο, να το προχωρησει ή ειναι προτιμοτερο το ηλεκτρικο?

3 όργανα είναι πολύ δύσκολο σχήμα και απαιτεί 3 καλούς παίκτες.

Με 2η ακουστική όχι, γιατί θα σας φάνε τα τύμπανα.

Πρόσφατα έχω εμπειρία ως "παραγωγός" σε σχήμα με μιά έμπειρη ηλεκτρική, μια ακουστική και πιάνο και η έλλειψη του μπάσου είναι προφανής.

καλύτερα ένα μέτριο μπάσο μετρημένο, παρά άλλη μια κιθάρα. Εκτός είπαμε αν είναι κιθαρίστας με δυνατότητα να γεμίζει ρυθμική, μπάσο, κλπ

Με καλυψες!

Μπασο ηλεκτρικο vs μπασο ακουστικο?
σιγουρα αν υπαρχει δυνατοτητα το ακουστικο.

Σοναρει καλυτερα κατ εμε σε ενα σχημα με ακουστικα οργανα.

Τελευταία επεξεργασία από moderator:
και με τα τύμπανα τί θα γινει;

εκτος αν πανε 2 ακουστικές με σκουπακια

Μπασο ηλεκτρικο vs μπασο ακουστικο?

Για μένα καλύτερα ηλεκτρικό.

Έτσι κι αλλιώς και ακουστικό να ήταν, ηλεκτρικά θα έβγαινε.

Το ακουστικό, θέλει καλό μπάσο και σχετική εμπειρία.

Αν όπως λες ο μπασίστας παίζει λιτά (τα απαραίτητα), δεν βλέπω τον λόγο για ακουστικό μπάσο.

Έχω δει τον Paco de Lucia live σε σχήμα με κλασσικές και ηλεκτρικό μπάσο και σκότωνε ο ήχος.

Ο ντράμερ χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στο πώς (και τι) θα παίζει

ανομοια πραγματα....

εδω εχουμε πρωτοκλασατο όνομα

ηλεκτρικο ασυζητητι.

Ι vote for bass (electric). Αν ήταν και 8χορδο ακόμη καλύτερα (οκτάβες)
Ακουστικό μπάσο μόνο για αισθητικούς λόγους, αλλιώς το θεωρώ ένα από τα πιο ανούσια όργανα όλων των εποχών...

Θεωρώ πως είναι ο πιο αποτελεσματικός και ανώδυνος τρόπος για τη μετάβαση. Λίγη προσαρμογή χρειάζεται κυρίως σε αυτά που παίζει η κιθάρα. Προσωπικά ψιλοαπεχθάνομαι το "ηλεκτρικό παίξιμο σε ακουστική κιθάρα" if you know what i mean, οπότε λίγες πρόβες και μια σχετική ενορχήστρωση χρειάζεται, ακόμη και για γνώριμο ρεπερτόριο.

Θεωρώ πως η έλλειψη μπάσου, θα το καταστήσει πιο "αμήχανο" το όλο πράγμα. Θα το πρότεινα μόνο σε περίπτωση έλλειψης κρουστών.

Επαιζα ακουστικη πολλα πολλα χρονια πριν την ηλεκτρικη. Ειχα να την αγγιξω 2-3 χρονια, λογω ηλεκτρικης, αλλα προχθες που ξεκινησα να δουλευω τα τραγουδια ανακαλυψα οτι παιζω πολυ καλυτερα απο οταν την αφησα. Και παιξιμο μου δεν μου θυμιζει, ευτυχως, ηλεκτρικη.

Το συμπερασμα ειναι οτι το μπασο τελικα δεν παιζει τοσο σημαντικο ρολο οσο τα τυμπανα και η κιθαρα.

Για παραδειγμα, αυτη ειναι η αρχικη ιδεα για το satisfaction. Και ειναι ο,τι πιο κοντινο σε ηλεκτρικη παιζω, σε σχεση με αλλα κομματια οπου τους αλλαζω τα φωτα στον ρυθμο.

Προβολή συνημμένου Satisf.mp3

Εγω ενω ειπα οτι δεν χρειαζεται η μπαντα να μπει σε εξοδα για να αγορασει ακουστικο μπασο...νομιζω οτι η διαφορα σε acoustic σχηματα αναμεσα σε ηλεκτρικο κ ακουστικο μπασο ειναι εμφανης.

Στο δικο μου αυτι το ηλεκτρικο ακουγεται παραταιρο.

Βεβαια ο καθενας θα βγαλει δικα του συμπερασματα

Aλλα τα περισσοτερα κλιπ που εχω δει στο youtube σε Unplugged σχηματα ειναι με ακουστικο η ορθιο.

Μαλλον πως θα παρει ακουστικο για πειραματισμο και για να ταιριαζει και το υφος. Και εμενα δεν μου καθεται το ηλεκτρικο ουτε στο ματι, ουτε στον ηχο.

Τα ακουστικά μπάσα είναι αποκύημα φαντασίας (και ευκαιριακού γαντζώματος στο bandwagon της απήχησης των unplugged του ΜΤV). Για πειραματισμό καλά είναι τα broomstick basses, ένα mandobass, ένα guitarron ή ακόμη-ακόμη ένα ηλεκτρικό upright. Mπορεί επίσης, ελέω πειραματισμού να πάιξει με βαρύτονο κούρδισμα, βάζοντας κατάλληλες χορδές.

Tο αισθητικό λύνεται, εκτυπώνετε μια life-size φωτό ακουστικού μπάσου, την κολλάτε σε ένα χαρτόνι και το χαρτόνι πάνω στο ηλεκτρικό. Έτσι θα προκαλείτε και εντύπωση και θα είναι ένα ωραίο εικαστικό. Oh wait, μη φεύγετε, δεν σας είπα ακόμη για τα πλεονεκτήματα του χαρτονιού στον ήχο του ηλεκτρικούουου....Damn, παραλίγο και τους είχα πείσει...

Σκεφτομουν την μεταβαση, με την δικια μου μπαντα, σε ακουστικο mode
το έχω κάνει με μπάντα και έχει αποτύχει οικτρά και μάλιστα καλοκαίρι.

θα σου πρότεινα να μείνεις σε ηλεκτρικό και απλά παίξτε πιο χαλαρά.

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back