Συλλογη από πεταλια? Υπερβολες? Υπερτιμηση? Αξιζει το κοπο?

Αυτο που περιγράφεις είναι ανθρωπινο χαρακτηριστικο. Συμβαινει σε όλους τους χώρους. Ξεκινάς με λίγα και επειδή κάποια στιγμή η οικονομική σου δυνατότητα το επιτρέπει γεμιζεις πράγματα, λιγο γιατι θες να δοκιμάσεις και λιγο απο απωθημένο προς τα εφηβικά σου φετιχ. Σε μια υγιή ομοιόσταση, προς μεγαλύτερη ηλικία αρχιζεις να ξεφορτώνεσαι μένοντας με τα βασικα.

Εδώ υπάρχει μια διάκριση (ή τουλάχιστον πρέπει). Οι συλλογές οι σωστές, δηλαδη ανθρωποι που αγοράζουν εξοπλισμο για την ηδονή του να ξέρεις οτι κατέχεις κάτι σπάνιο και μετά απο κάποιο διάστημα θα ξαναπουλήσεις ακριβότερα έχοντας βγάλει κάτι, και τα εργαλεία ενός επαγγελματια που έχει 5-7 διαφορετικά όργανα γιατι τα χρησιμοποιεί καθημερινα και βγάζει εισοδημα απο τη χρήση τους, είναι εντελως διαφορετικά πράγματα και mindset.

Σκέψου να είσαι ενας επαγγελματιας που υποχρεώνεται να φοραει κουστούμι στη δουλεια. Ξεκινάς με ενα zara. Μετα παιρνεις 3-4 ετοιμα. Μετά ραβεις ενα και γλυκαινεσαι γιατι βλεπεις πως ειναι τα κανονικα κουστουμια.

Η πραγματικοτητα ειναι οτι με 3 κουστουμια και 5 πουκαμισα κανεις τελεια τη δουλεια σου. Αλλά μπορει να αρχισει να σου αρεσει το κλασσικο ντυσιμο, να διαβαζεις και να μαθαινεις, να θες να δεις πως ειναι το super 130 και μετα το 150 ή ενα mohair, και μετα 2 λινα για το καλοκαιρι κλπ. καπως ετσι θα εχεις παγια εξοδα στο ραφτη και και αυτος πρεπει να ζησει ο ανθρωπας και εσυ να διατηρεις ενα καλο φυζικ για να μην αλλαζεις γκαρταρομπα λογω βαρους (που κανεις δεν το κανει). Οταν παρεις συνταξη αλλαζει το πραγμα.

Άλλος πάλι παίρνει 2 και τα κάνει μονοφόρι μέχρι να λιώσουν.

Εγω δεν βλέπω κάτι κακο σε όλο αυτο. Με την προυποθεση οτι δεν στερεις προυπολογισμο απο πιο βασικα πραγματα στη ζωή σου...

Σε πολλά πράγματα κανουμε μια περιστροφή γύρω απο τον εαυτο μας πριν καταλήξουμε. Και αυτο περιλαμβανει και μια υπερβολή καποιες φορες.
Στο εξωτερικό αυτούς που μαζεύουν ακριβό εξοπλισμό και κιθάρες χωρίς να τα παίζουν η να παίζουν σπανίως τους λένε "blues lawyers"...

Αλήθεια σας συμβαίνει συχνά να καταλήγετε στο BOSS BLUES DRIVER, IBANEZ TUBE SCREAMER, MXR PHASE 90, κλπ και γενικά σε αυτά που λέγατε ότι είναι πλέον ξεπερασμένα?

Αυτή τη στιγμή στο pedalboard που χρησιμοποιω στο pc, δεν έχω κανένα οικονομικό πετάλι μαζικής παραγωγής (εκτός του tuner). Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε εκείνο που παίζω στις πρόβες και σε λάιβ. Οι λόγοι ότι τα συγκεκριμένα πεταλια μου δίδουν τις συχνότητες, και τη χροιά που θέλω, καθώς επίσης και την αίσθηση που μου αρέσει. Θα καθαρίσει ο ήχος σωστά με ρίξιμο vol, θα έχω (ενδεχομένως) και περισσότερες δυνατότες για ρυθμίσεις. Επίσης, τα πετάλια αυτα δουλεύουν σωστά σε όλο το εύρος των ρυθμίσεών τους (πχ με πολύ χαμηλά gain, ή με τέρμα tone).

Σπάνια να συναντήσω πετάλι των 50-100 ευρώ που τα κάνει όλα αυτά. Την δουλειά μου θα την κάνω και με οικονομικά, κλασικά, πετάλια. Μια χαρά είναι το ibanez tubescreamer, και το bd2. Σε εναν καλό ενισχυτή, ο,τι πετάλι και να βάλεις, θα ακουστεί καλά. Όμως δεν θα είναι το ίδιο, διότι αυτά είναι διαφορετικά πετάλια, με αλλα χαρακτηριστικά. Πχ το dover drive, το angry charlie, το D&M drive, το red muck δεν μπορείς να τα αντικαταστήσεις με κάτι παρόμοιο, οικονομικότερο. Έχουν τον δικό τους ήχο και αίσθηση. Είναι πιο θέμα επιλογής και προτίμησης, βάσει χαρακτηριστικών του πεταλιού, παρά hype.

Και η φάση είναι ότι μέχρι να καταλήξει κάποιος στα "τελικά" του πετάλια, μπορεί να εχει αγοράσει/δοκιμάσει 50 διαφορετικά. Το ίδιο ισχύει και για τις κιθάρες, αλλά και για πολλά άλλα, σχετικά και άσχετα με μουσική. Δεν μπορεί με το καλημέρα να ξέρει ακριβώς τι θέλει. Είναι απαραίτητη μια χρονοβόρα διαδικασία (εσωτερικού) ψαξίματος. Να αποφασίσουμε τι μας αρέσει, τι δεν μας αρέσει, ποια είναι τα όριά μας, σε τι είμαστε καλοί, σε τι όχι κλπ. Δεν είναι εύκολο.

IMG_7499.png

Τι είναι πάλι τούτο; :unsure: :ROFLMAO: Ποιος παίζει εκεί;
Εγώ πχ εδώ 😝

θέλω κάποιος να μου εξηγήσει πως θα έπαιζα καλύτερα αυτές τις κιθάρες (αν μπορεί να τις ξεχωρίσει) χωρίς effects, όταν "ωριμάσω" :ROFLMAO:

Εγώ πχ εδώ 😝

θέλω κάποιος να μου εξηγήσει πως θα έπαιζα καλύτερα αυτές τις κιθάρες (αν μπορεί να τις ξεχωρίσει) χωρίς effects, όταν "ωριμάσω" :ROFLMAO:

Εσύ λογικά χρειάζεσαι την πεταλιερα του Γιάννη στο τέλος 😂

Εγώ πχ εδώ 😝

Το στοιχειο της υπερβολης, δεν ειναι να εχεις τα εφε που χρειαζεται ο ηχος σου. Δηλαδη, αν θελεις π.χ. delay για να βγαλεις αυτο που φανταζεσαι, πρεπει να εχεις delay, παει και τελειωσε. Το ιδιο ακριβως θα ηταν σα να πουμε σε εναν metal κιθαριστα να παιξει σε clean μονοκαναλο ενισχυτη χωρις καποια παραμορφωση, δε γινεται αυτο.

Το στοιχειο ομως της υπερβολης θα ηταν να πρεπει ντε και καλα το delay να ειναι απο original tape vintage echoplex του 50 ξερω γω, αλλιως δουλεια δε γινεται και τετοια. Δηλαδη παλι στην ιδια φαση "ουστ απο εδω mass produced κατασκευασμα, εγω παιζω μονο με μπουτικ ( κρεατων)" :ROFLMAO:

Το στοιχειο ομως της υπερβολης θα ηταν να πρεπει ντε και καλα το delay να ειναι απο original tape vintage echoplex του 50 ξερω γω, αλλιως δουλεια δε γινεται και τετοια
Τα Eventide που χρησιμοποίησα πριν 10 χρόνια ίσως να μην ήταν οικονομικότερα από ένα μεταχειρισμένο tape delay. Θα μπορούσα να βγάλω τον ίδιο ήχο με τρία bossάκια; Πιθανότατα όχι, αλλά ακόμη και να γινόταν, οι μπάντες που είχα αναφορά έπαιζαν με Eventide και αυτόν τον ήχο ήθελα. Για σένα μπορεί να είναι υπερβολή, για μένα ήταν φυσικότατη επιλογή.

Οπως είπα και πριν, και χωρίς αυτό να πηγαίνει στον @manosx , οι περισσότερες απόψεις "less is more" που ακούγονται για το gear, προέρχονται από ανθρώπους που έχουν κλασικοροκάδικα στεγανά.

Αλίμονο αν πριν δέκα χρόνια που έπαιζα σε τρία projects που το ένα ήταν Ambient το δεύτερο New Wave και το τρίτο Heavy/Hardcore, είχα τρία πετάλια...

Εγω λογου χάρη πάντα ήθελα να εχω ενα vintage echoplex ή binson γιατι απλά με αυτά γράφτηκαν δισκοι με τους οποίους έλιωσα όταν ημουν μικρός.

Φυσικά δεν ειχα ακριβώς ιδέα γιατι μαθαίνοντας για αυτά συνειδητοποιησα το κόστος του να τα πάρεις και να φερεις σε λειτουργική κατάσταση (αν γινεται), καθώς και κυρίως τη φασαρια που έχουν σε μεταφορικό αλλά και κυριολεκτικό επίπεδο.... (για όσους ξέρουν απο πραγματικα vintage tape delay units).

Ευτυχώς εν τω μεταξυ φτιάχτηκαν ψηφιακές απομιμήσεις με τις οποιες μια χαρά την καναμε τη δουλειά μας και κυρίως δεν μειναμε στο δρόμο.

Επισης μετα απο καμια 20αρια ντιλέγια κατάλαβα ότι στα hall effects θέλω πσηφείο και μάλιστα οσο πιο συγχρονο γίνεται με φουλ παραμετροποίηση.

Οι ενισχυτες οι παλιοί όμως ειναι αλλη φαση

Οι ενισχυτες οι παλιοί όμως ειναι αλλη φαση
Και τα tape delays άλλη φάση είναι. Υπάρχουν πετάλια που μου αρέσουν πολύ αλλά στα δέκα δευτερόλεπτα ξέρεις ότι δεν ακούς tape delay.

Συμφωνώ κι επαυξάνω για τα προβλήματα, αν έπαιζα όμως πχ rockabilly, θα (ξανα)αγόραζα ένα.

Και τα tape delays άλλη φάση είναι. Υπάρχουν πετάλια που μου αρέσουν πολύ αλλά στα δέκα δευτερόλεπτα ξέρεις ότι δεν ακούς tape delay.

Συμφωνώ κι επαυξάνω για τα προβλήματα, αν έπαιζα όμως πχ rockabilly, θα (ξανα)αγόραζα ένα.
Φυσικα.

Εγω απλά κατέληξα ότι θέλω και μεγάλο χρόνο και ακριβή επανάληψη.

Αρα εξ ορισμού οχι αναλογικο

Αλλά σέβομαι πάντα την περιεργεια κάποιου να δοκιμάσει κατι που δεν ξερει. Σαν το φαγητο ενα πραμα.

Εξαίρεση τα reverb που τα κλωτσάς για να ακούσεις το ξςςςςςςςςςς..... απο τα ελατήρια

Οι αλγοριθμοι στο eventide ειναι πολυ ιδιαιτεροι, αντιστροφα delay με pitch shift στη λουπα και κατι τετοια, και ειδικα στο παρελθον θα ηταν δυσκολο να παρεις αυτο το αποτελεσμα με αλλο μηχανημα. Ειναι ουσιαστικα ενα ψηφιακο modular εφε συστημα , πολυ- πολυ δυνατο, δε δινεις 5 χιλιαρικα για ενα overdrive, καμια σχεση.

Και κανεις, τουλαχιστον οχι εγω, δε μιλησε για less is more. Περι boutique, custom και συνεχους αλλαγης και ψαξιματος για κατι καλυτερο, εκει νομιζω ειναι το ζητημα και οι υπερβολες. Και παλι ομως, αν εχει λεφτα για καψιμο καποιος, υπαρχουν πολυ πιο ανουσιοι τροποι να τα φαει π.χ. καζινο. Το gear τουλαχιστον μπορεις να το πουλησεις και να ρεφαρεις, τις μαρκες στο καζινο δεν τις παιρνεις πισω με τιποτα:ROFLMAO:

Επειδη παντως ειπωθηκαν διαφορα περι strymon, χωρις να δηλωνω fan boy, απλα περασαν καποια απο τα χερια μου και εχω σημερα τρια, δηλωνω εντυπωσιασμενος και ικανοποιημένος απο την ολη τους ποιοτητα και γνωρίζω οτι κρατανε την αξια τους στην αγορα μτχ οσο κανενα αλλο.
Φυσικα δεν θα τα εβαζα σε συγκριση με eventide.

για εμένα που άκουγα σχεδόν πάντα new wave, και μετα sonic youth κλπ κλπ τα πετάλια ήταν μονόδρομος οπως και η οικονομική εξόντωση :LOL: , οπότε θεωρώ οτι είναι θέμα ακουσμάτων

Επειδη παντως ειπωθηκαν διαφορα περι strymon, χωρις να δηλωνω fan boy, απλα περασαν καποια απο τα χερια μου και εχω σημερα τρια, δηλωνω εντυπωσιασμενος και ικανοποιημένος απο την ολη τους ποιοτητα και γνωρίζω οτι κρατανε την αξια τους στην αγορα μτχ οσο κανενα αλλο.
Φυσικα δεν θα τα εβαζα σε συγκριση με eventide.
φιλε μου θεωρεις οτι ειναι καλυτερα τα eventide απο strymon?

για εμένα που άκουγα σχεδόν πάντα new wave, και μετα sonic youth κλπ κλπ τα πετάλια ήταν μονόδρομος οπως και η οικονομική εξόντωση :LOL: , οπότε θεωρώ οτι είναι θέμα ακουσμάτων
εσύ κοίτα να μείνεις στο forum. Σε παρακαλώ...:ROFLMAO: :ROFLMAO: :ROFLMAO:

Απαντήσεις

Trending...

Νέα θέματα

Back